לקראת אליפות הקוסמים: דליה פלד לא מגלה את הטריקים שלה
דליה פלד, נשיאת איגוד הקוסמים בישראל, מחזיקה בשיא גינס ייחודי: היא ביצעה את "קסם הגומיות" להכי הרבה נשיאים אמריקאים. בריאיון לרגל אירוע הקוסמים הבינ"ל בחולון היא מגלה מדוע רוב הקוסמים גברים, מי ממציא את הקסמים ומיהו הקוסם המסתורי במסכה
כשיורדת החשיכה, היא שולפת את מקל קסמים וגלימה מוזהבת והופכת לקוסמת, לחיית במה שמרתקת את קהל הצופים. בעצם, אם נדייק, היא לא סתם קוסמת אלא מחזיקה בתואר המכובד נשיאת איגוד הקוסמים בארץ מזה שש שנים.

כבר בגיל 15 היא נמשכה לעולם הקסם ("אבא היה נוסע לארה"ב ומביא לנו כל מיני אביזרי קסם") ובגיל 31 היא הוציאה לאור את "ספר הקסמים הגדול".
מאז היא השתתפה במאות מופעים ותחרויות ברחבי העולם, היא שברה את שיא גינס בכך שביצעה
הריאיון עם פלד בקושי התחיל וכבר הסלולרי שלה לא מפסיק לאותת על המיילים הבלתי נגמרים שממלאים את תיבת הדואר האלקטרוני. "אני מתנצלת", אומרת פלד, "בתור נשיאת איגוד הקוסמים נפל בחלקי לנהל את מופע הגאלה בתיאטרון חולון המשלב מופעים של עשרה קוסמים וזה המון עבודה".
היא שולפת משולחנה כמות מרשימה של דפים, עליהם מתנוססות טבלאות עמוסות מידע. "זו רשימה של 240 הדברים שנותרו לי לעשות עד לקיום הכנס כך שהכל ילך כשורה", היא אומרת.
איך את מתמרנת את הזמן שלך כדי לנהל את העסק שלך ושל בעלך, לנהל את אגודת הקוסמים ולדאוג למשפחתך?
פלד צוחקת. "צריך לעשות בשביל זה קסם אחד גדול. אני עובדת יום ולילה. בתחום הקוסמות הכל נעשה בהתנדבות, אבל אני מנסה לחלק סמכויות".
אני לא מבינה איך קוסמת ישראלית מצליחה להגיע לכל כך הרבה פוליטיקאים חשובים.
"אני מגיעה אליהם במסגרת עסקי ההיי-טק. אני פוגשת בדיפלומטים במסגרת העבודה ואז אני שולפת את הגומיות. זה שובר את הקרח, עושה להם חיוך, כל הצלמים כבר למדו לזהות אותי, הם אומרים הנה דליה והיא הולכת לעשות קסם. האמריקאים מאוד אוהבים את זה".
אנשי עסקים אחרים לא מעריכים אותך פחות בגלל הקוסמות?
"לפני 20 שנה כן היו מסתכלים על איש עסקים בצורה כזו שמשהו לא בסדר, בגלל זה הרבה אנשי עסקים הסתירו את התחביבים שלהם, אולם אני מההתחלה לא הסתרתי זאת. הראיתי שאני קוסמת למבוגרים וזה התקבל מאוד יפה.
"לדעתי, עצם זה שיש למנכ"ל חשוב תחביב רק מוסיף לו, כי הוא עושה משהו שהוא אוהב. גם הקוסמות זו אהבה לנפש, תחביב, כיום כבר אף אחד לא טוען שלקוסמים יש כוחות על טבעיים כך שכבר לא מסתכלים עליהם אחרת".

בעבר קוסמים טענו לכוחות על טבעיים?
"זה המקצוע הכי עתיק, טוב, אולי חוץ ממקצוע מסוים אחר", צוחקת פלד, "בעבר קוסמים היו עוברים ממקום למקום והראו שיש להם כוח מאגי. למשל אורי גלר, כשהוא התחיל הוא לא אמר שהוא קוסם אלא אמר שיש לו כוחות על טבעיים. הוא אמר לי שאם היום הוא היה במקום שלנו, אז הוא לא יכול היה לעשות מה שעשה בזמנו".
מדוע לא?
"היום התקשורת הרבה יותר מהירה, המידע יותר נפוץ, אין מקום שהוא לגמרי סטרילי כמו שאז אורי היה מגיע למכון ויצמן למחלקת המחקר ללא שום קוסם אחר, ועושה איזושהי פעולה שהחוקרים לא יודעים איך נעשתה והם היו בטוחים שיש בזה משהו. הוא השאיר אותם עם ספק".
יש הרבה קוסמים בארץ?
"כמו בכל מקום, כמעט כל ילד ובעיקר הבנים רוצים להיות קוסמים. בארץ יש כ-200 קוסמים וחלקם בני נוער. הבעיה היא שקוסמות הינה מקצוע שקשה ללמוד אותו, צריך לחפש מהיכן לדעת את כל הסודות, הוא יקר כתחביב. אבל עדיין קיימת עלייה בתחום בזכות האינטרנט, כך שהמידע יותר פרוץ. בעבר התחום היה סגור, הכל נעשה בשקט, היה צריך לדעת עם מי להתחבר כדי לקבל עוד מידע".
מדוע יש יותר קוסמים מאשר קוסמות?
פלד מחייכת. "רוב הקוסמים מתחילים בגיל 10, ואילו בנות מתעניינות בגיל שמונה, אולם ברגע שהן מגיעות לגיל הבגרות הן מאבדות עניין".
למה הן זונחות את התחום?
"כי זה דורש סוג של התמדה, הרבה אימון בבית, אין אינטראקציה עם קוסמים אחרים. לבנות יש דברים אחרים בראש".
ברור, הן חושבות על בנים.
"נכון, הן חושבות על בנים, איפור, אופנה. המקצוע הזה מעורר הרבה מחשבה על אופן פעולת הטריקים, ואילו הבנות מחפשות חבר'ה להסתובב איתם. היום בכנסים העולמיים 90 אחוזים מהבאים הם גברים".
אבל את אישה ואת עוסקת בקוסמות.
"אני התחלתי בגיל יותר מבוגר. אני התחלתי בגיל 16, אולם התחברתי לזה באופן חזק רק בגיל 25 כשכבר הייתי אמא, אולי בגלל שהייתי האישה הראשונה בארץ בתחום.
"אני כל הזמן רואה נשים שאוהבות את התחום ורוצות להיכנס אליו. יש לנו יתרון, אנו עולות לבמה, מחייכות, ורק על ידי חיוך אנחנו יכולות לכבוש את הקהל. אני בתור אשת עסקים מאוד אוהבת לחבר בין שני הדברים".
מופעי קוסמים כבר מזמן אינם שייכים בלעדית למסיבות יום הולדת של ילדים קטנים. יותר ויותר גופים עסקיים משתמשים בשירותיהם של קוסמים למבוגרים לטובת ערבים כאלו ואחרים.

"ככה זה בכל העולם, לא רק בארץ", אומרת פלד, "אני בעצמי קוסמת למבוגרים. יש לי מופע סלוני שמתאים לעד 150 איש. אבל עדיין קסמים תמיד יהיו גם לילדים".
איך נוצרה מודעות אצל המבוגרים לתחום הקוסמות?
"חלק מזה הוא בזכות התוכנית של אורי גלר. בזמן שהוקרנה התוכנית היורש, היה שיא של ביקוש, הייתה עלייה משמעותית. היום הביקוש לקוסמים כבר התקבע, אולם בגלל המשבר הכלכלי הייתה קצת ירידה ואנו מקווים שתהיה התאוששות".
כמו שאורי גלר תרם לתחום, אני מניחה שהקוסם במסכה שחשף את סודותיכם, בטח הזיק לכם.
"אין מקום שאני מגיעה אליו ולא אומרים לי, 'אה, גילו לכם את כל הטריקים, האם זה מפריע לכם?'".
זה מפריע באמת?
"ברור שאף אחד מהקוסמים לא אהב את זה, מרגיז ששרלטן אחד וערוץ טלוויזיה בעקבותיו רוצים להרוס לנו את המקצוע ולהוזיל אותו. פתאום הכל נראה פשוט, הכל רק סביב הטריק שמהווה בקושי 20 אחוז. הוא שכח שיש מישהו שהמציא את הקסם, חשב על זה שעות. למה לקלקל את הכיף שיש לקהל בלראות קסמים?".
הקוסם במסכה הצליח לפגוע לכם בפרנסה?
"לא כל כך, כי הקהל שוכח ויש כל כך הרבה קסמים, אז הוא מכיר אולי חלק אך מיד מפתחים את זה למשהו יותר מסובך. גם הקהל לא אהב את הסדרה. הרבה אנשים ברחוב אמרו לי שלא אהבו את זה, כי הם רוצים להיות מוקסמים ובשביל זה בעצם אנחנו פה.
"אנחנו פה כדי לבדר, שהקהל ייהנה, ולא כדי שהקהל יפתור את הטריק. זה כבר פסה, הרי כולם יודעים שלא מדובר בכוחות על טבעיים, צריך ליהנות מהמופע עצמו. אנשים שיבואו למופע הגאלה יבינו שהטריק זה כלום, החן והיכולת של האומן זה מה שחשוב".
הצלחתם לגלות את זהותו של הקוסם במסכה?
"כן, קוראים לו ולנטינו והוא מגיע מלאס וגאס ודרום אמריקה".
איך הצלחתם לגלות?
"הקוסמים האמריקאים הכירו אותו במופעים עוד לפני שמונה שנים, כשיצא לראשונה עם מופע משלו. איכשהו מישהו חשף אותו, זיהה את דרכי המופע שלו".
כשזהותו נחשפה, האם עמיתים מהמקצוע ניסו לפגוע בו?
"היו כאלה שאיימו עליו, אך זה לא עבד. הוא המשיך לחשוף את הסודות שלנו והרבה קוסמים מארה"ב ניתקו איתו קשרים. שאלתי את דיוויד קופרפילד מה הוא חושב, והוא אמר שהוא לא אהב את מה שוולנטינו עשה, אבל הוא גם לא קילל אותו".
הקוסמים לא ניסו למנוע את שידור הסדרה?
"ברור, אולם ככל שניסו להגיע אליו הוא רק הגביר את הקצב. בעונה הראשונה הוא קיבל מאות אלפי דולרים בשביל ארבעה פרקים, ואז בעונה השנייה הוא הוציא 15 פרקים, שכולם שודרו בארץ.
"לראשונה התאחדו שתי אגודות הקוסמים הגדולות בארה"ב כדי למנוע את המשך הסדרה, אולם הם לא הצליחו. רק בצרפת הצליחו למנוע את שידור הסדרה".
האם ניסיתם למנוע את שידור הסדרה בארץ?
"כן, אבל פה זה כבר היה מאוחר מדי. היה לנו דיבור לא רע עם ערוץ 10, אולם לא הצלחנו להוריד את הסדרה כי היא כבר נקנתה וערוץ 10 אמר שהם שילמו הרבה כסף בעבורה. הם לא ידעו שאנחנו ניפגע מזה כל כך.
"זה חבל כי התוכנית קלקלה לקהל הרחב ובייחוד לקוסמים מתחילים. לא נעים לבוא למסיבת יום הולדת, לעשות משהו, ואז הילדים צועקים שהם זוכרים את הקסם מהקוסם במסכה, וזה קורה לכל אחד שמתחיל".
באירוע הקוסמים הבינלאומי ה-28 של אגודת הקוסמים הישראלית, שייערך בתיאטרון חולון בשבוע הבא, יקחו חלק למעלה מ-150 קוסמים ומנטליסטים מהארץ ומהעולם, ובהם הקוסם ההונגרי סומה, אלוף העולם בקסמים, המנטליסט ואלוף קריאת המחשבות מרק סיילם, ואמן הקסמים האמריקאי וויין האוצ'ין.

כמו כן יופיעו קוסמים ישראלים מפורסמים כמו נמרוד הראל, אמיר לוסטיג, שימי אטיאס, חזי דין, תומר דודאי, גיא זלוטניק, יוני גרסין ואפילו יניב המגניב.
המדובר בשלושה מופעים שונים המיועדים לילדים ומבוגרים. הראשון שבהם הוא מופע הקוסמים הגדול לילדים בהשתתפות טובי הקוסמים מהארץ ומהעולם. השני הוא מופע גאלה חגיגי בכיכובם של הקוסמים הבינלאומיים, ובהם אלוף העולם מהונגריה סומה, אשר יחשוף את הקסם עם מכשירי הסלולר, שזיכה אותו בתואר אלוף בתחרות שנערכה בבייג'ין. מופע נוסף ייערך בתל אביב.
"המופע שאני מארגנת עכשיו הוא ברמה בינלאומית", אומרת פלד, "שכנעתי את אלוף העולם לקוסמים לבוא להופיע פה ועוד קוסמים מן השורה הראשונה".
זה לא יקר להרים מופע כזה?
"ברור שזה יקר. אנו משלמים לכל האמנים שבאים מחו"ל, אולם הקוסמים הישראלים מופיעים בהתנדבות. אולי אפילו אני אופיע בהתנדבות. אני גם כל הזמן מחפשת חברות שיתרמו כספים כדי לממן את המופע, בייחוד את המופע בהתנדבות ל-400 ילדים חולים שהזמנו".
איך מביאים קוסם מבוקש כמו סומה לארצנו?
"זה היה מאוד קשה. למזלי, דיברתי עם סומה יממה לפני הזכייה שלו. ראיתי את המופע שלו ונדלקתי. החלטתי שאני חייבת להביא אותו. הוא קיבל עשר נקודות שלמות יותר מהקוסמים האחרים שהשתתפו בתחרות העולמית, המתקיימת פעם בשלוש שנים".
בניסיון להביא קוסמים לארץ, לא נתקלת ברתיעה עקב המצב הביטחוני?
"כל השנים הצלחנו להביא מישהו. פעם הייתה יותר רתיעה כי לא שמעו עלינו, לא רצו ללכת לאגודה קטנה ולא מוכרת. כיום הקוסמים הישראלים על המפה והנושא הביטחוני לא עולה כמעט על הפרק".
יש פרנסה בתור קוסם?
"להערכתי יש 60 קוסמים שמתפרנסים רק מקסמים. יש את העשירייה העליונה של הקוסמים המוכרים שמצליחים לקבל מעל 10,000 דולר למופע".
מדובר בהרבה כסף למופע של שעה.
"רוב הקוסמים לא מרוויחים כל כך הרבה, ולא מדובר רק בשעה. צריך להגיע למקום, כל קוסם מגיע עם צוות, אביזרים. אני לא אוהבת שאומרים על אומן 'בשביל חצי שעה הוא מקבל כל כך הרבה כסף?', כי זה באמת לא ככה. מאחורי כל מופע יש הרבה פגישות, אימונים אינסופיים, יש הוצאות מאוד גדולות".
מה נדרש מקוסם כדי להצליח?
"קודם כל צריך להכיר את הקסמים, צריך להיות מקצוען בחומר אותו מציגים, אבל זה רק החלק הטכני במופע שמהווה 20 אחוז. לאחר שכבר יש את הטריקים צריך להחליט איך להופיע עמם, איך להציג את הקסם, צריך להיות מקורי. צריך לדעת איך לשלב את המוזיקה, את הסיפור סביב הקסם.

"כל קוסם מוצלח לומד את אמנות הבמה, איך לנוע, איך לעמוד. למשל, כשאומן אילוזיות בא וחותך אישה לשניים, הרי כולם יודעים שזה לא אמיתי, אך על הקוסם לדעת איך ומתי להפיג את המתח בחיתוך, עליו לעשות זאת מספיק מהר, להשתמש באביזרי במה חדישים, עליו להחליט איזו דמות הוא רוצה להיות, האם להיות נחמד או קשוח. בסופו של דבר, כל קוסם עובר שיעורי משחק, ריקוד, שיעורי קסמים, זריזות ידיים, הסחת דעת. בואי ותראי בעצמך".
פלד שולפת מתיקה חוט תפירה, היא מתחילה לחתוך אותו לחתיכות בהתאם לתקופות החיים שעוברות על בנאדם. תוך כדי חיתוך החוט היא מספרת סיפור מהפנט, ולפני שאני שמה לב החוט שוב שלם.
וואו, איך עשית את זה?
"זה קסם. והוא לא בא ברגל. יש לי בבית מדף עם 30 ספרים שאין בהם אף סוד של קסם, אלא עצות איך להופיע, איך לדבר, איך להיות מקורי".
אז מהיכן מגיעים הטריקים של הקוסמים?
"יש אנשים שהמקצוע שלהם הוא להמציא קסמים לקוסמים, אפילו אנחנו הקוסמים בקושי מכירים אותם.
"למשל דיוויד קופרפילד קונה את הזכויות לקסמים, יש לו צוות עובדים גדול ביניהם וויין האוצ'ין שגם מגיע ארצה, והוא אחד הממציאים היותר יצירתיים שקיימים היום בעולם הקוסמות. הוא חושב על רעיון, מפתח אותו, מראה את הטריק לקוסמים מוכרים, והם מבקשים ממנו למכור להם בלעדיות לשנה עד חמש שנים".
אם אתם בקושי מכירים אותם, איך אתם מגיעים אליהם?
"יש גם ענף שלם של דילרים, והם אלה שמוכרים את הקסמים לקוסמים ולעולם הרחב. בארץ יש כמה דילרים, חלק מהם גם מפתחים קסמים".
כמה עולה קסם?
"הרבה כסף, החל משלושים דולר עד לעשרות אלפי דולרים".
קסם לא בא בזול...
"יש גם הרבה חובבי קסמים רציניים, שקונים הרבה קסמים כי יש להם כסף. הם נקראים אספני קסמים, הם לא מופיעים ולא זקוקים לזאת לפרנסתם. בארץ אין הרבה כאלה, אך בחו"ל יש. יש אפילו מכירות פומביות של קסמים", פלד צוחקת, "אני גם קונה הרבה קסמים, זו מחלה. אני בממוצע מוציאה בכל כנס אליו אני נוסעת מעל ל-3,000 שקלים".
פלד מספרת שלדיוויד קופרפילד יש מחסן משלו של קסמים. "בתור הנשיאה של איגוד הקוסמים בארץ יצרתי עמו קשר לפני חצי שנה, והוא מיד הזמין אותי ללאס וגאס לראות את האסם הגדול שיש לו, שם הוא שומר את כל האילוזיות שלו. יש לו את המוזיאון הגדול בעולם לקסמי הודיני. הוא הראה לי פריטים בשווי של מיליוני דולרים".
איך התרשמת ממנו בתור בנאדם?
"הוא מאוד נחמד, אך סוס עבודה. כל יום הוא נותן שלושה מופעים, שזה מעל ל-600 הופעות בשנה. לדעתי הוא הקוסם הכי גדול והכי חשוב בדור שלנו".