ערך מוסף: כנס אנשי "ויקיפדיה"

גלגמש, הגמל התימני והידרו נפגשו באוניברסיטת תל אביב. לא, לא מדובר בכנס של התאחדות הווירדים העולמית, אלא במפגש של הוויקיפדים הישראלים. נחום דידי, שלא יודע אפילו איך עושים דאבל קליק, חדר לראשונה בחייו למוסד אקדמי, ונפגש עם המכורים

נחום דידי | 11/1/2009 14:33 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
יום שישי הוא יום קדוש, בעיקר לאנשים שומרי שבת. עם זאת, גם לחילונים שישי הוא יום קדוש. אחרי שבוע עמוס עבודה, אירועים ושאר סידורים שגרתיים, ישנו יום שישי, שאפשר ללכת בו לים בקיץ, להתכרבל מתחת לשמיכת הפוך בחורף. או סתם להיות כמו חתול עצלן, לישון כל היום, עד לרגע שאתה פותח עיניים, אומר לעצמך "בוקר טוב" ורואה שהשבת בעצם כבר נכנסה לפני שעתיים.
 
כנס ויקיפדיה באוניברסיטת ת
כנס ויקיפדיה באוניברסיטת ת"א צילום: רענן כהן

גם לדעתי יום שישי הוא יום קדוש. אולי בגלל זה הייתי מזועזע עמוקות כאשר ביקש ממני העורך שלי לקום ביום שישי בבוקר ולא סתם בוקר, 8:30 בבוקר, וכל זה בשביל ללכת לאוניברסיטת תל אביב ולסקר את המפגש השנתי של אנשי "ויקיפדיה".

צריך להבין שעד יום שישי האחרון ביקור באוניברסיטת תל אביב היה בשבילי בגדר חלום, כזה שאפילו עוזי חיטמן עליו השלום לא היה יכול להגשים לי, גם אם הייתי מבקש ממש יפה. לא מדובר פה בשאיפה אלא פשוט במשהו שלא חשבתי שיקרה בחיים בגלל הציון הממוצע בתעודה שהייתי מביא הביתה (ואני בכלל לא יודע לחשב ממוצע...).

ביום שדרכתי באוניברסיטה לצורך עשיית הכתבה אפילו אמא שלי הייתה נרגשת, היא צבטה את עצמה כדי לראות שהיא לא חולמת והכינה ארוחת ליל שבת חגיגית. באותו זמן יכולתי גם להרגיש את האדמה שמתחתיי רועדת בשל ההתהפכויות הרבות של אבא שלי, עליו השלום, בקברו.

אם תשאלו את עבדכם הנאמן, הסיכוי היחיד שלי לדרוך באוניברסיטת תל אביב היה רק אם הייתי עובד שם בתפקיד אב הבית. יתרה מזאת, אפילו בכניסה לקמפוס בדק השומר שבכניסה מה הבאתי אתי בתיק. רק אציין שלפניי נכנסה זקנה עם תיק בגודל של נהג אוטובוס, והשומר אפילו לא פנה אליה מילולית. כנראה אני באמת לא קשור למקום. כנראה הייתי צריך להגיד לו שאני אב הבית.
עתידות: טיול בהר הזיתים

זה המפגש השני של אנשי "ויקיפדיה" שנערך באוניברסיטת תל אביב. המטרה של המפגש היא גם חברתית וגם לימודית, או כמו שאומרים בשפה הצבאית של פיקוד העורף, במילה אחת: ריענון.

הר הזיתים
הר הזיתים דובי זכאי
למפגש הזה הגיעו בערך 70 אנשים או אם תרצו ויקיפדים. כולם מכירים את כולם, כולם נראים אנשים די חכמים, וכולם ביחד מין קומונה שכזאת. מי שפתח את הכנס היה הביורוקרט דוד שי. הוא הרצה על החשיבות של "ויקיפדיה", וסיפר שכיום ברחבי הארץ יש כ-300 ויקיפדים. הוא גם דאג להודיע שבקרוב יהיו טיול להר הזיתים ועוד כמה טיולים לכל מיני מקומות כדי למצוא ערכים חדשים שיהיה אפשר לכתוב עליהם.

בין לבין הוא גם התבדח על כך שהם ינסו להכניס ויקיפד ל"האח הגדול" או ל"הישרדות" כדי ש"ויקיפדיה" תקבל יותר חשיפה ותודעה ממה שיש לה כיום. או כמו שהוא הגדיר את חזונו: הוא מקווה שבקומונה של הוויקיפדים, ביום מן הימים, יהיו בסביבות 5,000 איש. ימים יגידו.

שי, בן
57, עובד בחברת מחשבים, הצטרף ל"ויקיפדיה" כבר לפני ארבע שנים וחצי. "כתבתי בעבר כמה ערכים ל'ויקיפדיה' האנגלית, וחבר סיפר לי שנפתחה גם 'ויקיפדיה' עברית, אז שלושה שבועות אחרי שהעברית נפתחה כבר הצטרפתי", הוא מספר.

שי טוען שכתב מאות ערכים ב"ויקיפדיה", אם לא יותר, הוא מבחינתו כבר לא כל כך סופר. מעניינת אותו יותר כמות האנשים שהוא רוצה לצרף לפרויקט. "אנחנו בין שישה לשבעה מיליון איש במדינה. יש מספיק אנשים שאפשר לצרף אותם ל'ויקיפדיה' ולהגדיל את המעגל שלנו", הוא אומר. "אני לא מדבר על אנשים שכותבים ערך פעם בחודש-חודשיים. אלא על אנשים שבכלל לא מכירים את המערכת. צריך לעשות את קפיצת המדרגה הזאת של יותר אנשים שיפעלו במיזם הזה".

איך אפשר להגדיל את כמות הפעילים?
"מי שכבר פעיל הוא פעיל, אין טעם לנסות לדחוף אותו כי צריך להזכיר שזה בהתנדבות וללא שום רווח. חוץ מזה, ישנם עוד המון אנשים שהם חובבי קריאה ודעת, הם פשוט צריכים לעשות את המעבר מקריאה לכתיבה. גם אם בהתחלה הערך שלהם יהיה כתוב לא הכי טוב, יהיו תמיד אנשים שישמחו לעזור. לדאבוני, אני יודע שכל התהליך הזה לא ייקח יום-יומיים, אלא הרבה מאוד זמן".

חשבתם לנסות למסחר את זה באופן כלשהו?
"זאת בעיה, שוב אני מזכיר שאנחנו לא גוף מסחרי. כשיש אירועים אנחנו שולחים הודעה לעיתונות, ולי באופן אישי יצא כמה פעמים להופיע בטלוויזיה ולייחצן את זה. בוא נגיד שהסיכוי לפתוח את ערוץ 2 ולראות את בר רפאלי מפרסמת את 'ויקיפדיה' זה דבר שהוא לא נראה לי כל כך אפשרי".

מי שנחשב אחד הבולטים בכל העסק של "ויקיפדיה" הוא דרור לין, בן 34, שביום-יום הוא עורך דין בתחום הביטוח. ל"ויקיפדיה" הוא הצטרף לפני ארבע שנים, גם הוא כמו שי הגיע דרך ה"ויקיפדיה" האנגלית. עד היום הספיק דרור לכתוב יותר מ-3,000 ערכים מתוך 86,265 ערכים שקיימים ב"ויקיפדיה".

איך קובעים איזה ערך ייכנס לאנציקלופדיה הממוחשבת? דרור מסביר זאת בפשטות. "יש לנו מעין פורום, ובו יכולים לתת את הדעת על אותו ערך שנכתב. אם הערך לא מספיק חשוב, יש דיון על הערך, ואחרי תהליך מסוים קובעים אם הוא יישאר או ירד".

בכל כמה זמן מתקיימים מפגשים כאלו ומה מטרתם?
"המפגשים מתקיימים בערך כל חצי שנה. המטרה שלהם היא גם חברתית, גם לימודית וגם לשפר את שיתוף הפעולה והעבודה בין כולנו ולהעביר נושאים חשובים. קח למשל את ה'ויקיפדיה' בצרפת, הם נפגשים פעם בכמה שנים כי כל אחד גר רחוק מהשני שם. פה הארץ קטנה אז אין לנו בעיה להיפגש הרבה יותר".

לא חושפים פרטים אישיים

בין כל הוויקיפדים שהגיעו למפגש היה ניתן להיתקל בשמות די מוזרים שהיו רשומים על גבי מדבקות שהודבקו על חולצותיהם: גלגמש, הגמל התימני, הידרו ועוד. בירור קצר מעלה כי הכינויים הללו נועדו לשמור על זהותם של הכותבים בלי שאיש ידע באמת מי הם ומה שמם האמיתי.
 

כוס קפה הפוך ליד עיתון ומקלדת
כוס קפה הפוך ליד עיתון ומקלדת Justyna Furmanczyk
"אנשים רוצים לשמור על הפרטיות שלהם ולא להיחשף, כל אחד מסיבותיו", מסביר לין. "אני יכול להגיד לך שבמפגשים כולם קוראים לכולם בכינויים ולא בשמם האמיתי כי רק כמה מהשמות אמיתיים. רק מעטים מהאנשים שבינינו יודעים".

אחד מאותם האנשים שאוחז בכינוי הוא סאני, בחור בן 18, תלמיד כיתה י"ג בגימנסיה הראלית בראשון לציון, אשר לומד בכיתה שנקראת "עתודת טכנולוגיה". כינויו של סאני הוא "הגמל התימני". מבט אחד חטוף בסאני יגרום לכם לא מעט כאבי ראש. במילים אחרות, הקשר בין תימני לסאני הוא כמו הקשר שלי עם לימודים בכיתת עתודה טכנולוגית.

"הכנסתי את הכינוי שלי גם כערך ב'ויקיפדיה'", מתגאה סאני. "זה התחיל מהעובדה שיש לי חבר ממש טוב שהוא במקרה תימני, שאני והוא מבלים הרבה ביחד, ובזכותו אני אפילו אוכל חריף. פעם אחת שיחקנו אחד נגד השני דרך הרשת, והחלטנו שלו יקראו 'תימני' ולי יקראו 'הגמל התימני'. ככה זה התחיל. אגב, בכל פורום שאני נרשם אליו, אני נרשם עם הכינוי הזה".

גם פונים אליך כ"גמל"?
"בוודאי. יש קטע שאסור לחשוף פרטים אישיים אם אותו אדם לא רוצה. אני מכבד את מי שמבקש, והשאר מכבדים אותי".

ל"ויקיפדיה" הגיע סאני לפני שנה בערך, ומאז הוא הספיק לכתוב בסביבות 150 ערכים. "אהבתי מאוד לקרוא על כדורגלנים בחו"ל", הוא מספר, "ויום אחד חיפשתי שם של כדורגלן ולא מצאתי עליו ערך, אז החלטתי לתרגם את הערך שלו מה'ויקיפדיה' באנגלית ל'ויקיפדיה' בעברית, ולאט-לאט התחלתי להיכנס לתוך העניין הזה".

מה גרם לך להישאב אל תוך הסיפור הזה?
"אהבתי מאוד לקרוא על כדורגלנים, והגעתי תמיד ל'ויקיפדיה' דרך מנוע החיפוש של 'גוגל'. כי זה תמיד נותן את האופציה הראשונית. בזמנו תרגמתי את הערך מאנגלית לעברית וראיתי שיש אנשים אמיתיים מאחורי 'ויקיפדיה', וכל העניין הזה התחיל לסקרן אותי. בהתחלה זה היה יותר כמו תחביב, אבל פתאום נגררתי לזה. ראיתי שיש אנשים, יש פעילויות, יש עניין סביב זה, ואמרתי לעצמי שגם אני רוצה, אז התחלתי לכתוב יותר ולהיות יותר מעורב. הערכים שאני כותב עליהם קשורים בעיקר לכדורגלנים בחו"ל".

התקשיתי למדי להבין את סיבותיו של סאני, בדיוק כמו שהיה לי קשה לשבת על כיסא בהרצאה שנמשכה כשלוש שעות, דבר שלא קרה לי מאז גן טרום-חובה. אז החלטתי לקום, למתוח את איבריי ולצעוד לעבר היציאה מהאוניברסיטה. באותם רגעים נצרתי בזיכרוני את החוויות שהיו לי מהביקור הראשון ואולי האחרון באוניברסיטת תל אביב. את מחשבותיי קטע סטודנט צעיר שביקש ממני סיגריה. לאחר שקיבל את מבוקשו פנה לידידתו ואמר לה: "תראי איזה כיף פה, יש אחוות סטודנטים". לפחות הוא לא חשב שאני אב הבית.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים