זה לא נעים לראות גן סגור
האם עלולים מאות ילדים ממעונות היום של ויצ"ו ונעמ"ת בחיפה למצוא עצמם ללא מסגרת חינוכית בשנה הבאה? החלטה של שני הארגונים לסגור גנים של ילדים בגילאי 3-5 מסיבות תקציביות מותירה את ההורים חסרי אונים

מדובר בהחלטה של ראשי שני הארגונים לסגור בהדרגה את כיתות הגן המיועדות לילדים בגני חובה וטרום חובה, שמטבע הדברים גוררת בעקבותיה תגובות סוערות.
"זו החלטה שרירותית ולא הגיונית, שמותירה אותנו בבעיה קשה, ללא מסגרת מתאימה לילדים בגיל הזה. ההחלטה אף תאלץ חלק מהאימהות להישאר בבית ולא לצאת לעבודה", אומר רון ינאי, תושב שכונת רוממה ומראשי המאבק שקם השבוע נגד ההחלטה לסגור את כיתות הגן במעונות היום.
יושבת ראש נעמ"ת במרחב חיפה, רבקה בר-לב, סיפרה השבוע כי ההחלטה לסגור בהדרגה את כיתות הגן הללו נובעת מהקשיים שהציב משרד החינוך על הארגון בכל הנוגע לטיפול בילדים.
"אני קוראת להורים להתארגן נגד משרד החינוך, שמגביל את הגנים בגילאים הללו רק למסגרות עירוניות ולא מאפשר לנו להמשיך לתפעל אותם בתנאים הקשים שהוא מטיל עלינו. לנו אין כלים להיאבק במשרד החינוך", אמרה.
תחילת המשבר עם החלטת משרדי החינוך והתמ"ת להפסיק הקצבות למעונות היום של ויצ"ו ונעמ"ת לילדים בגילאי 3 עד 5. לאחרונה הודיעו שני המשרדים כי בכוונתם לקצץ את השתתפותם במימון שהיית ילדים מעל גיל שלוש לנשים עובדות במסגרות מעונות ויצ"ו ונעמ"ת.
משרד החינוך אף העלה את הדרישות הנוגעות למבנים ולתנאים הפיזיים של המעונות, שיתאימו לגילאים אילו. כתוצאה מכך החליטו בנעמ"ת לסגור את כיתות הגן בהדרגה ולהסבם לגנים עבור ילדים מגיל אפס עד שלוש. הילדים בני השלוש, הוחלט עוד, ישובצו בכיתות הגן של מערכת החינוך העירונית.
גם הפיתרון של גנים פרטיים העובדים עד שעות אחר הצהריים טומן בחובו בעייתיות למשפחות מסוימות, מאחר ובגנים של ויצ"ו ונעמת מוענקות הנחות לאימהות חד הוריות או משפחות קשות יום. בגנים הפרטיים, לעומת זאת, המחיר הוא אחיד לכולם ולא ניתן להגמישו בהתאם ליכולת המשפחה. בגנים העירוניים תינתן אומנם הנחה לאימהות חד הוריות, אך היא תהיה בהתאם לטבלה שונה ולא דומה לזו שהופעלה עד כה.
ינאי אמר השבוע, כי "מדובר בהחלטה של ראשי המעונות, שנובעת משיקולים תקציביים. עד כה העבירו עבור כל תלמיד בגילאי 5-3 הקצבה חודשית שהחל מהשנה הופסקה. ראשי הארגונים אינם מעוניינים לשאת עוד בנטל שיפוצי המבנים והמתקנים למרות שאנחנו
בר-לב הודתה השבוע, כי מעונות היום של נעמ"ת ממוקמים במבנים ישנים בני 50 שנה ויותר, ואין לארגון אפשרות כספית למממן את השיפוץ שלהם על פי דרישות משרד החינוך וללא סיוע של משרד התמ"ת. "לא נוכל לעמוד בשיפוץ המתקנים והמבנים. אנחנו לא רוצים להפוך לעבריינים כי אין לנו אישור להפעיל את המבנים הללו לגילאי חובה וטרום חובה. המדינה פועלת נגד כל מי שמסייע לנשים".
דווקא אנשי ויצ"ו ניסו לשמור השבוע על אופטימיות מסוימת לעתיד כשטענו כי מבחינתם טרם נאמרה המילה האחרונה והם יבחנו כל מעון לגופו. "אם יהיו הורים רבים שירשמו את הילדים לשנה הבאה", אמרה יושבת ראש האגף לגיל הרך בוויצ"ו, נעמי מורנו, "אנחנו נחלק כיתות גן ונערבב אותן עם ילדים מגילאים שונים על מנת שעבור חלק מהם יהיה תקצוב של התמ"ת.
"אם נפתח כיתות לגילאי 4 עד 5 נבקש מההורים שיוסיפו את ההפרש. אם ההורים יסכימו, אנחנו מצידנו נמשיך להפעיל את הגנים. כרגע אין בכוונתנו להודיע על סגירת אף גן עד שיסתיים הרישום לשנה הבאה. משרד החינוך מעמיד אותנו מול מורכבויות קשות ומעדיף שניתן תשובה לגילאים הרכים להם אין מסגרות ממלכתיות. אני מסוגלת להבין את הדרישות שלו".
מטה המאבק שקם בחיפה מורכב מוועדי הורים ממספר מעונות, כמו מעון שמעוני בשכונת נווה שאנן ומעון רוממה שבשכונת רוממה, שם מופעלות מספר כיתות גן לגילאים הללו.
סגירתו עלולה לגרום לכך שלמעלה ממאתיים ייוותרו ללא מסגרת גן מתאימה לשעות בהן ההורים נמצאים בעבודה. לדברי נציגי מטה המאבק, ההודעה על סגירת כיתות הגן הללו, הגיע רק לפני שבוע, לאחר שהימים הפתוחים בגנים העירוניים כבר התקיימו.
"מרבית הגנים בעיר אליהם ביקשנו להירשם בעקבות סגירת המעונות נמצאים כבר עם רשימות סגורות, וכעת ניאלץ להתפשר על גנים גרועים בהם נותר מספר מקומות מוגבל", אומרת קרן דרעי ממטה המאבק של מעון שמעוני בנוה שאנן.
איך ישפיעו ההתפתחויות על הילדים עצמם?
"בגן שלנו יש קבוצה של מספר ילדים שאינה מוכנה עדיין לעלות לכיתה א' בשל חוסר התפתחות רגשית. כאן הגננות מכירות כל ילד ואת הבעיות שלו. הילדים האלו יהיו אבודים בגן חדש עם ילדים חדשים וגננת חדשה. אין מסגרת יותר מתאימה מזו בה הילדים הללו מורגלים אליה מגיל חצי שנה. את החום והאהבה שהם מקבלים כאן בכיתות קטנות הם לא יוכלו לקבל בגנים עירוניים בהם לומדים 40 ילדים בכיתה אחת".
ענת ינאי, אם לילדים במעון רוממה, סיפרה כי ההחלטה לסגור את הגנים נפלה עליה כרעם ביום בהיר. "המשמעות היא שעליי להתחיל את סבב פיזור הילדים שעה וחצי לפני תחילת יום העבודה על מנת שאוכל להגיע בזמן", אמרה השבוע.
"הגנים העירוניים אינם מתאימים לילדים בגיל שלוש, שכאן במעון מלמדים אותם איך לאכול אוכל חם ממבטח ביתי עם סכו"ם. לא מתאים לי שהילד שלי יאכל כבר עכשיו מתוך מגשיות שמגיעות מחברה המספקת אוכל לצהרונים בגנים העירוניים. שום גן עירוני לא יוכל לתת מענה לשכבה צעירה של ילדים בני 4-3, שזקוקים עדיין למנוחת צהריים ויחס חם ואישי".

רון ינאי: "הגן משמש בית שני לילדים. מדובר בבית חם, אוהב ומחנך. מסגרת הגן בנעמ"ת היא בת תשע שעות עם אופציה לשעה נוספת.
"זה משהו שמקל מאוד על רובנו, שעובדים עד השעות האלה. המחשבה שילדינו נמצאים במקום ובמסגרת קבועים ומטופלים בצורה טובה, מאפשרת לנו להיות שלווים מרבית שעות היום.
"החלופות המוכרות לנו, בצורת גנים עירוניים, לא תמיד מספקות לנו את השעות הנוחות לנו, שכן רובם מעניקים שירותי גן עד השעה 13.00. לאחר מכן, על מנת לעבור לצהרון ציבורי, יש צורך בהסעות פרטיות שקיים בהן סיכון".
גיא הולצמן, איש חינוך וחבר במטה המאבק, שב והדגיש כי "מדובר בפער תהומי. הדרך הכי קלה שבחרה נעמ"ת היא לסגור את הגנים במקום להצטרף למאבק ההורים והאימהות במיוחד. נותנים לנו ההורים לשבור את הראש.
הבעיה נובעת מכך שנעמ"ת אינה מוכנה לתקן את הליקויים שנתבקשה לתקן על ידי משרד החינוך, שאינו מאפשר עד אז מתן רישיון".
גם מיכל פויאר, אם חד הורית, החליטה לשלוח את שלושת ילדיה - תאומים בני שלוש וחצי ובן בגיל חמש - למעון של נעמ"ת על מנת שתוכל לצאת לעבוד בראש שקט. "ידעתי שאני שולחת אותם למעון בשעה שבע בבוקר, ועד חמש אני מסודרת", סיפרה השבוע.
"שלושתם באותה מסגרת טובה ותומכת. שמתי אותם כאן בידיעה שעד גן חובה יש להם מסגרת אחת ברצף. כעת אנחנו בבעיה, כי הרישום לגנים העירוניים על סף סגירה. בעיה נוספת היא שבגנים העירוניים, שחלקם מוכנים להציע גם צהרונים, העלות עבור כל ילד היא בסביבות 1,600 שקלים לחודש. כאן בנעמ"ת אני משלמת 1,500 שקלים על שני הילדים התאומים ביחד".
ממשרד החינוך נמסר: "המשרד דורש עמידה בסטנדרטים מסוימים. אנחנו מצידנו לא החמרנו בתקנים. למשרד אין מנדט לפתוח או לסגור גנים, אנחנו רק מקפידים על דרישות התקן לניהול גנים. המעונות אינם יכולים לפתוח או לנהל גנים במבנים שאינם עומדים בתקן".
בעיריית חיפה אמרו השבוע, כי הגנים העירוניים שאמורים לקלוט את מאות הילדים שעתידים להיפלט מכיתות הגן של מעונות היום, בהחלט ערוכים לכך. ראש מנהלת החינוך בעירייה, רחל מתוקי:
אגף החינוך בעירייה הודיע להורים שירשמו את הילדים לגנים על פי איזור הרישום לו הם שייכים. כל ההורים קיבלו ערכות בהן הם אמורים לרשום אם הם מעוניינים בסידור של צהרון. מרכז הרישום קיבל הנחיה לאפשר צהרון בכל גן שיירשמו אליו למעלה מ-15 ילדים שדורשים צהרון".
אתם ערוכים ליום ארוך בדומה לזה של המעונות, משבע בבוקר עד חמש עם אופציה לעוד שעה?
"אנחנו לא יכולים לקבל ילדים לפני שבע וחצי. הסייעת בגנים יכולה לקבל בשבע וחצי רק מספר קטן של ילדים ללא השגחה נוספת של הגננת שמגיעה בשמונה. גם בסיום היום אנחנו ערוכים לתת מענה עד לשעה ארבע וחצי בלבד. אנחנו מוכנים להתחייב שנעשה הכול על מנת לתת פתרון לילדי הגנים שנפלטים מהמעונות. אם יהיה צורך בכך, נפתח גם גנים נוספים חדשים שיוכלו לקלוט את כל הילדים".