אבירה על גלגלים
תכירו את אפרת וקנין בת 29: היא גרה בבאר שבע, לומדת לתואר שני במנהל עסקים, ומרותקת לכסא גלגלים. בעל כורחה היא הפכה באחרונה ללוחמת אמיצה בחברת האוטובוסים המקומית, כשהחליטה שלא לספוג עוד השפלות

כמעט מדי בוקר תוכלו למצוא את אפרת בכיסא הגלגלים שלה בתחנה של קו מספר שבע בבאר שבע.
בהעדר רישיון נהיגה, האוטובוסים הם כלי התחבורה המרכזי שלה. האוטובוס מגיע, ואפרת מסמנת לו לפתוח את הדלת האחורית, שם מותקנת רמפה שבעזרתה תוכל לעלות.
הנהג סירב בטענה שהאוטובוס מלא בנוסעים, אבל אפרת רואה שעשרה נוסעים נכנסים פנימה בלי שום בעיה. לאפרת לא נותרה ברירה: "התיישבתי על מדרגת האוטובוס הקדמי, עד שהנהג פתח את הדלת האחורית. בסוף לא יכולתי להיכנס כי לא היה לו מפתח לרמפה. ונשארתי בתחנה. בכיתי. זו הייתה תחושה קשה מאוד".
זאת לא הפעם הראשונה בה חוותה אפרת השפלה בדרך לאוניברסיטה. היא נאלצת לספוג השפלות ועלבונות קשים מנהגי חברת האוטובוסים כמעט מדי יום. "אני מגיעה לתחנת האוטובוס, ולא פעם ולא פעמיים הנהגים רואים אותי ועוצרים בכוונה רחוק מהמדרכה כדי שלא אעלה לאוטובוס, כי עבורם אני מהווה מטרד תעבורתי", קובלת וקנין.
"פניתי לחברת מטרודן כמה פעמים במוקד הטלפוני כדי להתלונן, אבל הם לא טרחו לחזור אליי", היא טוענת. וקנין, החליטה לא לשתוק והחלה לתעד את התנהגות נהגי האוטבוס כלפיה.
כעבור כמה שבועות כבר היה בידיה דו"ח מפורט עם שורת מקרים שבהם נהגי אוטובוסים של
במקרה אחד, למשל, ביקשה לעלות על האוטובוס בדרכה אל הרופא: "ביקשתי ממנו שיתקרב לתחנה כדי שאוכל לעלות עם כיסא הגלגלים, אבל הוא אמר שהדבר בלתי אפשרי כי יש משאית שחונה לפני התחנה, דבר שהתברר כשקר", היא משחזרת.
לדבריה, היא לא ויתרה, ובשארית כוחותיה העבירה את גופה מכיסא הגלגלים למדרגת האוטובוס, כאשר הכיסא נותר בחוץ והיא אינה יכולה להתקדם פנימה. "הנהג התעצבן עליי וגידף אותי במשך כמה דקות מול הנוסעים. אני התעקשתי להיכנס פנימה", מספרת וקנין.
"לא ייתכן שנהגי חברת אוטובוסים עירונית יתעמרו בצורה כזו בציבור הנכים בבאר שבע" היא אומרת בכאב. "היחס אליי מצד הנהגים הוא פשוט בושה וחרפה, שערורייה. במקום לסייע לנכים, הופכים את חייהם לגיהינום".

וקנין שיגרה את הדו"ח שחיברה לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות במשרד המשפטים.
עו"ד עירית שביבשני מהמחלקה המשפטית בנציבות שיגרה מכתב חריף למנכ"ל מטרודן, אילן קרני, בו היא מודיעה לו שנשקלת הגשת תביעה אזרחית נגד החברה על התנהגות נהגיה כלפי ציבור הנכים ובכללם וקנין.
"אנו מתרשמים מפניות שהגיעו אלינו ומפיקוח יזום שאנו עורכים כי מסכת זו היא מנת חלקם של רבים מהאנשים עם מוגבלויות שנוסעים באוטובוסים, שאינם יכולים לדעת בוודאות אם יגיעו ליעדם בזמן, והם נאלצים להיאבק על זכויותיהם ומושפלים לעיני כל", כתבה עו"ד שביבשני.
מנכ"ל מטרודן אילן קרני שיגר מכתב תגובה בו הוא דוחה את האשמותיה של וקנין. לדבריו, המקרים אשר צוינו בדו"ח שחיברה וקנין לא תואמים את המציאות. לטענתו, החברה שדרגה את צי אוטובוסיה, אשר מתואמים ונגישים לציבור הנכים, כך ש-90 אחוז מהאוטובוסים יהיו עם רמפות נגישות לנכים.
"מטרודן מחויבת לרמת שירות גבוהה לכלל הנוסעים, לרבות נוסעים בעלי מוגבלויות, ותוסיף ותפעל באופן מקצועי ואמין בהיבט זה", כתב קרני.