משבר בחווה החקלאית בתלמי אביב
לפני כשנה וחצי עברה החווה החקלאית הוותיקה תלמי אביב לניהול של חברה עירונית. אלא שיו"ר הסתדרות המורים בתל אביב, ליאורה אלמוג, טוענת כי מאז מצבה של החווה דווקא התערער, חלקות אדמה הופקעו, ציוד נעלם וישנה סכנה לתלמידים

ממכתב ששלחה השבוע יו"ר הסתדרות המורים של תל אביב, ליאורה אלמוג, למנהלת מנהל החינוך בעירייה דפנה לב ולמנהלת המחוז במשרד החינוך אורלי פרומן עולה תמונת מצב עגומה, שלפיה מעמדו של המוסד הוותיק שקיים מאז 1956 מעורער מתמיד.
במכתבה התייחסה אלמוג לבשורה שניתנה להנהלת החווה לפני כשנה וחצי כי לחווה החקלאית תיכנס חברה עירונית כלכלית כדי לעשות אותה רווחית. מהעירייה מסרו למנהלת החווה אילנה בנימין כי החברה הכלכלית תפעל בשעות אחר הצהריים בלבד.
"בפועל, מונתה מנהלת חווה חקלאית אשר התיישבה במשרדים של החווה החקלאית ולה שתי מנהלות פרויקטים, כלומר בסך הכול שלוש מנהלות", כתבה אלמוג. "מנהלת החווה מטעם משרד החינוך אילנה בנימין מוגדרת רק כמנהלת בית הספר, ושאר המנהלות, מטעם העירייה, מוגדרות כמנהלות חווה חקלאית. הייתכן? מוזר!!!"
מלבד זה, אלמוג קובלת על החלטת העירייה משבוע שעבר, שלפיה יקוצץ מספר האוטובוסים לחווה, ובשל כך ייאלצו מורי החווה להגיע בעצמם אל בתי הספר השונים וללמד את שיעורי החקלאות בכיתות, בין ארבעה קירות ולא בשדות הפתוחים.
"המורים בחווה החקלאית הם מורי משרד החינוך ולא רשות מקומית. לפיכך רק משרד החינוך מעביר הוראות למורים בשטח", כתבה. "אנו מתנגדים חד משמעית לשינוי תנאי העסקה של מורים באמצע שנת הלימודים...
"נוצר הרושם שמעשה זה מרמז על רצון לייבש את החווה החקלאית, לצמצם את הפעילות ולמנוע עשייה מבורכת למען תלמידי העיר תל אביב-יפו. נאמר למנהלת שאם לא יחול היום הקיצוץ, אזי בשנה הבאה לא יהיה כסף להסעת תלמידים לחווה, ובזה כנראה ייסתם הגולל על החווה".
גם בקרב צוות החווה שוררת אווירת נכאים. לדברי אחד המורים, היוזמה המבורכת שבכניסתה של החברה הכלכלית הפכה במהרה לסיוט.
"במקום רק בשעות אחר הצהריים, כמו שסוכם, הם הגיעו גם בבקרים", הוא מספר, "המנהלות החדשות דרשו מאתנו לפנות מבנה שחיוני לפעילות שלנו, דרשו לפנות כיתות לימוד, הפקיעו חלקות עיבוד שהיו מיועדות לילדים ונתנו ליזמים פרטיים, חדר המורים הוא כבר לא חדר המורים, אין פרטיות וציוד נעלם".
כאמור, חוות תלמי אביב קיימת 53 שנים, ורק בשנה הנוכחית לומדים בה 86 כיתות, המגיעות מיותר מ-40 בתי ספר בתל אביב-יפו. "מלבד זה, עשרות רבות של יזמים נכנסים מדי יום לתחומי החווה, ומוזר שכזה דבר קורה במוסד חינוך", אומר המורה.
"מה יהיה אם חלילה יקרה משהו לתלמידים? מי יישא באחריות? בחוזר מנכ"ל יש הנחיות ברורות מאוד בנוגע לכניסה של זרים. המטרה היא להצר את צעדנו במקום, הפכנו כיסוי עלה תאנה לפעילות מסחרית. בית הספר הפך להיות מהגורם הדומיננטי והלגיטימי לאורח, ואני לא מבין איך הרשו שדברים
ממשרד החינוך נמסר: "למשרד החינוך אין כוונה לסגור את החווה החקלאית, וככל שידוע לנו, גם לעיריית תל אביב תכניות לפיתוח החווה. כל הטענות של יושבת ראש הסתדרות המורים בתל אביב ייבדקו בימים הקרובים מול העירייה".
מעיריית תל אביב נמסר: "ראשית נבהיר כי לא מדובר בשלוש מנהלות אלא במנהלת בית ספר של החווה ובמנהלת המתחם מטעם הרשות לפיתוח כלכלי. מתכונת ניהול זו מאפשרת לעירייה למקסם את שירותי החווה החקלאית הניתנים לציבור בשעות הלימוד וגם אחריהן, על ידי הפרדה בין פעילות הלימודים הפדגוגית השוטפת למגוון פעילויות הטבע הפתוחות לקהל הרחב.
"בנוגע להסעות, נבהיר כי בשנה שעברה עמדה החווה בסכנת סגירה עקב חריגה גבוהה מאוד מתקציב ההסעות, ולכן השנה הוחזרה מסגרת תקציב ההסעות לקדמותה לצד פעילות בבתי הספר, המספקת מענה משלים. נוסיף כי לביטחון התלמידים המגיעים בהסעות לחווה הוכשר לאחרונה חניון פנימי".