ראשל"צ: מהפכת החינוך השנויה במחלוקת יוצאת לדרך

מועצת עיריית ראשון לציון אישרה בשבוע שעבר שינוי משמעותי במערכת החינוך העירונית שיזם ראש העירייה דב צור: בתי הספר יהפכו לשש שנתיים, כלומר לימודים בתיכון כבר בכיתה ז' וחטיבות הביניים יבוטלו. מבקריה של התוכנית החדשה טוענים שיש בה פגמים רבים

ליעד גרינבוים | 10/2/2010 11:07 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בצעד תקדימי אישרה השבוע מועצת עיריית ראשון לציון את ביטול חטיבות הביניים בעיר ומעבר למתכונת שש שנתית בתיכונים. שנה שלמה מתלחששים גורמים במערכת החינוך העירונית על המהפך הגדול שעומד לעשות ראש העירייה דוב צור.
ראש עיריית ראשון לציון דב צור
ראש עיריית ראשון לציון דב צור צילום: ראובן קסטרו


חודשים רבים עוברות השמועות על כך שהמבנה הארגוני של בתי הספר בעיר עומד להשתנות ללא היכר, ושבעקבות השינוי יפרצו כל הגבולות, הורים ומורים, אופוזיציה ועובדי עירייה, כולם ייצאו כנגד התוכנית החדשה להפוך את בתי הספר בעיר לשש שנתיים: כיתות ז' ילמדו יחדיו עם כיתות י"ב. חטיבות הביניים יבוטלו לאלתר.

בחודש האחרון, ככל שהתקרב מועד הדיון במועצה בנוגע לשינוי המדובר, ועדי ההורים החלו לזוז באי נוחות בכיסאם. חברי המועצה גלשו באינטרנט, מנסים למצוא מחקרים אשר יספרו להם מהי הדרך הנכונה עבור העיר. מצד אחד כולם ידעו שהמצב הקיים במערכת החינוך העירונית פשוט לא יכול להמשיך עוד וחייבים להביא לשינוי. מצד שני לא שינוי כזה.

כולם רצו שמונה-ארבע. כלומר תלמידי כיתה א' ילמדו עד כיתה ח' בבית ספר יסודי. אחר כך יעברו הילדים לתיכון וילמדו לצד הגדולים. בסופו של דבר, ברגע האמת, השבוע בישיבת מועצת העירייה, כמעט אף אחד לא העז לדבר. חברי ועד ההורים העירוני סירבו להגיע לישיבה, מפחד שיטענו כנגדם שהם ועד פוליטי. חברי האופוזיציה כמעט ולא השמיעו קולם וחברי הקואליציה העדיפו פשוט לשתוק. להסכים עם ראש העירייה שכל כך תומך בהצעה החדשה, שתביא לדעתו למהפך בעיר.

אפילו המורות והמנהלות שהגיעו לבניין העירייה כדי לשבת על הספסלים בתוך המליאה ולצפות בישיבה, העדיפו, בסופו של דבר, לא לדבר. הן מאוד רצו, הן באו מוכנות. אבל בסופו של דבר לא נשמעו קולותיהן.
השינוי מתבקש

העיר ראשון לציון עומדת להשתנות. כאמור, בהחלטה תקדימית אישרה מועצת העירייה את ביטול חטיבות הביניים בעיר ומעבר לתוכנית שש שנתית. תלמידי כיתה ו' יעברו בתום לימודיהם באופן ישיר לתיכון. לא יהיו עוד שני מנהלים לבית ספר, אלא אחד, עם מחויבות גדולה מאוד לכלל תלמידיו.
 ראש העירייה דב צור החל את נאומו בישיבה, בכך שטען כי מערכת החינוך בעיר חייבת להשתנות. לדבריו, משרד החינוך לא יתרום יותר ממה שהוא כבר נתן, ועכשיו הכול תלוי במועצה.

"השקעה במורים נוספים ותקציב גדול יותר הם טובים למערכת החינוך, כמובן, אבל הם לא הכול" אמר צור. "לפעמים צריך להסתכל כיצד נראה המבנה הארגוני של המערכת ולהבין ששם נמצאת הבעיה הגדולה. מערכת החינוך בעיר בנויה באופן לא רציונאלי מבחינה מספרית. ישנם בתי ספר ענקיים עם אלפי תלמידים, ולעומתם יש בתי ספר עם מאות בודדות של תלמידים. זוהי מערכת לא מאוזנת. 

"אין לי שום ספק שמערכת החינוך בראשון לציון

תהפוך טובה יותר ממה שהייתה בעוד ארבע שנים. יכולתי להסתפק בשינויים המשמעותיים שעשיתי עד כה, בהשקעה שלי בחינוך, אבל אני מרגיש ששינוי נוסף חייב לבוא. אני משוכנע שהשינוי מתבקש, והתוכנית השש שנתית חייבת לצאת לפועל על מנת להעלות את הרמה בעיר. אמנם יש דברים שכולנו התרגלנו אליהם, ואני יודע שאנשים רבים יתקוממו על ההחלטה, אבל אין מה לעשות. החלטות קשות חייבים לקחת לפעמים. לטובת העיר והילדים".

מיד לאחר דבריו של ראש העירייה, החלה אריאלה ישראלי, ראש מינהל חינוך, להסביר את מהות התוכנית החדשה. "את תוכנית השינוי המבני במערכת החינוך בעיר גיבשנו יחדיו, מנהלים, מורים, הורים ואפילו נציגי תלמידים", אמרה ישראלי. "ערכנו מפגשים רבים בהם שמענו על הבעיות של מנהלי בתי הספר בעיר, וניסינו לחפש פתרונות מתאימים, במסגרת הנוכחית, אותם לא מצאנו. הגענו למסקנה שהדרך הנכונה לשיפור מערכת החינוך היא על ידי התוכנית החדשה שמוצעת היום".

לדברי ישראלי, המטרה העיקרית של התוכנית היא ביטול המעברים בין חטיבת הביניים לתיכון. "למדנו שמעבר אחד בתוך המערכת הוא חיובי ביותר על מנת לאפשר לתלמיד לצאת לדרך חדשה בחייו, אבל הבנו גם ששני מעברים הם רבים מדי", היא אמרה.

"לוקח זמן רב לילדים להסתגל למערכת מהרגע שהם נכנסים אליה. אפילו לתלמיד נורמטיבי מדובר בשנה עד שנה וחצי על מנת להתרגל לחטיבת הביניים ואז הוא צריך לעבור לתיכון ולהתרגל מחדש. בראשון לציון יש שני מעברים ואנחנו רוצים לצמצם אותם לאחד בלבד.

בנוסף, אנחנו רוצים לייצר ויסות מספרי בבתי הספר וצמצום תופעת הנשירה. בראשון לציון ישנו מצב בעייתי בו תלמידים שמסיימים את חטיבות הביניים עם הישגים נמוכים, מתקשים מאוד להתקבל לתיכונים בעיר. מנהלים לא רוצים לקבל תלמידים עם הישגים נמוכים, ולכן לוקח זמן עד שכל תלמיד מוצא את מקומו במערכת. השינוי המוצא של המבנה, מעבר לשש שנתי, למעשה מטיל על מנהל בית הספר אחריות גדולה על עתידו של התלמיד. המנהל מקבל את התלמיד כבר בכיתה ז', מלווה אותו לאורך השנים ומחויב לו. כבר היום ניתן לראות שבמקיפים הקיימים כוח ההתמדה של התלמידים והמנהלים גדול יותר. ישנה מחויבות הדדית גדולה יותר".

תלמידים בכיתה
תלמידים בכיתה צילום: אלי דסה

ישראלי ציינה עוד את ההבדלים המשמעותיים בגודלי בתי הספר בעיר, וטענה כי מדובר בחוסר שוויון בהשקעה בתלמיד: "המצב של היום הוא שיש לנו חטיבת ביניים כדוגמת מקיף ח' בה לומדים 1,017 תלמידים, וחטיבה אחרת, דוגמת מעלות, בה לומדים 355 תלמידים. בתיכון מקיף א' לומדים 1,300 תלמידים ובמקיף י', התיכון הקטן ביותר בעיר, לומדים 524 תלמידים. אי אפשר לתת את אותה הרמה של מגמות ותגבורים עם כאלו הפרשים.

"בנוסף, אנחנו רואים שאצל תלמידי המקיפים יש יותר זכאים לבגרות מכל מקום אחר. על פי התוכנית החדשה, אנחנו נדאג שיהיו בכל בית ספר שש שנתי כ-1,300 תלמידים. בכל בתי ספר בעיר יהיו כיתות אתגר, מב"ר ותוכנית מצטיינים. חשוב להבין שבבית ספר שש שנתי יש רצף לימודי וחברתי. לתלמידים עצמם יש אפשרות גדולה יותר להשלים את הפערים הלימודיים במהלך השנים, ולעמוד בשורה אחת עם שאר התלמידים".

על פי התוכנית החדשה, בראשון לציון יוקמו 14 תיכונים חדשים במקום העשרה שקיימים היום, וחטיבות הביניים יבוטלו. רק ארבע מתוך חטיבות הביניים יהפכו לצומחות עד שיגיעו לשש שנתי.

למה העירייה מוותרת?

חברי המועצה לא קפצו מהתלהבות נוכח התוכנית שהציגה ישראלי. חבר המועצה אפי משה הביע את פחדיו מהמעבר לשש שנתי: "אני לא בטוח שמדובר בצמצום פערים חיובי. אסור לשכוח שבמצב של מעבר לשש שנתי, ילדות בכיתות ז' ו-ח' יתחילו להסתובב עם נערים בכיתה י"א וי"ב. כולם יושבים במתחם אחד, יוצאים למסיבות ביחד, וזה עשוי ליצור בעיות גדולות".

חבר האופוזיציה אסף דעבול טען, שהתוכנית החדשה כלל אינה מתאימה למחקריהם של אנשי אקדמיה, שבחנו את המסגרות החינוכיות השונות בארץ. "אני קראתי את המחקרים השונים של אלו אשר אתה, דב צור, טוען שהמליצו לך לעבור לשש שנתי", אמר דעבול בישיבה.

"מה שקראתי מראה, שהם טוענים שיש הרבה מאוד בעיות בתוכנית החדשה. יש בעיה לתת לילדים כל כך צעירים להסתובב בבית ספר גדול בו לומדים תלמידים בוגרים מהם בהרבה. זה עשוי לפגוע בתהליך ההתבגרות שלהם. נראה שרוב החוקרים מציעים את המעבר לתוכנית של שמונה-ארבע, ואני לא מבין למה העירייה מוותרת על התוכנית הזאת. ברור לכולם שהיא יותר הגיונית, והעיר מוכנה למעבר כזה, לעומת המעבר של שש-שש".
 

חבר המועצה אסף דעבול
חבר המועצה אסף דעבול  צילום: זמן מקומי
ועוד אמר דעבול: "אני מבין שמשרד החינוך אינו מעוניין שנעבור לתוכנית של שמונה-ארבע, מפני שהוא חושב רק מבחינה תקציבית, שיאלץ לשלם יותר למורים שלו ביסודי, אבל אותנו זה בכלל לא צריך לעניין. אנחנו נלחמים עבור הילדים שלנו, של העיר הזאת. אני מוכן לעשות הכול, כולל להצטרף אליך למאבק, על מנת להשיג את התוכנית של שמונה-ארבע. התוכנית של שש-שש פשוט לא מתאימה לעיר שלנו ואסור בשום אופן לאשר אותה".

על אף ניסיונות האופוזיציה וחברי מועצה אחרים לשנות את החלטת ראש העירייה ולהמליץ על תוכנית חדשה של שמונה-ארבע, הצביעו 14 חברי מועצה בעד אישור התוכנית, ורק אחד, דעבול, הצביע נגד. שני חברי מועצה נמנעו.

קול צעקת ההורים

מרבית נציגי ועד ההורים העירוני בעיר בחרו שלא להגיע לישיבת המועצה בה דנו על השינוי הארגוני של בתי הספר. לטענתם, מדובר בישיבה פוליטית והם אינם רוצים להיות מעורבים. "נושא ביטול החיטוב משמעותי עבור כל ההורים בוועד", אמר השבוע אורן פלד, ממלא מקום יו"ר ועד ההורים העירוני.

"לפני כשבוע התחלנו לקבל מכתבים מחברי מועצה שונים, שרצו שנבוא ונעורר בעיות במהלך הישיבה על מנת שהשינוי לא יעבור. חברי ועד ההורים הגיעו למסקנה שאנחנו לא מעוניינים להתערב מבחינה פוליטית במאבקים שבתוך העירייה, ולכן החלטנו שלא להגיע לישיבה".

בכל זאת, מדובר בנושא שיותר קרוב להורים ולתלמידים מאשר לחברי המועצה.
"אנחנו בהחלט לא נשב בשקט לגבי ההחלטות שהתקבלו. החלטנו לכנס ישיבת ועד עירוני כבר השבוע. כעיקרון אנחנו חושבים שמערכת החינוך בעיר חייבת לעבור שינוי מהותי. חטיבות הביניים אינן טובות לילדים ולכן חייבות להתבטל. ועד ההורים מאמין שחייבים לעבור למתכונת של שמונה-ארבע, ומוכן להילחם במשרד החינוך על כך. אנחנו נתחיל במאבק קשה, נגיע לבג"ץ אם צריך. ראש העירייה הודיע לנו שיתמוך בנו במאבק".

מדוע ראש העירייה לא נלחם בעצמו בהחלטות משרד החינוך? למה ההורים צריכים לעשות את זה?
"אני לא נכנס לכל העניין הפוליטי. אנחנו לא מוכנים לשבת בשקט ולחכות שהילדים שלנו ייפגעו. אנחנו בעד שינוי, אבל לא של שש-שש. אם לא נצליח במאבק מול משרד החינוך נאלץ לקבל את השינוי הזה כברירת מחדל".

אבל לא כל נציגי ההורים מוכנים לקבל את החלטת העירייה בשלווה. רבים מהם החליטו לצאת כבר השבוע במאבק עיקש כנגד ההחלטה, מתוך הפחד שחטיבות הביניים העצמאיות הן אלו שיפגעו ויתפצלו.

למשל, יו"ר ועד ההורים העירוני לשעבר, משה שיינפלד, מאמין שהחלטת מועצת העירייה השבוע עשויה לפגוע קשה מאוד בהורים ובילדים. "מועצת העירייה אישרה ביום שני תוכנית, מבלי לדעת בכלל על מה היא מצביעה", אמר שיינפלד.

"התוכנית הכילה שקפים מאוד יפים עם נתונים סטטיסטיים מאוד יפים, אך בפועל, לא היה בהם כלום. במהלך המצגת והישיבה עצמה לא דובר כלל על בתי הספר שיאלצו להיסגר בעקבות השינוי במבנה. לא דובר על התלמידים משכונות מסוימות שיאלצו לנסוע לבתי ספר בשכונות אחרות, רחוקות יותר, ולא דובר על פיצול התיכונים העתידי.

"איש לא התעמק בתוכנית החדשה של שינוי המבנה לשש שנתי, וכמו בפעמים קודמות, הקואליציה מצביעה באופן אוטומטי בעד תוכנית שמציע ראש העירייה מבלי לחשוב מה טוב לילדי ראשון לציון. בסופו של דבר, ההצבעה בעד התוכנית הייתה פוליטית לחלוטין. התכנית עצמה הזויה, ותפגע קשות במערכת החינוך העירונית ובילדים.

"בנוסף לבעיות הקשות בתוכנית, נאומיו של ראש העירייה היו מלווים באי דיוקים. צור טען שכבר בקדנציה הקודמת, כאשר מאיר ניצן היה ראש העירייה, חשבו על המעבר לשש שנתי. מעולם לא חשבו לפעול בתוכנית כזאת והיא מעולם לא עלתה על הפרק. התוכנית היחידה שחשבו עליה היה המעבר לשמונה-ארבע. אני בטוח שההורים בראשון לציון לא ינוחו ולא ישקטו, אלא ירימו קול צעקה כנגד התוכנית החדשה, ויצאו למאבק קשה נגד החלטת העירייה".

דב צור
דב צור  צילום: זמן מקומי


גורמי קואליציה שונים סיפרו השבוע, שנראה כי לחברי המועצה לא ניתן מידע מספיק בזמן הישיבה בנוגע לשינוי מבנה בתי ספר ספציפיים בעיר, אשר עשוי לקומם את ההורים. בין השינויים שהועלו, טוענים הגורמים, ישנו פיצול של בית הספר עמית עמל לשני בתי ספר חדשים, פיצול הגימנסיה הריאלית וסגירת בית הספר "נווה חוף".

הורים מבית הספר נווה חוף, אשר שמעו על אישור התוכנית החדשה, כבר מכינים עצמם למלחמה כנגד החלטת העירייה. "הבנו שעיריית ראשון לציון החליטה שצריך לערוך שינויים במבנה החינוכי", אמר השבוע א', הורה לתלמידים בבית הספר יצחק רבין. "על פי איך שזה נראה והדיבורים מסביב, כוונת העירייה לסגור את חטיבת הביניים רבין ולשלוח את כל התלמידים משכונת נווה חוף וכרמים ללמוד בקריית גנים.

"אנחנו לא מוכנים לשמוע על הנושא הזה בכלל, ומבחינתו הדרך היחידה לשינוי היא שרבין יהפוך לחטיבה צומחת. מדובר בבית ספר איכותי ביותר, ואנחנו לא מתכוונים להעביר את הילדים שלנו לבית ספר גווע רק בגלל שהעירייה משחקת בהחלפות. במידה והעירייה תפעל על פי התוכנית הזאת, כבר ארגנו את כל ההורים של בית הספר לצאת במאבק קשה ביותר מולה. אנחנו לא נוותר עד שנדע שעתיד חטיבת הביניים שלנו מובטח, והילדים שלנו נשארים ביחד".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים