ראשון לציון: הסוחרים פותחים חזית מול עזריאלי
בשבוע שעבר הוגשה לוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה התנגדות להקמת מרכז מסחר ותעסוקה סמוך לתחנת הרכבת ראשונים. וגם שיתוף פעולה בין חברי מועצה בראשון לציון ונס ציונה נגד התוכנית. המתנגדים: המרכז החדש יביא לחורבן של מאות עסקים קטנים

עו"ד קריסטל הסביר השבוע, כי ישנה נטייה להעביר מתחמי עסקים לשולי הערים ולא להשאירם במרכזי הערים. לטענתו, כתוצאה מכך העסקים במרכזי הערים התדרדרו.
לעומת זאת, מסביר עו"ד קריסטל, המועצה הארצית לתכנון ולבנייה קבעה כי על רשויות מקומיות לשקם קודם כל את מרכזי הערים ולחזק את החוסן המסחרי במרכז, תוך העדפת המרכז על שולי העיר.
"הבעיה שהמדיניות הזו לא תמיד מתאימה לטייקונים הגדולים שמתחשבים בעיקר בשיקולי נגישות ובאינטרסים אחרים, ולא במדיניות תכנון נכונה. בראשון לציון ובנס ציונה נפגעו כבר בעלי עסקים בגלל הקמת מתחמים גדולים במערב העיר, אז עכשיו רוצה עזריאלי לבוא ולתת מכת מוות לעסקים?", שואל קריסטל.
לטענת המתנגדים, התוכנית תפגע קשות בבעלי העסקים במרכז העיר ועלולה אף למוטט אותם כלכלית. "המדובר על מכת מוות שתבוא על הסוחרים בראשון לציון", הם אומרים, אבל לטענתם יש שתי סיבות נוספות ועקרוניות להתנגדות.
הסיבה הראשונה להתנגדות נוגעת לענייני התחבורה. "הקניון הולך לקום על מגרש ציבורי ליד חניית רכבת ראשונים. הבאת הרכבת לראשון לציון נעשתה בין השאר על מנת לעודד אנשים לעזוב את רכבם הפרטי, ולהשתמש בתחבורה הציבורית כדי להקל על עומסי התנועה בתוך הערים. לכן, יחד עם הרכבת, נבנתה חנייה שקיימים בה 717 מקומות חנייה. הקמת הקניון תפחית את מספר מקומות החנייה ותגדיל את מספר דורשי החנייה, ובאופן זה תהיה פגיעה חד משמעית בבאי הרכבת", מסביר עו"ד קריסטל.
שנית, טוענים המתנגדים, הקמת הקניון במיקומו המיועד יגרום לעומסי תנועה חמורים גם לתושבי נס ציונה ולתושבי ראשון לציון, ולבעיה זו יש השלכה נוספת והיא כמובן פגיעה באיכות הסביבה.
עו"ד קריסטל: "הרי ידוע שיש כללי תחבורה שדורשים בדיקה רצינית. אדם מסוים, כשהוא מקים פרויקט
בנוסף לכל אלו, מעלה עו"ד קריסטל שאלה לגבי התייחסותו של ראש עיריית ראשון לציון דב צור לנושא הקמת מבנה משרדים. "צור טוען שהוא צריך שטחים למשרדים כיוון שהוא זקוק למקומות תעסוקה לתושבי העיר שלו.
"אני מסכים איתו, אבל אם לפני כחודש אושרה תוכנית 'מעוין שורק' בראשון לציון המתפרסת על פני שטח של כ-620 דונם ומייעדת מאות אלפי מטרים רבועים לבנייה של משרדים, מדוע הוא זקוק לאישור חדש לפני שמיצה את כל השטח שכבר מאושר לו? שיבנו קודם כל שם".
גיל יודפת, נציג סיעת הירוקים בראשון לציון, הוא שעמד מאחורי היוזמה לפעול למען הסוחרים בעיר ושמירת הסביבה הירוקה. "כחבר מועצת העירייה אני חושש שהתוכנית תפגע בניסיונות להחיות ולחזק את מרכז העיר. יש לבדוק לעומק את ההשלכות של התוכנית הזו.
"יש לבחון את התוכנית באופן מיידי בהתאם למציאות היום בהתאם למדיניות הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה בדבר חיזוק המסחר במרכזי הערים ואיסור הקמת אזורי מסחר בשולי העיר. הקניון המתוכנן מתחרה ישירות ובצורה קטלנית במסחר הקיים במרכזי הערים ראשון לציון ונס ציונה".
אף לדברי יודפת, הקניון המוצע קרוב מאוד ללב המסחרי הישן של ראשון באזור הרחובות רוטשילד והרצל, "והוא עלול לגרום לחורבן של מאות עסקים קטנים שגם כך שורדים בקושי בגלל שבמשך שנים שמה עיריית ראשון דגש על פתיחת אזורי מסחר חדשים בפרברים תוך החלשת המסחר במרכז העיר. לא יעלה על הדעת לטפל בתוכנית שראשיתה בעבר הרחוק ושכבר בזמנו הייתה התנגדות של רבים מבין חברי מועצת העירייה לקידומה".
יודפת מספר כי מאות בעלי עסקים כבר הביעו את דאגתם מפגיעה חמורה בפרנסתם, ומתכוננים לצאת למאבק בגזרה זו.
"הקניון המתוכנן יושב ליד תחנת הרכבת בפאתי העיר", הוא אומר, "וזו בדיוק התופעה שאותה מנסה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה לעצור במקומות רבים בארץ. זו גם החלטה שהיא פועל יוצא מפרשת הניסיון להקים מתחם מסחר במעוין שורק. שם הובן בסוף שאין לאשר אותו. קניון עזריאלי בתחנת ראשונים מיותר, ואני קורא לוועדה המחוזית לשקול שוב את התוכנית".
אל המאבק החליט יודפת לצרף פעילים תושבי נס ציונה, שגם עליהם ישפיע מרכז זה לכשיוקם, אם יוקם, על גבול שתי הערים. אחד הבולטים במאבק הוא נאור ירושלמי, פעיל סביבתי וכיום חבר מועצת עיריית נס ציונה.

ירושלמי היה פעיל מאז ומתמיד בנושא שמירה על איכות הסביבה. מאז שעבר להתגורר בנס ציונה פעל במסגרת פורום גבעת הכורכר, והיה פעיל בהגשת התנגדויות לפרויקטים שונים כגון ההרחבה בבית עובד.
השבוע אמר ירושלמי: "היוזמה התחילה מחבר המועצה גיל יודפת מראשון לציון שהציג בפניי את הנושא. על פי הראייה שלי, יש כאן בעייתיות בשני מישורים. האחד, הרחבת המסחר מחוץ לערים תוביל להחלשה כלכלית וחברתית של מרכזי הערים, ובמישור השני זה מגביר את הצורך בנסיעות דבר שמוביל לזיהום אוויר ולפגיעה באיכות הסביבה".
אגב, גם ראש עיריית נס ציונה, יוסי שבו, מתנגד לפרויקט, כפי שפרסמנו לפני כשבועיים. שבו שיגר מכתב ליו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה, ד"ר שוקי אמרני, וביקש ממנו לשקול שוב את קידום התוכנית. "הקניון המתוכנן נמצא במרחק קצר ביותר מלב העיר נס ציונה", כתב שבו במכתבו, "בה שוכן עיקר המסחר של העיר כיום, במתחם רחוב ויצמן ובקניון הקניותר. הקניון המתוכנן יתחרה ישירות ובצורה קטלנית במסחר הקיים במרכז העיר נס ציונה, ועלול לגרום לחורבן של המסחר המקומי. אין לנו ספק, כי אישור בניית קניון בין נס ציונה לראשון לציון יביא מלבד פגיעה צפויה במסחר שבמרכז העיר, גם להגברת הנסיעות בכלי רכב פרטיים, גידול בזיהום האוויר ותוצאות שליליות נוספות".
להתנגדות שהוגשה לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז צורפה חוות דעתו של פרופ' ברוך קיפניס, גיאוגרף ומתכנן, שם נכתב: אין מקום להיענות ליוזמה להקים את פרויקט מתחם ראשונים כמוצע בתב"ע הנ"ל. מבחינה מקצועית, אני נגד הקמת פרויקטים כאלה במיקום שאינו מתאים, במקרים שנזקם גדול מתועלתם, וכאשר הקמתם עומדת בסתירה למדיניות התכנון ו/או בעשייה התכנונית".
בעיריית ראשון לציון דווקא תומכים בתוכנית, והשבוע נמסר מהעירייה: "על פי התכנית יוקם במקום מגדל רב קומות, שקומותיו התחתונות מיועדות למסחר וקומותיו העליונות מיועדות למשרדים. ראש העירייה תומך בתוכנית, התואמת את מדיניותו להקים בעיר מרכזי תעסוקה אשר יכללו משרדים לשירותים פיננסיים, תעשייה עתירת ידע והיי-טק, ויספקו אפשרויות תעסוקה נוספות לתושבי ראשון לציון בשטח העיר. מדובר באזור נגיש, וכיוון שנמצא בגבול הדרומי של העיר לא תהיה כל פגיעה בשכונת מגורים כזו או אחרת".