מד"א נגד זק"א ואיחוד הצלה: הסכסוך שמאיים על חיי התושבים בצפון
מחלוקת חריפה בין מד"א ובין זק"א ואיחוד הצלה גוררת טענות קשות בדבר חוסר שיתוף פעולה ונזק אפשרי לחיי אדם. איחוד הצלה: "הציבור בחיפה ובקריות משלם מחיר על המלחמות האלה". מד"א: מתנדבים שלא עמדו בקריטריונים נפלטו משורות הארגון

זה זמן רב שניטש סכסוך בין מד"א אזור כרמל לבין ארגון מתנדבי איחוד הצלה בחיפה ובקריות, כשגם אנשי זק"א החולשים על האזור, טוענים כלפי מד"א לחוסר שיתוף פעולה במקרה הטוב ול"מאבקי יוקרה" במקרים החמורים יותר.
ההבדל בין הצלת חיים לאובדנם עומד לעיתים על שניות בודדות, ומטרתם של שלושת הארגונים זהה: הצלת חיי אדם. במד"א ובאיחוד הצלה מסתיימת המלאכה עם הגשת הסיוע הראשוני והפינוי לבית החולים, ואילו בארגון זק"א מוסיפים לעמול גם כשניסיונות ההצלה עולים בתוהו, וכל שנותר הוא ללקט את שרידי האנוש ולסייע בהבאתם לקבורה.
אלא שנראה כי על אף חשיבותה הנעלה של המטרה, שלמענה ראוי היה לסייע ולהסתייע האחד ברעהו, לא השכילו עדיין הארגונים באזור חיפה והקריות לחיות יחדיו בשיתוף פעולה, וכך קורה ששני ארגונים (איחוד הצלה וזק"א) מוצאים עצמם נאבקים מול ארגון אחר (מד"א).
אנשי איחוד הצלה סיפרו השבוע, כי היה זה אירוע סיכום שנה שנערך בשנה שעברה, אשר אליו לא זומנו אנשים בהנהלת מד"א באזור. אי-ההזמנה גרמה למד"א איזור כרמל לדרוש בחזרה את מכשירי הביפרים שהוענקו להם ולנתק עימם את הקשר, תרתי משמע.
אנשי זק"א איזור צפון טוענים, מצידם, לחוסר שיתוף פעולה הנובע מסכסוכים ישנים, בעיקר על רקע תחרותיות ויוקרה: "לא ברור למה במד"א אזור כרמל, במקום להעריך את העזרה שלנו, עסוקים ביוקרה ובביקורת ובאנרגיה שלילית", אמר השבוע אחד המתנדבים.
דובר ארגון איחוד הצלה, ירח טוקר, התבטא השבוע בכאב ובדרך שאינה יודעת פשרות: "הציבור באזור חיפה והקריות משלם מחיר על המלחמות האלה. אנחנו יכולים להיות מטר מאירוע והם לא יזניקו אותנו. מדובר בחיי אדם. לא כואב הלב?".
מתנדב ארגון זק"א ואיחוד הצלה באזור אמר השבוע, כי הוא מתקשה להבין את התנהלות מד"א כלפי ארגוני המתנדבים הפועלים איתם באותו המרחב: "אנחנו לא מפריעים למד"א בשום דרך. אנחנו עושים לילות כימים רק בשביל להציל חיים, או במקרה שבו כבר אין חיים, לטפל בכבוד המת. הם מחפשים להכפיש אותנו בכל דרך רק מטעמי יוקרה, ו'מי הגיע ראשון לאירוע והעניק את הטיפול הראשוני'".
דרך ארוכה עוברת על מתנדבי זק"א טרם הפיכתם למתנדבים מן השורה, והיא אינה פשוטה כלל. המתנדבים עוברים קורסים בתחום עזרה ראשונה, איתור וחילוץ, זיהוי ופינוי חללים והתמחות הן מבחינה מקצועית והן מבחינה הלכתית.
הקורסים כוללים הכשרה מקצועית בשיתוף משטרת ישראל, המחלקה לזיהוי פלילי והמכון הלאומי לרפואה משפטית, והם קשורים לעבודתם בזיהוי חללים, כמו טביעות אצבעות, בדיקות ד.נ.א. ובדיקות שיניים וזיהוי פלילי והלכתי. המתנדבים נושאים עליהם מכשירי קשר וביפרים בכל שעות היממה, נמצאים בכוננות מתמדת ומטפלים בכל אירוע אסון או מוות לא טבעי.
במרחב כרמל של זק"א, החולש על חיפה והקריות, פועלת בין היתר גם יחידת אופנועי כיבוי, שתפקידה להעניק תגובה ראשונית מהירה במקרי חירום הכוללים שריפות בבתים, כלי רכב וחורשות. היחידה פועלת באמצעות אופנועי כיבוי המצוידים ברובי מים ייחודיים המיוצרים בגרמניה,
ועדיין, עם כל השיפורים הטכנולוגיים, בסופו של יום מצטמצם המאבק בין הארגונים לכדי אגו וכוח.
"זה נטו עניין של יוקרה", מספר מתנדב הפועל באיחוד הצלה וזק"א על המאבק מול מד"א. "זה כל מה שמפריע להם. אנחנו לא מפריעים בכלום, להיפך. צריך לציין שהיום הבעיה שלהם היא כבר פחות זק"א, למרות שגם עם זק"א היו להם תקופות של מלחמות.
"היום זה בעיקר איחוד הצלה. בכל מקרה, הבעיה היא בכלל לא עם אנשי השטח אלא עם ההנהלה. המנהלים של מד"א חושים שאנחנו פוגעים בהם בכך שאנחנו לוקחים את היוקרה בזה שאנחנו מגיעים ראשונים. המציאות היא שבמהלך שנת 2008 היו לנו קרוב לעשר החייאות מוצלחות אך ורק מפני שהכוננים שלנו הגיעו ראשונים למקום באמצעות האופנועים והעניקו לפצועים בזירות את המענה לטיפול ראשוני".
זו הסיבה למחלוקת?
"הכוננים שלנו מגיעים לאירועים עם אותו ציוד מקצועי ונותנים את המענה הראשוני של הצלת חיים, וכנראה שהם מרגישים שאנחנו מתחרים בהם. חבל שזה מה שנוצר מקשר שיכול היה להיות הדוק וטוב. מה שקורה זה שהיום אנחנו מעדיפים לא להיות צמודים אליהם בכלל. הקשר מאוד מנותק. חבל מאוד שהם חושבים שמנסים לקחת להם את ההצלחות ושעושים איתם תחרות".
ירח טוקר מאיחוד הצלה סיפר השבוע: "יש מתיחות קשה בין איחוד הצלה באזור כרמל לבין מד"א אזור כרמל. מד"א הוא ארגון ההצלה הלאומי והם גם הכשירו אותנו, אבל הם טוענים שאנחנו לא מקצועיים מספיק כדי לטפל באירועי חירום. צר לי מאוד אבל הם אלה שהכשירו אותנו.
"חלק מהמתנדבים שלנו עושים עדיין משמרות במד"א. בכל הארץ יש שיתוף פעולה מאוד יפה ופורה בין מד"א לבין איחוד הצלה. רק כאן, בחיפה ובקריות, בעקבות זה שלא הזמנו בכירים בהנהלת מד"א לאיזה טקס וערב גיבוש שערכנו, יש בלגן. מאז הקטע ההוא התחילה מלחמה".
ארגון איחוד הצלה הוקם לפני כעשרים שנה וכיום הוא מונה כאלף איש הזמינים בכל יום ושעה, כולל שבתות וחגים, ומטפלים במקרים רבים ומגוונים, החל ובין מהתקפי לב, דרך תאונות דרכים ועד פיגועי טרור. המתנדבים מוזנקים למקום על ידי מד"א ומעניקים לחולה או הנפגע את המענה המהיר עד לבוא האמבולנס שיפנה אותו לבית החולים.
חובשי הארגון מקבלים את קריאות החירום דרך ביפרים המחוברים למוקדי מד"א האזוריים, יוצאים ברכבם הפרטי או ברכב של הארגון ומגיעים בתוך דקות למקום האירוע. גם באיחוד והצלה ישנה יחידת אופנועים שהוקמה לאחרונה, ובעזרתה יכולים המתנדבים להגיע במהירות רבה יותר למקום האירוע ולהעניק עזרה ראשונה.
"מה שקורה", מתאר טוקר, "זה שחובשים שמתנדבים באיחוד הצלה מוצאים עצמם ממודרים במד"א איזור כרמל. לחלקם לא נותנים יותר לעלות על אמבולנסים. בנוסף הם לקחו ממתנדבים שלנו את הביפרים שבזמנו מד"א נתנה לנו.

"יתרה מזו, הם אמרו לכמה מתנדבים שמי שמתנדב באיחוד הצלה לא יכול יותר להתנדב במד"א, וזה דבר מאוד לא פשוט, כי צריך להבין שאיחוד הצלה זה בעצם ארגון שמנוהל ומפוקח על ידי רבנים והוא גוף חרדי, אפילו שהוא מעניק שרות והצלת חיים לכל אדם באשר הוא, מכל לאום ועדה.
"אבל זה עדיין ארגון דתי-חרדי, אז למתנדב יש בעיה להחליט שהוא מתנדב מעכשיו רק במד"א, כי הרבנים לא מרשים לאדם חרדי להיות במד"א מאחר והוא גוף ציבורי בלי שום פיקוח רבני והלכתי".
זה תנאי שקיים רק כאן?
"זה דבר שהוא לא ייתכן. לא ברור למה הם צריכים להתנות את זה בהתנדבות פה או שם. אין דבר כזה בכל הארץ. אין סיבה שאם להתנדב במקביל בשני המקומות גם יחד זה קביל בכל הארץ, אז דווקא אצלנו בקריות או בחיפה זה לא יעבוד באותה צורה. זה לא ברור לי".
איפה המאבק הזה בא לידי ביטוי?
"עצוב מאוד שמד"א כמעט לא מוציאים לנו ביפרים בקריאות חירום. חבל כל כך, כי הרי אפשר להציל חיי אדם ולהעניק עזרה ראשונה בדקה-שתיים הראשונות, ויש לנו מתנדבים שגרים סמוך למוקדי אירוע שבהם כבר קרו דברים.
"אבל המוקד פשוט לא מזניק אותם לקריאות. זה משחק בחיי אדם. אם חובש יכול לבוא לקריאה והוא מקצוען, עם תיק החייאה וכל הכלים וההכשרה הנחוצים, והוא יכול להגיש עזרה לשכן שלו שנחנק, אבל הוא לא מגיע לשם רק כי הוא לא מוזנק על ידי המוקד, אז זה עצוב, עצוב מאוד. אין שום אינטרס שיבוא לאירוע דווקא הבחור עם דרגת הפלאפל ממד"א, אם המתנדב נמצא מטר משם. אני לא מבין את זה. זו פגיעה בחיי אדם. האזרחים סובלים פה כרגע, וזה קורה מסיבות ממש לא ענייניות".
גורמים בזק"א סיפרו השבוע כי בימים אלו ישנו ניסיון לפתור את הסכסוך בין הארגונים, מה שמשתלב היטב עם דבריו של קמב"צ זק"א צפון, חזקי פרקש, שאמר השבוע: "אנו פועלים בהתנדבות בשביל לקדש את שם שמיים, כך פעלנו בעבר ובעזרת השם כך נפעל גם בעתיד".
מדוע אתם טוענים לחוסר שיתוף פעולה עם מד"א?
"למד"א יש את תפקידם הברור, ואילו זק"א אמונה לתת את הכבוד לחיים ולמתים וזה הכול. כקמב"צ היחידה לא ידוע לי שיש למתנדבי זק"א בעיות עם מד"א איזור כרמל".
ממד"א נמסר בתגובה: "למד"א אחריות שילוחית על איכות ורמת הטיפול שהוא מעניק, ולפיכך הודעות החירום נמסרות אך ורק למתנדבי הארגון המוסמכים על ידו, העומדים בקריטריונים המחמירים שלו ומצוידים בציוד רפואי תקני של הארגון שנמצא בפיקוח.
"במד"א פעילים מאות מתנדבים חרדים הנמנים גם על יחידת הכוננים המתנדבים, ומד"א רואה בהם חלק בלתי נפרד ממערך הצלת החיים. מתנדבים שאינם עומדים בקריטריונים המחמירים של מד"א נגרעו זה מכבר משורות הארגון למרות ההכשרה הראשונית שקיבלו במד"א, ואינם משמשים יותר ככוננים פעילים".