אשדוד: אלי לחמני תוקף את חפ"א
חבר מועצת עיריית אשדוד אלי לחמני טוען שהחברה לפיתוח אשדוד כבר מזמן לא ממלאה את יעודה. הפיתרון לדעתו: לשנות את מעמד החברה לחברת החזקות ולקצץ במצבת כוח האדם ובמשכורות

"מדובר בחברה שהשם שלה רחוק מלמלא את הייעוד האמיתי שלה", הוא טוען. "עם שינוי שם החברה וייעודה לחברת החזקות, כפי שהיא כיום מתנהלת בפועל – צעד זה יוביל לחיסכון גדול בקופה הציבורית".
ההצעה של לחמני נולדה בעקבות ההחלטה שהתקבלה במליאת וועדת בניין ערים שפיתוח הקרקע לא ייעשה על ידי חפ"א, אלא על ידי חברה אחרת. "זו הייתה החלטה של כל חברי הקואליציה שהיו נוכחים בדיון, לרבות יו"ר דריקטוריון חברת חפ"א תמכו בה. מאחר וגם בפרויקטים עתידיים הקשורים לפיתוח לא יבוצעו על ידי החברה, נוצרה מציאות שהחברה לא פועלת לפיתוח העיר אלא כמקדמת פרויקטים".
אתה יכול לתת דוגמה?
"הדוגמה הקלאסית לכך היא הקמת בית מלון שיופעל על ידי חברת בת ולא על ידי חפ"א. למשל, ישנו בית אבות שמופעל על ידי גוף שלישי ולא על ידי חפ"א באופן ישיר. סך הכל אין כיום פרויקטים ממשיים שחפ"א מבצעת. היקף הפעילות שלה מצטמצם, ולכן אינה צריכה להחזיק מנגנון מנופח, שכולל מנכ"ל וסמנכ"ל במשרה מלאה ומזכירות מנופחת ומיותרת.
"בתוך הנושא הזה אני מעלה תהייה גדולה לגבי כל הדרך של שינוי שכרו של סמנכ"ל חברת חפ"א נאור גלילי. בתקופה כה קצרה העלו את היקף שכרו מ-40 אחוזים לשיעור של 85 אחוזים. הקפיצו תוך תקופה קצרה של מספר חודשים את שכרו בשיעור של 110 אחוזים, וזאת בשעה שלמעשה פעילות החברה שואפת לאפס".
ומה אתה בדיוק מציע?
"ההצעה שלי היא מאוד פשוטה: להפוך את חפ"א לחברת החזקות ולצמצם את כוח האדם למינימום הנדרש, כולל ביטול משרת הסמנכ"ל המיותרת, הקטנת כוח אדם ואפילו צמצום משרתו של המנכ"ל. גם כך אני מעלה תהיות לגבי חברות עירוניות אחרות הפועלות באשדוד, שלא ברורה מהות פעילותן.
דוגמה נוספת היא חברת "תשתית". מדובר בחברה שאמורה לעסוק בתשתיות בעיר, ועד היום לא ברורה מהי פעילותה. בכוונתי לדרוש דוח פעילות מסודר ומפורט על כל פעילות החברה בשנה האחרונה, ולבחון את מהות קיומה אם היא בכלל נדרשת והאם היא עונה על ההגדרה שלשמה הוקמה".
מבחן התוצאה מוכיח שלא לוקחים ברצינות יתרה את ההצעות שלך לסדר.
"אני יכול לומר לך שלצערי במועצת העירייה אנחנו מעלים את הנושא, אך ישנה הצבעה של קואליציה שלא על פי מהות הנושא. לצערי, החברים לא מביאים עימם שיקולים ענייניים, אלא פועלים באופן אוטומטי כחברי קואליציה מבלי לשאול שאלות מתבקשות, אלא פועלים רק כדי לרצות את רצונו של ראש העירייה, וחבל שכך.
למרות שאנחנו לא מצליחים להעביר דרך המועצה – עדיין זו הדרך הנכונה והראויה. ההצעות שלנו מועברות לרשויות הביקורת השונות, כדוגמת מבקר המדינה והממונה על החברות העירוניות במשרד הפנים. כך או כך, אני מאמין שהציבור נחשף לתהיות של חברי האופוזיציה ויודע לשפוט טוב מאוד אם אותן הצעות ענייניות או קנטרניות. הייתי ממליץ לחברי
יו"ר דירקטוריון חפ"א, חבר המועצה ולדימיר גרשוב מסר בתגובה לטענות שהעלה ד"ר לחמני: "ראשית, הועבר מכתב תשובה מסודר, מנומק ומפורט לחבר המועצה ד"ר לחמני על כל הטענות שהעלה לסדר היום. ואני רוצה לשאול: מי מפתח בימים אלה את רובעים ט"ז --י"ז? מי בונה בימים אלה את בניין הקמפוס של מכללת סמי שמעון, את מרכז הספורט וגני הילדים? מי מפתח את החוף הנפרד? אז את כל הפרויקטים הללו ועוד רבים אחרים מפתחת חברת חפ"א. לגבי כוח אדם, יש לנו דווקא כוח אדם מצומצם ומאוד יעיל".