גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


הצעה: רון חולדאי לראשות העבודה

פיני קבלו, סמנכ"ל השלטון המקומי, טוען שהתרופה לתחלואי מפלגת העבודה היא רון חולדאי כיושב ראש אלא שהפרשנים הפוליטיים מסרבים להתלהב מהרעיון

אייל מלול | 4/3/2009 7:48 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הפוליטיקה הישראלית היא מקום שניתן להתקדם בו מתוך המערכת, אבל לא מעט פוליטיקאים בכל זאת מצאו קיצורי דרך לפסגה. אחת הדרכים האהובות מאוד בפוליטיקה הישראלית בכלל ובמפלגת העבודה בפרט היא הצנחת מועמדים מבחוץ.
רון חולדאי מצביע בבחירות המקומיות
רון חולדאי מצביע בבחירות המקומיות צילום: אריק סולטן


דברים אלו נעשים לאחר ההפסד התורן בבחירות לכנסת. מגיע אדם מחוץ לעשייה הפוליטית הארצית, מקרין ניקיון כפיים ופוליטיקה חדשה, כובש את המפלגה ומוביל אותה עד הפסד בבחירות הבאות, ואז פורש, ומועמד חדש מבחוץ מחליף אותו.

ככה היה עם אהוד ברק, שבא למפלגה עטור הילת הרמטכ"ל, ולאחר קדנציה קצרה כשר הפנים ושר החוץ החליף את שמעון פרס, לאחר הבחירות בשנת 1996.

עמרם מצנע בילה תקופה לא מלהיבה בראשות המפלגה בין הישיבה על כורסת ראש עיריית חיפה ובין תפקיד יושב ראש הוועדה הקרואה של ירוחם. בשנת 2006 היה זה עמיר פרץ שכבש את המפלגה לאחר שהיה יושב ראש ההסתדרות, ואת העשור של ההצנחות סגר ברק שחזר לפוליטיקה לפני כשנתיים לאחר שעשה לביתו במגדלי אקירוב.

כעת, לאחר שהגיעה העבודה לשפל חסר תקדים (13 מנדטים ), יש היערכות לעוד מאבק על ראשות המפלגה כאשר מלבד פרץ וברק, עלה השבוע שמו של מועמד חדש שאמור להצעיד את המפלגה הקורסת קדימה, ראש עיריית תל אביב רון חולדאי.
ניסיון בבעיות יום-יומיות

אם אכן יתמודד חולדאי על תפקיד ראש המפלגה, הוא ייכנס לרשימה ארוכה של ראשי ערים שעשו את הדרך מהפוליטיקה המקומית לארצית. כמה מהם היו חברי כנסת כמו אלי דיין, שהיה ראש עיריית אשקלון, כמה מהם היו שרים כמו מאיר שטרית, שהיה ראש עיריית יבנה.

היו גם עמיר פרץ, שהגיע משדרות, אברהם "בייגה" שוחט מערד ודוד מגן וזאב בוים, שהיו ראשי עיריית קריית גת. כמה מהם היו חברי כנסת ואף שרים, עברו לעיריות וחזרו לפוליטיקה הארצית, רוני מילוא ואהוד אולמרט למשל.

אולמרט אף הגיע לאחר כהונתו כראש עיריית ירושלים עד תפקיד ראש הממשלה, משרה שהוא מסיים בימים אלה ממש. גם נשיא

המדינה לשעבר משה קצב היה ראש עירייה. הוא עשה זאת בקריית מלאכי בשנים 1971-1974.

אם אכן יעבור ראש עיריית תל אביב לפוליטיקה הארצית, זו לא תהיה הפעם הראשונה שהוא מתמודד בשורות מפלגת העבודה. בשנת 1996 התמודד חולדאי בפריימריז של המפלגה, והגיע למקום ה-)3 בלבד , וזה לא הספיק כדי להיכנס לכנסת (המפלגה קיבלה 34 מנדטים).

כאמור , בימים אלו נערכים במפלגת העבודה למאבקים על ראשות המפלגה, וחולדאי קיבל הצעות להצטרף לרשימה שתכלול בין השאר את פרץ, ברק ואופיר פינס-פז. חולדאי אמור להיות הנציג התורן שמגיע מחוץ למפלגה כדי להבריא אותה לקראת הבחירות הבאות.

אחד האחראים לרעיון להריץ את חולדאי לתפקיד יושב ראש המפלגה הוא סמנכ"ל השלטון המקומי ואיש מפלגת העבודה פיני קבלו, ראש עיריית בית שאן בעברו. קבלו מספר כי אכן הציע לחולדאי לרוץ לתפקיד. "פניתי אליו אישית ושוחחתי אתו על כך, אבל הוא לא ענה לי, לא לחיוב ולא לשלילה. לדעתי, אם אנשים רבים ייגשו אליו ויבקשו ממנו לבצע את המהלך, הוא לא יסרב", אמר השבוע קבלו.

"חולדאי הוא איש שעשה רבות למען תל אביב, הוא כריזמטי, מנהיגותי, והוא יכול להיות האיש שיוביל את המפלגה מהמצב שהיא נתונה בו. אני מניח שהוא ישקול את זה בחיוב אם יתלכדו סביבו מספיק אנשים".

רון חולדאי ודב חנין בעיריית תל אביב
רון חולדאי ודב חנין בעיריית תל אביב צילום: יחסי ציבור

אין ספק שעשר שנות ניהול עיר גדולה כמו תל אביב על בעיותיה יכול להוות בית ספר טוב לפוליטיקה, אבל האם משרה זו מספיקה כדי לכבוש את תפקיד ראש המפלגה ראשית ומאוחר יותר את ראשות הממשלה?

"ראשי ערים הם אנשים בעלי ניסיון בניהול שקשורים לבעיות היום-יומיות יותר מחברי הכנסת", אומר עורך הדין אלי דיין, ראש עיריית אשקלון וחבר כנסת במפלגת העבודה בדימוס. "בעבודה המוניציפלית ראש העירייה רוכש ניסיון וידע, ואלה יכולים להועיל לו בהמשך דרכו הפרלמנטרית, ואם חולדאי יחליט לרוץ לראשות המפלגה, אני אאחל לו הצלחה כי המפלגה זקוקה לניסיון שלו".

שלום ירושלמי, הפרשן הפוליטי של "מעריב", טוען כי עם כל הכבוד לעבודה המוניציפלית של חולדאי, אין מה להשוות אותה לזו של מנהיג מפלגה. ירושלמי ממליץ לראש עיריית תל אביב ללמוד מניסיונו של מצנע (שסירב להתראיין לכתבה זו, א"מ), שבא , זכה, נפגע וברח: "מצנע בא למפלגה מעיריית חיפה, הוא לא היה פוליטיקאי, ואפילו לא מילא תפקידים פרלמנטריים זוטרים כמו סגן שר או השתתף במהלכים פוליטיים, וזו הסיבה המרכזית לכישלון שלו, וזה מה שיקרה לחולדאי אם הוא ילך על זה".

לדברי ירושלמי, ההיסטוריה של הפוליטיקה הישראלית מראה שאין קיצורי דרך, ולדעתו האפשרות שחולדאי יצליח אפסית. "כל מי שמגיע לעמדות בכירות ללא הכשרה וניסיון גורם נזק לעצמו ולמדינה", קובע ירושלמי ונותן כדוגמה את עמיר פרץ, שקיבל את תפקיד יושב ראש מפלגת העבודה בלי ששימש לפני כן בתפקידים פרלמנטריים בכירים. "אמנם חולדאי דמות נקייה ואהודה, אבל לבוא ולהיות יושב ראש מפלגה זו תהיה טעות קשה", מסכם הפרשן.

"אני מניח שבמצבה הנוכחי של מפלגת העבודה מי שיהיה יושב ראש המפלגה לא יהיה המועמד לראשות הממשלה הבאה", מגיב קבלו לדברים.

"תפקידו של יושב ראש המפלגה יהיה לרענן את השורות במפלגה, ורק לקראת הבחירות הבאות ייערכו בחירות למועמד המפלגה לראשות הממשלה ". זו לא קפיצה גדולה מדי בשביל חולדאי? "ניהול עיר מורכבת כמו תל אביב הוא לא דבר של מה בכך.

ראש עירייה עוסק בתחומים רבים שהם גם תחומים ברמה לאומית, אל תשכח שיש לו רקע ביטחוני (חולדאי היה מפקד בסיס חיל אוויר, והשתחרר בדרגת תת-אלוף, א"מ), ובא מרקע של חינוך, כמנהל הגימנסיה הרצליה. בתחילת הקדנציה המפלגה תהיה באופוזיציה, והמבחן שלו יהיה בשיקום המפלגה. אני מלווה את רון שנים, ואני חושב שהוא בנוי מהחומרים הנכונים".

"אין סיבה שראש עיר לא יהיה ראש ממשלה", אומר דיין ונתלה באילנות אירופיים כדי לאשש את דבריו. דיין מזכיר שז'אק שיראק היה ראש עיריית פריז בדרכו לתפקידי ראש ממשלת צרפת ונשיא הרפובליקה. "בפוליטיקה לא חייבים לעבור את כל המסלול כדי להגיע לתפקידים הבכירים. תראה את טוני בלייר, שהיה ראש ממשלה באנגליה. היום כדי להצליח בפוליטיקה אדם תלוי בכישוריו ולא בתהליך שצריך לעבור".

רוני מילוא עם שמעון פרס
רוני מילוא עם שמעון פרס  צילום: יהודה בן יפתח

"מצנע לא משמש בעיניך דגל אדום לקפיצה מעל הפופיק? "מצנע היה אדם ראוי לתפקיד. יש לו ניסיון בזירה המוניציפלית, הוא היה אלוף במילואים, אבל הוא בא בזמן לא מתאים, ולכן הנפילה".

"צריך להבדיל בין אלו שעשו קריירה פוליטית ועברו למישור המוניציפלי ובין אלו שהלכו מהמישור המוניציפלי לפוליטיקה הארצית", מציין ירושלמי.

"אולמרט ומילוא היו שרים בממשלות ישראל לפני שהיו ראשי עיריות, ולאחר מכן חזרו לממשלות, ולכן היו להם יותר סיכויים להצליח כי שניהם פשוט הכירו את כללי המשחק".

סיפור קצת הזוי

מה אומר חתן השמחה? האם חולדאי בכלל שוקל בחיוב את הצעת קבלו? עורך הדין יגאל שפירא, ממקורבי חולדאי, טוען שהדבר אינו עומד על הפרק. "לפי ידיעתי, חולדאי מתכוון להמשיך בעיר גם בקדנציה הרביעית, שתחל בעוד ארבע שנים וחצי".

אבל יש לו הצעות גם לרוץ לראשות מפלגת העבודה. "אין לי מושג בנוגע להצעות כאלו ואחרות. בתור פעיל במפלגה אני חושב שלא צריך להתעסק בדברים כאלה. הבוחר נתן לנו פסק זמן לבנות מחדש את המפלגה, ולכן אני חושב שהשיטה של השנים האחרונות, לכרות ראשים מיד לאחר הבחירות, אינה הפתרון. אלו שנמצאים במפלגה היום הם אנשים ראויים שיכולים לנקות את המפלגה מבפנים. אם בעוד שנה-שנה וחצי תהיה מציאות אחרת, אז אולי הדברים ישתנו".

חנן קריסטל, הפרשן הפוליטי של קול ישראל, ממליץ לחולדאי לא ללכת על ראשות העבודה וממליץ למפלגה לא ללכת על חולדאי: "חולדאי לא נתפס כמנהיג במפלגת העבודה", הוא פוסק. "לאחר הבחירות לכנסת בשנת 2003 המפלגה הייתה בשיא השפל שלה, אבל חולדאי לא דיבר מילה, מה ההבדל בין אז לעכשיו?"

בינתיים הוא צבר ניסיון, התבגר, ויש לו כריזמה של איש צבא.
"מנהיגות אינה דבר שמגדלים, היא דבר שנולדים אתו. חולדאי אינו מנהיג, הוא מנהלן. אני גם לא חושב שיש לו כריזמה אם הוא ניצח בקושי את דב חנין.

"האפשרות שהוא ירוץ לראשות המפלגה זו בדיחה. הוא לא מנהיג במפלגת העבודה, הוא הרי ניסה לרוץ ברשימת המפלגה ב-1996 ונכשל . אתה גם לא שומע ממנו שום דבר בנושאים שקשורים לזה בעשר השנים שהוא ראש עירייה".

גם מצנע הגיע משום מקום לראשות המפלגה.
"מצנע היה אלוף בצבא, והיו לו אמירה מוסרית ואידאולוגיה. אתה יודע מה תפיסת העולם של חולדאי? להבנתי, להיות יושב ראש מפלגת העבודה זה לא משהו שנמצא בכיוון של חולדאי. הוא מה שנקרא ראש עירייה במקצועו, ועד כמה שאני יודע הוא עושה עבודה טובה, אבל ממנו לא תבוא ישועת מפלגת העבודה.

"כשאתה מסתכל על אנשים כמו אופיר פינס ואבישי ברוורמן אתה רואה בהם דרייב, אתה לא רואה את זה בחולדאי. יש שני סוגים של ראשי עיריות, יש כאלה כמו בייגה שוחט ודוד מגן, שדפקו כרטיס בדרך מעלה, ויש כאלה שהם ראשי עיריות לתמיד כמו טדי קולק וצ'יץ' (שלמה להט). חולדאי שייך לדגם של צ'יץ'".

אהוד אולמרט בכותל המערבי
אהוד אולמרט בכותל המערבי צילום: לע''מ

קודמו של חולדאי בעיריית תל אביב רוני מילוא בחר להגיב לכתבה בציניות, "אני לא חבר מפלגת העבודה, ואני לא מתכוון להיות חבר במפלגה, ולכן לא רוצה להתערב בהחלטות שלהם", אומר מילוא.

"מה שכן, אני חושב שאם ההיבט הכלכלי עומד לנגד עיני ראשי המפלגה, אז אולי כדאי להם ללכת על חולדאי כי זה יחסו( להם הרבה מהוצאות הקמפיין שלהם כי מה שהם אמרו על ברק שהוא לא נחמד, לא סחבק ולא חבר יתאים גם פה".

אבל הוא מנהיג?
"זו כבר שאלה אחרת שאני לא אשיב עליה. כל הסיפור הזה נשמע לי קצת הזוי. הסיבה היחידה שאני יכול להעלות שהוא מתאים למפלגה היא כלכלית".

יוסי שריד, אקס מרצ והעבודה, ממשי( את הקו של מילוא, וטוען כי כיבוש מפלגת העבודה על ידי חולדאי יסמן שהאור במפלגה העתיקה יכובה סופית. "אני חושב שזה לא רציני. אני חושב שזה אחד האנשים האחרונים שיכולים להציל את העבודה מקריסה. אני לא מבין למה צרי( להביא עוד פעם טייס, עוד פעם אדם מנוכר מהמגדלים".

אולי במקום להביא רמטכ"לים יביאו ראשי עיריות מנוסים.
"אני חושב שאין פה שינוי גישה, אלא רק בדיחה לא מצחיקה. עמרם מצנע היה מועמד שייצג אלטרנטיבה אידאולוגית, רון חולדאי אפילו את זה לא עושה".

תגובת עיריית תל אביב-יפו: "תושבי תל אביב-יפו הביעו את אמונם בחולדאי ובמהפכה שעברה העיר במנהיגותו בעשור האחרון, ובחרו בו לקדנציה שלישית. כל השאר רכילות. בנוגע לפרסומים על הרצתו של חולדאי לראשות מפלגת העבודה נאמר כי חולדאי נבחר זה מכבר לקדנציה של חמש שנים נוספות, והוא עסוק כולו בהיערכותה של העיר לקראת יום הולדתה המאה.

"חולדאי ידע בעבר להודיע על כוונתו בצורה ברורה, וכ( יעשה גם בעתיד אם יידרש לכ(. בנוגע למצבה של מפלגת העבודה נציין כי חולדאי אמר את דעתו בעבר כי על מפלגת העבודה לעבור תהלי( של שיקום ובנייה מחדש הן בהיבטים הערכיים והן בזיקתה לקהל הבוחרים שאפיין אותה מאז הקמתה".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
  • מדורים וטורים

  
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים