מעשה בבני זוג מהדרום, זכייה בלוטו ומאבק גירושין מכוער
תושב אשקלון זכה בלוטו ומיהר להגיש תביעת גירושין מאשתו, כדי שלא יצטרך לחלוק איתה את הכספים. בית המשפט לענייני משפחה קילקל לו את התוכניות. בדיחה עצובה שהתרחשה באמת

אותו אחד לא ידע את נפשו מרוב אושר כאשר ראה את הטופס עם המספרים הזוכים.
הוא מיהר לנסוע לביתו וכשהגיע פנה לאשתו בהתלהבות רבה ואמר: "זכיתי בלוטו, תארזי מהר את המזוודות". האישה התלהבה לא פחות ואמרה: "וואו איזה יופי, איזה כיף. אז לאן אנחנו נוסעים?". "אנחנו לא נוסעים", ענה לה בעלה, "את עוזבת".
תושב אשקלון החליט להפוך את הבדיחה הזאת למציאות. כאשר הבין שזכה במיליונים בהגרלת הלוטו, הוא החליט לפרק מערכת נישואים של 30 שנים, על מנת לקבל את כל סכום הזכייה לידיו ובלי צורך לחלוק בו עם רעייתו.
תחילתו של הסיפור בשנת 2001. אז גילה האיש, תושב נתיבות באותה העת, שזכה בלמעלה מארבעה מיליון שקלים בהגרלת הלוטו של מפעל הפיס.
אלא שלרוע מזלו, הוא איבד את הטופס הממוחשב עם המספרים הזוכים בהגרלה. בידו נשאר רק טופס הטיוטה הידני עם המספרים הזוכים ואיתו הוא קיווה לפדות את הפרס הגדול.
כאשר הוא הגיע למשרדי מפעל הפיס עם הטופס הידני וביקש לגרוף את הכסף, נאמר לו כי הם לא מכירים בזכייה. במפעל הפיס טענו כי כללי ההגרלה מחייבים את הזוכים להציג את טופס הלוטו הממוחשב.
האיש לא האמין שזה קורה לו. הוא כבר בנה חלומות סביב הפרס הכספי העצום והחליט שלא לוותר ולהילחם במפעל הפיס. הוא מיהר להגיש תביעה נגד מפעל הפיס, בדרישה לכבד את הטופס הידני ולהעביר לו את כספי הזכייה.
במקביל לתביעה נגד מפעל הפיס, החליט האיש שהוא לא מתכוון לחלוק את המיליונים המגיעים לו עם אף אחד, אפילו לא עם אשת חיקו החוקית, לכן הוא הסתיר ממנה את דבר התביעה נגד מפעל הפיס והגיש תביעה נוספת, תביעת גירושין מאשתו. פה מתחיל הסיפור להסתבך.
הבעל עזב את הבית בנתיבות ועבר לאשקלון, האישה נשארה עם ארבעת הילדים בנתיבות. למרות שמפעל הפיס סירב להעביר לו את דמי הזכייה, הייתה לו תחושת ביטחון
בדרך זו הוא ביקש להוכיח שהוא לא חי תחת אותה קורת גג עם אשתו ולכן היא אינה זכאית לשום חלק מהסכום העתידי אותו הוא אמור לקבל.
אך אז גילתה האישה הנעזבת כי בעלה מנהל תביעה מול מפעל הפיס על זכייה שעליה לא ידעה כלל. כשם שהבעל יצא למלחמת חורמה על מנת להשיג את הכסף ממפעל הפיס, כך היא יצאה למלחמת חורמה כדי להשיג את מחצית סכום הזכייה.
האישה פנתה לעו"ד צביקה מועלם מאשקלון והגישה תביעה נגד הבעל, בדרישה לקבל את המגיע לה מתוך הסכום שעשוי להשיג בעלה ממפעל הפיס בתביעה.
על פי חוק, בני זוג נשואים מחזיקים בבעלות משותפת ושווה על כל נכסיהם, אלא אם חתמו על חוזה אחר טרום הנישואים. עו"ד מועלם סיפר השבוע, כי מרשתו הייתה המומה מההתפתחויות ומניסיונותיו של בעלה להתנער ממנה לאחר הזכייה בפיס.
על פי עו"ד מועלם, האישה לא דרשה את הכסף כדי להתעשר ולחיות חיי מותרות, אלא רק בכדי לעזור לארבעת ילדיהם המשותפים של השניים, שנשארו בחזקתה.
בתביעה שהגישה, סיפרה האישה כי הבעל הסתיר מבית הדין הרבני כי הוא עשוי להרוויח את סכום בעל שש ספרות ממפעל הפיס. עוד טענה האישה, כי בעלה קיווה שהמשפט שניהל מול מפעל הפיס יתעכב מספיק זמן, על מנת שהשניים כבר יהיו גרושים בזמן שיקבל את הכסף. במצב כזה, לתפיסתו של הבעל, הוא לא יהיה חייב לחלוק איתה מחצית מהסכום.
דבר אחד הבעל לא לקח בחשבון. בני הזוג, שבאותה העת ספרו למעלה מ-30 שנות נישואים, התחתנו בשנת 1971. אז לא חל "חוק יחסי ממון", שנכנס לתוקפו רק בשנת 1974.

הדבר פעל במשפט לטובתה של האישה. אם בני הזוג היו נישאים לאחר כניסת חוק יחסי ממון לתוקף, הגבר יכול היה לקבל את מלוא סכום הזכייה לידיו, במידה והיה מוכיח כי לא ניהלו חיים משותפים.
אבל, כאמור, השניים נישאו עוד לפני כניסת החוק לתוקף, נתון ששימש את האישה בתביעתה. במהלך המשפט ניסה הבעל להוכיח שהשניים לא ניהלו חיים משותפים בתקופה שקדמה לזכייה בלוטו. הבעל אף הזכיר כי בעבר פתחו בני הזוג תיק גירושין ברבנות, אך על פי כתב התביעה "לא התקיים דיון והתיק נסגר".
טיעון נוסף שהשמיע הבעל, על מנת להוכיח שהוא ואשתו לא ניהלו חיים משותפים, היה שהם ניהלו חשבונות בנק נפרדים. עו"ד מועלם הדף את הטענה והסביר את החשבונות הנפרדים בעובדה שהבעל עובד כעצמאי. החשבון הנוסף היה לצורך קופת העסק ומטעמי נוחות בלבד.
עוד הוסיף עו"ד מועלם, כי כל שאר הרכוש של השניים, בין השאר שתי דירות, נרשמו על שם שני הצדדים, ללא הבחנה רכושית של מי תרם מה וכמה.
הדיונים במשפט עסקו ביחסים המשפחתיים בין בני הזוג. בעוד האישה טענה כי הם ניהלו חיי זוגיות תקינים ונורמלים, הבעל דיבר על קרע וריחוק.
עו"ד מועלם טען בשם האישה כי "הצדדים קיימו במשל כל השנים חיי משפחה תקינים, תרמו כל אחד את חלקו לטיפוח התא המשפחתי. במעמד שבו שלח הנתבע את הטופס הזוכה, הצדדים התגוררו תחת קורת גג אחת, ניהלו אורח חיים משותף ומאמץ משותף".
כמו כן נטען, כי "כספי הרכישה של הכרטיס, על אף ששולמו על ידי הנתבע, שולמו מתוך הקופה המשותפת של הצדדים.
בזמן הזכייה הצדדים חיו יחד ולא היה שום קרע ביניהם, לפיכך לא ניתן לטעון כי מדובר בכספי זכייה עתידיים שמועדם לאחר מועד הקרע. זכאותה לקבל מחצית מהכספים הללו חל עוד בטרם חל קרע ממשי בין הצדדים, שהינו, לכל המוקדם, ביום הגשת התובענה לפירוק שיתוף על ידי הנתבע".
במילים פשוטות, מועלם טוען בתביעה כי הסיבה לרצונו של הנתבע לפרק את החבילה, נובע מכך שאינו מעוניין לחלוק עם האישה בכספי הזכייה ולשמרם לעצמו, שהרי טרם הזכייה השניים היו נשואים לכל דבר ועניין.
התביעה נגד מפעל הפיס הוגשה בשנת 2001, מספר ימים לאחר ההגרלה. עו"ד מועלם הגיש בקשה לעיקול הכספים בשנת 2002, כאשר התביעה נגד מפעל הפיס עדיין הייתה בעיצומה. התובעת לא ידעה אם בעלה ינצח במשפט ויקבל את סכום הזכייה, אבל החליטה להקדים תרופה למכה.

בעזרתו של עו"ד מועלם, היא פנתה לבית המשפט לענייני משפחה בבאר שבע, כדי לוודא שהכספים יחולקו בין הצדדים באופן שווה.
"ליתן צו לפי שיקול דעת בית המשפט לשמירת זכויותיה של התובעת, אם וכאשר יזכה הנתבע בזכייה כנגד מפעל הפיס", ביקש עו"ד מועלם בתביעתו, "להורות לנתבע למסור דוח ערוך ומפורט בדרך של תצהיר ובו יפרט וייתן ידיעות מלאות על כל נכסיו ו/או זכויותיו באשר הן, בכל מין וסיג. לקבוע כי הפעולות ברכוש המשותף ומכספיהם של בני הזוג יהיו טעונות הסכמת התובעת. לקבוע כי מחצית מכל זכויותיו של הנתבע הן הרשומות על שמו או שהועברו על ידו לצד ג' ו/או המגיעים לו ו/או המוחזקות או שהוחזקו על ידו, שייכות לשני הצדדים שווה בשווה או לקבוע לחלופין שלתובעת זכויות למחצית מערכן".
כמו כן, מבקש מועלם בתביעה מבית המשפט: "לרשום או להעביר על שם התובעת מחצית הזכויות בפרטי הרכוש המפורט /שיפורט בתצהיר הנתבע ובפירוט הרכוש שיתגלה במהלך המשפט, ליתן צו אשר יבטיח וישמור על זכויותיה של התובעת ובכלל צווי עיקול וצווי מניעה שיאסרו על הנתבע מלבצע כל דיזספוזיציה בכספים ובזכויות המשותפות כולן או מקצתן, לרבות כספים ממפעל הפיס
בשנת 2005, בתום ארבע שנים של מאבק מול מפעל הפיס, זכה האיש בתביעה ומפעל הפיס נדרש להעביר לו את כספי הזכייה. אלא שגם אז המיליונים לא הועברו אליו. צו העיקול שביקש עו"ד מועלם על הנכסים וניתן לו על ידי בית המשפט, לא אפשר את העברת הסכום אל הבעל, עד לסיום התביעה של אשתו. כך עברו להן עוד שלוש שנים נוספות.
רק לאחרונה הסתיימה הסאגה, כאשר בית המשפט לענייני משפחה קיבל את עמדתה של התובעת. בפסק הדין נקבע, כי "מועד פקיעת השיתוף בין הצדדים הינו חודש מרץ 2002. התובעת שותפה בכספי הזכייה שזכה הנתבע בהגרלת מפעל הפיס ולכן זכאית היא לקבל את מחצית מסכום הזכייה המופקד בידי מפעל הפיס. אני מאשר את העיקול שהוטל על יתרת הכספים שנותרו בידי מפעל הפיס".
כמו כן, חייב בית המשפט את הנתבע בהוצאות משפט כולל שכר טרחת עורך דין. הבעל סירב להתראיין לכתבה ואמר: "החלטתי לא לדבר על הנושא, זה עניין משפחתי". גם האישה סירבה להתראיין לכתבה.
עו"ד מועלם, התייחס בסיפוק לפסק הדין. "אני מאוד שמח מההחלטה שניתנה", אומר עו"ד מועלם, "האישה הזו היא אישה טובה שביקשה בסך הכל את המגיע לה. הצלחנו להוכיח כי רצונו של הגבר להשתחרר מהנישואין, היה אך ורק על מנת לנכס את כספי הזכייה לעצמו.
"העובדה שהוא לא סיפר לבית המשפט על הזכייה העתידית הוכיחה זאת. הוא קיווה להתגרש מן האישה לפני שיזכה בכסף וכך לא ייאלץ להתחלק בו. הצלחנו להוכיח כי לזוג היו יחסים תקינים עד לזכייה ואף מעט אחריה. מה שחשוב זה שהצדק נעשה ומרשתי קיבלה את המגיע לה בדין".