יש להקים משטרה עירונית בכל ערי ישראל
ח"כ זאב ביילסקי, שיזם פיתוח מודל של שיטור קהילתי ברעננה, סבור שיש להתקדם שלב נוסף ולהקים משטרה קהילתית בכל הרשויות המקומיות
אין זו רשימה סגורה, אלא ראשיתה של מגילה הכוללת את המרכיבים הבסיסיים ביותר בהווייתם היומיומית של תושבי העיר. מניקיון המדרכות ועד רישוי עסקים. מגיזום השדרות ועד מסים והיטלים. כל אלה מנותבים על ידי ראש הרשות.
למרבה האבסורד נפקדת סמכותו מנושא אחד חיוני ובעל משקל מכריע על איכות החיים. בטחון התושבים ובטחון רכושם הנם מחוץ לתחום שליטתו של ראש הרשות והם בסמכות משטרת ישראל. מדובר באנומליה רבת משמעות. משטרת ישראל על משאביה ותקציביה הדלים, מתמודדת בקושי רב עם משימותיה הלאומיות, קרי מלחמה בפשיעה החמורה והמאורגנת ומאבק בתאונות הדרכים.
למשטרה אין יכולת - ויהא מפקד המחוז מוכשר ככל שיהא – לתת מענה לצרכים הייחודיים של הרשות העירונית. היא אינה מכירה לעומק את מפת המשתנים המקומיים ולפיכך לא מסוגלת לקבוע את סדר העדיפויות הנדרש ואת הקצאת המשאבים הראויה.
ראש הרשות הוא היחיד המסוגל לכלכל כהלכה את המשתנים המגוונים ולקבוע יעדים בהתאם ליחס בין המשאבים לצרכים. סדר ציבורי, סכסוכי שכנים, מפגעי רעש, הכוונת תנועה, עבירות רכוש ואבטחת מוסדות חינוך הם בנים חורגים בעבודת המשטרה, אולם זו נשמת אפה של חיי קהילה.
ראש הרשות יודע טוב יותר ממפקד המחוז, לעתים גולה מרחוק, איזה בלוק בשכונה מועד לפורענות ובאיזו צומת עומס התנועה מעלה לנהגים את הטורים ועלול להוביל במהירות לתגרה אלימה.
ראש הרשות חש את הדופק של העיר ויודע כיצד לווסת את המשאבים הכלכליים והאנושיים. הוא גם זה שנותן דין וחשבון לבוחריו אחת לחמש שנים ומבוקר באופן שוטף על ידי מועצת העיר והעיתונות המקומית.
ראש הרשות, אם כך, חייב להיות הסמכות העליונה והאחראי הראשון במעלה לביטחון התושבים. המודל הנכון הוא הקמת משטרות עירוניות מיומנות, שתדענה לטפל באירועים בעלי אפיונים מקומיים, בעוד משטרת ישראל תעסוק אך ורק בייעודה הלאומי, אולם עם משאבים רבים יותר וזמן להתמקצעות. כך אולי נזכה לראות בעשור הבא מהפך בסקרי שביעות הרצון של הציבור מהמשטרה ומגמה חיובית במשאלי דעת קהל הבודקים את מידת תחושת הביטחון של האזרחים.
לאחרונה פורסמו ידיעות על כוונת השר לבטחון פנים, ניצב
המתנגדים טוענים כי ראש העיר יהפוך לשריף כל יכול, שבהינד עפעף יורה על מעצרם של מתנגדיו הפוליטיים. מדובר בטיעון דמגוגי, המעלה חשש שניתן להפיגו בקלות. המשטרה העירונית תתפקד כמשטרת איכות החיים ואין הכוונה להקים במסגרתה יחידות חקירה, מודיעין ובילוש.
ניסיון העבר מלמד כי למהפכה החשובה הזאת סיכויי הצלחה גבוהים. במהלך 16 שנות כהונתי כראש עיריית רעננה הלכנו כברת דרך ארוכה והגענו למודל של שיטור קהילתי, המשלב פעילות משותפת של כוחות משטרה ופקחים עירוניים.
עכשיו הגיעה העת להתקדם צעד נוסף ולהקים משטרה עירונית, כמקובל במדינות המתוקנות, ובכך להביא לשיפור דרמטי באיכות חייהם של אזרחי מדינת ישראל.
ח"כ זאב בילסקי (קדימה) כיהן כראש עיריית רעננה בשנים 1989-2005