אש מתפשטת: נמלי אש השתלטו על ערי השרון
תופעה מדאיגה בשרון: נמלי האש הגיעו לאיזור והתפשטו כמעט בכל הערים. הסכנה: עקיצה צורבת לבני האדם ופגיעה מסיבית באוכלוסיית החרקים, בצומח ובמארג האקולוגי
ביום שישי שעבר נחשף בחדשות ערוץ 2 כי הנמלים האדומות נמצאות כיום בקרוב ל-50 יישובים ברחבי הארץ, מבלי שצוינו שמותיהם. לזמן השרון נודע כי ברחובות מגורים בערי השרון אותרו נמלים מסוג זה וכי ניתן לכנות את הימצאותן כמגיפה. הערים בהן אותרו הנמלים הן רעננה, כפר סבא, הוד השרון, הרצליה ונתניה. לרמת השרון עדיין טרם פלשה הנמלה, כך נמסר מהעירייה. כמו כן נמצאו נמלי-האש בקיבוצים ומושבים באזור השרון.

נמלי האש שצבען אדמדם וגודלן 2-3 מילימטר בלבד, עלולות לגרום לעקיצה דמוית כוויה ולכאב צורב שנמשך כמה שעות, ומהוות מטרד רציני ביותר לתושבי האיזורים שבהם הן נמצאות. אחת הסכנות היא כמובן לאדם, במיוחד לאנשים אשר אלרגיים לנמלי אש, אז יכולה עקיצתן לגרום למוות.
עיקר הסכנה נשקפת לבעלי החיים ולחקלאות, שכן הנמלה ידועה בכך שהיא פוגעת באופן מסיבי באוכלוסיית בעלי חיים קטנים, בחרקים ובצומח באזור מחייתה, וכך משפיעה על המארג האקולוגי המקומי, לעיתים באופן חמור.
לפני כשלוש שנים אף התגלה סוג חדש של נמלי אש ביישובים בצפון הארץ. במשרד הבריאות שלחו חוזרים למנהלי בתי החולים וביקשו לגלות ערנות לתופעה ולדווח על כל מקרה של חולה שנעקץ, כך שיהיה ניתן להדביר את הנמלים. הצפי בזמנו היה כי הפגיעה בבני אדם מנמלים אלה עלולה להפוך לתופעה נפוצה.
טל וינברג, מניטורים שירותי אקולוגיה, אשר אחראי על איתור הבעיה באיזור, מספר כי אכן מדובר בהתפשטות: "הנמלה מתפשטת ביחס לזמן שעובר. אם לפני כמה שנים היו נגיעות רק בעמק הירדן ובמעברות אז עכשיו זה בת"א, הרצליה, רעננה, הוד השרון, מושבים באיזור, עד לערבה. מעל ל-50 ישובים".
עוד מספר ויינברג
"פרט למטרד לאדם, הנמלה גורמת לנזקים גם לחקלאות אבל הנזק העיקרי לדעתי הוא הנזק האקולוגי שנגרם. נמלת האש היא מין פולש. כמו מינים פולשים אחרים היא לא רצויה בארצות שהיא פלשה אליהן והיא פוגעת בכל מיני מינים אחרים כמו נמלים אחרות. בישובי עמק הירדן, שם כבר נגועים לא מעט שנים, היא התפשטה ובמשך שנים רבות הם לא ראו אף נמלה אחרת באיזור.
"זה לא טוב מבחינה אקולוגית כי האינטרס שלנו הוא שיהיה שפע של מינים. ככל שמספר מינים הולך וקטן אנחנו מבינים שיש גורם מפריע, והנמלה הזו היא בהחלט גורם מפריע. היא מחסלת אוכלוסיות של נמלים טובות, נמלי קציר או אחרות. היא פוגעת בעכבישים, היא יכולה לפגוע בזוחלים, דו חיים, מוכרת לנו תופעה של עקיצות בעיניים לכלבים וחתולים.
"זה משפיע על כל תחומי החיים, לדוגמה צימר בגליל שמצאו בו נמלים כאלה - ייפגע מזה. גם חקלאים ועובדי חקלאות שצריכים לעבוד במטעים והם מלאים בנמלים לא ירצו לבוא לעבוד", הוא מסביר.
איך התופעה התגלתה בשרון?
"באיזור השרון הנמלה התגלתה באיזורי מגורים. אנחנו מזהים אותה בישובים כי אנחנו מקבלים תלונות מתושבים שנעקצו. איזור נגוע עיקרי כרגע הוא איזור השרון וגם האיזור בו התחילה ההתפשטות, עמק הירדן.

"הנמלים האלה מועברות על ידי האדם, הן 'נמלים טרמפיסטיות', הן תופסות טרמפ על עציצים למשל. ברגע שיש משתלה נגועה היא מפיצה יום-יום נמלים לבתי מגורים. ידוע לנו על משתלות באיזור השרון שנגועות ולכן זו הסיבה שאזור השרון נגוע. אנשים קונים שתילים במשתלות נגועות ולפעמים הם לא רק מביאים נמלים הביתה אלא גם מלכה, ויוצרים בביתם בית חרושת שמייצר נמלים".
מה דרכי הטיפול שלכם?
"הוקם צוות בין משרדי של המשרד להגנת הסביבה. אני מבצע את המעקב בארץ על ידי כך שאני מגיע לישובים הנגועים וגם מחפש מקומות חדשים, בודק משתלות ומנסה לתחקר תושבים כדי להבין מאיפה הנמלים הגיעו אליהם. כל מקום שנמצא נגוע אמור לעבור טיפול והדברה על ידי הרשות המקומית שהוא שייך אליה.
"העיריות מעודכנות בבעיה. הבעיה היא שלטפל בנמלים זה לא פשוט, בייחוד בנמלה הזו שהיא קטנטנה. איזור שנמצא נגוע ימשיך להיות נגוע, אלא אם כן באמת יטפלו בו בצורה נכונה ומקיפה, ינטרו אותו אחת לתקופה מסוימת ויבצעו את ההדברה בכל השטח הנגוע.
"הרבה פעמים רשויות מקומיות לא מבצעות את ההדברות בזמן או שלא בצורה יסודית ואז שנה אחרי שנה אנחנו רואים עלייה בשטחים הנגועים".
מה אנשים שמבחינים בנמלה צריכים לעשות?
"לאנשים שרואים את הנמלה אצלם אני מציע לפנות למוקד של המשרד להגנת הסביבה ולדווח. לאחרונה קיבלנו המון פניות ואני מנפה אחוז די גדול מהם, משום שנוצרה פאניקה אז מדווחים על כל נמלה, אבל לא כל נמלה אדומה היא נמלת האש הקטנה.
"יש שלושה מאפיינים עיקריים: הגודל - היא ממש קטנטנה, בערך מטר וחצי. הצבע שלה צהוב-חום ואחיד לכל הגוף, והיא מאוד איטית - היא לא מהנמלים המתרוצצות".
הממונה על לחימה במזיקים מהמשרד להגנת הסביבה, תמר יגר, מנסה להרגיע: "אין מה להשוות בין מה שקורה בשרון לבין מה שקרה בעמק הירדן. פעם בחלק מהקיבוצים בעמק הירדן אי אפשר היה לצאת או לשבת בבריכה והיו רואים רק כתמים אדומים. היום המצב שם אחרת לגמרי, הוא נמצא בשליטה. הנמלים לא נכחדו לגמרי וההכחדה לא פסקה אבל הורידו את הנמלים לרמה סבירה והחזירו את איכות החיים.
"באיזור השרון זה ממש לא ככה, זה לא שכל הערים מלאות בנמלים, אבל חשוב עכשיו לטפל כדי שזה לא יגיע לרמה הזו, שאנשים יהיו ערניים ולא יהססו להרים טלפון", אומרת יגר.
לדבריה, אנשים שחושבים שהנמלה מסתובבת בבתיהם צריכים לפעול בצורה מיידית: "להתקשר למוקד שלנו ואנחנו נבוא ונבדוק שזו אכן הנמלה הזו. הרעיון הוא לא להשתמש בתרסיס שהורג רק את הפועלות אלא בפיתיון מורעל שהפועלות יורידו לקן כדי שהמלכה תאכל אותו וכך להרוג את הקן כולו.
"כל עוד המלכה חיה היא מייצרת עוד ועוד פועלות. חשוב לנו גם לדעת מאיפה הגיעו הנמלים, איך הן הגיעו לאנשים הביתה, אז אנחנו מתשאלים את אותם אנשים. הנמלים עוברות בעיקר דרך אדמה, עציצים וצמחים", מוסיפה יגר.
מעיריית הרצליה נמסר: "התופעה ידועה. פליירים עם הסברים והוראות התנהגות חולקו לתושבים במספר איזורים בעיר בהם ידוע על קיום המפגע, ובשבוע הבא תחל העירייה בפעולות ריסוס והדברה".
מעיריית כפר סבא נמסר: "לפני כשנה התגלתה נמלת האש הקטנה בכפר סבא. אנשי האגף לאיכות הסביבה פעלו באופן מיידי וביצעו ניטור והדברה במקום, בהתאם להנחיות המשרד להגנת הסביבה.
"ההדברה התבצעה שלוש פעמים בשנה, כולל בנכסים פרטיים. השנה התבצע ניטור חוזר לצורך בדיקת היקף הימצאותה של הנמלה ולאור הפעולות הנרחבות שביצע האגף, התברר כי האיזור הנגוע צומצם ל-עשרה דונם בלבד.
"המשרד להגנת הסביבה מעמיד לצורך ניטור הנמלה פרויקטור אשר מבצע את הניטור, ועם זאת אנשי האגף לאיכות הסביבה בעירייה מעוניינים לצמצם את התפשטותה ובודקים כל פנייה של חשד להימצאות הנמלה. אנשי האגף עומדים לרשות התושבים ויספקו מענה הולם לכל פנייה בנושא נמלת האש או כל עניין סביבתי אחר".
מעיריית רעננה נמסר: "עיריית רעננה מבצעת פעולות הדברה במספר מוקדים בעיר בהם התגלו נמלים. יש להדגיש כי עיריית רעננה מבצעת באופן שוטף פעולות מנע בכל הגנים הציבוריים".
מעיריית הוד השרון נמסר: "עיריית הוד השרון פועלת מזה זמן להדברת נמלת האש בשטחים הפתוחים ובחצרות הבתים, ונעזרת גם במנטר של איגוד ערים של המשרד להגנת הסביבה אשר ניטר והגדיר את גודל השטח הנגוע בעיר. מטעם העירייה מתבצעת הדברה בשלבים על מנת להפחית את פעילות הנמלה באופן יעיל".