טענה: שבילי האופניים בהרצליה הוקמו בצורה לא הגיונית
שבילים שמתחילים באמצע שום מקום, ממוקמים בצד כבישים סואנים או כאלה שפשוט נקטעים באמצע. כך נראה פרויקט שבילי האופניים החדש בהרצליה. פלא שהרוכבים הזועמים ממשיכים להעדיף את הכבישים? העירייה: נעשה ההשלמות הנדרשות

עד כה נסללו שבילי האופניים במספר מקומות בהם מרכז העיר שנסלל עוד במסגרת הפרויקט להתחדשות ושדרוג רחוב סוקולוב.
כמו כן, קיימים שבילים במתחם הספורט והספורטק, באזור קניון שבעת הכוכבים, פארק הרצליה, תחנת הרכבת וכן שביל נוסף באזור התעשייה של הרצליה לאורך שדרות אבא אבן ורחוב מדינת היהודים.
בסך הכל קיימים כיום בהרצליה 6.7 קילומטר של שבילים ועלות הפרויקט מוערכת בעירייה בכ-7.3 מיליון שקל. בסך הכל, מגיעה הערכה לעיריית הרצליה, על הפיכת העיר לאחת מהמובילות בסך שבילי האופניים שלה.
אך למרות רצונה של העירייה להפוך את האופניים לכלי תחבורה שימושי ויעיל, יש הטוענים ששבילי האופניים לוקים בכמה בעיות תכנוניות המקשות על הרוכבים לאמץ אותם באופן מוחלט. גם במפת שבילי האופניים שפרסמה העירייה באתר האינטרנט שלה, ניתן לראות שבילים קטועים אשר חלקם אינם מתחילים או מסתיימים.
כך למשל, רחוב ז'בוטינסקי הפונה לכיוון הספורטק והפארק, בו מתחיל שביל האופניים על שפת רחוב הבריגדה היהודית ולמעשה, מתחיל באמצע מקום מבודד. קצה השביל אינו קרוב למגרש חנייה, לשכונת מגורים או לתחנת הסעה מרכזית כלשהי. אמת הדבר כי הוא ממשיך עד הספורטק העירוני אך מאין מגיעים אליו, זה אינו ברור. "השביל הזה נראה כמיותר, לא גרים פה, מתחיל באמצע כביש וכמעט לא נוסעים בו", אומר השבוע אחד מתושבי הרצליה, המתנייד מדי פעם באופניים פרטיות.
גם השביל ברחוב סוקולוב לא חף מבעיות: הוא נסלל בצמוד למפרצוני החנייה ברחוב המשופץ ולכן קשה לצבור בו מהירות ולרוכבים הוא נראה כמסוכן. "בפועל ובסופו של דבר, רוכבי אופניים נוסעים על הכביש כי הוא רחב מאד והרבה יותר מזמין משביל האופניים שהוא די צר", אומר תושב העיר.
וזה לא הכל: השבילים באזור התעשייה מתחילים בצומת הסירה. בנקודה זו על רוכב האופניים לעבור מהשביל בצדו האחד של הכביש דרך צומת מרומזר וסואן לצדו השני, בו ממשיך השביל. גם בהמשך נקטע שביל האופניים כמה פעמים והוא אינו רציף, עובדה שמקשה
יש לציין, שבשעות הבוקר בהן נערך סיורינו בין שבילי האופניים בעיר, לא נראו רוכבים רבים ובסיור נוסף שערכנו בשעות הערב, נראה אמנם מספר רוכבים גבוה יותר, אך לא ניתן לראות ברחבי העיר שיירות רוכבים משמעותיות.
יש לציין שהעירייה רואה בפיתוח שבילי האופניים גם חלק מתוכנית הסברתית חינוכית שתכוון את האוכלוסייה בדרך הדרגתית לשימוש באופניים, אולם נתקלת בקשיים רבים בכל נושא האחדת השבילים למסלול אחד עם התחלה וסוף.
יוני ירום, יושב ראש איגוד האופניים בישראל, מסביר את הבעיה בשבילי האופניים בהרצליה. "יש שלושה דברים שאנחנו רוכבי האופניים מחפשים בשבילים", הוא מבהיר, "הדבר הראשון הוא שישמשו אותנו לניידות יומיומית ממקום למקום ובאמת תוכנית האב הרצליה נראית כאילו היא מממשת מטרה זו. התוכנית הכללית נראית די מחוברת מקשרת וסוגרת את המקום החשובים.
"העניין השני הוא הנאה וספורט ופה יש כמה בעיות - רוחב השביל צריך להיות רחב ומופרד לגמרי מהולכי רגל. צריך לבדוק האם הוא משמש גם לילדים, עגלות כי אז הדבר ישבש את רצף הנסיעה. בתל אביב החליטו על הפרדה מוחלטת בפארקים בין שבילי הולכי רגל לשבילי אופניים.
באירופה נהוג להפריד לגמרי שביל אופניים על מנת להקל על הרוכבים לנהוג בצורה רציפה. הדבר השלישי הוא הניידות בין מקומות מפתח, כלומר לחבר בין ערים נגיד בין הרצליה לרמת השרון ולתל אביב. יש באמת תוכנית אב לקשר את ערי השרון לתל אביב, אבל כנראה שבישראל זה לא יעבוד, כי פרויקט מסתיים רק כאשר השר האחראי עליו יודע שהוא יראה את סיומו בקדנציה שלו".
יהונתן יסעור, סגן וממלא מקום ראש עיריית הרצלייה והאחראי על פרויקט האופניים מסר בתגובה: "במשך שנים רבות עיריית הרצליה פועלת בתחום בנייה ושיקום שבילי האופניים. לפני כמה שנים עשינו תוכנית אב וכבר השנה אנחנו גומרים את הציר המרכזי ממזרח למערב. את שאר השבילים שהתחילו ונבנו לפני הרבה מאוד שנים אנחנו נסיים בשנים הקרובות.
"ברחוב ז'בוטינסקי אנחנו גם נעשה את ההשלמות הדרושות בשנים הקרובות על מנת להגיע לאידיאל של שביל אופניים ראוי. נתחיל לבנות לאורך רחוב הבריגדה שביל מסודר עד רחוב כנפי נשרים שיסתיים בבינתחומי וזה יצור רצף של שביל אופניים מתחנת הרכבת. באזור התעשייה עשינו כביש לכיוון המרינה והשביל הדרומי יתחבר למדינת היהודים.
"לא משנה איך נסובב את זה, רוכבי האופניים יאלצו בכל מקרה לעבור כביש ולכן החלטנו שזה יהיה בצומת נעמי שמר. לגבי סוקולוב, שיפצנו את הציפוי שלו על מנת למנוע החלקות בחורף, לא ניתן לבצע הרחבה של הרחוב. המטרה העיקרית של העיר הינה ליצור מערכת של שבילי אופניים לשם תחבורה וזה חלק מהאידיאל שלנו כעיר ירוקה".