השבוע הוחלט: בית מבטחים המיתולוגי ייהרס ברובו
המחאות וההתנגדויות לא הועילו: בית מבטחים, הסמל האדריכלי בזיכרון יעקב, צפוי להיהרס ברובו. בעלת המבנה, המיליונרית לילי אלשטיין, אומנם הבטיחה לשמרו כשקנתה את הנכס לפני שנתיים, אולם השבוע אושרה תוכניתה להריסת רובו של המבנה ובניית קומפלקס תיירותי במקומו

בית ההבראה מבטחים צילום: הרצל שפירא
השבוע אושרה התוכנית לביצוע שינויים דרמטיים במבנה, הכוללים הריסה מסיבית של חלקים ניכרים במבנה.
בית ההבראה הצופה אל הים, שנחנך ב-1968, נחשב למודל אדריכלי מהחשובים והמוכרים בארץ. הפרויקט אף זיכה את מתכננו, האדריכל יעקב רכטר, בפרס ישראל בארכיטקטורה.
במשך שנים רבות נהגו ראשי המדינה להגיע לנפוש במקום. תמונת המבנה אף הודפסה על בול בסדרת בולי אדריכלות של דואר ישראל, ולפני כשנה נבחר לאחד המבנים הנאים בישראל.
קווי הבניין של בית ההבראה מתעקלים בראש הרכס, ומהווים את אחד המראות המוכרים ביותר לאורך כביש החוף. החולפים בדרך לא יכולים להתעלם מן המראה הבולט של הבניין.

לילי אלשטיין סיון פרג'
לפני כשנתיים רכשה את המבנה המיליונרית לילי אלשטיין. מיד לאחר הרכישה הכריזה כי היא מתכוונת לשמר את המבנה, להחיותו ולהופכו למרכז תרבות ואמנות.
משפחתה של אלשטיין הייתה בין מקימי חברת טבע, אלשטיין עצמה נחשבת לחובבת אמנות, וידועה כמי שתורמת למוזיאון תל אביב וכחברה בחבר הנאמנים שלו. לאחר שנחתמה עסקת המכירה היא סיפרה בהתלהבות על ההזדמנות להחיות את המבנה ולשמרו.
מקור משפחתה של אלשטיין בזיכרון יעקב, והבית של הורי אמה ניצב עד היום במורד הרחוב ליד היקב. בתקופת הרכישה
הבטיחה אלשטיין להגן על בית מבטחים מפני כרישי הנדל"ן.
גם בנו של המתכנן יעקב רכטר, האדריכל אמנון רכטר, הביע באותם ימים בראיון לזמן חדרה סיפוק על עסקת הרכישה.
אולם עד מהרה התברר כי בכוונתה של אלשטיין להקים במתחם פרויקט נדל"ני, במסגרתו צפויים להיבנות מלונות, מסעדות ובתי קפה, כל אלה בשטח כולל של כ-63 אלף מ"ר.
בעקבות פרסום הדברים הוגשו לוועדה המקומית לתכנון ולבנייה שומרון התנגדויות לתוכנית, אולם השבוע אלה נדחו והדרך להריסתו של רוב המבנה נפתחה עבור אלשטיין.
מי שבאופן אירוני שותף לתוכניות החדשות הוא אמנון רכטר, שנחשב לאחד האדריכלים המובילים בארץ. "שום דבר לא השתנה", ניסה השבוע רכטר להרגיע את החוששים, "מאז ומעולם הקונספט היה לשמור על הדברים היקרים של הבניין שהם חלקו המערבי, הגינה, הבריכות, חדר המכונות של הבריכה וחלקים נוספים מהצד האחורי. צריך להוריד את המחסנים ואת הדברים המיושנים שנמצאים בצד המזרחי לכיוון המושבה. הם ייכנסו מתחת לאדמה, ובשביל זה צריך להרוס את הצד הזה של הבניין, אבל עיקרו יישאר על תילו".

אמנון רכטר קובי קלמנוביץ
רכטר מבטיח כי גם הנוף לא צפוי להשתנות. "החלק העיקרי של המבנה", מדגיש רכטר, "לא יישאר אלא ישוחזר כפי שהוא היה פעם. נחזיר את המרחצאות ואת העצים, ונעשה דברים אדירים לפרויקט".
בהתייחסו להתנגדויות התושבים לתוכנית הבינוי, מסביר רכטר כי יתכן שהתושבים חוששים מרעשים. "מי שחושש לעתיד הבניין מבחינת השימור", מחדד רכטר, "חלק מזה נובע מדיסאינפורמציה. מי שנכנס לעומק הפרויקט מבין שעושים את המיטב שאפשר ושומרים לא רק על רוחו של המבנה אלא על חלקיו החשובים".