הכדורעף עף מבת ים: הפועל בת ים עוזבת את העיר
זמן חולון בת-ים חושף: קבוצת הכדורעף של הפועל בת ים, קבוצת הייצוג הבכירה בעיר, שהביאה בעבר תארים רבים וכבוד לתושבים עומדת לעזוב את בת-ים ולעבור לאשדוד. הסיבה: בעיות תקציב

ביום ראשון נפגש מחזיק תיק הספורט בעירייה והאיש החזק במועדון ויקטור טל עם הממונה על הספורט בעיריית אשדוד משה בוטרשווילי והשניים דנו באפשרות להעביר את הפועל בת-ים לאשדוד. בשלב זה מדובר בגישושים בלבד, אולם הכוונה היא לבצע את המהלך.
הרצון הוא לאחד את הקבוצות כדי להקים קבוצה אחת חזקה בתקציב גדול שתתמודד על תארים, כאשר הרעיון הוא שכל אחת מהעיריות תשא בחצי מעלות הקבוצה. רק אם עיריית בת-ים לא תוכל לעמוד במעמסה הכספית של קבוצה שאמורה להתמודד על התארים בליגה (כמיליון עד מיליון וחצי שקלים) הקבוצה תעבור בלעדית לאשדוד.
מדובר רק על קבוצת הגברים המשחקת בלאומית א', ואם המהלך ייצא לפועל קבוצת הנשים מליגה לאומית ב' תמשיך את פעילותה בעיר אך תחוזר במטרה להעפיל לליגה העליונה. כמו כן תימשך הפעילות במועדונים הבית ספריים ובמרכזי המצויינות וכן תיבדק האפשרות לפתוח קבוצת בוגרים בליגה א'.
מאחר וכל המהלך בשלב גישושים בלבד נבדקות גם אפשרויות נוספות ובהן המשך הפעלת הקבוצה של בת-ים בליגה לאומית א' בתקציב מינימום.
ויקטור טל, שהשבת הכדורעף בבת-ים לתחיה נחשבת למפעל חייו אמר השבוע: "בצער רב אני נאלץ ליזום מהלך של איחוד עם אשדוד מכיוון שלעיריית בת-ים במצבה הכלכלי הנוכחי אין אפשרות לממן קבוצת כדורעף בליגה לאומית א' וגם להתמודד בצמרת על התארים. המשבר הכלכלי במשק נותן את אותותיו, ובספורט הוא פוגע בעיקר בענפים פחות פופולריים כמו כדורעף.
הספונסרים שתמכו בנו בשנתיים האחרונות בגלל המצב הכלכלי לא יכולים להמשיך ולתת מה שנתנו עד היום, לא רק זאת אלא שאחד הספונסרים לא עמד בהתחביותיו ובעונה הנוכחית נוצר גירעון בקופת העמותה".
יש לציין כי טל נפגש רק לאחרונה עם מנכ"ל החברה המאמצת
טל הסביר כי הבין את המצוקה הכספית של עיריית בת-ים, ואין לו טענות לראש העירייה שלומי לחיאני, למרות שזה הבטיח בראיון שהעניק ל"זמן חולון בת-ים" עם היבחרו לקדנציה שניה בראשות העיר שעד סוף הקדנציה שלו הפועל בת-ים תזכה באליפות המדינה בכדורעף: "המצב הכספי של העירייה קשה מאוד, מענקי האיזון שהעירייה קיבלה עד היום ממשרד הפנים לא התקבלו השנה ולכן תקציב התמיכות מהעירייה יקטן. משרד הפנים לא מאפשר לעירייה לתמוך בספורט באופן בלתי מוגבל, זה מצב נתון ואי אפשר לשנות אותו. אין לי ספק ששלומי לחיאני רוצה מאוד לתמוך בכדורעף, אבל יש גבול גם למה שהוא יכול לעשות".
העירייה דואגת לספונסרים בסכומים גדולים מאוד לכדורגל
"זה ממש לא אותו הדבר. לכדורגל יש חשיפה הרבה יותר גדולה כמו הטלוויזיה והעיתונות, ולכן יותר קל להביא אליהם ספונסרים, מה שבלתי אפשרי בכדורעף. קבוצת הכדורגל אם תעלה לליגה הלאומית תקבל מיליוני שקלים מהמועצה להסדר ההימורים בספורט, בעוד שכל תמיכת המועצה בכדורעף מסתכמת בשבעים אלף שקלים לקבוצה בליגת העל, מדובר בלעג לרש".
בעבר תקפת את יו"ר מועצת הפועלים אלי יריב ואת יו"ר הפועל מופת ישראל גייזינגר על כך שסגרו את קבוצת הכדורעף ההיסטורית של הפועל בת-ים, אתה חושב שטעית?
"זה ממש לא אותו הדבר. אז היה מי שדאג לחסל את הכדורעף בעיר, אני לא סוגר, לא מחסל, קבוצת הנשים תמשיך לפעול וכן כל הפעילות המבורכת במועדונים הבית ספריים ובמרכזי המצויינות.
"המהלך היחיד שעשוי לקרות הוא איחוד של קבוצת הגברים עם אשדוד, ומאחר והיום אין לנו אפשרות כספית להחזיק קבוצה ראוייה בליגה הבכירה".
ברחוב הספורטיבי קיבלו את הידיעה על המהלך בתדהמה. ראש הקבוצה אייל פייבל מסר: "אם זה יקרה זה עצוב מאוד לעיר בת-ים ולכדורעף בכלל. חבל שלאחר כל המאמצים שנעשו להחזיר את הכדורעף למקום הראוי לו הכל יורד לטמיון. אני מאמין שאם ויקטור טל וראש העיר הולכים על המהלך הזה המצב בהמשך קשה".
הסמל הגדול של הכדורעף בבת-ים בכל הזמנים יעקב הרשקו הוסיף: "זה עצוב מאוד, חשוב מאוד שבפירמידה יהיה גם קצה. לא ייתכן שלכל מאות הילדים שמתאמנים ולומדים כדורעף בבת-ים לא יהיה לאן לשאוף להגיע. חבל על הכסף שמשקיעים, אין צורך להשקיע בטיפוח צעירים בשביל לייצא אותם למקום אחר.
זהו מהלך רע מאוד, אני לא בקיא במצב הכספי של המועדון ועיריית בת-ים, אבל אפשר בהחלט להציב קבוצה ראוייה לליגת העל בתקציב של חצי מיליון שקלים ואפילו פחות. נכון שבעונה שעברה היו בליגת העל שש קבוצות עם תקציבים של למעלה ממיליון שקלים, אבל נגמר. כולם יודעים מה המצב היום במשק ובעונה הבאה כולם יחזרו לפרופורציות ולא ידברו על סכומים כאלה. אני מציע למי שמחליט לא לעשות צעדים נמהרים ואם אי אפשר להציב קבוצה לליגת העל עדיף לשחק בלאומית ב', העיקר שתהיה קבוצת בוגרים".

גייזינגר, שספג בזמנו את ה"חבטות" מויקטור טל מסר: "מוזר לי מאוד שסוגרים קבוצה אחרי שטוענים שהפכה ל'סמל' של העיר. אני בזמנו נאלצתי לסגור את הכדורעף וויקטור טל כמחזיק תיק הספורט דאג שלא אקבל תקציבים בכלל, היה לי תקציב אפס ואלמלא מועצת הפועלים שתמכה בי מי יודע לאילו חובות היינו נכנסים.
"אני מאמין שויקטור טל היום מבין שקל מאוד למתוח ביקורת כלפי חוץ, אבל כאשר הוא עצמו שקוע עד צוואר בתוך הקשיים התקציביים התמונה היא שונה לחלוטין".
גורם בכיר בעיריית בת-ים הוסיף: "מדובר בפשע. עיריית בת-ים השקיעה בשנים האחרונות מאות אלפי שקלים מכספי משלמי הארנונה בעיר בכדי להקים קבוצת כדורעף לליגת העל. עצם המחשבה לקחת את כל מה שנבנה ולתת את זה לאשדוד מקוממת. מאות אלפי שקלים מכספי תושבי בת-ים ירדו לטימיון".
אלון אלפיה המנהל הנמלט של הפועל בת-ים, והאיש שהקים למעשה את הקבוצה מחדש, אמר ממקום מסתורו בקנדה: "שוחחתי טלפונית עם אנשים בתוך המועדון, שאמרו לי שלדעתם לא תהיה קבוצה לא בבת-ים ולא באשדוד. שום דבר לא יצא מזה. אני לא יודע מה הראש של ויקטור טל, אבל זה הדבר הכי לא נכון לעשות, אחרי שבע שנים בהם בנינו, עשינו והקמנו, מועדון כדורעף לתפארת, לקום בוקר אחד ולהחליט להעביר הכל לעיר אחרת שאין בה כדורעף זה לא מקצועי ולא ספורטיבי".
איך אתה מרגיש לראות את הבייבי שלך עוזב את העיר?
"זה כואב ומפריע לי. נכון שאני היום טרוד בפתרון הבעיות האישיות שלי, אבל הבשורה האת נחתה עליי כרעם ביום בהיר ואני לא ממש מבין את המהלך הה. צריך להבין שלמרות שלכאורה הכוונה היא להעביר לעיר אחרת רק את קבוצת הגברים לליגת העל, היא חיסול הענף בעיר. קבוצת הבוגרים היא גולת הכותרת והיא מחזיקה את הכל. היא לא תהיה קבוצת בוגרים חזקה, הכל מלמטה יקרוס כמו מגדל קלפים".
את הפועל בת-ים ההיסטורית הקים מיכאל פביאן המיתולוגי שהגיע לבת-ים מהפועל תל אביב, והתפרסם בשנות השישים והשבעים בזכות הטנדר המקרטע שהסיע את השחקנים והשחקניות לקיבוצים בעמק יזרעאל ולמרחבי הפלחה בדרום.
הקבוצה התבססה על בוגרי בית הספר "חשמונאים" שגדלו על מגרש הבלטות בחצר, ובהמשך באולם ה"חדש" שהיום מבייש את עברו ומשמש כמחסן למזרני ג'ודו.
הפריצה הגדולה של הענף בעיר החלה בתחילת שנות השמונים. מזכיר הפועל ויקטור טל החליט להביא מהקיבוץ לעיר את אורי חבר ורז בורר, שקיבלו משכורות עתק, בערך של כמאה דולר של היום, ובעונת 1985-6 זכתה הפועל בת-ים בדאבל היסטורי.

הקבוצה של העיר המשיכה לעשות חיל והוסיפה עוד שתי אליפויות ושישה גביעי מדינה. בין הכוכבים שגדלו בבת-ים ניתן למנות את יעקב הרשקו, אלון גרינברג, צחי אלבס, רוני כהן ורפי רולניק, שנודעו כ"שישייה הבת-ימית המפורסמת". התואר האחרון בו זכתה הפועל בת-ים היה גביע המדינה לשנת 1996.
באותו גמר ניצחה בת-ים 1-3 את הפועל כפר סבא כאשר בשישייה הפותחת שלישייה ארגנטינאית בדמות גוסטבו פלונסקי, אלחנדרו סעדיה ומרטין אפל. את הגביע הניף לא אחר מצחי בן בסט שבעונה הנוכחית חזר לבת-ים ושיחק בשורותיה מספר משחקים במהלך העונה.
ההמשך כבר לא היה כל כך זוהר. בכדורעף משנות השבעים והשמונים עוד שיחקו למען הסמל, בית הספר והשכונה, אבל בסוף שנות התשעים הצבע הירוק של הדולרים החל לדבר. מנהלי הקבוצה נכנעו לקשיים הכספיים, ועונת 2002-3 הייתה העונה האחרונה לקיומה של הקבוצה ההיסטורית שעלתה אז לפלייאוף העליון וסיימה במקום השלישי המכובד.
עם אפס תמיכות מהעירייה החליט מזכיר הפועל דאז ישראל גייזינגר להוריד את השלטר, ולסגור את הענף בעיר. האולם המיתולוגי מאכלס היום כאמור את מועדון הג'ודו המפואר ואת גדולי המתאגרפים. כדורעף שיחקו אז במחתרת במקומות נידחים. יניב נוימן, לשעבר שחקן בקבוצה והיום בכיר בוועד האולימפי הישראלי שמר על הגחלת, ואימן את צעירי המועדון שנותרו ללא מסגרת.
בעונת 2004-5, עם היבחרו של שלומי לחיאני לראשות עיריית בת-ים הקים ויקטור טל מחדש את המועדון בליגה א'. יניב נוימן אימן, ואלון אלפיה, שהגיע מהצפון ניהל. תוך שלוש שנים חזרה הפועל בת-ים לליגת העל, אבל כאן שוב נתקלה במחסום הצבע הירוק. למרות הרצון של טל ושל ראש העירייה התקציב לא איפשר יותר מאשר דשדוש בפלייאוף התחתון.
הקהל, שמילא אולמות במשחקי הדרבי מול מכבי תל אביב בימים הגדולים, הדיר את רגליו מהאולם החדש, הקר והמנוכר של בית הספר רמות, עד שככל הנראה גם ויקטור טל הגיע למסקנה שלא בטוח שלכדורעף בבת-ים יש זכות קיום.