עבודות שירות
חוזר מנכ"ל משרד החינוך אוסר באופן מפורש על הענשת תלמידים באמצעות ביצוע עבודות פיזיות. אולם כנראה שבתיכון מטרו-ווסט ברעננה לא שמעו על החוזר, והעונשים המקובלים בו הם עבודות תחזוקה אחר הצהריים. התלמידים זועמים: זה לא מונע הפרעות ובעיקר מבזבז זמן יקר שאפשר היה להקדיש ללימודים

תלמיד בכיתה צילום הדמיה: אלי דסה,עיבוד מחשב: cc-by
"מי שמפריע במהלך השיעור, צריך לבוא ביום ראשון אחרי סיום יום הלימודים ולקבל עבודה מסוימת, מה שאב הבית צריך באותו רגע", סיפר אחד התלמידים בשיחה עם זמן השרון, "בדרך כלל מדובר על סחיבת שולחנות וניקיון בבית הספר".
לדברי תלמידים בבית הספר, אחד העונשים שניתנו היה סחיבת 12 שולחנות בית ספר מעמדת השומר אל אחת הכיתות. "לא מספיק שאנחנו לומדים עד השעה 15:00 או 16:00, אנחנו צריכים לבוא לאחר שעות הלימודים ולסדר את בית הספר", התלונן אחד התלמידים.
למרבה ההפתעה, בחוזר מנכ"ל משרד החינוך נח/10א נכתב במפורש כי אין להעניש תלמידים באמצעות פעולות לניקיון או לטיפוח בית הספר. "בית הספר יוכל לקבוע בתקנון תורנויות שונות של תלמידים. בכל מקרה חייבת להיות מעורבות ופיקוח של מבוגרים על עבודת התלמידים. לעתים רחוקות ניתן אף לשחרר תלמידים משיעורים כדי שיקיימו תורנויות בית ספריות. בשום פנים אין להשתמש בפעילויות אלה כענישה", נכתב באופן ברור שאינו משתמע לשתי פנים.
בחוזר נוסף של משרד החינוך מצוין בפירוש אילו עונשים אסור להטיל על תלמידים: "להלן אמצעים בהם בית ספר על יסודי אינו רשאי לנקוט: עונשי גוף, הפעלת אלימות מילולית, הפחתת ציון בלימודים בשל התנהגות לא נאותה, רישום נזיפות ביומן הכיתה", נכתב בחוזר מנכ"ל מיוחד ט' התשנ"ז.
לחזור לזירת הפשע ולבקש סליחה
אז איזה עונש, לדעת התלמידים, עשוי להיות ראוי? "אולי לכתוב חיבור", מציעים כמה תלמידים, "אולי עבודה שיש בה גם ערך חינוכי או משהו שיש בו תרומה לכיתה בה הפריע התלמיד. משהו בסגנון של לחזור לזירת הפשע ולבקש סליחה".
מנהל בית הספר מטרו-ווסט, יורם שמחה, לא רואה כל בעיה בעונשים אלו. "ילד שמפריע בשיעור נשלח להירשם על הפרעה ובסוף היום הוא נשאר לעבודות שתורמות לשיפור חזות בית הספר", מסביר שמחה, "אני לא מוצא בזה שום דבר רע. אני אשמח שתלמיד שזה מפריע לו כל כך, פשוט יפסיק להפריע. חיבור
או עבודת כיתה זה לא לעניין. אני צריך שבית הספר ייראה נקי וזו בהחלט פעילות שמועילה לבית הספר".
מעיריית רעננה נמסר בתגובה כי "תפיסת החינוך ברעננה מעודדת את ערכי הסובלנות והכבוד הדדי, תוך אפס סובלנות לביטויי אלימות מכל סוג שהוא. כחלק ממדיניות זו, מקפידים כל בתי הספר בעיר על נהלי משמעת, סדר וארגון כדי ליצור סביבת לימודים בה כל תלמיד חש מוגן ובטוח. בתקנון תיכון מור מטרו ווסט, המחולק לכל התלמידים, מפורטים הנהלים של בית הספר, לרבות נהלי המשמעת הקפדניים במקרה של הפרעה בכיתה".