חרדים לשכונה
ממש מתחת לאפם של התושבים, צצים בשכונת נחליאל כפטריות אחרי הגשם, עשרות כוללים, בתי כנסת ובתי מגורים לאברכים. התושבים טוענים כי שליחים מטעם האברכים מנסים ואף מצליחים להחזיר קטינים בתשובה. עיריית חדרה: "כל פעילות של בנייה בלתי חוקית תטופל בהתאם"

בשכונה קיימים כיום לא פחות משישה כוללים ועשרה בתי כנסת ברדיוס של 400 מטר. וכל זאת בלי להתייחס לתוכניות עתידיות להקמת בתי מדרש נוספים.
תושבי השכונה החליטו לפעול והחתימו את שכניהם בשם ועד הפעולה. לאחר שפנו לכל חברי המועצה הם אומרים כי לא יבחלו בשום צעד כדי לסלק את בתי המדרש מהשכונה כולל פנייה לערכאות משפטיות.
סיור של חמש דקות בשכונת נחליאל מבהיר על מה מתלוננים התושבים במקום. כבר בכניסה לשכונה מרחוב הרצל מבחינים בבית כנסת גדול, שבערבים משמש גם לקיום אירועים (אולמות שמחה מרעישים), זאת בסמיכות לבתי מגורים.
בנחליאל עצמה ניתן להבחין בכוללים ובתי כנסת שצצים כפטריות אחרי הגשם. "ליד הבית שלי לקחו בית מגורים והפכו אותו למדרש דתי - יש שם שני אולמות שמחה, בית כנסת, חדרי לימוד ומקווה", מספר תושב השכונה איתמר אריאל, "בסמוך השכירו בית למגורים לאברכים.
"במרחק הליכה של כמה עשרות מטרים ישנם עוד כמה כוללים. אזור בשכונה שהיה פעם ריאה ירוקה עם נדנדות הפך למוזנח. את בית הספר בשכונה ביל"ו הפכו לבית ספר דתי ורק לפני שבוע גיליתי שמקלט ציבורי ששימש לבני
בנוסף, מסתבר שיש תוכניות להרחיב את הפעילות הדתית בשכונה. "הופכים פה דונם אדמה שאמור לשמש שתי יחידות דיור לכזה שישמש שמונה יחידות דיור", מספר אריאל, "אלה דירות זולות מאוד וקטנות וברור שזה מופנה לאוכלוסייה חרדית.
האזור הזה יהפוך תוך זמן קצר מאוד לאזור חרדי, לבני ברק 2. זאת המלחמה של ועד הפעולה שהוקם למען העניין הזה. בנוסף, יש פה פרדס שהיה שייך למשפחת רוטמן. הם מכרו את המגרשים ליזם. הוא הגיש בקשה לעירייה להפקיד תוכנית לכולל ובית מדרש בסמוך למטווח של חדרה. הגיע הרב בשם דהרי שהחליט שהוא רוצה להקים ישיבה וכולל על פינת דשא בשכונה".
עד לאחרונה הרגיש אריאל שהוא עומד לבדו במאבק נגד התחרדות השכונה: "הכוח המניע של המאבק הייתה הישיבה ברחוב הרצל הסמוך", הוא משחזר, "הטעות שעשינו הייתה שלא התחלנו לפעול כשהיא התחילה להתרומם לפני כשש שנים. כשהם התחילו לבנות את המקום, אמר לי מישהו שיגיע למקום רב גדול. כשנכנסתי לעובי הקורה הבנתי שבונים במקום בית כנסת.
"הלכתי לשכן הסמוך למקום ואמרתי לו שבקרוב מול הבית שלו לא יהיה מקום לחנות. מה שצפיתי באמת קרה – יש שם שני אולמות שמחה באזור מגורים, זה אסור על פי חוק. יש שם בית מדרש שפועל כל יום. כשדבר דומה התחיל להתרומם ברחוב שלי, אמרתי שפה זה לא יהיה.
"במאבק הקודם הייתי לבד, אבל מתחת לבית שלי אני לא אתן והתחלתי להיות יותר אגרסיבי. זה הגיע למצב שהבעלים של בית הכנסת פנה לידיד משותף שלנו ואמר לו שידבר איתי כי הוא שמע שאני מתסיס את השכונה נגד הישיבה. אני אמרתי לו שפה לא תהיה ישיבה, מקווה או בית מדרש".
היחידה שהייתה לצדו בניסיון הקודם להיאבק היא אשתו גניה. "הישיבה נמצאת בחזית הבית שלנו", היא מסבירה, "השכונה התמלאה במשפחות מרובות ילדים. הילדים רצים בפראות בכביש לישיבה מבלי להסתכל ולכן היו לי במקום כבר שלוש תאונות.
"ישנם קרוב ל-200 רכבים שחונים במקום כאשר בימי שני וחמישי כל המדרכות עמוסות. בנוסף הם עושים במקום אירועים. זה מפריע לנו פיזית. כשאני לוקחת את הנכדה שלי לגן בבוקר מאוד מלוכלך בסמוך למקום. אני מרגישה שיש השתלטות חרדית בשכונה. אם לא נתעורר, הם יגרמו לכך שכולם יעזבו פה".
בניגוד למאבק הקודם, הפעם הבין מהר מאוד אריאל שהוא כבר לא לבד במאבקו ומיד החל לפעול כדי לאגד את תושבי השכונה נגד התופעה. הם הקימו ועד פעולה שאריאל משמש כדוברו.
איך הבנת שהפעם אתה לא לבד במאבק?
"אנשים התחילו להגיע אליי ולקחו אותי לסיור בשכונה לכל הישיבות שקיימות. בשבת האחרונה סיפרו לי אחרי שיצאנו מבית הכנסת, שבמתחם הריאה הירוקה תוקם עוד ישיבה. כנראה היו שראו את המקום הזה ככר נרחב לפעילות של הציבור החרדי.
"לדעתי זה נובע מכמה סיבות: הם מקבלים פה להבנתי סיוע מחברי מועצת העירייה. הם הגיעו דווקא לשכונת נחליאל כנראה כי יש פה אוכלוסייה שקטה, מבוגרת, מסורתית וגם במצב סוציו-אקונומי בינוני ומטה ואז הם חשופים לאנשי דת שכוחם בלשונם".

לפני שבועיים ערכו התושבים ישיבה ובמהלכה חתמו 200 משפחות על טפסים להקמתו של ועד פעולה בנושא.
"הייתה קבוצה של אנשים שהתנדבו לצורך העניין ועברה מבית לבית, הודיעו על הישיבה", מספר אריאל, "למקום הגיעו מעל 180 בתי אב, כאשר יש בשכונה מעל 5,000 אנשים.
"אני מקבל עדכונים שעוד אנשים שומעים ומבקשים לחתום. אנשים כבר רואים כמה צעדים קדימה ואומרים שאם נצטרך ללכת למאבק משפטי, אנשים בשכונה יהיו מוכנים להכניס את היד לכיס. כבר מצאנו עורך דין שהמומחיות שלו היא בחוקי בנייה".
אילו ההחלטות התקבלו באותה ישיבה?
"הקמנו ועד פעולה. הפצנו את המכתב שהוצאנו לראש העירייה ולחברי המועצה עם חתימות של התושבים ונכון להיום אף אחד לא השיב לנו. אנחנו מחכים כעת שבועיים לתשובה מהם. המטרה שלנו היא להגיע לסיכום חיובי: להוציא מפה את הישיבות, להחזיר את הישיבה למה שהיא הייתה פעם, ללכת לפי חוקי הבנייה הנורמטיביים שבתי מגורים יהיו כאלה ולא יהפכו לישיבות.
"לא ייתכן שברדיוס של 200 מטר יש שבע ישיבות וכוללים. אני כבר לא מדבר על התופעה של הוצאת ילדים מבתיהם (ראו הידיעה במסגרת). עירבתי בנושא את המועצה לשלום הילד, אני מכיר לפחות 30 ילדים מגילאים 13 עד 18 שנלקחו מבתיהם ועברו לישיבות. למקום כבר הגיעה עובדת סוציאלית והיא נחרדה ממה שהיא ראתה והעבירה את זה הלאה במחלקת הרווחה".
אתה מכיר מאבקים דומים במקומות אחרים?
"אני יודע על ניסיונות להקים בית מדרש בשכונה יותר ותיקה וחזקה – שכונת ניסן. הולך להיות שם מאבק והתושבים לא ירשו שבית המדרש יקום. היו מקומות בתל אביב כמו ברמת אביב ג' שניסו לעשות דבר דומה.
"הם הגישו בקשות מסודרות למועצת העירייה, קיבלו את הטענות שלהם והישיבה לא הוקמה. אותו דבר היה בחיפה, התושבים נכנסו לישיבה פנימה, זרקו הכול החוצה, העמידו בחוץ אנשי אבטחה שהם שכרו ובזה נגמר הסיפור. כך שיש מאבקים דומים שצלחו".
בשבוע שעבר אמר חבר המועצה סמי לוי מש"ס: "אנחנו לא הולכים להחזיר אף אחד בתשובה, נהפוך הוא – אני נגד להביא כל מיני קבוצות חרדים לחדרה", אמר לוי.
השבוע נמסר מדובר תנועת ש"ס, בועז ביטון, כי "חדרה היא אחת הערים השפויות ביחסים של דתיים וחילוניים וכואב לי הלב שלאחר הבחירות מנסים לעלות טיעונים שונים ומשונים על התחרדות שכונה מסוימת.

"שכונת נחליאל תמיד הייתה שכונה עם ציבור דתי רב. יש שם ארגונים עצמאיים של רבנים שונים שאין להם קשר לש"ס".
מעיריית חדרה נמסר כי "כל פעילות של בנייה בלתי חוקית תטופל בהתאם על ידי עיריית חדרה. העירייה השקיעה תקציבי ענק בשנים האחרונות בפיתוח וטיפוח שכונת נחליאל". כמו כן נמסר כי ועדת ההקצאות הינה ועדה מקצועית בלתי פוליטית ובלתי תלויה שבראשה יושבים מנכ"ל העירייה, המהנדס והיועצת המשפטית.
"בכל הקשור לעיריית חדרה ומדיניותה, העירייה בפירוש תתחשב בעמדת נציגי התושבים ורצונותיהם בהקשרים המובאים בכתבה. צריך גם להבין שישנם נושאים שלאו דווקא קשורים או תלויים בעיריית חדרה".