ת"א: קשיים כלכליים במסעדת ה"באגסי"

עובדים של הבר מסעדה הגישו תביעות נגד החברות המנהלות את המקום ונגד בעליו צביקה שיחור בגין הלנות שכר, וקיבלו את כספם בהסכמי פשרה. אחרים מתלוננים על התחמקויות חוזרות מתשלום. שיחור סרב להגיב

זמן תל אביב
עדי חלפון | 12/2/2010 10:40
את השנה האחרונה יזכרו עובדים רבים לשעבר בבר-מסעדה הוותיק "באגסי" ובמסעדת "בנג'מין סיגל" שנסגרה כתקופה של מאבק על משכורתיהם. מדובר בשני בתי עסק בבעלותו והנהלתו של צביקה שיחור, אשר חייב כספים רבים לנושים שונים ולעובדים לשעבר, ומסובך בתיקי הוצאה לפועל ובתביעות שהוגשו נגדו על הלנת שכר, תשלום חלקי של משכורות בצ'קים ללא כיסוי ועוד.

"באגסי" נחשב אחד המקומות הוותיקים והפופולריים באזור פלורנטין, ואילו מסעדת "בנג'מין סיגל" פעלה במשך שלוש שנים במגדל האופרה בטיילת, עד שסגרה את שעריה בקיץ שעבר.

בחודש יוני האחרון קיימה קבוצה של עובדים ממורמרים, ובהם עובדים זרים מאפריקה, הפגנה מול "באגסי" בטענה כי לא קיבלו את השכר המגיע להם עבור עבודתם במקום. כמה מהם הוסיפו כי גם כאשר זכו לקבל שכר, היה זה תשלום חלקי בלבד שהגיע בצ'קים דחויים - ולעתים קרובות הם לא כובדו.

"יצאנו בזמנו לשתי משמרות מחאה מול ה'באגסי'",  נזכרת נריה מרק מעמותת "קו לעובד", המסייעת לעובדים זרים. "צביקה שיחור הגיע לדבר אתנו, אבל לא הגענו לפתרון. מדובר בעשרות עובדים, ישראלים ופליטים, שלא קיבלו שכר וזכויות סוציאליות מלאות עד היום".

ב"קו לעובד" יודעים לספר על שמונה עובדים זרים שקיבלו עד כה החזר חובות בסך 60 אלף שקל משתי המסעדות. חלק מהעובדים הגיעו להסכמי פשרה, וחלק קיבלו את כספם לאחר שתבעו את שיחור ואת המסעדות בבית המשפט.
בחסות חברות אחזקות

במקרה נוסף שלושה עובדים זרים מאריתריאה שעבדו במשך ארבעה חודשים ב"בנג'מין סיגל" תבעו את החברה המנהלת את המקום ואת שיחור בסכום של 33 אלף שקלים, באמצעות עורך הדין טל נוי, עבור משכורות שעדיין לא קיבלו, לטענתם. בנוסף לכך, ייצג נוי עובד זר מאריתריאה שעבד ב"באגסי", ותבע מהמסעדה כ-12 אלף שקלים עבור משכורות שלא שולמו לו.

בתביעה שהוגשה לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב טען עו"ד נוי כי ארבעת העובדים מאריתריאה קיבלו בתחילה צ'קים, אך הם בוטלו כעבור זמן קצר. נוי האשים בכתב התביעה את שיחור ואת אשתו בכך שהם מתחמקים מתשלום לעובדים באמצעות חברות אחזקות בשם "פלורנטין 24" ו "י. שוורץ אחזקות" (המנהלת את שתי המסעדות). שתי חברות האחזקות, לדברי נוי, נמצאות בחובות, ולכן הצ'קים שמקבלים העובדים לא נפרעים פעם אחר פעם.

בסופו של דבר הגיעו במקרה זה העובדים והמסעדה לפשרה, באישורו של בית הדין לעבודה, לפיה כל אחד מהארבעה יקבל מדי חודש תשלום של 500 שקלים עד השלמת כל הסכום שהמסעדות חייבות לו.
"יש עובדים נוספים שלא קיבלו את שכרם, אבל אני תבעתי אישית את בני הזוג שיחור, כדי שלא יתחמקו מתשלום באמצעות המערך הסבוך של החברות שהם הקימו", הסביר עו"ד נוי. "צביקה אפילו לא הגיש כתב הגנה, אלא בא לבית הדין כדי לחתום על הסכם פשרה. בית הדין קבע כי אם הוא יפר את הסכם הפשרה, התביעה תוגש מחדש - והפעם בתוספת ביזיון בית משפט".

כמה מהעובדים לשעבר החליטו לפנות דווקא להוצאה לפועל בעקבות הצ'קים שחזרו. כך עשתה מ', שעבדה במשרדים של ה"באגסי", ולטענתה שיחור חייב לה כ-6,400 שקלים . "שמעתי על עובדים לשעבר שהחליטו להתאגד", סיפרה מ', " אבל אני עבדתי בנפרד מהמלצרים ומהברמנים, כך שלא הכרתי אף אחד".

לא ראתה שקל עד היום

לפי נתוני ההוצאה לפועל, בני הזוג שיחור רשומים כחייבים מוגבלים באמצעים. משמעות הדבר היא שנגד בני הזוג תלויים ועומדים תיקים בהוצאה לפועל, ויש חשש סביר שלא יצליחו להחזיר את חובותיהם לכל הנושים.

עורך הדין ניר בר, המסייע למ' בתביעתה, מודה גם הוא שסיכוייה לקבל את הכסף לא מזהירים. "אמרתי לה שאם כל התביעות הן אישיות נגד שיחור, אז שלא תתעסק עם זה כי קודם מחזירים את הכסף לנושים עם הסכומים הגדולים", מספר בר.

ט', עובד נוסף שהועסק כמלצר במשך שלושה חודשים ב"באגסי" בסתיו האחרון, תובע את המקום ואת בעליו על סכום של 5,000 שקלים בגין אי-קבלת משכורות שהגיעו לו, לטענתו. "שיחור פשוט לא שילם משכורות", סיפר ט'. "גם כשהיה מעביר צ'ק, זה היה צ'ק דחוי ולא על כל הסכום - וגם אותו היו מבטלים. הגשתי תביעה בבית הדין לעבודה בעקבות הלנת המשכורת, אולם בכל פעם דוחים את הדיון כי שיחור לא מגיע. הוא מתחמק בשיטתיות מלהופיע למשפטים".

מסעדת הבאגסי
מסעדת הבאגסי  צילום: ראובן קסטרו

עד כמה קשה מצבו של שיחור ניתן אולי ללמוד מהמקרה הבא. רחל מנדל, סטודנטית בת 23 שעבדה במסעדה כמלצרית בקיץ האחרון למשך כמה משמרות בלבד, הגישה תביעה על סך 550 שקלים בגין המשכורת שלא שולמה לה. לדבריה, היא פוטרה כעבור חודש בלבד בלי לקבל הודעת פיטורים. "פשוט הפסיקו לשבץ אותי למשמרות, כך מעולם לא פוטרתי באופן רשמי", היא מסבירה.

מנדל הגישה תביעה אישית נגד צביקה שיחור ואשתו, אך גם היא התקשתה למסור לו את הזימון. לפני מספר שבועות, כשפגשה אותו סוף סוף, היא נשאה מכשיר הקלטה סמוי על גופה. "העסק לא על שמי", נשמע שיחור עונה לה, "אני לא חייב לך כסף באופן אישי". בהקלטה גם נשמע שיחור כשהוא מסרב לקבל את הזימון לדיון בבית המשפט. "לא חותם לך", אמר למנדל. "מכרתי את הבית ואני גר בשכר דירה עכשיו. חזרתי שלושים שנה אחורה מבחינה כלכלית".

בהמשך ההקלטה נשמע שיחור מנסה לשכנע את מנדל להתפשר על חלק מהסכום. "אני פותח לך את הקלפים נקי", התוודה בפניה. "אני מוכן לשלם לך את הסכום שאת תובעת, אבל לא את הריבית שאת מבקשת. מישהי אחרת תבעה אותי לפני שנתיים, ולא ראתה שקל עד היום".

צביקה שיחור סירב להגיב.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

מדורים