פוסט טראומה: קניון חוצות לא מצליח להתאושש

פעם הוא היה אחד ממרכזי הקניון המשגשגים באשקלון, אבל היום קניון חוצות נמצא בתהליך דעיכה. גם סניפים של משרד הפנים ושל סלקום שהועברו אליו, לא עזרו להחזיר אליו את הלקוחות. האם הקניון עדיין לא התאושש מפגיעת טיל הגראד?

ירדן מצליח | 14/4/2010 14:01 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
רוחות המלחמה ששוב מנשבות באזורנו גורמות לחוסר נחת בקניון חוצות, אולי יותר מאשר במקומות אחרים באשקלון. שם עדיין לא התאוששו מהמכה המטלטלת שחטפו לפני כמעט שנתיים, ב-14 במאי 2008. אז פגעה רקטת גראד ישירות בקניון, וזעזעה את כל העיר.
קניון ריק באשקלון
קניון ריק באשקלון אדי ישראל


בנס לא היו הרוגים, אבל 15 פצועים, ביניהם ארבעה במצב קשה, ועוד 62 נפגעי הלם, הוכיחו לתושבי אשקלון ששדרות זה כאן. כמובן שמאז תוקן החלק שנפגע בקניון, אבל פגיעת הטיל הייתה יותר עמוקה מהחלק הסטרוקטואלי שלו. מאז, טוענים אנשי הקניון, חוצות הוא כבר לא אותו מרכז קניות שוקק חיים כבעבר.

למעשה, כבר שנים שבקניון חוצות מנסים להתרומם ולהתגבר על ההגמוניה של קניון גירון המתחרה. אם נדמה היה שהם מצליחים לעשות את זה, כאשר משכו אליהם סניפים של חברות גדולות, כמו סלקום או משרד הפנים, הרי שהפגיעה הישירה בקניון קלקלה את התוכניות. כל ניסיונות השיקום שלו עלו בתוהו. מאז נפילת הגראד בקניון, שום דבר לא חזר להיות כבעבר. לא אצל הלקוחות, וגם לא אצל בעלי העסקים. אלה שיכלו לעזוב, עשו זאת.

הסוחרים שנשארו בקניון עד היום, מטבע הדברים, מסרבים להודות שהגראד ההוא פגע קשות בקניון, ומעדיפים להצביע על סיבות אחרות: המחסור במותגים, בעיות חניה, כשלון ההנהלה. אבל גם הם מודים שאלמלא אותה פגיעה לפני שנתיים, ייתכן שהמצב היום היה אחר לגמרי. החשש הכי גדול שלהם, הוא מהסלמה ביטחונית.

קניון חוצות, לדעתם, מתקשר בראשם של התושבים ליעד לגראדים, והם עלולים לאבד את מעט הלקוחות שעוד נשארו שם. למרות שאין הגיון אמיתי מאחורי הסברה שהברק יכה פעמיים דווקא בקניון חוצות, הסוחרים חוששים לפרנסתם.


חנויות מוצעות להשכרה

גם השבוע, כאשר הגענו אל הקניון, הוא היה רחוק מאוד מלהיות מלא. האם הכל תוצר של אותו גראד? "אין ספק שאני חושש עכשיו שאם תהיה הרעה במצב הביטחוני, זה יגמור את הקניון לגמרי" אומר אחד הסוחרים, שאיתם שוחחנו השבוע.

"הרי גם ככה אנשים בקושי מגיעים, אז אחת על כמה וכמה במצב ביטחוני רעוע. ובשביל מה שהם יבואו באמת? בשביל לאכול גלידה? הרי גם ככה אין היום בקניון משהו שבאמת יכול למשוך אותם. צריכים להבין שאותנו זה פשוט יגמור אם שוב המצב הביטחוני

יידרדר. חנות שנמצאת בקניון מצליח יכולה לעמוד בירידה בהכנסות. אבל אם מהקופות המזעריות שלנו ייקחו עוד מההכנסות, זה יהיה הסוף שלנו ושל הקניון".

מי שנכנס לקניון חוצות יכול לזהות שם הרבה חנויות ריקות. בכל כמה מטרים נתקלים בחנות חשוכה עם שלט גדול שמכריז שהיא מיועדת להשכרה. סוחרי הקניון שעוד נשארו במקום, מתוסכלים. הם מאשימים את כל מי שאפשר במצב, אבל מנסים לסחוב, מתוך תקווה שהזמן ירפא את הפצעים של אותו יום שבו נפל הגראד.

אבל בעלי העסקים לא מטילים את כל יהבם על המצב הביטחוני, אלא גם על הנהלת הקניון, בטענה שבמשך שנים לא דאגה להביא אליו מותגים מושכים. גם חברת האבטחה של הקניון זוכה לקיתונות של ביקורת מצדם, שלא להזכיר בכלל את רמת האסתטיקה. אחרי שנים רבות, הוחלפה ההנהלה ומכאן נובעת מעט האופטימיות של הסוחרים.

"אנחנו מקווים שהמנכ"ל החדש יביא איתו כוחות חדשים, כאלה שיגרמו לשינוי אמיתי בהתנהלות של הקניון" אומרת אחת מהם, "הפוטנציאל של הקניון הוא אדיר, והפספוס הוא אפילו יותר גדול. הקניון הזה, להבדיל מקניון גירון, טומן בחובו הרבה פעילויות, כמו הבאולינג, הקולנוע. זה יותר קניון למשפחות מאשר קניון לצעירים. בחופשות הוא מוצף בילדים, אבל עדיין אין חנויות שימשכו את הציבור. אפשר לספור על יד אחת את חנויות הבגדים הממותגות, שמצליחות להתפרנס כאן בכבוד".

מה החלק של המצב הביטחוני במה שקרה לקניון?
"אני לא בטוחה שהקשר הוא עד כדי כך גדול. הרי המצב הביטחוני פוגע בכולם, בכל תחום בעיר. אז נכון שאצלנו הייתה פגיעה ישירה, אבל זה חסר היגיון לטעון שבגלל זה הסיכון אצלנו הוא יותר גדול מאשר באזורים אחרים בעיר. למה, קניון חוצות הוא המקום היחיד בעיר שבו נפל גראד? הרי גם במרינה נפל גראד, ולא ראיתי שאנשים הפסיקו ללכת לשם. התושבים שלנו מורגלים למצב הביטחוני, ומהר מאוד הם חוזרים לשגרה, ככה שאני לא יכולה להגיד שאני חושבת שהרעה במצב הביטחוני תפגע בקניון חוצות יותר מאשר בסוחרים במקומות אחרים בעיר".

הקניון התאושש מנפילת הגראד ההוא?
"אני חושבת שהיום, אחרי שנתיים, אפשר לומר שהתחלנו לחזור למצב שהיה לפני אותו גראד. יש לקניון מנכ"ל חדש, ואנחנו מאמינים שהוא יביא איתו עידן אחר, וייקח את הקניון למצב טוב יותר".

המנכ"ל חדש של הקניון הוא רוני צאבן, שנכנס לתפקידו לפני שבועות ספורים בלבד. הוא לא הכיר את התקופות היותר מוצלחות של הקניון, לפני שנים לא מעטות, כאשר הוא נחשב למוביל בעיר. מאז עברו הרבה מים בירקון, התפוצצו הרבה טילים בתוך אשקלון והמציאות היא לא אותה מציאות. שאלנו את המנכ"ל צאבן מה דעתו על דעיכת הקניון וטענות הסוחרים.

"קיימת דעיכה כלכלית בכל הארץ" ביקש צאבן להבהיר, "נכון שבעשירון העליון ובמרכז הארץ נרגיש את זה פחות, אבל כל מרכזי המסחר בפריפריות סובלים מהמשבר הכלכלי. קניון חוצות רוצה וצריך להיות מקום שאנשים יבואו אליו ויאהבו להיות בו.

"אבל זו צריכה להיות מטרה משותפת של כמה גורמים: הסוחרים, ההנהלה, וכמובן עיריית אשקלון. זוהי משימה שיש לעמול עליה קשה. אני פה כי אני רואה בזה אתגר, ומאמין שבתוך פרק זמן סביר, נוכל להביא את הקניון הזה למקום אחר".

קניון חוצות באשקלון יום לאחר נפילת הגראד
קניון חוצות באשקלון יום לאחר נפילת הגראד אדי ישראל

אתה מדבר על דעיכה כלכלית, אבל מתעלם מהשכנים שלכם בקניון גירון. סקר מעריב קבע שמדובר באחד הקניונים הכי מצליחים בארץ.
"תראי, אני לא יודע מה קורה בקניונים אחרים. אני לא יודע אם תשאלי את הסוחרים בקניון השני, אם הם יגידו לך שהם מרוצים מהמצב הקיים. אבל שוב, אני לא פוסל את זה שצריך לעשות כאן שינוי".

איך תשיגו את השינוי הזה?
"הדרך להצלחתו של הקניון עוברת בשיתוף פעולה של הסוחרים. אני חושב שלקניון הזה יש יותר סיבות להצליח, בגלל המיקום שלו, מרכזי הבילוי והפנאי שיש בו. השאלה של ההצלחה היא שאלה של שינוי. הוא לא רק תלוי בטיפולים קוסמטיים, אלא גם בשינוי בחנויות שיש בקניון ובמה שיש לו להציע לציבור הלקוחות".

עד כמה משפיעה ההסלמה במצב הביטחוני על מצב הקניון?
"השינוי הזה משפיע על הקניון בשתי רמות: האחת היא מוכנות להתמודד עם מצבים מסוכנים, השנייה היא מוראלית - שינוי בהרגלי הקנייה. אני ממש לא רואה השפעה שונה על קניון חוצות מאשר על כל מרכז מסחרי אחר בעיר. הדוגמה הכי טובה לכך היא באמת הטיל שנפל כאן. למרות הטראומה הגדולה שנגרמה אז, אני חושב שמהר מאוד הקניון חזר לעבודה רגילה".

לא לקוחות פוטנציאליים

למרות שסניף של משרד הפנים וסניף של סלקום הועברו אל הקניון, הדבר לא עזר כדי להחיות אותו. הסוחרים חושבים שלמרות הכוונה הטובה, נוצרה דווקא הפעולה ההפוכה.

"מבחינתנו, הסוחרים, כל המרכז הזה של סלקום הוא חיסרון גדול. כי הוא תופס מקום גדול שיכול היה להיות מוקצה לחנויות מסחריות, שיכלו למשוך לפה יותר אנשים. הרי כל האנשים שבאים לפה למרכז התיקון, לא באמת מגיעים כדי לקנות משהו או להסתובב, אלא כדי לזרוק את המכשיר וללכת. אז חוץ מלתפוס חצי ממקומות החנייה, הם לא תורמים לנו הרבה. וכך גם לגבי משרד הפנים. מה הוא מביא לנו? רק תאילנדים וקשישים. אלה לא לקוחות פוטנציאליים".

פגיעה ישירה של גראד בדירה באשקלון.
פגיעה ישירה של גראד בדירה באשקלון. צילום ארכיון: אדי ישראל

סוחר נוסף מסכים עם הטענות: "לצערי, הקניון הופך אט אט למשהו בסגנון קניון לב אשקלון. סותמים אותנו עם כל המשרדים הממשלתיים, ובאוכלוסייה קשה. תסתכלי סביבך, תראי את הקניון נראה מבחינה אסתטית, למשל בקומת האוכל. השולחנות רכובים, החנויות ישנות.

"אנחנו קוראים לזה 'מדרחוב ממוזג'. הבעיה העיקרית היא שלא מטפלים במה שצריך, ובמקום להשקיע בשיפוצים של קומת האוכל ובמראה הפנימי של הקניון, הוציאו מיליון שקלים על ציפוי חיצוני של המבנה. מה יעזור הציפוי? זה מה שיחזיר את הלקוחות? זה מה שיגרום לאנשים ליהנות מבילוי בקניון?".

המנכ"ל צאבן שומע את טענות הסוחרים ומבין שמצפה לו עוד עבודה קשה. "המקום הזה צריך לשגשג ולהצליח" הוא קובע, "אני לא הייתי שם את האצבע על הבעיה וקובע שזה רק המחסור במותגים או רק המצב הביטחוני, אלא השילוב ביניהם. בסיכומו של עניין, השאיפה שלנו היא לשנות את המציאות הזו".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים