בת ים: מאבק נגד הקמת מלון בחוף הים

מאות מתושבי בת-ים חתמו על עצומה נגד הקמת בית מלון בדרום העיר בצמוד לחוף הים. על חברי ועדת המשנה המקומית לתכנון ובניה העצומה לא עשתה רושם, ובשבוע שעבר אישרו את המשך ביצוע התוכנית. התושבים: "העירייה לוקחת לנו את הים, והים שייך לכולם"

רגב גולדמן | 28/10/2009 16:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ביום שלישי השבוע, בשעת ערב, הגיעו כ-15 תושבי בת-ים אל בית העירייה, כשפניהם מועדות אל האולם בו התכנסה ועדת המשנה לתכנון ובניה.
חוף בת ים
חוף בת ים צילום: יהונתן שאול


את מנוחתם מפרה תוכנית עירונית שבמרכזה הקמת בית מלון בחוף "מרינה" בדרום העיר הכולל 41 קומות, וכמה מהם הגישו מבעוד מועד התנגדויות לבקשת היזם לקבל היתר בניה.

התושבים המוחים אף הביאו עמם עצומה הקוראת למקבלי ההחלטות לחזור בהם מהחלטתם לממש את התוכנית. כצפוי, ועדת המשנה לא התרשמה מהתנגדות התושבים וקידמה את ביצוע התוכנית.

כמו מגדלי עזריאלי

בישיבת הוועדה נכחו יו"ר ועדת המשנה וממלא מקום ראש העירייה, אורי בוסקילה, וחברי המועצה ויקטור טל, דוד שעיה ואסף כהן. כן נכחו גם התושבים אשר הגישו לוועדה את התנגדותם  להיתר הבניה.

במקביל להתנגדויות שהוגשו לוועדת המשנה, כאמור, חתמו למעלה מ-600 תושבים על עצומה נגד התוכנית. מספרת ניצה גואטה, תושבת בת-ים ומראשי המאבק כנגד התוכנית: "דאגנו לאסוף כמה שיותר אנשים שיחתמו בזמן קצר על העצומה. חשוב לנו שתושבי העיר יבינו שהמאבק הזה הוא דמוקרטי, לגיטימי וצודק. הפגיעה באיכות הסביבה ובאיכות חיינו היא פגיעה אנושה.

"מעבר לעובדה שלוקחים לנו את הנוף המרהיב ומקימים ממש אל מול עינינו גורד שחקנים כמו  מגדלי עזריאלי, החולות, האבק וחוסר היכולת לנשום אוויר צלול מהים גורמת לנו לבעיות בריאותיות. המלון שעתיד להיבנות פה קרוב מאוד לים, ואינו עומד בקריטריונים של החוק לפיו אסור לבנות כל סוג של מבנה במרחק של 300 מטר מהים. אף ועדה לא הייתה מאשרת

לבנות בית מלון כל כך קרוב לים".

התושבים אשר השתתפו בישיבה נחשפו לראשונה לפרטיה המלאים של תוכנית הבניה. לפי התוכנית, לצד המלון בן ה-41 הקומות ייבנה מגרש חניה המיועד ל-155 מכוניות. לאחד מכל ארבעה מתארחים במלון יהיה מקום חניה. "הנתון הזה לא הגיוני ופרופורציונאלי", אומרת גואטה, "למשפחה ממוצעת יש למעלה ממכונית אחת, איך במלון של 41 קומות יהיו רק 155 חניות? זה בלתי הגיוני, ממש לא מתקבל על הדעת. רוב אורחי המלון יחנו את רכבם במקומות של אזרחי ותושבי העיר בת-ים, ממש ליד ביתנו. מי ייתן לנו מענה עבור בעיות אלו?".

לאחר שהשמיעו התושבים את טענותיהם בפני ועדת המשנה, התבקשו לצאת אל מחוץ לאולם. ההצבעה על הבקשה להיתר בניה נתקיימה בדלתיים סגורות. וכך, ברוב של שלושה חברי ועדה מול חבר ועדה מתנגד אחד – אסף כהן, אישרה הוועדה את המשך קידום ביצוע התוכנית. עם היוודע דבר ההחלטה, אמרו התושבים כי הם כבר מוכנים למאבק כנגד החלטת הוועדה.


החוף שלנו נגמר

חבר הוועדה, אסף כהן מסיעת הירוקים, היה כאמור חבר הוועדה היחידי שהצביע נגד: "אמנם המלון יגרום למקומות עבודה רבים לתושבי העיר, אבל המחיר שישלמו התושבים שגרים בסמוך למלון בשל הקמתו יהיה מאוד יקר עבורם. הנוף שאליו התרגלו במשך עשרות שנים ייהרס כליל. מעבר לכך, עבודות הבניה שיימשכו גם כן שנים רבות עשויות לגרום להם לקושי ומטרד".

גורמים פוליטיים מסרו כי ראש העירייה שלומי לחיאני מעודכן בכל נושא הקמת בית המלון בעיר וכי אל אוזניו הגיעו טענות התושבים. לדבריהם, לחיאני התערב בנושא והביא להפחתה משמעותית מאוד של שטח המלון. נודע כי התוכניות המקוריות של המלון השתרעו על שטח הגדול פי ארבע מהשטח עליו ייבנה בפועל בית המלון.

דיון הוועדה בבת ים
דיון הוועדה בבת ים  צילום: זמן חולון בת ים

גואטה לא מתרשמת: "אנחנו האנשים הפשוטים מנסים להיאבק בכל הגדולים. המקום הזה אינו יכול לקלוט מלון כה גדול. רק בשבוע שעבר המשטרה עצרה שני שיכורים באחד הרחובות, והכביש הראשי נחסם למשך שעה וגרר עיכובים רבים בתנועה ועומסי תנועה בכל הרחובות הסמוכים. אינני רוצה לתאר לעצמי מה יהיה פה בעוד שלוש או ארבע שנים.

"אני קניתי את הבית שלי בחוף 'מרינה' מתוך מחשבה שאקום בבוקר ואראה את הים ולא גורדי שחקים. העירייה שינתה את ייעודו של השטח בניגוד לדעתם של התושבים ומבלי שבכלל שאלה אותנו, והפכה את השטח לממוסחר. אנחנו ללא ספק מרגישים מנוצלים. זה כואב לנו כי אנחנו אוהבים את בת-ים, העיר הזאת חשובה לנו. ביום אחד קמנו בבוקר והבנו שהחוף שנמצא מול העיניים שלנו נגמר. פשוט כך. מה נאמר לדורות הבאים? העירייה לוקחת לנו את הים, והים שייך לכולם".

גם תושבת העיר ציפורה נהרי הגיעה לכינוס וועדה ביום שלישי. "אמרו לנו שייתכן שערך הדירות שלנו יעלה בעתיד. אתם חושבים שבאמת אכפת לי מהערך של הדירה? אני רוצה איכות חיים. מבחינתי הערך של הדירה יירד משום שכל בוקר בשעה חמש אקום מרעש הבולדוזרים שיחלו את עבודתם, ועד לשעות הערב המאוחרות לא אוכל לנוח מבלי שירעישו. לא אוכל לפתוח את חלון ביתי ולנשום אוויר צח וצלול".

ועוד אומרת נהרי: "אמרו לנו בהתחלה שמדובר במלון של 23 קומות, ופתאום זה קפץ ל-41. אנשים צריכים להבין שזה הגובה של מגדלי עזריאלי בתל אביב, וזה יהיה ממש מול העיניים שלי. מי היה רוצה לגור במקום כזה? בעירייה יושבים נבחרי ציבור שאמורים לייצג את דעתנו, ולעשות כל שביכולתם בכדי לעזור לנו, התושבים, ולשפר את איכות חיינו. אנחנו מרגישים שעכשיו אף אחד לא רוצה לעזור לנו. ההיתר שניתן לקבלן הוא ישן, ועברו 37 שנים, ולא ייתכן שזה עומד בקריטריונים כיום".

ראש עיריית בת ים שלומי לחיאני
ראש עיריית בת ים שלומי לחיאני צילום: יוסי אלוני

גואטה: "היחס שקיבלנו מהוועדה בעירייה לא היה מתחשב. היו"ר אורי בוסקילה אמר לנו: 'אני לא חייב לפרסם את תוכניות הבניה. אני מתחשב בכם, וזאת בניה אינטליגנטית שמתחשבת בצרכים של האוכלוסיה. זה לא יהיה כמו בעיר חיפה, שבה הבניה הייתה אחרת'. הרגשתי באותם רגעים שהכלבים נובחים והשיירה עוברת. לאף אחד לא באמת אכפת מהנזק שעתיד להיגרם לנו".

נהרי: "זאת ללא ספק בכיה לדורות. אני משלמת ארנונה גבוהה, והגענו להתגורר כאן וליהנות משפת הים. אנחנו אנשים מבוגרים ומשנת 1962 נמצאים בבת-ים. ציפינו שהעירייה תשרת את צרכינו אולם תקוות אלו נגוזו. אל חוף הים 'מרינה' מגיעים אנשים ממרכז הארץ, מראשון, מחולון ואפילו מתל אביב. מעבר לכביש בינינו לבין ראשון לציון יש שטח ריק, אנחנו מפנים את הקבלנים ואת העירייה לאזור הזה. שיבנו שם את המלון".

תושב סוג ב'

בשבועות האחרונים גודר מתחם בית המלון המיועד לקום בחוף "מרינה". עבודות הבניה הממשיים טרם החלו, אולם עבודות ראשוניות כבר יצאו אל הפועל. תושב העיר, יוסף מיכאל, התייחס להתחלת הבניה ואמר:

"כל בוקר הייתי קם ויורד לקו החוף להליכה היומית שלי. כבר היום אני לא יכול לעשות זאת. אני צריך ללכת במסלול עוקף על מנת שאראה את הים. למה מגרשים אותנו מפה? למה עושים זאת לתושבים ותיקים שלעולם לא התלוננו? אנחנו נסבול למשך שנים רבות. ליד רחוב ש"י עגנון מקימים בניין גבוה נוסף, ואני מרגיש כלוא. הם החליטו לקבור אותנו ואנחנו עוד חיים". ועוד הוא אומר: "יש תחושה שהעירייה לא באמת רוצה לעזור לנו. אני מרגיש תושב סוג ב',שאף אחד לא רוצה לשמוע את צרכיו".

חבר המועצה כהן מסכם: "תלונותיהם של התושבים הושמעו במהלך ישיבת הוועדה. לאחר צאתם נערך דיון בנושא תלונותיהם. אני באופן אישי חושב שהם צודקים. יש פה מפגע ברור לאיכות הסביבה ולאיכות החיים של הדיירים שנמצאים ברחובות הסמוכים.

"אבל יחד עם זאת, הקרקע היא קרקע פרטית. כרגע אין מניעה להתחיל את העבודות. אני חושב שהתוכנית כיום לא משאירה לתושבים מקום ראוי על מנת שיראו את הים. מצד אחד אני מקבל את דעתם של חבריי לוועדה, שטוענים שבניית המלון תגרום לתנופה וצמיחה כלכלית בעיר. ומעבר לכך, המלון יגרום לתיירים רבים להגיע לבת-ים ולקדמה. אבל אל לנו להתעלם מצרכיהם של התושבים".

מעיריית בת-ים נמסר בתגובה: "בניית בתי מלון לאורך רצועת החוף בבת-ים נועדה לפתח ולטפח את תחום התיירות בעיר. בתי המלון החדשים יתנו מענה לביקושים גוברים והולכים מצד גורמי תיירות בארץ ובעולם להתארח בבת-ים. הם ישדרגו את פני הטיילת, יתרמו לחיי הבילוי והפנאי, יוסיפו מאות מקומות תעסוקה לתושבי העיר וישפרו את החוסן הכלכלי של תושבי בת-ים.

"המלון המדובר נבנה בסטנדרטים המובילים בעולם לשמירת הסביבה. על מנת שלא לפגוע בשטחים הציבוריים ובאיכות חיי התושבים, המלון יוקם על שטח מצומצם בהרבה מכפי שהתאפשר. זו הסיבה שהוא מתנשא לגובה. מהקמתו ייהנו כל תושבי העיר ובפרט התושבים המתגוררים בסמיכות אליו".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים