בגובה העיניים עם איציק שוויקי
הוא נולד בירושלים וגר במבשרת ציון. הוא חי ונושם את הצבא. מדי שנה הוא יוצא לטיול תרמילאים. הוא גם חי שלושה חודשים עם אינדיאנים.1,628 מילים עם איציק שוויקי (52), נשוי + 2, רכז לשימור אתרים בירושלים, שבשבילו ירושלים היא אובססיה
"חלום של כל אחד, עיר קודש לכל הדתות וחשובה לכולם. מבחינתי זו עיר ללא סוף. אני יליד העיר, אבי, סבי וסב-סבי נולדו פה. בני המשפחה מצד סבתי חיים כ-250 שנה בירושלים ומצד סבא יש תשעה דורות פה.
"סבא שלי בנה בתים בשכונת גאולה ואני כרגע משמר את מורשת הבנייה בעיר. יוצא שאני סוגר מעגל. אני מרגיש שנכנסתי לתפקיד רכז ירושלים במועצה לשימור אתרים לא במקרה, ירושלים בשבילי היא אובססיה, מחלה".

ארלוזורוב 9
"שכונת רחביה, הבית שבו נולדתי. הבית היה בתכנית לשימור ונהרס ברוטלית כשנכנסתי לתפקיד לפני שש שנים וקצת, על ידי יזם שהרוויח הון מההריסה הזו. זו גם כל הילדות שלי בשכונת רחביה, מגיל אפס עד שהתחתנתי.
"היא הייתה בזמנו קטנה מאוד, כולם הכירו את כולם. למדתי במעלה, בית ספר דתי, והייתי צריך לעבור את גן העצמאות ברגל הלוך וחזור בכל יום. זה היה בית ספר ייחודי שלמדו בו בנים ובנות יחד, הוא נחשב אז אליטיסטי".
מבשרת ציון
"ברירת מחדל. אני יליד ירושלים ואני חושב שמבשרת נחשבת חלק מירושלים, היא גם נקראת מבשרת ירושלים. מביתי אני רואה את ירושלים בכל יום. לצערי הרב נאלצתי לנטוש את ירושלים ובדיעבד הייתי עובר למקום אחר, אני גר שם כבר 12 שנה".
מלון פאלאס
"מונומנט, תקלה, בניין יפהפה שלא היה נהרס אם היה בית מלון יהודי. לצערי הרב זה כואב לי יום-יום, אני מקווה שהשיקום שלו יהיה כמו שצריך. ההרס מחריד. בניגוד לכל ההנחיות, המבנה הוא בבחינת מונומנט ואסור היה לגעת בו. היו צריכים לשקם אותו להפוך אותו למלון בוטיק ולא למלון מפואר עם חזית ישנה".
צבא
"עדיין עושה מילואים, אוהב את הצבא, חי את הצבא, נושם את הצבא. עדיין ממלא תפקיד של קצין סדיר בחירום בדרגת סגן אלוף בפיקוד מרכז. רוב שירותי הצבאי היה ביהודה ושומרון".
הדרכת טיולים
"אחד הדברים החשובים שאני עושה ורוצה שאחרים יעשו. חשוב מאוד להכיר את הסביבה וללמוד אותה מהשטח ולא מהספרים. אצלנו, גם במועצה לשימור אתרים וגם בחברה להגנת הטבע, יש הרבה סיורים ללא תשלום, יש לנו הרבה מתנדבים שמדריכים סיורים בירושלים ובמסגרת שבוע שימור אתרים אנחנו נערוך כמה סיורים בשכונות ההיסטוריות של ירושלים וגם זה יהיה ללא תשלום".
ניר ברקת
"איש נעים עם שאיפות גדולות, אני מקווה מאוד שיצליח. המוטו זה תיירות וזה מאוד חשוב. השימור בראש מעייניו ואני מקווה שלא אתבדה. אני מאחל לו הצלחה רבה, כי הוא רק בתחילת דרכו ודרך ארוכה לפניו, ירושלים היא מאוד בעייתית".
נעמי צור
"אשת אשכולות, אני מעריץ אותה, מעריך אותה. היא עוזרת לכולם, הקימה את 'ירושלים בת קיימא', עשתה המון למען ירושלים מבחינת הירוק בעיר, כולל גם תכנית ספדיה. ההצלחה היא של כולנו, אבל בעיקר שלה".
עיריית ירושלים
"חל שיפור בנושא השימור, הבעיה שלנו היא בנושא הפיקוח. אין מספיק כוח אדם ויש בעיה בכך שיש מקומות שלא נכנסים לפקח בהם, כמו העיר העתיקה, שם יש המון בנייה בלתי חוקית. העיר העתיקה חשובה לנו ואנשים שם במצוקה, כי לא נותנים היתרים לבנות. בונים בלתי חוקי במקום שייתנו אישורים וימנעו בעיות בעתיד".
שכונת ממילא
"שכונה שנעלמה, חוץ משניים-שלושה בתים שהיו בשכונה ושוקמו במסגרת פרויקט ממילא. זה חבל, כי כל המרקם נהרס, אפילו בית שטרן שאנחנו רואים אותו היום, זה רק זיכרון. הרחוב המנדטורי זה הרחוב של המדרחוב, ולא הרחוב שאנחנו נוסעים בו. מה שנשאר זה רק בית קלארק שנשמר והמנזר, אבל בעיקרון השכונה איננה".
שימור
"אנחנו עושים הכול למען הדורות הבאים וזה בעיקרון אחד הדברים החשובים ביותר לתיירות, להצלחה ולשגשוג הכלכלי של העיר. העבודה היא לא קלה, יש מאבקים אין-סופיים בין ההון לשלטון, כולם פה עוזרים בנושא הזה. הנושא הזה הוא בבת עיני וכל דבר הוא חשוב, אם זה עץ ואם זו גדר. אנחנו מאבדים את הצביון של שכונות הגנים בירושלים".
אכזבה
"אני רואה כמה כישלונות. אחד הכישלונות שאני מבכה אותם יום-יום זה נושא נחלת שבעה וההרס הברוטלי שהתבצע לאחרונה, מכיכר ציון ועד לבית יואל. כל הבתים שם היו שייכים לשכונת נחלת שבעה. בזמנו, כשהכינו תכנית מיתאר, הם
חצר סרגיי
"בכייה לדורות, תקלה. אני לא מבין, פשוט לא מבין. מדינת ישראל נתנה מתנה לרוסים. אני מקווה שזה לא יגרום לעוד מדינות לבקש נכסים כמתנה. המקום הזה הוא פנינה, זה אחד המקומות היפים בירושלים. אנשים לא מכירים את המקום ואני מזמין את כולם לבוא ולראות את חצר סרגיי. עצוב מאוד".
מחנה שנלר
"המאבק שלנו בנושא השמירה הצליח, לשמחתי הרבה. כרגע המחנה נטוש, יש שם שמונה מבנים לשימור, מבנים יפים וחשובים להיסטוריה של ירושלים. תכנית הבנייה מאוד בעייתית ושגויה וצריך לתקן אותה, כי אנחנו צריכים משאבים רבים לשיקום המבנה המרכזי, מדובר בכ-40 מיליון דולרים. הבעיה העיקרית היא שלא הוגדר בתכנית מי ישקם את המבנים, למרות שימכרו את השטח והמבנים יישארו ציבוריים. העירייה לא מסוגלת להרים את זה".
צופים
"שבט משואות. מכיתה ד' ועד הצבא בנח"ל. מרכז העיר היום כבר לא נמצא במרכז העיר. אז חיינו את מרכז העיר, חיינו את ירושלים של פעם, את הפלאפל, את 'קפה אלנבי', את גן העיר. זו היסטוריה, רק נוסטלגיה חיובית".
אורי לופוליאנסקי
"היה ראש עירייה, לא עשה המון. ישב במגדל השן, המונומנט שנעשה בתקופתו זה גשר קלטראווה".
מאיר פרוש
"איש חכם, העיר הפסידה איש שנון. הוא עסק בנושא השימור ופעל גם בנושא הפיתוח".

הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה
"יש שינוי, יש אור בקצה המנהרה. הרוח החדשה מאז גיא קב ונקי הביאה לשינוי משמעותי בנושא השימור בירושלים".
שוק מחנה יהודה
"ססגוני, מקום תיירותי שהפך לבוטיק. לאט-לאט נכנסו לשם חנויות ובתי קפה, אני מקווה שהמרקם ההיסטורי של השוק והאזור יישאר, כי כל הבנייה החדשה שאנשים לא רואים היום תשנה את כל המרקם של מחנה יהודה, יהיו שם הרבה בניינים".
מקומונים
"קורא אותם בשקיקה, שומר אותם, אוסף אותם, בעיקר בנושא הנדל"ן. זה חשוב לעיר".
ירוק
"זה הצבע שלנו. אני חושב ירוק, על אוויר נקי. אנחנו מאבדים את הירוק של ירושלים, למרות שנוטעים הרבה עצים. ברחובות קרן היסוד וקינג ג'ורג' נעלמו כל עצי החרוב, הירוק נעלם מנופי ירושלים ושכונות הגנים הפכו לשכונות חנייה. בכל יום שבו אני עובר ברחוב אני רואה עוד גדר שנהרסת, עוד עץ שנעלם לטובת האספלט של החנייה. זו הבעיה הכי גדולה של העיר כרגע. אין פתרונות חנייה בשכונות היסטוריות, אנשים חונים בחצרות, הורסים את הגדרות ואת הטבע".
היסטוריה
"אני כל הזמן לומד. ההיסטוריה תמיד חוזרת, זה גלגל שעולה ויורד. צריך לחשוב רק חיובי על ההיסטוריה".
ביורוקרטיה
"תחנות הצדק טוחנות לאט. זה גם טוב לפעמים, כי זה נותן לנו זמן להתנגד, לחשוב ולשנות את התכניות שנעשו. כרגע אני מנסה לתקן תכנית שנעשתה לפני 30 שנה וזה מאוד קשה, כי זה טאבו, אבל אני מנסה למנוע את ההרס של בתי ורשה ליד כיכר השבת".
משפחה
"חשוב מאוד. יש לי שתי בנות, אחת כרגע בטיול בהודו, והשנייה מסיימת תואר ראשון באוניברסיטה העברית. אשתי מנהלת בית ספר למדעים ועוסקת בחינוך מגיל צעיר".
חברים
"יש לי הרבה חברים. מהצבא, מהצופים, מהעבודה. זה חשוב, קשרים".
סדר
"מאוד חשוב לי, כך אפשר לדעת איפה כל דבר נמצא ולתת פתרונות מהירים".
בוקר
"אני במשרד מ-7:00 בבוקר בכל יום. עכשיו, בגלל הרכבת, קשה להגיע לעיר, אז מתחילים מוקדם ועד צאת הנשמה".
אינטרנט
"חשוב, בעיקר לחינוך. אחד הדברים שעשיתי כשנכנסתי לתפקיד היה לכתוב על שכונות ירושלים ובתי ירושלים למען הילדים, שתהיה להם נגישות ומידע על הבתים היפים והשכונות".
צילום
"אני מצלם בכל יום. המאגר תופח. יש לי קרוב ל-50 אלף תמונות של ירושלים. התמונות ניתנות ללא תמורה למי שמבקש. כל מה שאני עושה הוא למען העיר ולמען הציבור שלה".
תואר
"מתחיל ללמוד לתואר שלישי. אני אעשה עבודה על ירושלים באוניברסיטה העברית".
בישול
"תחביב, המומחיות שלי היא מרקים וסלטים, במיוחד מרק קובה".
החברה להגנת הטבע
"לצערי הרב, לפני כשנה פיטרו את עובדי המועצה לשימור אתרים וכרגע אנחנו גוף עצמאי ונפרד מהחברה להגנת הטבע. החברה להגנת הטבע תמיד תהיה קשורה ללבנו ואנחנו עדיין משתפים איתם פעולה".
מוזיקה
"ארץ ישראל היפה, שירים שקטים, שירים שלנו. כשהייתי צעיר שמעתי 'לד זפלין', 'סגול כהה', עכשיו אני שומע שירי ארץ ישראל".

נופש
"מיישם את זה להלכה. מדי שנה אני יוצא לחו"ל למקומות של תרמילאים. השנה הייתי במרכז אמריקה, לפני שנה הייתי בווייטנאם ובלאוס. התכניות שלי לשנה הבאה הן או סין או גרוזיה".
בולים
"אני אוסף בולים מהיום שבו נולדתי. זה לא תחביב, נולדתי עם זה. אני מנוי לשירות הבולאי מהיום שבו נולדתי. כל הבולים של ישראל שמורים אצלי, את האוסף אני אעביר כנראה לבתי הבכורה, שתמשיך את השושלת של בולי ארץ ישראל".
אינדיאנים
"לפני 30 שנה הייתי בטיול בדרום אמריקה. נכנסתי לאמזונס, הנהר ירד כי לא היו גשמים ונתקעתי עם האינדיאנים במשך שלושה חודשים. היה קצת קשה לחיות שם, סיפרו לי שטיפסו עליי חולדות בלילות, אבל היה מעניין. הם גרים ליד הנהר ואוכלים מהנהר, היו אפילו מקומות בנהר שנאמר לי לא להיכנס אליהם בלילה, כי יש דגי פירנאה.
"תקשרתי איתם עם הידיים בעיקר, אבל כל זה קרה במקרה. אני מדבר על תקופה שבה כמעט לא היו מטיילים ואף אחד כמעט לא הכיר את האמזונס, זה היה גן עדן. בסופו של דבר חולצתי משם על ידי מטוס של הצבא הפרואני שחילק דואר לחיילים. שילמתי שוחד כדי שיחלץ אותי".
איציק שוויקי
"אוהב את העיר ושואף לשמר אותה לדורות הבאים".