לא רוצים ללמוד ביפו

תופעה: יותר ויותר הורים מיפו שולחים את ילדיהם ללמוד במוסדות חינוך רחוקים. הסיבה: "הערבים אלימים, רמה הלימודים יורדת ואנחנו לא רוצים שהילדים שלנו יהיו בקרבתם". ח"כ נאדיה חילו מפתיעה: אני מבינה את החשש של ההורים וגם את זכותם לבחור באיזה בית ספר ילמדו ילדיהם ולרצות לשמור עליהם. אבל הפתרון אינו הדבקת תוויות או בריחה

קרין ספינגולד, זמן תל אביב | 1/9/2008 11:56 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נראה כי ביפו, עיר נמל עתיקה שכמעט מאז ומתמיד אכלסה תושבים ערבים  ויהודים החיים זה לצד זה, המתיחות ב- 2008 בין שני הצדדים רק גואה. הורים לתלמידים מיפו מעדיפים לשלוח את ילדיהם ללמוד במוסדות חינוך רחוקים למרות שהנסיעה אורכת זמן רב ובמקרים מסוימים ידם אף אינה משגת את המימון שלה.
בית ספר
בית ספר אדי ישראל


עירוני ז' הוא אמנם תיכון שהאוכלוסייה בו מעורבת ויש גם מי שיגדיר אותו כ"דו לאומי" אך לאחרונה החלו להישמע ביפו לא מעט קולות הקוראים ל"החזרתו" לאופיו המקורי – תיכון יהודי. גם התושבים הדתיים נתקלים בבעיה: ביפו כמעט ואין מוסדות חינוך דתיים וחרדיים ובמוסדות החילונים לומדים גם ערבים.

"יש המון מלחמות, הורים לא רוצים שהילדים שלהם ילמדו בעירוני ז' לא בגלל הרמה אלא בגלל הערבים", אומרת אם, שבתה עולה לכיתה י"א בעירוני ז'. עם זאת היא גאה בכך שאתה בנה שלחה ללמוד בצפון העיר, בתיכון חדש. "הילדים שלנו צריכים לנסוע לבתי הספר שלהם במשך שעה וחצי-שעתיים אפילו שיש להם בית ספר אזורי קרוב. הבן שלי, בגלל הפקקים שיש בשדרות ירושלים יוצא מהבית בשבע למרות שהוא מתחיל ללמוד רק ברבע לתשע. הבת שלי עמדה על כך שתישאר ללמוד בעירוני ז' למרות הסירוב שלי. אני לא מרוצה מזה. הערבים אלימים, רמת הלימודים יורדת ואנחנו לא רוצים שהילדים שלנו יהיו בקרבתם".

ערבים ביפו זה לא דבר חדש.
תלמידים בכיתה
תלמידים בכיתה אדי ישראל
"נכון. אין הרבה אפשרויות ואין מה לעשות ביחס לזה. וזה צורם שלהם בנו עכשיו בית ספר חדש (תיכון אג'יאל, ק"ס) ולנו אין. ההורים מתעצבנים ובצדק. אנחנו גדלנו והתחנכנו ביפו ואין לנו את התנאים שיש להם. חס וחלילה אין לי שום דבר נגדם אבל אי אפשר לעשות איפה ואיפה".
"את צריכה לבוא לפה בלילה ולראות את התנהגות הערבים", אומרת אם אחרת, ששלחה את בתה שעולה לכיתה ח' ללמוד בתיכון בבת ים.

"שלחתי אותה לשם בגלל שבעירוני ז' לומדים ערבים. הם משתוללים. זה לא כמו שמייפים את הכל בתקשורת ואומרים שהם לא עושים שום דבר. היא נוסעת חצי שעה ולומדת בתיכון שיש בו רק יהודים. רבים בורחים מהשכונה. יש בשכונה בנות שמפחדות לרדת למטה כי הערבים שורקים להן, מאיימים עליהן. זו הסיבה שלא אשלח את הבת שלי לעירוני ז'".

רק עכשיו הבנת שביפו יש הרבה ערבים?
"בזמן האחרון המצב החמיר. לטעמי, יש עליה גדולה מאוד של מספר הערבים שבאים לקנות פה דירות".

"עירוני ז' הוא לא בית ספר דו לאומי. זה בית ספר יהודי פרופר", קובע נחרצות יו"ר ועד ההורים, יעקב לוי. על כך שבעירוני ז' לומדים גם ערבים ובכך האוכלוסייה במוסד החינוכי מעורבת, הוא אומר: "בבית הספר לא חוגגים חגים של ערבים אלא רק חגים יהודים. הם החליטו לבוא ללמוד שם כי אולי הם רוצים חינוך טוב יותר. עירוני ז' היה תמיד בית ספר יהודי".

רוית (שם בדוי), אם לשלושה, טוענת כי היא נאלצת לשלוח שניים מילדיה לגן ילדים דתי לא מוכר בשכונת תל כביר, בגלל התנגדותה שילמדו עם ערבים. לדבריה, המחיר כבד והיא אינה מצליחה לעמוד במעמסת התשלומים. "כרגע אני לא

עובדת ואני לא מצליחה לשלם את הסכומים האלה: זה 300 שקל לכל כיוון לחודש על כל ילד, שני כיוונים זה 600 ושני ילדים זה 1,200 שקל. זו בעיה קשה, יש פה אוכלוסייה דתית שאין לה מסגרות. יש רק בתל כביר ובבת ים ושם גם צריך לשלם אגרת תושב חוץ. פניתי לעירייה ואמרו לי שזו אוכלוסייה מעורבת ושאם לא מתאים לי שאעבור דירה. אני רוצה לעבור אבל אין לי יכולת כלכלית".

רוית, שמתגוררת ביפו כבר שמונה שנים, מעדיפה לשלם את הסכומים שאין לה בלבד שלא תצטרך לשלוח את ילדיה למסגרת חינוכית שלומדים בה ערבים. "אני לא מוכנה להכניס את הילדים שלי לגן עם ערבים, לא מוכנה שהילדים שלי ילמדו אתם. חוץ מזה אנחנו מהמגזר הדתי ואני רוצה שהילדים שלי יתחנכו בדרך שבחרנו". 

 רק אל תגידי שלפני שעברת ליפו לא ידעת שיש בה ערבים.
"בזמנו לא חשבנו על העניין הזה כי לא היו לנו ילדים. בדיעבד עשינו טעות. חבל שאנשים יעזבו את יפו כי אין מוסדות ראויים ליהודים חילונים וערבים אבל מצד שני יש מוסדות עם ערבים שלא מעט יהודים לא רוצים שילדיהם ילמדו אתם".

ח"כ נאדיה חילו שמתגוררת ביפו, מסרה בתגובה: "אי אפשר לעטוף את האלימות הגואה באמירות גזעניות", היא אומרת, "יש ביפו נוער שוליים ובמידה מסוימת אני מבינה את החשש של ההורים וגם את זכותם לבחור באיזה בית ספר ילמדו ילדיהם ולרצות לשמור עליהם. אבל הפתרון אינו הדבקת תוויות או בריחה. הפתרון הוא הגברת הפיקוח על הנוער כדי לתת ביטחון לכל המשפחות ביפו, יהודיות וערביות. מי שמתפרע הוא נער מתפרע ולא ערבי מתפרע או יהודי מתפרע. בשכונות אחרות בתל אביב אין חששות כאלה? אין ונדליזם? כיושבת ראש הועדה לזכויות הילד אני שומעת בלי סוף על מקרי אלימות".

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "תיכון עירוני ז' הנו תיכון יהודי הקולט תלמידים שאינם יהודים הבוחרים ללמוד בו ועל כך גאוותנו. לקראת שנת הלימודים הקרובה 70 אחוז מילדי השנתון ביפו בחרו בו.

צוות בית הספר השתלם בנושא ופועל לחיזוק הפן היהודי של בית הספר לצד קבלת האחר והכרת התלמידים הערבים, הנוצרים והמוסלמים. בשל האווירה החיובית שנוצרה, נשמרת ומטופחת הזהות היהודית ולצידה אנו עדים לכך שתלמידים ערבים משתתפים בפעילות ההכנה לצה"ל ויוצאים לשבועות מרוכזים בגדנ"ע. לכל משלחת לפולין מצטרפים תלמידים ערבים, כאשר לפני שנתיים מתוך 31 תלמידים יצאו במשלחת 11 תלמידים ערבים ובשנה שעברה יצאו תשעה תלמידים ערבים מתוך 24".

בנוגע להיעדר מוסדות חינוך דתיים, נמסר מהעירייה: "את אוכלוסיית התלמידים המעונינים בחינוך דתי ביפו משרת בית הספר הממלכתי דתי חב"ד ומספרם אינו מצדיק פתיחת בית ספר נוסף. יש לציין כי בעיר ישנם מוסדות חינוך ממלכתיים דתיים נוספים בשכונת קרית שלום ובמרכז וצפון העיר, וההסעות לבתי ספר הללו ממומנות על ידי משרד החינוך ועיריית תל אביב – יפו. מוסדות החינוך החרדים אינם בתחום אחריותה של העירייה". 

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים