ראשון לציון: מי יעצור את שלטון הפחד בביה"ס "מיכה רייסר"?

תלמידים ומורים בבית הספר "מיכה רייסר" בראשון לציון טוענים כי מנהלת המוסד נוהגת בהם בצורה משפילה ומנהיגה משטר של איומים. תלמידה אחת כבר ניסתה להתאבד. העירייה ומשרד החינוך: התלונות אינן מוכרות

ליעד גרינבוים | 3/6/2009 8:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הורים לתלמידים בחטיבת הביניים מיכה רייסר בראשון לציון מתלוננים, כי מנהלת בית הספר מתנכלת ומתאכזרת לילדים חלשים. לטענתם, המנהלת מתנהגת כמו סוהרת בבית כלא, וההורים עצמם מרגישים כמו אסירים.
בית הספר מיכה רייסר
בית הספר מיכה רייסר צילום: זמן ראשון

 
למערכת זמן ראשון הגיעו עשרות פניות בנוגע להתנהגותה השנויה במחלוקת של מנהלת חטיבת הביניים מיכה רייסר בראשון לציון, כלפי תלמידים והורים.

בין טענות ההורים נכללים יחס מזלזל, צעקות והשפלות, התעלמות מצרכיהם של הילדים, ניכור ואף איומים מצדה של המנהלת על המשך לימודיו של הילד במקום, והמלצות שליליות לתיכונים בעיר.

את ההתנהגות הזאת, טוענים ההורים, הם נאלצים לסבול על בסיס קבוע, ללא יכולת להתלונן. "המורות יודעות ועומדות חסרות אונים מול המצב הקיים, התלמידים מושפלים ואנחנו פשוט מתוסכלים", אומרים ההורים. "המנהלת בוחרת בעמדה סקטוריאלית כלפי התלמידים, מתעלמת מצרכיהם של החלשים, ומתנהגת פשוט ברשעות".

"מנהלת בית הספר מאוד מזלזלת בילדים , ומה שיותר הזוי, זה שהיא מזלזלת בנו ההורים.  הילדים שלנו מרגישים כאילו הם נמצאים בכלא, ולא במוסד לימודים", מספרת אורנה (שם בדוי)  אם לתלמיד בבית הספר.

"המנהלת מתקשרת להורים ומזמנת אותם לשיחה במשרד. הילדים שלנו לא אלימים, אלא פשוט מתקשים בלימודים. כשאנחנו מגיעים לשיחה איתה, היא מעליבה אותנו וצועקת בלי הכרה", היא מוסיפה, "אנחנו מוצאים עצמנו ממש מפחדים ממנה".

"אני לקחתי את הבן שלי לאבחון, והפסיכולוגית רשמה בדף שבית הספר צריך להקל עליו בכל מיני דרכים", מספרת דנה (שם בדוי), אם לתלמיד נוסף בבית הספר.

 "המורה אמורה להקריא לו את השאלות בבחינה, אבל משום מה ברוב הפעמים זה לא קורה. הוא גם אמור לקבל שעות נוספות של תגבור שבפועל אינן מתקיימות. כשניסיתי לברר עם המנהלת למה לא נותנים לבן שלי את מה שמגיע לו, התשובה שלה הייתה שלא כל המורים צריכים לדעת על ההקלות שלו".
מתייחסת להורים בזלזול

"הבן שלי קיבל 60 במבחן בלשון. הוא ראה שהמנהלת טעתה וסימנה לו איקס על אחת התשובות הנכונות", מוסיפה אורנה. "הוא ניסה לפנות אליה ולהראות לה את הטעות, אבל היא סירבה להקשיב לו ואפילו לא נתנה לו לדבר. רק אחרי שהמורה הפרטית שלו פנתה אליה והוכיחה את הטעות, המנהלת הסכימה לתקן. זה לא הגיוני שהיא תתייחס אל הילדים שלנו בכזאת צורה. הם בני אדם כמו כולם, גם אם הם חלשים מבחינה לימודית".

"הילדים פשוט לא רוצים ללכת לבית הספר". צילום המחשה 


מלבד התעלמות מצרכי התלמידים, טוענים ההורים כי המנהלת מרבה להשתמש באיומים כלפי ההורים והתלמידים, בכך שלא יעלו כיתה, או שיעברו לתיכון לא מוצלח בעיר. "מנהלת בית הספר כל הזמן מאיימת על ההורים שהיא תעיף את הילדים שלהם, או תשאיר אותם כיתה", מספרת נאווה, אם לתלמיד בבית הספר.

"בכל פעם שאנחנו מגיעים לברר איזה עניין, או להעלות טענה, היא מתחילה לצעוק ולא נותנת לנו להשחיל מילה. היא מדברת ומדברת וכשהיא מסיימת ומגיע תורנו לענות, היא מודיע שהיא חייבת לזוז לישיבה או שיעור ופשוט הולכת. אנחנו מרגישים שהיא מתייחסת אלינו כאילו היינו התלמידים שלה".

"המנהלת פשוט מורידה לילדים שלנו את הביטחון", מוסיפה דנה. "היא משפילה אותם כל הזמן ומענישה, כאילו היו ילדים מופרעים. העניין הוא שגם אם בהתחלה חשבתי שמדובר בפגיעה רק בבן שלי, גיליתי שאני טועה.

"פגשתי עשרות הורים שחושבים בדיוק את אותו הדבר. הילדים פשוט לא רוצים ללכת לבית הספר ועוד יותר
מזה, הם לא רוצים לצאת לטיולים. היא לוקחת את הילדים החלשים ומאיימת עליהם כל כך, עד שהם מעדיפים להישאר בבית".

"הבן שלי חלש מאוד בלימודים וצריך הרבה עזרה", אומרת נאווה. "במקום לתמוך בו ובנו, אותה מנהלת פשוט שיגעה אותנו שניתן לו רטלין. היא החליטה על דעת עצמה שזה מה שנכון לילד שלי, בלי חוות דעת של רופא.

"לא רציתי לתת לו תרופות שיסממו אותו. הוא לא ילד מופרע, פשוט חלש בלימודים. היא מאוד כעסה על ההחלטה שלי, ומאז היא פשוט מתנכלת לילד. היא לא נותנת לו לדבר, ולא לשאול שאלות. כשאנחנו באים לברר איתה מה קורה בבית הספר, היא קוראת לנו חצופים.

"כשהגענו ליום הורים, היא ניסתה לשכנע אותי לחתום על ויתור סודיות של הבן שלי, כדי שהיא תוכל להעביר עליו מידע לבתי ספר אחרים. זה האיום הקבוע שלה. היא מפחידה את ההורים שבמידה ולא יקבלו את כל מה שהיא אומרת, היא תגיש המלצה שלילית לתיכונים בעיר על הילדים. ככה אף תיכון לא ירצה לקבל אותם".

קשר השתיקה

"אין לה שום בושה למנהלת הזאת", אומרת אורנה. "באחת הפעמים היא אמרה לי ולבן שלי בפנים, שנראה לה שיש לו לקות שכלית ושהוא צריך טיפול. בפעם אחרת היא שלחה לי מכתב  שהבן שלי התפרע בשיעור, כשבפועל הוא נשאר באותו יום בבית בגלל מחלה. היא פשוט מתנכלת לילדים החלשים ורוצה להשאיר רק את הילדים החזקים".
 

הנערה ניסתה לשים קץ לחייה לאחר שנמנע ממנה לצאת לטיול השנתי. צילום המחשה
הנערה ניסתה לשים קץ לחייה לאחר שנמנע ממנה לצאת לטיול השנתי. צילום המחשה SXC

למה לא פניתם למשרד החינוך או לעירייה בנוגע לכל הטענות הללו, ובמקום זה ישבתם בשקט?
"ממש לא ישבנו בשקט", אומרת דנה. "אני פניתי מספר פעמים למפקחת לדווח לה על ההתנהגות של המנהלת, אך בפועל נראה ששום דבר לא קורה".

"אני הבנתי שאין עם מי לדבר כאן", אומרת נאווה. "כבר גיליתי שהמנהלת התקבלה לתפקיד בלי מכרז, מה שאומר שיש לה קשרים. כשהבן שלי התבקש לעמוד בפני המועצה הפדגוגית, שאלתי את המנהלת מי נמצא בוועדה. היא אמרה לי שמדובר בגורמים חיצוניים של משרד החינוך. רק אחרי בירורים גיליתי שהיא למעשה זו שמנהלת את הישיבה. הבנתי שאין מוצא ואין לאן לברוח".

זאת אינה הפעם הראשונה שמגיעות תלונות מצד הורים ותלמידים על הנעשה מצד מנהלת בית ספר מיכה רייסר. לפני כשנתיים רעות (שם בדוי), תלמידה ממשפחת מצוקה, לא הצליחה להשיג את הסכום הדרוש עבור הטיול השנתי של בית הספר. הוריה לא הצליחו גם הם להשלים את הסכום הנדרש.

על פי חוק אין להרחיק תלמיד מטיול מפאת אי יכולת לשלם, אך נראה שמנהלת בית הספר לא הכירה אותו.  כאשר עלתה רעות ביום הטיול לאוטובוס, הגיעה מנהלת בית הספר, הורידה אותה מההסעה ושלחה אותה בחזרה לביתה. רעות, שהרגישה מושפלת, ניסתה כעבור כמה ימים לשים קץ לחייה.

במקרה נוסף שאירע לאחרונה,  הורים מספרים כי מנהלת בית הספר סירבה לתת לתלמידים לגשת למועד ב' בבחינה בלשון, בנימוק כי היא פשוט אינה מעוניינת. גם לאחר שהתלמידים וההורים פנו אליה שוב ושוב בבקשה למבחן נוסף, המנהלת סירבה בתוקף.  רק לאחר תלונות מצד מורות בית הספר ואיומים כי יפנו לגורמים בעירייה,  המנהלת נאלצה לשנות את דעתה.

מקרה שלישי נודע רק לפני כשבוע בו גילי (שם בדוי), ילדה חולת אפילפסיה רצתה לצאת לטיול כיתתי. הילדה קיבלה אישור מרופא המשפחה שהיא יכולה לצאת לטיול ללא ליווי של הורה, אך מנהלת בית הספר סירבה להוציא אותה ללא השגחה של אימה. האם לא הייתה מסוגלת לוותר על יום עבודה ובשל כך נאלצה התלמידה להישאר בביתה. 

העירייה עוקבת

"הבעיה הגדולה בבית הספר זה שהמנהלת מכירה ומנצלת את חולשת ההורים", מספר גורם המקורב להורים. "מדובר במשפחות מצוקה, לעיתים קרובות חד הוריות, שאין להן את הכוח להתמודד עם מנהלת בית הספר והתנהגותה. לרוב, ההורים פשוט מוותרים על המלחמה מראש, וכך יוצא שכל הילדים ממשפחות המצוקה מגיעים לתיכונים החלשים בעיר. היא לא נותנת לאותם ילדים צ'אנס להצליח.

"ישנה תחושה שהמנהלת סוגרת עסקאות מאחורי הגב עם חלק מההורים והמורים. בכל פעם שהורה מתלונן על אירוע חריג בבית הספר, המנהלת מצליחה להשתיק אותו בצורה זו או אחרת. היא מנצלת את הכוח שניתן לה בצורה הרעה ביותר, ואותן משפחות, שמצבן גם ככה קשה, לא יודעות איך להתמודד עם ההתנהגות שלה".

תגובת עיריית ראשון-לציון: "נכון לרגע זה לא הוגשה למינהל החינוך בעירייה אף תלונה בנושא. יש לציין כי המנהלת הינה עובדת משרד החינוך. עם זאת, במידה ויגיעו לידינו תלונות ספציפיות, נטפל בהן בדרך המקובלת".

ואילו ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי "מבדיקת הנושא עם המפקח, עולה כי לא התקבלו תלונות לגבי אופן התנהלות בית הספר. ההנהלה מקיימת דלת פתוחה בכל עניין ודבר, ואינה מתנה את המשך הלימודים בטיפול תרופתי כזה או אחר, אלא בהתנהלות התלמיד כגון הישגים אישיים והתנהגות. בית הספר פועל ליצירת אקלים חיובי ומכיל, ונותן מענה פרטני בנושאים השונים".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים