דניאל הרשקוביץ: "לא באתי לפוליטיקה כדי להיות שר כזה או אחר"

שר המדע החדש, הפרופסור דניאל הרשקוביץ מחיפה, נכנס מיד לעניינים. את הפוליטיקאים הוא כבר למד ("אלה אנשים שונים עם נורמות שונות") ועכשיו הוא ילמד לחיות עם פמליה ומאבטחים ("אמרו לי שבהתחלה זה נראה משונה, אבל מתרגלים לזה"). ראיון

אבי כפירי | 8/4/2009 10:03 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שעות אחדות לפני השבעתו כשר בישראל, חוזר הפרופסור דניאל הרשקוביץ שוב ושוב על המלה תודה.
שר המדע, דניאל הרשקוביץ
שר המדע, דניאל הרשקוביץ צילום: זמן חיפה


מאות אנשים מתקשרים לביתו, מאחלים מזל טוב ומפרגנים. הרשקוביץ, כחתן תחת חופתו, מודה מקרב לב לכולם, גם לאנשים שזו לו הפעם הראשונה לשוחח איתם. \

הוא עצמו, מן הסתם, מקווה שהציבור יודה לו גם בתום הקדנציה שלו כשר המדע החדש בממשלת ישראל, שהושבעה בשבוע שעבר.

הרשקוביץ הוא ראש הפקולטה למתמטיקה בטכניון והרב של שכונת אחוזה בחיפה, וגם יודע דבר או שניים על עשייה ציבורית. עם זאת ספק אם חלם אי פעם שאת הדרך מחיפה לירושלים יעשה אי פעם בתוך מכונית שרד וכשהוא נושא בתואר של שר בממשלה ישראל.

"אין ספק שמאוד מרגש להיות חלק מממשלת ישראל", אומר הרשקוביץ. "זו זכות שמבחינתי היא מיוחדת במינה, בעיקר כבן לניצולי שואה. ההורים שלי מאוד גאים ומאוד מתרגשים, אבל לצערי הם לא בקו הבריאות, כך שלא יגיעו להשבעה שלי כשר. אסע לטקס ההשבעה עם האישה והילדים. כולם יבואו".

איך התחושה להיות חלק מהפוליטיקה הישראלית?
"זה מאוד שונה ממה שעשיתי עד כה. אלה אנשים שונים עם נורמות שונות. הפוליטיקה זה עולם אחר. כמובן שלכל תחום, גם באקדמיה, יש פוליטיקה פנימית משלו, אבל כאן זה שונה. העוצמות כאן הן יותר גבוהות. הנורמות גם הן שונות, אבל אני מעדיף לא להתייחס לזה".

מה זה בשבילך לשבת מול בנימין נתניהו ולעשות איתו משא ומתן?
"ברגע הראשון זה קצת משונה, אבל מתרגלים לזה מהר מאוד. בסופו של דבר יושבים צוותים, דנים ומדברים. יש עקרונות ונושאים וזה בסך הכול די מייגע. היו גם כמה מקרים בהם קיבלתי טלפונים מנתניהו בלילה, אבל לא מדובר בדברים אישיים אלא בנושאים שסביב המשא ומתן. זה דבר טבעי".

נוצרות חברויות בין אנשים במהלך משא ומתן שכזה?
"ברור שנוצרים גם קשרים אישיים. זה לא רק עניין מפלגתי. אתה יכול להיות בקשר אישי טוב עם אדם כזה או אחר גם בלי שיש קשרים פוליטיים".

מה היה חשוב לך במיוחד במשא ומתן הקואליציוני?
"היה חשוב לנו להיות חלק מהנהגת המדינה ולהשפיע למען הערכים שלנו. באנו לתרום. אנו אנשי עשייה ובאנו לעשות למען עם ישראל ולכן להיות שייכים להנהגת המדינה".
לא מפלגת נישה

קשרים אישיים וחברויות הם חלק מהפוליטיקה שלנו, אבל המאבקים הקשים באמת היו דווקא מבית.

מעט אחרי שהמשא ומתן הקואליציוני של מפלגת "הבית היהודי" החל, פרץ גם סכסוך סוער ומתוקשר בין שלושת חבריה, הרשקוביץ, זבולון אורלב והרכש המתוקשר והנוצץ אורי אורבך. עיקר המחלוקת נסב סביב דרישתם של רבים במפלגה שהרשקוביץ’

יפרוש מהכנסת עם מינוי לשר, בין היתר בשל מספר המנדטים המצומק.

"היו חילוקי דעות והם קיבלו בתקשורת נפח רב מדי לדעתי", אומר הרשקוביץ. היחסים בינינו הם ענייניים טובים. סיכמנו שאם יתקבל החוק הנורווגי, לפיו אם אתפטר מהכנסת ולאחר זמן מה אפסיק לכהן כשר, אני אוכל לשוב לכנסת, אכן אהיה חלק מהחוק הזה".

הבאתם שחקני רכש שחיזקו את הרשימה שלכם. הם סיפקו את הסחורה? אורי אורבך סיפק את הסחורה?
"אנחנו לא התמודדנו כל אחד לחוד. השאלה אם כולנו ביחד סיפקנו את הסחורה. התשובה היא שלדעתי כן. התחלנו לא במצב של אפס, אלא למטה מהאפס.

"זה בגלל הפילוג שיצר האיחוד הלאומי. זה ריסק אותנו מכל הבחינות, הארגונית והכספית, ומבחינת האטרקטיוויות בעיני הבוחרים".

שלושה מנדטים הוא הפוטנציאל שלכם? האיחוד הלאומי, שנמצאת ימינה מכם, הצליחה יותר.
"הפוטנציאל שלנו הוא 15 מנדטים, ואפילו יותר. ביחד עם האיחוד הלאומי קיבלנו 7 מנדטים. צריך לזכור שאלה לא אותם מצביעים. האיחוד הלאומי קיבלו המון קולות מחב"ד וגם הרבה קולות מברוך מרזל. אלה לא הקולות הקלאסיים שלנו". 

למי אתם פונים בעצם?
"ברור שקהל היעד העיקרי שלנו הוא הציונות הדתית, אבל בהחלט אנחנו לא תנועה שעוסקת בדברים מצומצמים. יש ערכים שאנחנו מקדמים, ערכים יהודיים וחינוך וצדק חברתי שמדברים לרבים. אנחנו בפירוש לא מפלגת נישה".

שגריר של האזור

ההרכב הבעייתי של הקואליציה המתהווה יצר גם שילובים שונים ומשונים של משרדי ממשלה, כמו גם פירוק של כמה מהם לשני משרדים, צעד שיוכל להעניק לראש הממשלה נתניהו עוד סוכרייה להעניק לחברי תנועת הליכוד הבכירים שהתדפקו על דלתו ודרשו תפקיד ביצועי.

במהלך המשא ומתו עלה שמו של הרשקוביץ כמי שימונה לשר המדע, התרבות והספורט. הזמן חלף, מפלגת העבודה הצטרפה ונתניהו נאלץ ליטול ממשרדו החדש של הרשקוביץ את התרבות והספורט לטובת לימור לבנת. הרשקוביץ נותר עם המדע.

יונה יהב
יונה יהב  צילום: זמן חיפה

"לא באתי לפוליטיקה כדי להיות שר כזה או אחר", אומר הרשקוביץ. "יש לנו אמירה בכל תחום. מאוד חשוב לנו נושא החינוך.

"יש לנו גם בו אמירה וגם ניסיון מוכח, אך לא קיבלנו את תיק החינוך. ברור לנו שיש מה לתרום, והרבה, גם בנושא המדע".

מה חשוב בתפקיד שר המדע?
"ישראל דלה מאוד במשאבי טבע. המשאב העיקרי שלנו הוא המשאב האנושי. אנחנו אור לגויים לא רק בתורה. אנחנו אור לגויים גם במדע. המשקל הסגולי של עם ישראל במדע הוא עצום. אלפי מדענים ישראלים עזבו לצערי לחו"ל. אפעל ככל האפשר כדי למנוע את הבריחה הזו, וגם כדי להחזיר הביתה רבים מאלו שעזבו".

מה היעדים שלך לקדנציה הנוכחית ?
"היעד המרכזי הוא לבצע קפיצת דרך ולהביא תקציבי מחקר רבים כדי שהנושא יתפתח ויתקדם בצורה משמעותית".

אתה רואה את עצמך, כחיפאי, נציג של האזור בממשלה?
"קודם כל יש עוד שר מחיפה, משה כחלון שהתמנה לשר התקשורת. אין לי ספק שנפעל ביחד למען חיפה והקריות. מעבר לזה, אני רואה את עצמי כשר למען כל עם ישראל, אבל ברור שאפעל למען האזור. אני, רעייתי וילדיי נולדו בחיפה והעיר יקרה לי מאוד".

מה תעשה בפועל למען חיפה והקריות?
"אני שר חיפאי. בחיפה יש את הטכניון ואת האוניברסיטה ויש את אזור מת"מ. יש עוד פעילות מחקרית באזור שלנו, ועבודה נכונה במשרד המדע תביא ברכה רבה גם לחיפה ולקריות".

מה תעשה בתחומים אחרים למען האזור?
"אפעל למען שיפור איכות החיים, ואני מדבר על הכול: זיהום האוויר, מערכות החינוך, התעסוקה ועוד. הכול. כבר שנים שאני בקשר חם מאוד עם ראש עיריית חיפה, יונה יהב, ואני מהבחינה הזו שגריר שלו בממשלה. עם ראשי הערים בקריות עדיין לא נפגשתי, אבל ברור לי שנעבוד ביחד למען שיפור המצב שם".

מדינה אחת

בינתיים מסתגל הרשקוביץ לתנאים הנלווים למשרה החדשה. מאבטחים, פמליה, נסיעות בכל רחבי הארץ ושכנים שיתרגלו אף הם למראות שלא הכירו עד היום. למרות זאת ברור להרשקוביץ שהוא אינו נוטש את כור מחצבתו. "בוודאי שאשר לגור בחיפה", הוא אומר ללא היסוס.

"אשתי עובדת בעיר ואני רב של קהילות אחוזה. אני חיפאי בכל רמ"ח איברי ובכל שס"ה גידיי. יתכן שאלון מדי פעם בירושלים, אבל מקום מגורי היה ונשאר חיפה".

איך מגיבה המשפחה לשינוי הזה?
"המשפחה היא חלק מהדבר. הם מאוד מחזקים, אוהבים ותומכים. כוונתי היא גם להמשיך ולכהן כרב של שכונת אחוזה".

נציגי הבית היהודי בפגישה עם נציגי הליכוד
נציגי הבית היהודי בפגישה עם נציגי הליכוד צילום: נאור רהב

איך תתרגל לנוכחות הקבועה של כמה עוזרים מאחוריך ושומרי ראש לצידך?

"כבר אמרו לי שבהתחלה זה נראה משונה, אבל מתרגלים לזה.

"גם השכנים מודעים לזה והם מתייחסים אליי באהבה. מערך האבטחה הרלוונטי יכנס את השכנים וידבר איתם".

מעכשיו לא מעט אזרחים ברחוב ייגשו אליך עם בבקשות טענות והערות.
"זו המשמעות של מילוי תפקיד ציבורי. גם כרב פונים אליי המון אנשים בהרבה נושאים, ולא רק בשאלות הלכתיות".

השאלה המרכזית היא לאיזה כיוונים הממשלה הזו הולכת.
"עדיין מוקדם מדי מכדי להשיב. אין ספק שהנושא האיראני הוא אתגר חשוב מאוד למדינת ישראל, אבל יש נושאים חשובים נוספים, כמו הכלכלה, החינוך, הרווחה והעניינים המדיניים".

אתה תהיה הסמן הימני בממשלה?
"אני מכיר רבים משרי הממשלה שאין הבדל מהותי בדעות המדיניות שלי ושלהם. במצע שלנו מדובר על מדינה אחת, בין הירדן ובין הים התיכון, שהיא מדינת ישראל".

זו הקואליציה שלה שאפת?
"כל הזמן אמרנו שאנו שואפים לממשלה רחבה ואני בהחלט מרוצה מכניסתה של הממשלה".

סוגיה מרכזית נוספת שמונחת על השולחן היא החזרתו של גלעד שליט.
"שאלת גלעד שליט היא אחת השאלות הקשות ביותר שניצבות בפני מדינת ישראל ובפני ממשלת ישראל. יש לנו התחייבות ברורה להחזרת גלעד שליט הביתה.

"כמובן, שצריך לעשות גם שיקולים אחרים, והכול בכובד ראש. יש משמעות רבה לכל צעד שאנו עשויים לעשות, ולכן צריך לחשוב על כל דבר ודבר ועל המשמעות שלו".


כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים