חיפה: הורי רעות ממשיכים במאבק נגד האיחוד
ועד ההורים בבית הספר רעות מתכוון להיאבק בהחלטת האיחוד עם בית הספר ויצ"ו ושוקל להעביר תלמידים לליאו באק. ההורים: "הדברים נעשים באופן מדאיג". העירייה: "אנו נחושים בדעתנו לסיים את המהלך הזה"

במכתב נוקב ששיגרו השבוע לשר החינוך גדעון סער, לראש העירייה, יונה יהב, לראש מנהל החינוך בעירייה, רחל מתוקי ולמנכ"ל משרד החינוך שמשון שושני, מתריעים ההורים בפני מה שהם קוראים בכייה לדורות.
במכתבם מבקשים ההורים להביע את מורת רוחם מהתהליך שהתקדם ללא ידיעתם וללא שיתופם, ומציינים כי במידה ולא יותירו להם אפשרות אחרת יפעלו להעברת כל תלמידי רעות לתיכון ליאו באק.
ההורים אף חשפו כי הם נמצאים במגעים עם מנכ"ל ליאו באק דני פסלר, ממנו כבר ביקשו בפגישתם השבוע למצוא פתרון לעוד כחמישים תלמידים העתידים לסיים השנה את בית הספר ולעבור לחטיבה העליונה, זאת בנוסף לעוד כחמישים תלמידים העוברים מדי שנה לליאו באק. לדברי ההורים שילדיהם לומדים ברעות ונפגשו השבוע עם פסלר, הבטיח מנכ"ל ליאו באק לעשות כל שביכולתו על מנת לסייע בידם.
במכתבם לשר החינוך מתארים נציגי ההורים את תחושתם: "אף שמדובר במהלך בלתי שגרתי, בו מועבר בית ספר עירוני מצליח לשליטתו של מוסד פרטי, ויצ"ו, אנו רואים בדאגה רבה את הדרך בה מתכוונת העירייה לקיים את האיחוד באופן שבו בית הספר העירוני רעות ייבלע אל תוך בית הספר ויצ"ו.
"הדברים נעשים באופן כה מדאיג, עד כדי כך שבחדר המורים בבית הספר רעות שוררת אווירת נכאים. המתיחות גבוהה והחששות מאפילים על אווירת הלימודים אשר שררה בבית הספר במשך שנים כה רבות".
נציגי ועד ההורים נפגשו השבוע עם גורמים הקשורים לאיחוד בתי ספר ביניהם, משרד החינוך, עיריית חיפה ורשת ויצ"ו, ולאחר קיום דו שיח חיובי ומעמיק, כפי שהם מגדירים זאת, גיבשו ההורים מספר עקרונות אשר לדעתם יהוו בסיס לאיחוד בתי הספר.
"יש לזכור", כותבים ההורים, "כי בית הספר ויצ"ו הוא זה אשר נקלע לקשיים ופנה לעיריית חיפה לעזרה, הן בעקבות מיעוט נרשמים והן בשל משבר כספי אשר פקד אותו.
"חשוב לציין כי בכל הפגישות הבענו את דאגתנו מפגיעה אפשרית בחטיבת הביניים רעות כתוצאה מאיחוד בתי הספר ומהרכבה של ועדת ההיגוי. אנחנו חוששים כי האקלים החיובי והייחודי השורר בבית הספר, הן בצוות המורים והן בין תלמידיו, לא יישמר לאחר סיום הליך האיחוד. אנו רואים את חובתנו הראשונה במעלה לדאוג בעבורם לשמירת המשך המתכונת הלימודית העירונית והציבורית אליה התלמידים נרשמו, ובה החלו את לימודיהם עד לסיומם את חטיבת הביניים רעות".
האם גיבשתם עקרונות בסיסיים בנוגע להליך האיחוד?
"אנו עומדים על כך שהעקרונות עליהם צריך להיות מושתת תהליך איחוד מוצלח של המוסדות, לבית ספר שש שנתי לאמנויות, הם שמירה על צביונה הייחודי ועל הרמה הלימודית הטובה, הן במקצועות האמנות והן במקצועות העיוניים של חטיבת הביניים רעות, על מנת שתמשיך לשמש אבן שואבת לתלמידים שוחרי אמנות ומצוינות שיהוו את התשתית לבית הספר המאוחד.
"מבחינת ההיבט הכספי באיחוד בתי הספר יש להתחשב בכספי ההורים שהושקעו בבית הספר רעות בשנים האחרונות וכן בנושא כספי ההורים שנגבו השנה. כוונתנו היא לכך שלא יועברו לבית הספר ויצ"ו המשאבים אשר שייכים לבית הספר
ההורים גם דורשים את שיתופם המלא בתהליך וקיום דיאלוג מתמיד עם נציגי ההורים בכל הקשור לאיחוד בתי הספר ולתפקודו, לפני קבלת ההחלטות ולא לאחר שאלו כבר נתקבלו, כפי שכבר קרה בעבר. עוד הם דורשים את תגבור ועדת ההיגוי בגורמים ניטראליים ובלתי תלויים, אשר יאזנו את השליטה המוחלטת של בית הספר ויצ"ו בהרכבה של הוועדה, שקיפות מלאה של ישיבות הוועדה ופרסום הפרוטוקולים בקרב ועדי ההורים של שני בתי הספר ומתן אפשרות לשני נציגי הורים מכל בית ספר להיות משקיפים בוועדה.
אחד התנאים שהציבה ויצ"ו לעירייה על מנת לקיים את האיחוד, הוא כיסוי גרעון של 2.7 מיליון שקלים שצברה בשנה האחרונה במסגרת האיחוד עם ליאו באק. גורם בכיר בעירייה אמר השבוע, כי "לא יעלה על הדעת שהעירייה תכסה גרעון של 2.7 מיליון שקלים מהקופה הציבורית לוויצ"ו. בכוונת העירייה להמשיך לפעול מול גורמי משרד החינוך על מנת לקדם את הקמתו של בית ספר שש שנתי לאמנויות".
יושב ראש ויצ"ו העולמית, חיים זמורסקי: "במהלך תקופת המשא ומתן מול עיריית חיפה היה ברור לכל שההתקשרות היא מיידית ולא משנת הלימודים הבאה. מי שחזרה בה זו העירייה ולא אנחנו. אילו היינו רוצים לחבור לעירייה לשנת הלימודים הבאה היינו מקיימים את המגעים בעוד מספר חודשים ולא היינו מתחילים זאת קודם".
מה בנוגע להחלטת העירייה לבקש ממשרד החינוך להקים בלעדיכם בית ספר שש שנתי ברעות?
"כפי שאמרתי בעבר, אין מקום לשתי חטיבות עליונות לאמנות בחיפה, ולדעתי זה לא יהיה נכון לעשות כך. הוכחנו בשנתיים האחרונות עלייה נהדרת בנתוני הבגרויות במסגרת השותפות עם ליאו באק, וכן עלייה במספר התלמידים".
אתה טוען שהעירייה היא זו שהפרה את ההסכם, ואילו אתה ביטלת את הפגישה עם נציגי ארגוני המורים, עם משרד החינוך ועם העירייה. מה הסיבה לכך?
"עקב חילוקי הדעות שנוצרו, ולא רק בעניין הכספי אלא גם בעניין מתחם בית הספר שהעירייה ביקשה להזיז לקמפוס שבקרית אליעזר.
"אמרתי פעמים רבות שאנחנו נתנגד להורדה חלקית של התלמידים לקרית אליעזר, ובמידה וכולם ילמדו במתחם אחד חשבנו שנכון יהיה שבמבנה של ויצ"ו נקיים חוגי העשרה ולא נמסור אותו לעירייה. בכל מקרה, בימים אלו אני מנסה לתאם פגישה נוספת עם מנהל המחוז במשרד החינוך, אהרון זבידה, ועם מנהלת אגף החינוך בעירייה רחל מתוקי, כל אחד בנפרד".
היכן הדברים עומדים?
"למרות שאנחנו מאוד מעוניינים באיחוד ובחבירה לעירייה, אך לא בכל מחיר, אנחנו כגוף שתורם מיליוני שקלים לעיר חיפה ציפינו ליותר הכרה והתחשבות. יש לנו עקרונות עליהם לא נוותר, ואני מקווה שנמשיך בהידברות בינינו".
דני פסלר אישר כי אכן התקיימה פגישה בינו לבין נציגי ההורים והוסיף, כי "בחטיבה העליונה לא אוכל להוסיף עוד כיתות לימוד בשל מצוקת המקום. בחטיבת הביניים התנאים הפיזיים יאפשרו זאת, אך הדבר מותנה באישור העירייה".

מהעירייה נמסר בתגובה: "הנהלת העירייה הציבה לעצמה יעד אסטרטגי להקים בעיר בית ספר לאמנויות שש שנתי, שיוקם על בסיס בית הספר רעות לאמנויות. מבחינת ראש העירייה זה היה בזבוז של 15 שנה שלא הוקם בית ספר כזה, והיום יותר מתמיד העירייה נחושה בדעתה לסיים את המהלך הזה".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "העתק מפניית ההורים לשר החינוך הגיע למנהל המחוז. ההורים של תלמידי בית הספר רעות, כמו גם מנהלת בית הספר, נפגשו עם מנהל המחוז, העלו את טיעוניהם ושמעו את דבריו. מנהל המחוז הודיע להורי תלמידי בית הספר רעות, כי לאור האיחוד הצפוי בין בית הספר לוויצ"ו, המוסד לא ייסגר והרישום לשנת הלימודים הבאה יתקיים כסדרו. אם האיחוד עם ויצ"ו לא ייצא לפועל, ידון המשרד ביחד עם עיריית חיפה בעתיד המקום".