חופים הם לפעמים געגועים: מצב החופים בשרון
עם בעיות זיהום, לכלוך ותברואה וחוף אחד סגור, נפתחה בסוף השבוע עונת הרחצה באופן רשמי. רגע לפני הקפיצה למים ביצע זמן השרון סקירה מיוחדת על האטרקציות, הנוחות והניקיון של חופי האזור. תבלו, או לפחות תנסו

חוץ ממזגנים, גלידות ואמבטיות קרח, הדבר היחיד לו כולנו מצפים היא פתיחת עונת הרחצה בים שהחלה בסוף השבוע. חופי הרצליה, המשרתים את תושבי השרון כולם, ידעו בחודשים האחרונים תהפוכות וסערות.
חוף הנכים נסגר ונאסר לרחצה לתקופה ממושכת, עיריית הרצליה הוזמנה לשימוע באשמת הזרמת ביוב לים וציבור הגולשים משווע לחוף נקי ונטול זיהומים. במהלך חג הפסח, סיירו חברי עמותת "צלול" בחופי הרצליה בשיתוף המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות ובהשתתפות נציגי משרד מבקר המדינה.
במהלך הסיור הדגיש המפקח הארצי לבריאות הסביבה במשרד הבריאות, זאב פיש, את אזהרת המשרד מפני רחצה בחוף הנכים עקב החשש לזיהום כבד. כמו כן, במהלך הסיור ציין ראש אגף ים וחופים במשרד להגנת הסביבה, רני עמיר, כי חלה ירידה במצב ניקיון חופי הרצליה בשנה האחרונה על פי מדד 'חוף נקי' של המשרד.
במהלך שנת 2008 נמצאו מספר ליקויים משמעותיים בתנאי התברואה בחופים. הליקויים כוללים מבנים לא תקניים של השירותים והמקלחות, מצב פיזי ירוד של המבנים, מחסור בברזים לשתיה, חיבור מבני השירותים לבורות סופגים במקום למערכת ביוב העירוני, מחסור בשטחים מוצלים וגישה קשה לחלק מהשירותים.
למרות פניות משרד הבריאות ועל אף מכתב ששלח המשרד לראש העיר, יעל גרמן, טרם נודע על התייחסות העירייה לליקויים. גם עמותת "צלול" פנתה לעירייה אך חרף פנייתם, ובקשות חוזרות ונשנות מצד משרד הבריאות, העירייה לא עדכנה באם חיבור כל השירותים הציבוריים בחופים למערכת הביוב העירונית הושלמה כמתחייב.
למרות בעיות הזיהום, הלכלוך והתברואה, ייפתחו השנה בהרצליה שבעה חופים שהוכרזו לרחצה והם סידני עלי, השרון, זבולון, אכדיה צפון, אכדיה מרכז, אכדיה דרום (חוף הנכים) והחוף הנפרד עבור הציבור הדתי שייפתח לרחצה רק בתחילת חודש יולי. כמו כן, ייפתח בעיר חוף הסירות הנמצא דרומית למרינה ומיועד לסירות ולאופנועי ים ומשמש את בעלי כלי השיט ברישיון.
השבוע, רגע לפני ששבעת הקילומטרים של החוף ההרצליאני מתמלאים מיטות שיזוף לרוב ופלחי אבטיח צוננים, יצאנו לבדוק מה מצב החופים.
החוף זכה לשמו על שם מלון "דן אכדיה" השוכן מעל החוף. חלקנו עוד זוכרים אותו בשמו העתיק "חוף דבוש", על שם מסעדת החוף שפעלה במקום כחמישים שנה עד לסגירתה לפני כשנתיים וחצי.
החוף, שהתברך ברצועת החול הרחבה ביותר מבין כל רצועת החופים בהרצליה נהנה מכמה עשרות מטרים של חול לבן ומזמין לרביצה. בחוף, פעילים מספר בתי עסק ומסעדות הממוקמות על קו החוף להנאת המתרחצים.

תמצאו בו כסאות נוח ותוכלו לשכור אותם תמורת 12 שקלים לכל היום או להשתמש במספר הסככות המוצלות הקיימות בסמוך לחוף.
בחוף קיימות תחנות הצלה שיהיו פעילות בעונה מהשעה שבע בכל בוקר וכן תחנת עזרה ראשונה. כבר השבוע, ניתן היה לראות מתרחצים שהגיעו לים, למרות שטרם אוישו תחנות ההצלה.
החוף, הקרוי על שם מבנה הבטון שהוקם בשנת 1939 על ידי "אגודת יורדי ים זבולון", הוא חוף המזוהה יותר עם בני נוער וצעירים רבים שבאים להתרחץ, להשתזף ולנפוש בים בעונת הרחצה.
בחלקו העליון של החוף נמצאים מרבדי דשא ואין בו שובר גלים. בכניסה לחוף זבולון קיימים מספר מתקני כושר כגון מתח וטיפוס חבלים ואף שתי נדנדות המיועדות למשחק ילדים.
החוף היה השבוע אפילו מלא יותר מאשר שכנו, חוף אכדיה. גם הוא מארח מסעדה המגישה למתרחצים שתייה ואוכל, ובו אף ניתן למצוא את משחקי המטקות המסורתיים.

חוף זה נחשב לאחד החופים העמוסים ביותר בהרצליה. בחודשי הקיץ החמים משפחות רבות נוהרות אליו ורואות בו את רצועת החוף האטרקטיבית ביותר עבורם.
הוא מוצף מבוגרים, ילדים ובשעות השיא קשה למצוא בו חלקה פנויה. בחוף שוכנות מספר מסעדות וכניסתו מתחברת לכיכר דה שליט, שם ממוקם גם מגרש חניה קטן.
לחוף ירידה מלאכותית, עשויה מדרכה היורדת לים, וכוללת גם גישה נוחה לנכים. במקום שוכנת גלידריית "גלידת אריה" המפורסמת, וכן מספר בתי קפה ומסעדות.
זהו החוף הצמוד למרינה והחוף היחידי אליו מתאפשרת הגישה ברכב עבור ציבור הנכים. בחודשי הקיץ בדרך כלל יש עומס רב בחוף ונכים רבים מגיעים כדי לנפוש בו.

חוף הנכים נסגר לרחצה לפני מספר חודשים עקב זיהום כבד שהתגלה במי הים. גם השבוע, מדגיש המפקח הארצי, זאב פיש, כי החוף נותר סגור לרחצה.
"יש חופים שהם בעייתיים במיוחד כי זה חוזר על עצמו כל הזמן", אומר פיש, "ולכן גם אם יהיה אפילו שריד של דליפה, אנחנו לא נפתח את החוף בעונה. אנחנו בפירוש הולכים לחומרה במקרה הזה כי זה לא נפסק. כרגע נמצאו מי נקז מזוהמים באיכות ממש לא טובה".
למרות אזהרות משרד הבריאות, השבוע כבר רחצו בחוף מתרחצים אחדים שלדבריהם כלל לא ידעו על האזהרה. "לא ידענו שאסור להתרחץ וזהו החוף שאנחנו בדרך כלל באים אליו", אמרו השבוע מספר צעירים ששהו בחוף.
לעומתם גולשים שמנסים ל"תפוס גלים" בחוף זה דווקא ידעו על האזהרה ובחרו לגלוש בכל זאת. "אנחנו גלשנו פה כל החורף, הרחנו את ריח הביוב והמשכנו לגלוש למרות הסירחון. עכשיו לפני הקיץ כולם מתעוררים ומתחילים לסייר ולבדוק פה", מסבירים הגולשים.

חוף יוצא דופן ומיוחד זה הקרוי על שם המסגד העתיק המצוי בסמוך לכניסתו הדרומית, הוא קטן וצר מאד. רצועת החוף הסמוכה למסגד היא הרצועה המוכרזת ואין בחוף שירותים כגון מסעדות או בתי קפה.
בחוף, כמעט ואין חול לרביצה ולמרות שבעבר נהרו אליו רבים, כיום הוא נותר מבודד יחסית וממעטים לבקר בו. חלקו הצפוני קרוב לשמורת הטבע "אפולוניה" שגם בה ניתן לבקר בחודשי הקיץ והיא פתוחה לציבור.
אטרקציה נוספת במקום היא ביתו של "ניסים איש המערות", אדם שחצב במקום את ביתו בין סלעי החוף ומתגורר במקום מזה שנים.
השבוע, מתרחצים בודדים שהיו בחוף הבחינו בלכלוך רב שצף במים. תושבי נוף ים הסמוכה ידעו לספר על כתם צהוב שמתפשט על הים בעונה זו של השנה, לדבריהם מקור הזיהום מגיע דרך חוף אפולוניה ממפעל תע"ש.