המשטרה חושדת: אורי בוסקילה היה שותף סמוי בתחנת מוניות
בזמן שראש עיריית בת ים חוגג בקרנבל בברזיל, ממלא מקומו אורי בוסקילה נעצר על ידי המשטרה בחשד לקבלת שוחד מבעלי תחנת מוניות. בשעות הקרובות אמור בוסקילה להשתחרר למעצר בית בן 10 ימים. עורך דינו: "מדובר בחשד מופרך ומטופש"

ביום שלישי השבוע בשעה 9:00 בבוקר הגיעו חוקרי המשטרה לבניין העירייה שם שהה בוסקילה באותה עת. לאחר שהסבירו לו כי הוא מעוכב לחקירה, הגיעו השוטרים יחד עם בוסקילה לביתו בעיר במטרה לבצע בו חיפוש מדוקדק. המשטרה טענה כי בידיה צו חיפוש שאושר על ידי בית המשפט. לאחר כחצי שעה של חיפושים בביתו, כאשר בוסקילה עומד בצד ואינו מתערב, עזבה המשטרה את המקום ללא שאספה מסמך כלשהו. בוסקילה עצמו הגיע יחד עם החוקרים למשרדי היחידה הארצית לחקירות כלכליות בלוד.
"בוסקילה מאוד הופתע כאשר הגענו אליו השבוע", אמר אחד המקורבים לחקירה. "הוא חשב שהמעצר כבר מאחוריו, ולכן יש לו צורך להתמודד רק עם החקירות. אפשר היה לראות בעיניו את ההלם כאשר הגענו, הוא לא תיאר לעצמו ששוב הוא יילקח לחקירה ולמעצר".
בינתיים, בוסקילה עצמו חיכה בלוד, והחל להיחקר רק בשעות הצהריים, בסביבות השעה 13:30. מאוחר יותר בלילה נעצר. בשלב זה חשוד בוסקילה באי סדרים בעירייה. המשטרה חושדת כי בוסקילה סייע לתחנת מוניות בשם "מוניות הרכבת הקלה" לזכות ברישיון עסק. אגב, עד לפני שנה פעלה התחנה מתוך קופות האצטדיון העירוני לכדורגל שבבעלות העירייה, ללא אישור מועצת העירייה. יש לציין כי החשדות שמיוחסים לבוסקילה מתייחסים לתקופה לפני כשנה וחצי. כיום לתחנת המונית הספציפית הזו ישנם בעלים חדשים, שאינם קשורים לפרשה.
אותה חברת מוניות, בה היו שותפים שלושה אנשים, הייתה מקורבת מאוד לבוסקילה, כך חושדת המשטרה, כאשר לממלא מקום ראש העירייה היו אחוזי בעלות בתחנה, שהוסתרו במסמכים הרשמיים. חוקרי היחידה הכלכלית מצאו ראיות לכאורה, מהן עולה כי לשניים מהשותפים בתחנת המוניות היו 25 אחוזי בעלות, בעוד שאדם נוסף, שלישי, החזיק בחמישים אחוזי בעלות.
בנקודה זו בדיוק נכנס בוסקילה לתמונה. המשטרה מאמינה כי בתוך אותם 50 אחוזי בעלות, לבוסקילה היו 25 אחוזים, ולמעשה הוא היה שותף סמוי בתחנה. גורם במשטרה אמר כי רק בשבועות האחרונים חלה התפתחות בחקירה, שהובילה למעשה למעצרו של אורי בוסקילה.
במסגרת תפקידו של בוסקילה, זכתה אותה תחנת מוניות להקלות והיתרים אסורים על פי חוק. המשטרה חושדת כי במסגרת ועדות התחבורה והתנועה של העירייה, ידו של בוסקילה בנושאים הללו הייתה ארוכה. יש לציין כי בחלק מהוועדות מכהנים נציגים של משרד התחבורה, כאשר המשטרה אינה מייחסת אליהם כל עבירה או חשד לעבירה, וכי רק אורי בוסקילה הוא זה שחשוד בנושאים הללו.
כאמור, ביום שלישי נשאר בוסקילה במעצר, וביום רביעי נקבע דיון בעניינו בבית המשפט השלום בראשון לציון. בשעה 8:05 בבוקר הגיע בוסקילה לבית המשפט מלווה בשני שוטרים, וחיכה לפתיחת הדיון בהארכת מעצרו. לאחר כחצי שעה הועבר בוסקילה מאולם 35 בבית המשפט לאולם 39. אחיו של אורי, דוד בוסקילה, הגיע מירושלים ונכח בדיון. "אני לא מעוניין לדבר כי זה עניין אישי ופרטי ולא ציבורי", אמר אחיו דוד.
שני השוטרים שהוצמדו לבוסקילה, שלא היה אזוק, ביקשו ממנו לעמוד בצידי האולם לצד נאשמים אחרים. "מה, אתם מבקשים ממני לעמוד עם אותם אנשים שיש להם אזיקים?", שאל בוסקילה, אולם למרות זאת הוא נעמד בצידי האולם. דוד, אחיו של אורי, ניסה לשוחח איתו, אולם כאשר לחש על אוזנו דבר מה, ביקשו השוטרים מהשניים לדבר בקול רם. "אני צריך לשמוע כל מה שאתם אומרים, זה החוק ואני מבקש שתכבדו אותו", הורה השוטר.
בשעה 8:55 הגיע לאולם עורך דינו של בוסקילה, דוד ויניצקי. השניים הסתודדו במשך דקות ארוכות בתוך אולם בית המשפט. בשעה 9:15 הגיע לאולם התובע מטעם המשטרה, ערן ורשבסקי. בבקשת המעצר נכתב: "קיים יסוד סביר לחשש שחרור החשודים או אי מעצרם כדי שיביא לשיבוש הליכי חקירה, השפעה על עדים או פגיעה בראיות ופעילויות החקירה".
המשטרה ביקשה צו מעצר לבוסקילה לשלושה ימים לצורך ביצוע החקירה והשלמתה. בינתיים, בוסקילה עצמו ישב על הספסל והמשיך לקרוא את הספר "האיש משה" אשר אחז בידו מתחילת הבוקר. כאשר ביקש בוסקילה לצאת לשירותים, התלוותה אליו שוטרת.
גורם בחקירה אמר בנושא: "לאורי הייתה יד מכוונת בכל פעולה שנעשתה.
כמעט שעתיים לאחר הגעתו של בוסקילה לבית המשפט, החל הדיון בעניינו. בשעה 10:00 בדיוק הגישו חוקרי המשטרה דו"ח סודי ישן לשופטת, ד"ר עירית סורוקר, וכמו כן דו"ח חדש ומעודכן. "אני לא מבין מדוע אתם מעוניינים שמרשי יישאר במעצר, למרות שחקרתם אותו משעה תשע בבוקר ועד לשעה תשע בערב?", שאל עו"ד ויניצקי. נציג המשטרה, ערן ורשבסקי, ענה: "החקירה עצמה החלה רק בשעות הצהריים ולא בבוקר". בשלב זה ביקש סנגורו של בוסקילה לראות מתי בדיוק החלה החקירה, אולם המשטרה טענה כי פרט זה אינו רשום.
"מדוע החקירה שונה בהשוואה לזו מלפני חודש וחצי? עד עכשיו הוא הגיע לכל החקירות שלכם, שיתף פעולה, וגם לאחר מכן הוא שוחרר בתנאים מגבילים כאשר הסכמנו על הכל. זאת לבטח לא פרשה חדשה, וזה מוזר מאוד מדוע אתם מבקשים הארכת מעצר, כאשר אני שוב חוזר ומדגיש שאנחנו נקבל כל שחרור בתנאים מגבילים", שאל עו"ד ויניצקי. המשטרה הגיבה כי "במסגרת החקירה התגלו לאחרונה פרטים חדשים שמחייבים את המשטרה לבצע חקירות נוספות, וכמו כן השארתו של בוסקילה במעצר הכרחית".
כאשר התבקש התובע מטעם המשטרה לפרט מדוע בוסקילה צריך להישאר במעצר, אמר ורשבסקי: "ישנו חשש לשיבוש הליכי חקירה וישנו צורך בביצוע מספר פעילויות חקירה חדשות". בשלב זה התערבה השופטת וביקשה לדעת אלו פעולות חקירה נעשו עד כה, ומה מתוכנן להמשך. המשטרה העבירה לשופטת דו"ח סודי ומפורט בו נכתב במפורש מה טרם נעשה כחלק מהחקירה.
עורך דינו של בוסקילה, אמר לאחר מכן: "מדובר בממלא מקום ראש העירייה. החקירה ידועה עד כה לכולם. כבר למעלה מחודש וחצי שמרשי נחקר. אין כרגע כל חדש. לכל חקירה אליה הוזמן אורי בוסקילה, הוא הגיע, ללא כל תנאי, ללא כל בקשה. עד כה לא נעשתה כל עבירה בדמות שיבוש הליך החקירה. בנוסף לכך, כפי שכבר אמרנו, אנחנו מוכנים לקבל כל שחרור בתנאים מגבילים. אני רוצה לציין וחשוב שידעו זאת, כי מדובר באדם שמקיים אורח חיים דתי.
"אביו נפטר לפני כחודשיים וחצי ומאז פוקד מרשי את בית הכנסת באופן רצוף במשך שלוש פעמים ביום לצורכי תפילה. בחקירתו אתמול לא התאפשר לו להתפלל כפי שעשה זאת עד היום. גם כאשר מרשי שוחרר לפני כחודש ימים למעצר בית לתקופה של 20 ימים, המשטרה ידעה ואישרה לו להגיע שלוש פעמים לבית הכנסת להתפלל משום שאביו נפטר. אני מבקש להתייחס לכך".
עו"ד דוד ויניצקי הדגיש: "אם עד היום לא היו שיבושי חקירה, גם היום ובעתיד לא יהיו. שלושה ימי מעצר, כפי שמבקשת המשטרה, הם יותר מדי זמן. הוא עבר לילה לא נעים בבית המעצר בפתח תקווה לצד אנשים בעלי עבר פלילי. אנחנו נקבל כל תנאי לשחרורו של אורי בוסקילה".
לאחר ששמעה את טיעוני שני הצדדים, החליטה השופטת סורוקר: "מדובר בבקשה שנייה של הארכת מעצרו". בשלב זה התערבה המשטרה וטענה: "מדובר בהארכת מעצר ראשונה". השופטת תיקנה עצמה בעקבות כך והדגישה: "הוגש אתמול דו"ח סודי לתיק בבית המשפט. היום הוגש דו"ח משלים. עיינתי בדו"חות הסודיים ונראה כי החקירה מסועפת וכרוכה בגביית עדויות לא מעטות. אני סבורה שראוי להעניק למשטרה זמן למיצוי מלא ושלם של החקירה. התרשמתי שאכן קיים חשש לשיבוש הליכי חקירה. המעצר יוארך עד ליום שישי הקרוב בשעה 10:00 בבוקר".
בשלב זה, כאשר דממה ארוכה שררה בבית המשפט, נעמד בוסקילה ופנה לשופטת: "גברתי, אני מעוניין לומר משהו קצר". השופטת ענתה כי הדיון נסגר אולם הוא יוכל לומר את דבריו. "באופן עקרוני אני צריך לומר קדיש על אבי בכל יום, רק אני. פונה אני אלייך ומבקש לאפשר לי להתפלל שלוש פעמים ביום לזכר אבי". השופטת ענתה לו: "אבקש משלטונות החוק להסב את תשומת ליבם לנושא".
עורך דינו של בוסקילה, דוד ויניצקי, הודיע כי יערער על ההחלטה ואמר: "אנחנו באמת שלא מבינים מדוע אורי נעצר עכשיו. אנחנו לא רואים כל הבדל בין מה שהיה בעבר לבין מה שקורה בימים אלו. מבחינתה של המשטרה הם רוצים לחקור וזה בסדר, וזה התפקיד שלהם, אבל לעצור ולבקש הארכת מעצר זה בלתי מובן ומוסבר.

"אני סומך על המשטרה שהיא תעשה מה שהיא צריכה לעשות, אבל לדעתי בנושא אורי יש פה אקט משפיל ומציק. חוקרים אותו חודש וחצי, ותמיד הוא הגיע, פתאום עכשיו יש משהו חדש? עד כה הוא רק נחקר. אני סבור שמהמטרה שלהם היא להפעיל לחץ, והמעצר הוא האמצעי שלהם לכך. נערער על ההחלטה הזו".
ביום רביעי בשעה 16:00 אחר הצהריים החליט בית המשפט המחוזי לקבל חלקית את הערעור של בוסקילה, כאשר ממלא מקום ראש עיריית בת ים ישהה במעצר לכל המאוחר עד ליום חמישי בשעה 12:00 בצהריים, כאשר במידה והמשטרה תחליט לנכון כי ניתן לשחררו עוד קודם לכן, הוא ישוחרר. לאחר מכן בוסקילה ישוחרר למעצר בית בן עשרה ימים.
עו"ד ויניצקי אמר לאחר הערעור: "אנחנו שמחים על החלטת השופט, למרות שאני סבור שניתן היה לשחררו כבר היום. אנחנו יודעים שאין למשטרה כלום נגד אורי בוסקילה. מדובר בחשד מטופש ומופרך לחלוטין".
במערכת הפוליטית בבת ים הופתעו ממעצרו של בוסקילה על ידי המשטרה באמצע השבוע. גורם בעירייה אמר השבוע: "אף אחד לא חשב ששוב תגיע המשטרה ותתחיל בסבב מעצרים.
"עד עכשיו הרבה אנשים נחקרו וזה היה עניין שבשגרה. פתאום זה נראה כאילו מתחיל סבב מעצרים נוסף וזה לא מעניק שקט למערכת. אי אפשר להתעלם מהעובדה שגם שלומי לחיאני לא נמצא פה וגם אורי לא נמצא. לאורך זמן אי אפשר לתפקד בצורה הזו".
חבר מועצה נוסף היה נחרץ הרבה יותר: "זה עניין של זמן עד שדברים יתחילו להיראות אחרת. עיר כמו בת-ים לא אמורה להתנהל כפי שהיא מתנהלת היום. ישנם עובדי עירייה שחשודים בקשר לאותם פרשות. ישנם עובדים שנחקרו כמה פעמים. ובנוסף לכך, הקודקודים לא נמצאים פה. אולי אף פקיד עירייה לא יאמר את זה, אבל כולם כאן חיים באי ודאות. אנחנו לא יודעים מה יהיה מחר, ועיר כמו בת-ים לא צריכה להתנהל בצורה מעורפלת שכזו".