הטבעת נפלה: כמה עולה להזמין מגרש בספורטק?
ת"א: איך נקבע התעריף עבור הזמנת מגרש במתקני הספורט העירוניים ועל מי צריך להוציא עצבים כשהאור כבה פתאום? בקרוב תדון ועדת הספורט של העירייה בסוגיות הסבוכות

"חברים, המגרש שלנו, שילמנו עליו", מודיעה להם החבורה. הקבוצה לא אומרת נואש, ומתניעה את האוטו לכיוון מגרש במרכז הקהילתי "בית קמחי", שברחוב עולי הגרדום.
במגרש זה הייתה חסרה טבעת לאחד הסלים. הקבוצה עוד לא מתייאשת, ומצלצלת לקאנטרי נווה שרת, שנמצא בשכונה הסמוכה.
"יש במקום מגרש כדורסל מואר", נזכר אחד מחברי הקבוצה המנוי במקום, אלא שבמהרה מתברר כי יצטרכו 45 שקלים לשעה לאדם כדי להשתמש בו. "בדיוק מה שאנחנו גובים על הטניס", מסבירה עובדת במקום.
הקבוצה אינה מרימה ידיים, ופונה לכיוון שכונת הדר יוסף, שם - כך נזכרו פתאום - יש מגרש כדורסל פתוח לקהל הרחב. החבר'ה פושטים את מדיהם, עורכים חימום קל וזריקות לסל. כשהם מבקשים לעשות "כוחות", הם מגלים שהחושך כבר ירד לגמרי ועמודי התאורה המוצבים במקום אינם פועלים.
נשמע לכם הזוי? מופרך? או אולי דווקא מוכר?
האמת חייבת להיאמר כבר בשלב מוקדם: עיריית תל אביב משקיעה כספים רבים בתחום הספורט והקהילה, בתשתית הספורט המשרתת את התושבים בעיר, ובכלל זה שדרוג המתקנים בה (כשהיא אינה הורסת אותם).
בתקופתו של רון חולדאי הופחו חיים חדשים במרתון תל אביב, הובא מירוץ לילה של "נייקי", נערכה אליפות אירופה בשיט, נסללו שבילי ריצה, הותקנו מתקני כושר ציבוריים בפארקים וכדומה.
עם זאת, בדיקת זמן תל אביב מגלה כי לא תמיד כל מתקני הספורט העממי הפזורים ברחבי העיר - והכוונה בעיקר ל"מגרשים משולבים", כלומר מתקנים המיועדים לקט רגל ולכדורסל
ראשית, לאחרונה הגיעו לידי העיתון תלונות על מדיניות השכרת המגרשים העירוניים של העירייה, כלומר לסיטואציה שקבוצות של שחקנים חובבים מזמינים מראש מגרש לשעה מסוימת בשבוע, ולדרך הנטולה שקיפות וסדר שהעירייה מוציאה לפועל את המדיניות.
סקירה קצרה מעלה את התמונה הזאת: בספורטק גני יהושע מהשעה 08:00 אפשר לשכור שני מגרשי קט רגל משולב (כאלו שיש בהם גם מגרשי כדורסל) ב-470 שקלים לחודש לקבוצת שחקנים עבור שעה וחצי שבועיות. שני מגרשים בלבד פתוחים בחינם בשעות אלה לקהל הרחב.
בספורטק דרום, בין השעות 18:00 ל-21:00, אפשר לשכור לשעתיים שבועיות ב-300 שקלים לחודש, ובחלק לא מבוטל מהמקרים משחקים במקום מבקרים שאינם תושבי האזור או העיר בכלל.
במרכז הקהילתי ברחוב לבנון ברמת אביב העירייה גובה 525 שקלים לחודש בשימוש חד-שבועי למגרש משולב, וההשכרה היא לשלושה חודשים מראש.
במרכז הקהילתי בית ברבור בדרך ההגנה המחיר גבוה יותר- 750 שקלים לחודש לשעתיים בשבוע, במרכז הספורט "הדר אפקה" המחירים הם כ-600 שקלים לכדורגל ו-500 שקלים לכדורסל לשעה וחצי שבועיות לחודש, ובמגרש של תיכון עירוני י"ד ברחוב ראול ולנברג, עבור סכום "פעוט" של 6,930 שקלים על פי המשחקים במקום, אפשר לשכור מגרש מואר בשעות הערב על בסיס שבועי למשך שנה שלמה.
יוצא מכך כי בשעות ה"פריים טיים", שהביקוש בהן גדול מאוד ולרוב הציבור יש פנאי לעסוק בספורט - רבים מהמגרשים מוזמנים מראש, ולתקופות ארוכות, והדבר גורם מפחי נפש למי שמגיע למקום בספונטניות.
"זה מתסכל מאוד", אומר שגיא (32), תושב העיר. "אנחנו עובדים, לכמה מאתנו כבר יש משפחות. כדי להזמין מגרש צריך להתארגן קבוצה שלמה מראש, לדאוג שנהיה מספיק אנשים גם למשחק טוב וגם שלא יעלה לכל אחד הרבה כסף - ולמי יש זמן לארגן את כל זה? כשסוף-סוף מתפנה זמן ומגיעים עם כדור אנחנו מסולקים עשר דקות אחרי שהתחלנו לשחק על ידי קבוצת צעירים שטוענת שהיא הזמינה מראש. ואגב, הם לא מראים שום הוכחה לזה".
לטענת שגיא, הוא ביקש לשטוח את טענותיו בפני גורמים במחלקת הספורט בעירייה ובפני אנשים במשרדי הספורטק. "שאלתי למה בכלל צריך להזמין מראש, מה, העירייה מנסה להרוויח על התושבים רק כי זאת שעת שיא? בספורטק אמרו לי שאם זה לא יקרה, אז יהיו פה אנרכיה ואלימות בין אנשים שרוצים להתחיל לשחק באותו מגרש. אחר כך במחלקת הספורט הכחישו שזו הסיבה, וענו לי פשוט שזו 'מדיניות העירייה' ושהכסף, בניגוד לסתם הזמנה, הוא סכום סמלי כדי שאנשים לא סתם יזמינו ולא יבואו.
"אחר כך אמרו לי שהתשלום במגרשים נקבע על פי היצע וביקוש. יש פה כל מיני דברים לא ברורים. אם זו מדיניות העירייה, אז למה מזמינים רק בשעות מסוימות ולמה יש הבדל בין העלות של המגרשים? אני יודע דבר אחד - אני תושב העיר ורוצה לשחק במגרשי ספורט שהעיר הזו מציעה לי, והרבה פעמים זה לא קורה. אז או שיבנו עוד מגרשים או שייתנו פריבילגיות לתושבי העיר".
כאמור, הטענות נסבות לא רק על נושא הזמנת המגרשים, אלא גם על הדרך שהעירייה מוציאה לפועל מדיניות זו. התחושה בקרב אנשים רבים היא שהנושא מוסדר לא בצורה יסודית, שקופה והמכבדת את תושבי העיר אלא בצורה חובבנית, כאילו היה מדובר בהזמנת מגרש בבית הספר.
הספורטק שבפארק גני יהושע הוא דוגמה טובה לכך. בפארק אין שלט המציין כי בשעות מסוימות המגרשים בתשלום, כמה עולה מגרש או את מספר הטלפון לביצוע ההזמנות. כך גם בנוגע לאתר האינטרנט של העירייה, דהיינו בשום מקום לא מובאים בפני הציבור, שחור על גבי לבן, תעריפים ברורים להזמנות מגרשים והצעה להזמינם.

רק כאשר מתקשרים למשרדי הספורטק בפארק הירקון אפשר לברר את התעריף עם נציג שירות. למראית עין, הדבר אף מעלה תהיות בנוגע לסמכות הקובעת את התעריפים ועל בסיס מה הם נקבעים ומדוע התעריפים שונים בין מגרשים המציעים את אותו ההיצע.
הביקורות נעשות חריפות עוד יותר כשמתברר כי לצד המחסור האובייקטיבי במגרשים במקומות מסוימים בעיר בשעות אחר הצהריים כמה מהמגרשים אינם ניתנים לשימוש. כך לדוגמה - על פי בדיקה לא מעמיקה - במגרש במרכז הקהילתי "בית קמחי" חסרה טבעת, במרבית מגרשי החוץ בעיר אין רשתות, במגרש ברחוב "בני דן" הסימונים במגרש מחוקים כמעט לגמרי (אבל במרכז המגרש העירייה ריססה באופן מאיר עיניים לוגו "מאה שנה לתל אביב") וכיוצא באלה. לעניין זה, בולט במיוחד נושא התאורה במגרשים.
"בתור חובב כדורסל יצא לי לא פעם להגיע למתקן הספורטק לפנות ערב, האווירה מצוינת, הכול נחמד עד שיורדת החשכה, ואז פתאום מגלים שיש במקום קומבינה שלא ידענו עליה. מתוך ארבעה מגרשים רק מגרש אחד היה מואר באופן ראוי למשחק", מספר מתן, תושב נוסף של העיר.
"כשניגשנו לשחק בו הבנו שאנחנו לא יכולים לשחק במגרש כי הוא מוזמן, אז התקפלנו מהמקום". במקומות נוספים במרכז העיר התאורה כבה בשעה מוקדמת, וכך גם בנוגע למגרשים בצפונה של העיר - בשכונת נווה שרת קיים מגרש כדורגל, ובו עמודי תאורה, אך הוא חשוך לחלוטין בשעות הלילה, כך גם בנוגע למגרש המשופץ ברחוב עולי הגרדום ולמגרש הכדורסל החשוך הנמצא בתחום הקאנטרי בנווה שרת.
נושא התאורה מפריע במיוחד לחברי סיעת "רוב העיר" בעירייה, סגן ראש העירייה אסף זמיר וחבר המועצה אלון סולר. בשבועות הקרובים הם אף מתכוונים להעלות את הסוגיות העולות בכתבה לדיון בוועדת הספורט של העירייה. "אנחנו מכירים את הנושא של מצוקת מגרשי הספורט, ואני יכול לומר שהבעיה הזו חמורה יותר בלב העיר מאשר בשכונות הפריפריאליות", אומר זמיר.
"אני אישית יודע על מגרש ברחוב ציטלין שהאור בו לא פועל בשעות הערב מכיוון שהרעש "הטורדני" של נערים שמשחקים בכדור הפריע לתושבי השכונה. בשלב מסוים ניסיתי לקדם בעיר חלופה להפעלתם של מדחני תאורה שיקלו את השימוש בחשמל במגרשים פנויים, אבל גם כאן עמדו מנגד תלונות של תושבים. אני אישית בעד "רעש" של נערים המשחקים כדורסל ופועל לקידום העניין לעומת מדיניות העירייה, שהיא נגד רעש באופן כללי. ברור שגם המגמה הזאת, של גביית כספים לא מבוטלים על שימוש במגרשי כדורסל וכדורגל, מצריכה בדיקה אמיתית בעניין".

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "אין עיר בארץ המספקת מגוון כה רחב של מגרשים ומתקני ספורט, אשר זמינים ונגישים לציבור, כשם שמספקת עיריית תל אביב-יפו. רבים מבין המגרשים הקיימים בעיר ניתנים לשימוש בכל שעות היום וללא תשלום - כל המגרשים בפארקים פתוחים לקהל הרחב וכן עשרה מגרשי קט רגל מדושאים ושלושה מגרשים משולבים הנמצאים בספורטקים בעיר, הפתוחים אף הם לציבור (היתר - בתשלום).
"התשלום בגין השימוש במגרשים נדרש בשל עלויות תחזוקת המגרשים הגבוהות, הכוללות תאורה, ניקיון, ציוד, השקיה וכדומה. את תעריפי הגבייה קובעת ועדת תעריפים עירונית, אשר בוחנת פרמטרים, כגון עלות התחזוקה, הסבסוד והאזור בעיר.
"המידע על אודות מקום המגרשים ותעריפי התשלום זמין ומפורסם באתר האינטרנט העירוני (הפנימי), אשר הגישה אליו מתאפשרת באמצעות המחשבים הפתוחים לשימוש הציבור בתוך בניין העירייה. בעקבות פנייתכם יועלה המידע גם באתר העירוני.
"הגבייה במגרשי הספורטק נעשית בעיקר כ'דמי רצינות' ולשם שריון המגרש למזמינים מראש (ליום ושעה קבועים בשבוע), אולם מדובר בסכום השתתפות שאינו מכסה את עלות תחזוקת המגרשים ולו מעט. לתושבי תל אביב-יפו אכן מוצעים תעריפים מוזלים".