שכונת הדר: תושבים יוצאים למאבק באלימות המשטרה
לתושבי שכונת הדר בחיפה נמאס מהאלימות ומהפעלת הכוח הבלתי חוקי מצד שוטרי העיר, שלטענתם הם חווים באופן יומיומי. לאחרונה קם ועד טיפול בעניין ואף הופץ "מידעון לתושבים בבואם להתמודד עם הטרדות משטרתיות". תושבים: "בדניה השוטרים לא היו מעיזים להתנהג כך"
אלפי חוברות מופצות בימים האחרונים בשכונת הדר, שכותרתן: "מידעון לתושבים בבואם להתמודד עם אלימות משטרתית". המידעון הוצא על ידי מי שמכנים את עצמם כ: "ועד שכונת הדר למניעת אלימות משטרתית". בין היתר, מופיע בחוברת מספר טלפון של "צוות תגובה מהירה", הפעיל 24 שעות ביממה, ואשר עומד לרשות התושבים במגוון תחומים, כגון: "פעולות נגד הטרדות משטרתיות".

לטענת חברי ועד הפעולה, התרבו בחודשים האחרונים מקרים של אלימות משטרתית כלפי תושבים בשכונה, והטרדות חוזרות ונשנות מצד משטרת חיפה, כל זאת לדבריהם, בניגוד לחוק.
בעקבות ההטרדות, הוקם ועד שכונתי למניעת אלימות משטרתית.
> כמה עצות מתוך ה"מידעון לתושבים בבואם להתמודד עם הטרדות משטרתיות"
לנה קובל עדיין לא התאוששה ממה שהיא מכנה כאלימות משטרתית קשה בה פגשה לפני כשלושה חודשים, בעת הפגנה בה נטלה חלק בהדר. "השוטרים תקפו אותי בלי שום סיבה, הפילו אותי לרצפה, שברו לי שן, בעטו בי... מאז אני עוברת טיפולי פיזיותרפיה. אני עדיין סובלת מכאבים".

לדברי קובל, במשטרה מנסים ליצור רושם לפיו בהדר גרים רק נרקומנים ועבריינים. "היו לפחות חמש פעמים בהם שוטרים עצרו אותי ברחוב, דרשו ממני תעודת זהות, ועשו עליי חיפוש. אני נראית נורמטיבית לגמרי, אני לא עושה שום פרובוקציות, ובכל זאת מתנהגים אלי כך.
"גם את אימא שלי, שהיא אישה מבוגרת, הם עצרו פעם ודרשו ממנה להציג בפניהם תעודת זהות. אני מרגישה שבמקום שהמשטרה תרגיע אותי ותתן לי תחושת ביטחון, היא מהווה גורם שרק מאיים ומפחיד אותי".
הוועד פועל במספר דרכים – תיעוד אלימות משטרתית, מתן כלים וידע הכרחי לתושבים בבואם להתמודד עם המשטרה, תמיכה קהילתית לנפגעי אלימות משטרתית, תגובה בזמן אמת, הפקת אירועים ציבוריים לטובת העלאת מודעות לנושא, וייצוג תושבי השכונה כגוף מאורגן כנגד הפגנת אלימות מצד שוטרים.
הוועד מפעיל בין היתר מערך מתנדבים למניעת אלימות משטרתית בזמן אמת. "במידה שנתקלת באירוע, בו מופעלת אלימות משטרתית, אנא צור קשר מיידי עם המתנדבים במספר הטלפון המופיע בתחתית כל עמוד בחוברת זאת", כך נכתב במידעון.
בני אדרי, בן 28, עובד שיקום ביומיום, הוא האיש אשר מפעיל את קו הטלפון החם שמפעיל הוועד ועונה במשך כל שעות היממה לפניות שמגיעות אליו. שניים מחבריו לוועד הפעולה הם דורון גושן, בן 31, מתרגל בחוג לפילוסופיה באוניברסיטת חיפה, ודינה מוצניק, בת 27, פיזיותרפיסטית במקצועה.
"כולנו עובדים בהתנדבות", מספרת דינה. "מטרידה אותנו הגישה של המשטרה כלפי תושבי השכונה. יש פה בעיה של אלימות פיזית, אבל גם בעיה קשה של גישה אלימה, המתבטאת בשפה תוקפנית מצידו של מי שמייצג את החוק, ובכך שהמשטרה מרשה לעצמה להיכנס בכוח, ללא רשות חוקית, לביתו של אדם".
לפני חודשים אחדים עלה הקונפליקט שבין המשטרה לבין התושבים בהדר על סדר היום הציבורי. שוטרים הגיעו לבית ברחוב מסדה בו התקיימה מסיבה, כנראה עקב תלונות שכנים על רעש. הם עצרו את שני בעלי הדירה, אזקו אותם, והחזיקו אותם במהלך לילה שלם בתחנת המשטרה.
"לא הבנתי בכלל מה רוצים ממני", מספר אחד מבעלי הדירה. "שוטרים פשוט פרצו לדירה, חיפשו בכל מקום, ועצרו אותנו על לא עוול בכפנו. במקרה אחר, דפקו שוטרים על דלת הדירה. דרשתי מהם צו חיפוש, אז הם אמרו לי שאם לא אפתח, הם יפרצו את הסורגים שמקיפים את הדירה. לא הייתה לי ברירה, אז פתחתי להם את הדלת".
עוד עדות לאלימות משטרתית כלפי תושב בשכונת הדר מגיעה מפי יוסי (שם בדוי): "לפני כשלושה שבועות הלכתי ברחוב מסדה בשעות הערב המקודמות", משחזר יוסי. "שני שוטרים עצרו אותי ברחוב, ועשו עלי חיפוש, במהלכו הם הוציאו מכיסי את מפתח הדירה שלי.
"הם דרשו ממני להתלוות איתם לדירה, עשו שם חיפוש, כמובן שלא מצאו דבר, ואחרי זה אילצו אותי לחתום על מסמך לפיו אני הוא זה שהזמנתי אותם לדירה שלי, ואני הוא זה שנתן להם אישור לחפש בדירה. הכל נעשה תחת כפיה והפחדה", טוען יוסי.
בני אדרי מספר באותו עניין: "אנשים נכנעים ללחץ לערוך עליהם חיפוש. זה גורם לאנשים למצב שהם נאלצים לעצור את החיים שלהם, בגלל איזו שהיא גחמה של איזשהו שוטר".
דינה מוצניק מתלוננת על כוחניות לשמה מצד השוטרים המסתובבים בהדר: "לשוטרים יש צורך למלא דוחות ולהפגין הישגים סטטיסטיים. כאשר שוטר ממלא דוח, או מעכב מישהו, הוא מראה לממונים עליו חזות של עשייה.
"הרבה אנשים מעוכבים, כדי לגרום לממונים על השוטרים תחושה שהנה, הפקודים שלהם עושים עבודה טובה. יש פה ציבור גדול של עולים חדשים מברית המועצות, שסיפרו לי שהם קיבלו מכות משוטרים, אבל הם מפחדים להתלונן. גם הציבור הערבי לא מעיז להגיש תלונות נגד אלימות משטרתית שמופעלת כלפיהם".
דוד, (שם בדוי), מורה במקצועו, גר בהדר כבר 22 שנים. הוא חי ונושם את השכונה, וכואב את מצבה. "המשטרה בוחרת בדרך הקלה כדי ליצור מראית עין של עשייה במקום", מתלונן דוד. "עשרות חבר'ה טובים שגרים כאן מוטרדים ללא הרף על ידי שוטרים.
"רק לפני שבוע קפצו שלושה שוטרים מבין השיחים, תפסו סטודנט שהלך כאן לתומו, ועשו עליו חיפוש. זה פשוט ויעיל, מבחינתם, להתרכז באיזור אחד, להטריד תושבים תמימים, לטרטר אותם, ולהמשיך הלאה".
דוד עצמו כבר אינו זוכר כמה פעמים עיכבה אותו המשטרה. לדבריו, "לא פעם קורה שאני הולך ברחוב, ניידת חותכת אותי ועוצרת לפני, בלשים קופצים ממנה כמו בסרטים, מאיימים עלי ועושים עלי חיפוש.
"לפני שבועות אחדים הזעיקה אותי סטודנטית שגרה לידי, אשר שוטרים דפקו על דלת ביתה ואיימו לפרוץ את הדלת. הגעתי ממש לפני שהם פרצו, ואז התברר שהם בכלל טעו בכתובת. חבל שזה קורה, כי בהדר יש גרעין גדול של אנשים נפלאים, שרוצים לפעול למען השכונה, ופשוט שמים להם מקלות בגלגלים".
דורון גושן סבור שהאלימות המשטרתית מופעלת רק על תושבי שכונות מסוימות בחיפה: "אלה דברים שאי אפשר לעשות אותם בשכונות מבוססות. בכרמל או בדניה, דברים כאלה לא היו עוברים שם. הפשיעה בהדר אינה נעשית ברובה על ידי תושבי השכונה. אין שום סיבה, ליצירת התדמית השלילית לשכונה גדולה כזאת בחיפה, למרות שהרוב המכריע של התושבים בהדר, הם אנשים נורמטיביים וטובים".
ולמרות זאת, אומר דורון: "אנחנו מנסים ליצור מצב, בו נהיה בקשר קבוע עם המשטרה. מאז שהתחלנו בפעילות שלנו, חלה התקדמות במצב, ואני מקווה שהמשטרה תטה כלפינו אוזן קשבת יותר ותלך לקראת תושבי הדר".
מפקדת תחנת חיפה סנ"צ אהובה תומר, העדיפה שלא להתייחס לנושא.