ביקורת ברחובות: הרב הראשי לא עושה דבר למען העיר
ביקורת פומבית חסרת תקדים על הרב הראשי של רחובות, שמחה הכהן קוק: טס הרבה לחו"ל ועסוק בענייני בית הכנסת החורבה בירושלים, ובעיר כמעט לא רואים אותו. הרב בתגובה: "כבוד גדול לעיר שאישיות ברמתו של הרב קוק הוא רבה הראשי"

גורמים פוליטיים בעיר אף מספרים, כי בין שלל הסוגיות והבעיות העולות על שולחנו של ראש עיריית רחובות, רחמים מלול, ישנה סוגיה שאינה נותנת לו מנוח מאז שנבחר לפני כארבעה חודשים: מוסד הרבנות בעיר.
מלול כבר הוכיח לא פעם, כי הוא רגיש מאוד בעניינים הקשורים לדת, ואף הקפיד להדגיש את פועלו למען החילונים בעיר במהלך מערכת הבחירות האחרונה. אותם גורמים פוליטיים מציינים, כי יש הקוראים למלול לפעול מול משרד הדתות – בעל הסמכות בנושא - לטובת מינוי רב ראשי ספרדי לעיר לראשונה מזה שנים רבות.
העיסוק בפעילותו של רב ראשי בכלל ושל הרב קוק בפרט, נעשה בחדרי חדרים. רבים מהגורמים עמם שוחחנו, לרבות בכירים בעירייה, העדיפו שלא להתייחס לנושא, ולא מעט מאלו שהסכימו התנו זאת בכך ששמם לא יוזכר, אף לא בעקיפין.
הסיבה לחששות נעוצה בכוחו העצום של הרב הראשי קוק, שאינו כפוף לאיש, ושמהרגע שנבחר לתפקידו הוא מחזיק בו עד ליומו האחרון. כך למשל, גורמים בעולם החרדי ברחובות ציינו את העובדה שהרב קוק עבר את גיל הפנסיה זה מכבר, אך כל עוד הוא בוחר למלא את התפקיד, איש לא יכול למנוע זאת ממנו.
גורמים פוליטיים עמם שוחחנו במהלך הכנת הכתבה, ידעו לספר כי לא מעט בעלי עסקים בעיר כועסים על הרבנות המקומית, שהרב קוק עומד בראשה. אחד מבעלי העסקים סיפר כי הוא מחזיק בתעודת כשרות של הרבנות בעסק שלו, אך כאשר ביקש להוסיף לה כשרות אחרת מהודרת יותר, הוזהר שלא לעשות זאת.
"פשוט הבהירו לי, שאם אשים
עסקים אחרים התלוננו, על כך שחויבו להעסיק משגיח כשרות צמוד בתמורה לתעודת כשרות לפסח, למרות שהעסק שלהם קטן ולטענתם אינו מצדיק זאת. לדבריהם, לאחרונה החליט הרב קוק להגמיש במעט את התנאים ומנע מחאה מאורגנת מצדם.
גורם המצוי בנבכי הרחוב החרדי בעיר, אמר לנו השבוע: "הציבור הדתי הספרדי ברחובות מרגיש מקופח בהרבה בחינות. הרי ברור שכל ציבור רוצה את המנהגים שלו ואת הכשרויות שלו, והרב קוק, שעם כל הכבוד הוא אשכנזי, לא יכול לענות על הצרכים האלו. מעבר לכך, מלבד טקסים רשמיים, אין לרב קוק קשר ישיר כל כך עם תושבים, ואנחנו מקבלים את הרושם שאולי הוא לא באמת דואג למערכת הכשרות ולצרכי הדת בעיר".
פעיליו הפוליטיים הנאמנים של מלול, לא יוכלו לשכוח את אחת התמונות המשמחות ביותר מבחינתם במערכת הבחירות הצמודה והמותחת שעברו: לאחר חצות הלילה, עם היוודע ניצחונו של מלול, הגיע לרחבת העירייה פטרונו הפוליטי אריה דרעי והחל לרקוד איתו במרץ.
עבור הפעילים ועבור מרבית התושבים ממוצא ספרדי בעיר, הרגע הזה עבורם היה מכונן בו סמל ההצלחה הספרדית ממליך את תלמידו. כששככו הריקודים, התבטא דרעי ואמר באחד הראיונות לתקשורת החרדית, כי הוא מצפה ממלול לקדם את עניין בחירת רב ראשי ספרדי בעיר.
במערכת הפוליטית מסבירים את העובדה שהרב קוק לא חלק את ההנהגה הדתית בעיר בקשר האמיץ שקיים עם ראש העירייה המודח, שוקי פורר. "אני יודע שבגלל מערכת היחסים המיוחדת של פורר והרב קוק, היה הסכם שבשתיקה שלא ימונה רב ספרדי", מספר פעיל הציבור וחבר המועצה לשעבר, שמעון קהלני,

"פורר גם הצליח לפתוח את העיר בשבת ונפתחו בתקופתו חנויות חזיר, והרב קוק שתק ולא יצא במחאה. מעניין למה הוא נאלם דום על הרבה דברים. דובר כבר לפני למעלה מעשר שנים על רב ראשי ספרדי, אבל במערכת היחסים המיוחדת של פורר עם קוק הובטח לו שלא יהיה רב ראשי ספרדי בעיר. נעשו דברים שהרב קוק לא היה מאפשר אותם לולא ההסכם שלא למנות רב ספרדי".
גורם בכיר בקהילה החרדית מחזק את הדברים: "הרב קוק היה ביחסים טובים עם פורר ושיתף איתו פעולה בהרבה דברים, שלא היו בדיוק לטובת התושבים נטו. אין ספק ששיתוף הפעולה הזה עזר לו לשמר את מעמדו כרב הראשי היחיד בעיר".
ברחוב החרדי גם לא מעלימים עין מהטיסות התכופות של הרב קוק לחו"ל. לדברי גורמים בעולם החרדי, הרב קוק מגייס כספים עבור ישיבת "מאור התלמוד" שבראשה עומד אחיו, הרב אברהם יצחק קוק ושהוא עצמו משמש כנשיא שלה. "עם כל הכבוד לחשיבות של גיוס הכספים לישיבה, אנו מצפים מהרב שיזכור שטובת העיר קודמת", אומרים אותם גורמים.
במערכת הפוליטית לא ראו בעין יפה את העובדה שהרב קוק נקט עמדה ברורה בבחירות האחרונות, ופעל רבות למען בחירתו של עוזי סלנט. הפעולות האלו לבטח לא קירבו בין הרב לבין מלול, שלא שכח ולא סלח. "עכשיו תולים תקוות במלול שידאג לרב ראשי ספרדי", אומרים בעדה החרדית.
מלבד נסיעותיו לחו"ל, הרב קוק מעביר חלק ניכר מזמנו בירושלים. עם חנוכתו המחודשת של בית הכנסת "החורבה" שהוא משמש כרב שלה, הזמן שהרב קוק יקדיש לירושלים רק ילך ויגדל. "יש לנו רב ראשי אבל אין לנו רב ראשי. זה המצב כרגע פחות או יותר". אומר אחד מחברי המועצה.
"כיום הרב קוק לא נמצא הרבה בעיר", אומר קהלני, "בתקופה שנחנך בית הכנסת 'החורבה' הוא היה חצי שבוע בירושלים בדירה שהוא מחזיק שם. הוא אמר בזמנו שברגע שבית הכנסת יוקם והוא ייאלץ להיות שם במשרה מלאה, הוא יפנה את התפקיד. להערכתי, לאור המצב שנוצר והקמתו המחודשת של בית הכנסת 'החורבה', הרב קוק לא יוכל להמשיך לכהן בתפקיד עם כל הצער שבדבר.
הרב קוק היה גאווה לרחובות, היה טוב לתושבי העיר, ממלכתי מאוד, שירת את הציבור הדתי והספרדי, אבל לא יהיה מנוס מכך שהוא יעזוב את תפקידו ונצטרך לבחור רב ראשי חדש לעיר, שיוכל לפנות גם לציבור הספרדי וגם לציבור האשכנזי".
עוד מוסיף קהלני: " אני לא יודע איפה הוא, אבל ברחובות הוא לא נמצא הרבה. מחובתו האישית הוא צריך להגיע לתושבי רחובות ובעיקר לדתיים שבהם, שמאוד מעריכים אותו, ולומר מתי הוא מתכוון לפרוש אם בכלל. לא בריא להשאיר את זה כסימן שאלה - לא לו, לא לראש העירייה ובוודאי שלא לתושבים. לרב ראשי יש השפעה חזקה מאוד לגשר בין חילוניים לדתיים. בעבר הייתה תחושה של סטטוס קוו לגביו, אבל כיום זה השתנה. מכל קצוות הקשת הפוליטית מעבירים אמירה ברורה, שלא מוכנים להסתפק בפחות ממאה אחוז רב עיר".
פוליטיקאים כדרכם של פוליטיקאים, לא ממהרים לגעת בתפוח האדמה הלוהט ולחוות דעה בסוגיית הרבנות בעיר. עם זאת הם מבהירים מעל לכל צל של ספק, כי להחלטתו של מלול תהיה השפעה מכרעת. הם גם מציינים כי ראש העירייה יכול לנהוג כגדולים ממנו ולהנציח את המצב הקיים. מצד שני הוא יכול לדחוף מינוי של רב ספרדי.
חבר המועצה מטעם סיעת ש"ס, שי קזיוף, חושף טפח: "בנושאים האלו הכל פוליטיקה. ההחלטה אם למנות רב ראשי נסגרת ברמות הכי גבוהות של ראש ממשלה ואלי ישי. אני יודע שגם לפני 20 שנה ניסו וגם לפני שתי קדנציות ניסו למנות רב ספרדי ולא הצליחו. השאלה היא מה מלול רוצה לעשות כי בהחלט יש לו משקל בעניין".

במידה שמלול יחליט לקדם בחירת רב ראשי ספרדי בעיר, ישנם לפחות חמישה מועמדים לתפקיד: בעל הסיכויים הטובים ביותר הוא הרב גדעון בן משה, תושב ירושלים המעביר שיעורי תורה שבועיים בבית הכנסת "עזרא הסופר" בו מתפלל ראש העירייה. הרב נחשב למקורבו של מלול ובעבר אף קיבל ממנו הצעה להעתיק את מקום מגוריו לרחובות ולקבל בה תפקיד של רב שכונה.
הרב אברהם שהרבני, רב העדה הספרדית בעיר, הוא רב מוכר מאוד בחוגים הדתיים ברחובות. מועמדים אפשריים נוספים הם הרב ישי שרעבי, רב שכונת מרמורק, הרב נתן שרעבי, רב שכונת שעריים, והרב צבי הכהן, רב שכונת קרית משה.
אבישי שטראוכלר, עוזרו של הרב קוק, מסר בתגובה כי מסירותו של הרב לתושבי העיר ולענייניה הדתיים והרוחניים ידועה ומפורסמת בארץ ובעולם, וכי ביתו פתוח רוב שעות היממה לכל אחד עד לשעות הלילה המאוחרות.
"בשנה האחרונה הרב נסע לחו"ל כאורח כבוד של קהילות ישראל בחו"ל כדי להשמיע דבריו אודות המצב בארץ ולדיונים בנושאי הלכה עם רבני חו"ל. לכשרות רחובות יצא מוניטין בארץ ובחו"ל, והכללים למהדרין נקבעים על פי קריטריונים הנהוגים אצל כל גופי הכשרות למהדרין בארץ".
כן ציין שטראוכלר בתגובתו כי הרב קוק מעולם לא התנגד למינוי רב ספרדי בעיר וכי הרב מקובל על כל העדות בעיר. "באשר לבית הכנסת 'החורבה', הוצע לכבוד הרב לקבל את האחריות על בית הכנסת החשוב הזה אך עד היום הדבר לא בא לידי סיכום, לכן אי אפשר לומר שהרב נעדר מן העיר בגלל 'החורבה'. כבוד גדול לעיר רחובות שאישיות ברמתו של הרב קוק הוא רבה האישי".
יו"ר המועצה הדתית, אלדד גדסי, התייחס לטענות: "הרב קוק נמצא ברחובות כמעט מידי יום ומקבל קהל בבניין המועצה הדתית בין השעות 12:00-14:00. הרב קוק הוא דמות ייחודית, הן בכישוריו והן בפרסומו האדיר בארץ ובחו"ל, ולכן הוא נקרא מעת לעת לקהילות שונות. בית הכנסת 'החורבה' נפתח רק לא מזמן, ואם הרב נמצא כמעט כל יום פה אז מה הבעיה?".
אתה יודע בוודאות שהרב נמצא ברחובות כמעט כל יום?
"אני אף פעם לא עקבתי אחריו כי זה לא תפקידי, אבל אני יודע שכמעט כל יום הוא כאן. בעניין הכשרויות יש כשרות מהדרין, בנושא הזה צריך לשאול את הרב קוק עצמו, האחראי על הנושא".
גדסי התייחס גם למינוי רב ראשי ספרדי בעיר ואמר: "מי שאמור להוביל מהלך כזה זו העירייה, זה לא תפקידה של המועצה הדתית. מלול צריך לענות לך כי הכדור נמצא במגרש שלו. החוק קובע כי מי שמחליט אם יהיו שני רבנים ראשיים או רב אחד זו מועצת העירייה".
מעיריית רחובות נמסר בתגובה: "דרישה למינוי רב לעיר הנה החלטה המתקבלת ונדרשת על ידי משרד הדתות ולא על ידי הרשויות המקומיות. לעיריית רחובות לא הגיעה דרישה כאמור".
קרן שירוני, דוברת המשרד לשירותי דת, לא העבירה תגובה למרות פניות חוזרות ונשנות