שחיתות בעירייה? שוטה חובל מתעשר
המהנדס שוטה חובל חי כמלך בווילה יוקרתית בחולון וזה לא הנכס היחיד שלו. תמוה עבור פקיד בעירייה. במשטרה חושדים כי מדובר בשחיתות

במפלג ההונאה במחוז תל אביב, כמו ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה), עוקבים, ולא בפעם הראשונה, אחרי האיש שמרכז בידו במשך שנים רבות עוצמה בלתי נתפסת. חלק מהתלונות שהוגשו בעבר לא הצדיקו כלל חקירה, אחרות נפתחו ולא הבשילו לכתב אישום.
הפעם בחקירה הקרויה "רב חובל" חשוד חובל בלקיחת שוחד מיזמי נדל"ן ובמשטרה השקיעו מאמץ גדול במיוחד באיסוף החומר לקראת מעצרו, השבוע. בין השאר ינסו במשטרה לסרוק את הנכסים שמחזיקה המשפחה המורחבת של הפקיד הבכיר מהעירייה ויבקשו ממנו להסביר כיצד הגיעו להיקפים הללו.
לפני שלוש שנים, לדוגמה, עשה שוטה חובל, בן 63, מהלך נדל"ני משמעותי כשרכש יחד עם קרוב משפחתו, שבתאי מיכאלי, שטח של למעלה מדונם בבת ים. השטח היה מיועד במקור למסחר והשניים הובילו מהלך לשינוי הייעוד למתחם להקמת תחנת דלק.
מפירוט הבקשה שהגישו לרשויות עולה עוד כי לשניים כוונה להקים במקום גם מסעדה, חנות, משרדים ומחסנים. חובל עצמו, אגב, לא חתם את שמו על מסמכי הבקשה לשינוי ייעוד הקרקע. יוזם התכנית, כך נכתב עליה: "שבתאי מיכאלי ואחרים".
אלא שרצה הגורל וזמן לא רב אחרי חתימת העסקה נעצר שותפו של חובל וזכה לתואר המפוקפק של מי שעומד מאחורי אחד ממבצעי הייבוא הגדולים ביותר בהיסטוריה של סמים לישראל. חוקרי המשטרה, שעצרו את מיכאלי, העריכו כי מן החומרים שמיכאלי וחבריו הביאו מאירופה ניתן לייצר סמים בשווי של כמאה מיליון שקל.
בשלב הראשון חילטה לו המדינה מיליון שקל ושש מוניות שהיו בבעלותו ובבעלות
השטח בבת ים איננו הנדל"ן היחידי שחובל מחזיק. בשכונת הווילות הנאה שבה הוא מתגורר בחולון יש לו בית פרטי ענקי הכולל מרתף, קומת קרקע, שתי קומות נוספות ויציאה לגג. כל זה, כך נראה, היו כסף קטן מול בניין הקומות בשווי כמה מיליוני דולרים שחובל מחזיק בשותפות עם אחיו מישה חן ברחוב נחלת בנימין 100 בתל אביב.
גם לאחיו, כמו לשותף מיכאלי, יש עבר בתחום הסמים, אחרי שבשנות התשעים הוא הואשם בסחר ונדון לשמונה שנות מאסר בפועל. לפני כמה שנים חשף עיתון "העיר" כי בבניין בנחלת בנימין ישנן חריגות בנייה.
הבקשה הראשונה הקשורה למבנה הוגשה לוועדה המקומית לתכנון ובנייה בספטמבר 1997 וכללה הקמת בניין חדש ובו מרתף, קומת חנויות ושלוש קומות מגורים, שבהן תשע יחידות דיור. בנובמבר 2000, במסגרת בקשה נוספת, אושר לאחים להוסיף לכל אחת מהדירות בקומה העליונה חדר על הגג.

"העיר" חשף אז כי בפועל נסגרו גם שלושת החדרים שעל הגג ליחידות נפרדות והושכרו לחברות סלולריות שהקימו אנטנות על הגג. כמו כן, נסגרו כמה חלקים נוספים בבניין והוסבו לחדרי מגורים שהושכרו גם הם.
ביקורת שהזמינה אז העירייה ממשרד הפנים סיכמה כי "הגם שספק אם התרת הצפיפות במקרה דנן ובכלל הינה בגדר פרשנות נכונה וראויה להוראות התוכניות התקפות לעניין זה, אין אנו רואים לנכון לקבוע כי מדובר בהיתר שהוצא לכאורה שלא כדין". עוד קבעה הבדיקה כי יש בבניין ליקויים, אך קלים.
שוטה חובל מצא את עצמו תחת מתקפה. גורמים שונים החלו לתהות מי העניק את האישורים לבנייה למי שבכבודו ובעצמו אחראי על מתן האישורים הללו. חובל מיהר והגיב כי הוא איננו קשור לטיפול בנכס הזה ולא עסק כלל בבנייה ובתוכניות.
ייפיתי את כוחו של אחי לטפל בכל, טען. אם לשפוט לפי הניירת שהסתובבה סביב הפרויקט רחב ההיקף הזה, והמצויה בחלקה בידי מעריב, הרי שחובל היה בסוד העניינים, לפחות על הנייר.
דבר ראשון, כדי שיהיה ברור לכל מי שיטפל בפרויקט במה דברים אמורים, דאג חובל לשלוח מכתב למהנדס העיר כשהוא מיידע אותו כי אמנם איננו מעורב בפרויקט, אבל הבקשות שהוגשו למחלקה לרישוי הבנייה "שייכות למשפחתי".
שנתיים לאחר קבלת היתרי הבניה נזכר חובל לחתום על ייפוי כח, לפיו "אני החתום מטה שוטה חובל מייפה בזאת את כוחה של הגב' פנינה חן (גיסתו, ק.ל) לטפל בכל הקשור לנכס ברחוב נחלת בנימין 100 ובהוצאות הרישיון לגבי הנכס, כולל פרסומים והקלות".
לפני כשנה התעוררה לפתע שוב הפרשה והעלתה כמה סימני שאלה לגבי גרסתו של חובל באשר לקידום ענייני הבניין בנחלת בנימין. היה זה כשעו"ד מנחם רובינשטיין הגיש נגד חובל עתירה מינהלית בשמו של דוד בן מיכאל, מהנדס בניין, קרוב משפחתו של חובל.
העתירה מגוללת את סיפורו של בן מיכאל, שלדבריו בין השנים 2002-1999 שימש כמייצגו של חובל בבקשה למתן היתר בנייה לבניין בנחלת בנימין ובשלב כלשהו אף שימש כקבלן מבצע של הבניין.
בעוד שבעיריית תל אביב, יחד עם שוטה חובל, טוענים כי חובל לא היה מעורב כלל בבנייה ובטיפול בנכס, סיפר בן מיכאל בבית המשפט כי לא רק שחובל היה מעורב, אלא גם דרש ממנו לבצע בבניין פעולות שעמדו בניגוד לחוקי התכנון והבנייה.

חובל, טען בן מיכאל בבית המשפט, השתמש באגף שעליו הוא מופקד כדי לעכב אישורי בנייה למבנים שבהם טיפל ודאג להביא לביטולן של פגישות מקצועיות שתוכננו לו עם בעלי תפקידים שונים באגף שלו. לדברי בן מיכאל, במהלך מפגש שלהם בבית המשפט אמר לו חובל שהיה צריך להרוג אותו מזמן.
עיריית תל אביב, שבשלב ראשון הודיעה לפרקליטו של בן מיכאל כי חובל יחדל לטפל בתיקים שבהם הוא עוסק, הכחישה מטעמו את הטענות. לבית המשפט גם הגישה העירייה תצהיר של מישה חן, אחיו ושותפו של חובל, שלקח על גבו הכל והצהיר כי חובל עצמו לא היה מעורב כלל בכל תהליך הבנייה.
אני טיפלתי בכל, הצהיר חן, שוכח שברוב התקופה בה תוכנן ונבנה הבניין הוא בילה מאחורי סורג ובריח בעקבות הרשעתו בעבירות סמים.
מסמכים שהגיעו לידי מעריב מעלים בכל מקרה כמה שאלות לגבי הטענה הזו. כך, תעודת העוסק המורשה שהוצאה לבניין רשומה על שם "חן חובל". אל "חן חובל" ממוענים גם ההחזרים ממס הכנסה, וגם החשבוניות עבור עלויות הבנייה הוצאו עבור "שוטה חובל ומישה חן".
מי שמתגלה כאשת נדל"ן של ממש היא חמותו בת ה-80 של שוטה חובל, חנה ישראלי. ישראלי עבדה בעבר כאחות בבית החולים איכילוב, ואולם מאז יצאה לפנסיה הספיקה לרשום את שמה על כמה עסקאות נדל"ן מעניינות במיוחד.
חוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה, שקיבלו חלק מהחומרים הללו, ינסו לברר מהיכן הכסף, ואם הוא לא שימשה ככיסוי עבור מישהו אחר.

הבקשות להיתרי בנייה שנולדו בהמשך דיברו כבר על בנייה של 25 מטר נוספים לגובה, כשמונה קומות.
האחות הפנסיונרית מאיכילוב ניגשה למכרז השאפתני הזה וזכתה ב-120 מ"ר תמורת 828 אלף שקל. זכויות הבנייה העתידיות שלה בקומות הבאות שייבנו עומדות על לא פחות מ-556 מ"ר. על בקשות להיתרי בנייה במקום חתום יוסי חן, בן אחיו של שוטה חובל.
בדיקה בנסח הטאבו של הבניין מגלה שעל שמה של ישראלי רשם בנק ירושלים משכנתה על סך של מיליון שקל, אלא שבהתכתבות בין הבנק לבין בעלת החוב, שהגיעה לידי מעריב, ממען הבנק למשכנתאות את המכתבים, משום מה, גם אל שוטה חובל בעצמו.
זמן קצר אחרי העסקה הזו דהרה הגברת ישראלי אל הפרויקט הבא, כשהיא רוכשת מרתף ענקי בבניין ברחוב גורדון בתל אביב. בדיקה מעמיקה של העסקה הזו מגלה כי ישראלי ביצעה אותה יחד עם מריה אלישקוב, היום בת 82, חמותו של דוד מנשרוב, עוד אחד מעצורי השבוע בפרשה.

כך או כך, היום מחזיקה "ברית החמיות", חמותו של שוטה חובל וחמותו של דוד מנשרוב, במרתף שעבר בינתיים חלוקה. צד אחד שלו מושכר לקליניקה והשני משמש כמשרד עורכי הדין של יוסי חן, אחיינו של חובל.
מי שמבקש לדעת פרטים על העסקה הזו יוכל ללמוד אותם מידיעה שפורסמה אחרי הרכישה ב"גלובס", ולפיה "קבלן תל אביבי קנה ממשקיעי חוץ מרתף בן 200 מ"ר ברחוב גורדון 49 בתל אביב. הוא ישלם 194 אלף דולר, שהם 970 דולר למטר. בכוונת הקבלן לחלק את המרתף לחדרים ולהשכירו למשרדים".
הגברת ישראלי מחזיקה אולי בנדל"ן יקר ומניב, אבל רואה החשבון שלה חיים חנוך, שייצג בעסקת נחלת בנימין גם את שוטה חובל ואחיו, פנה כשנתיים לאחר חתימת העסקאות למס הכנסה בניסיון לבטל את הקנסות שנרשמו לה, בנימוק שלפיו מדובר ב"קשישה".
שוטה חובל לא אוהב את העיתונות כשזו נטפלת אליו. לפני כמה שנים חשף המקומון "העיר" כי חניון הפועל ללא רישיון בדרום רחוב הירקון, סמוך לכרם התימנים, מופעל על ידי חברת א.שקדים. מפעילי החניון הגיד שו כמה פעמים בקשה לקבלת רישיון, ומשד נדחו השתלטו על שטח כפול מזה שמופיע בבקשה והחלו לאסוף כסף. מחצית מהון המדניות של החברה אז הוחזק בידי רעייתו של חובל ציפורה, וגיסתו פנינה חן.
הסיפור רק הלך והסתבך כשהתברר שמי שהשכיר את החניון הבלתי חוקי לבני המשפחה של חובל היא חברת פרויקט אורנים בבעלות איש העסקים מנחם אורן. החברה קיבלה קודם לכן אישור להסב לבית מלון שטח שהיה מיועד להקמת בית ספר, כשחובל משתתף בחלק מהדיונים וחתימתו מתנוססת על טופס 4 שניתן לבניין.
חובל טען אז בתגובה כי אשתו העבירה מזמן את מניותיה בחברה לגיסתו וכי לו עצמו אין שום קשר לחברה. "חובל מוסר שאין לו קשר לחברת א.שקדים", הודיעה אז עיריית תל אביב בשמו. אלא שגם כאן מסמכים המצויים בידי מעריב מלמדים כי גרסתו של חובל לא מסתדרת לגמרי עם העובדות.
מסתבר כי חברת א. שקדים, שבמשך שנים מתנהל סכסוך עסקי ומשפטי חריף בין שותפיה, מפעילה זה כמה שנים גם את בית הקפה של בית החולים איכילוב. תמונות המצויות בידי מעריב תיעדו את בנו של חובל כשהוא עובד גם בחניון וגם בבית הקפה. מסמך אחר מעלה כי שוטה חובל בכבודו ובעצמו היה חתום על ערבות בנקאית לפעילות החברה, זו שלטענתו אין לו שום קשר אליה.
חוקרי יאח"ה מחזיקים באוסף של תלונות שהוגשו לאגף שאותו מנהל חובל במהלך השנים על צווי הריסה שלא נאכפים, על חריגות בנייה שאינן מטופלות, ועל היתרים שניתנו באופן מעורר שאלות. בחלק מהמקרים, חושדים ביאח"ה, היו בין הבעלים הללו ומי שייצג אותם גם אנשים שקשורים כך או אחרת לשוטה חובל.
בין התיקים שנלקחו מאגף ההנדסה נמצא גם זה של הבניין ברחוב בן יהודה 166. בבניין יש דירות הנמצאות בבעלות המהנדס דוד מנשרוב ודירה בבעלות יוסי חן, אחיינו של חובל. במשטרה יבדקו את תקינות ההליכים שהביאו לאישור הוספת שלוש קומות לבניין.

מנגד, כאשר עוסקים בשוטה חובל, כדאי להוסיף לדברים קורטוב של זהירות. זו לא החקירה הראשונה המתנהלת נגדו וגם לא הפעם הראשונה שהוא נעצר. את הפעמים הקודמות הוא צלח בשלום.
תגובת עו"ד ציון אמיר: "הטענות שהועלו נגד מרשי מזכירות לי באופן כמעט מלא ומדויק את הטענות שיאח"ה העלתה נגדו כבר בשנת 2004. אז, כהיום, יצאה המשטרה בכותרות דומות שייחסו לו מעשים פליליים ומעשי שחיתות, והנה מכל אותן טענות לא נותר דבר וחצי דבר, אבל מי זוכר את זה היום? להערכתי, זה המצב גם הפעם. מרשי משוכנע לחלוטין בצדקתו ומביע צער על העלאת חשדות בלתי מבוססים נגדו.