שינוי אמיתי באוויר
1200 איש נכחו בועידת הנגב, "מחוללים את השינוי", שנערכה ביום שלישי בדימונה. גם ראש הממשלה וכל השרים הבכירים. זמן הנגב מביא את נאומו המלא של השר לפיתוח הנגב והגליל, יעקב אדרי

הועידה שאורגנה על ידי הרשות לפיתוח הנגב והגליל, בראשות המנכ"לית, אורלי יחזקאל מאיר כהן, ראש עיריית דימונה ומעריב קונגרסים.
1200 איש הגיעו לועידה ובינהם ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שרת החוץ וממלאת מקומו, ציפי ליבני, שר האוצר, רוני בראון, שר התחבורה, שאול מופז, שר התשתיות, בנימין (פואד) בן אליעזר, ושר הבינוי והשיכון, זאב בוים.
גם כל ראשי הרשויות באזור נכחו בארוע. בינהם יעקב טרנר, ראש עיריית באר שבע, עמרם מיצנע, ראש עיריית ירוחם, אריה אזולאי, ראש עיריית אופקים, פיני בדש, ראש מועצת עומר, אלי לוי, ראש מועצת להבים ורבים אחרים.
את האירוע הנחתה הכתבת הפוליטית של ערוץ 2, רינה מצליח, ילידת באר שבע. היא סיפרה שכשיצאה לאכול צהריים בדימונה במהלך הועידה היא חיפשה מקום לסעוד בו. "כל אחד היה אדיב", היא סיפרה. "אמר לנו איפה המסעדה הקרובה וגם הוסיף: 'ברוכים הבאים לדימונה', רק כאן אפשר לשמוע ברכה כזו".
"זמן הנגב" בחר להביא במלואו את הנאום של השר ל]פיתוח הנגב והגליל, יעקב אדרי, המשקף במדויק את רוח ועידת הנגב.
אדרי: "ברצוני לפתוח את דבריי בברכות חמות לכל משתתפי הוועידה ולכל האנשים שעסקו בארגונה. אני משוכנע כי וועידה זו, בעלת השם המחייב "מחוללים את השינוי" תמחיש לכל כי סדרי העדיפויות הלאומיים עומדים בפני שינוי מהותי – שינוי המעניק לראשונה בתולדות המדינה עדיפות לדרום ולצפון על פני מרכז הארץ. אני משוכנע כי מאחורי הדברים שייאמרו כאן היום על ידי שרי ממשלת ישראל, ובראשם ראש הממשלה, לא מסתתרות הבטחות שווא ואמירות בלתי מחייבות, אלא מוכנות אמיתית לצעוד בדרך אחרת ולקצר את המרחקים הפיסיים והחברתיים בין מרכז הארץ ליתר חלקיה.

כשר לפיתוח הנגב והגליל, אני פועל במלוא כוחי לשכנע את חבריי במליאת הכנסת לסייע בדבר, ולאפשר למשרד האוצר להעביר לראשונה תקציב בעל אמירה חברתית רחבה, המפסיק את ההעדפה רבת השנים שהוענקה ל"מדינת תל אביב", ומפנה משאבים רבים לנגב ולגליל. הפניית משאבים זו תאפשר להוציא אל הפועל תוכניות ופרויקטים שהוקפאו לאורך השנים, ויאיצו את תנופת הפיתוח והקידום באזורים אלו.
לא לשווא "כשאברהם אבינו נצטווה ללכת מארצו וממולדתו באור-כשדים, לארץ היעודה - הלך ונסע הנגבה" (בראשית כ' 1). ולא לשווא בתנ"ך לא נמצא אף פעם המבטא המשובש של ימינו-"לרדת" לנגב - בתנ"ך "עלו" הנגבה. את מה שאברהם אבינו הבין, הבין גם דוד בן גוריון. בן גוריון הבין כי הרצועה הצרה – מרכז הארץ, המכיל את רובו הגדול של העם בישראל, לא יעמוד לאורך ימים בלי ישוב רב במרחבי הדרום והנגב. ואין אמת גדולה יותר מאמרותיו של בן גוריון על פיהן בנגב ייבחן כושר היצירה והעוז החלוצי של ישראל, ובנגב ייבחן העם בישראל ומדינתו.
ישראלים רבים מתגוררים כיום במרכז הארץ, לא
מציאות זו עומדת להשתנות. ממשלת ישראל, בהובלתם של ראש הממשלה, שר האוצר וראש אגף התקציבים, הבינה כי יש לתקן את הדרוש תיקון - כי יש להימנע מפיזור הבטחות וקבלת החלטות בלתי ישימות, ולתכנן את תקציב 2009 באופן שיביא לידי ביטוי סדרי עדיפויות חדשים ונכונים - סדרי עדיפויות המתעדפים הלכה למעשה את הנגב ואת הגליל.
והעדפת הנגב והגליל חייבת לבוא לידי ביטוי בהוצאתם אל הפועל של פרויקטים מחוללי שינוי. כך לדוגמא יש להמשיך בסלילת כביש 6 מצומת שלומי בצפון ועד צומת הנגב בדרום, ובהקמת קווי הרכבת בין באר שבע לאשקלון, עכו לכרמיאל וחיפה לבית שאן. כך יש להקים במהרה את עיר הבה"דים והמרכז לאנרגיה מתחדשת בדרום, ואת בית הספר לרפואה וההיפודרום בצפון.
"המשרד לפיתוח הנגב והגליל משלים בימים אלו את היערכותו לשנת 2009. במסגרת היערכות זו מגובשות עשרות תוכניות בתחומי התעסוקה, התעשייה, החינוך, ההתיישבות, התשתיות, התיירות, הקהילה, הרווחה, הבריאות והמנהיגות. תוכניות אלו מסתמכות על התוכנית האסטרטגית לפיתוח הנגב, על תוכניות עבודה משותפות עם משרדי הממשלה השונים, ובמרכזן גם היערכות מיוחדת לתחילת העבודות על עיר הבה"דים ומעבר מחנות צה"ל דרומה.

תוכניות ייחודיות יגובשו גם לטובת המגזר הבדואי. קרוב ל-50 מיליון ₪ הושקעו על ידי המשרד לפיתוח הנגב והגליל בתוכניות חינוכיות ותעסוקתיות עבור המגזר, וברור לכל כי צמיחת הנגב מותנית גם בטיפול נקודתי ברמת התשתיות, החינוך והתעסוקה הקיימות במגזר.
תוכניות אלו יהוו המשך לעשייתו המרובה של המשרד לפיתוח הנגב והגליל בשנה האחרונה. עשייה זו באה לידי ביטוי בקידומם של עשרות פרויקטים המבוצעים בימים אלו ממש בכל רחבי הנגב. בדרך כלל, הזדמנויות מחופשות לעבודה קשה, ולכן רוב האנשים אינם מזהים אותן. להבדיל, המשרד מחפש כל הזדמנות לסייע לנגב, וער לצרכים העולים מן השטח. כשהסתבר לי הכי התוכנית לסבסוד עלויות פיתוח לאנשי הקבע בערד לא מתקדמת, הוריתי לגבש תוכנית חדשה מקיפה יותר. כשהבנתי שיישובי עוטף עזה זקוקים למועדונים ומגרשי ספורט עבור אוכלוסיות הילדים ובני הנוער, יצרתי שיתופי פעולה עם משרד הבינוי והשיכון וקרנות פרטיות להקמת ושיפוץ מגרשים ומועדונים בכל יישובי עוטף עזה. השבת חוקי הנגב, המסייעים בעיבוי האוכלוסייה, תורמים לתנופת הבנייה ומגדילים את הכנסתם הפנויה של תושבי הנגב, גם עומדת אל מול עיניי.
את עשייתו המרובה של המשרד ניתן היה לחוות אתמול במסגרתה של וועדת שרים נגב גליל. הוועדה אישרה מספר שיא של החלטות – 7 במספר. ההחלטות שהתקבלו, דוגמת ההחלטות לשיקום בתי קשישים בהתיישבות והרחבת והקמת כפרי סטודנטים בנגב ובגליל, הינן בעלות משמעות חברתית רבה ובעלות תרומה למפעל ההתיישבות בנגב.

עבודה רבה הושקעה על ידי המשרד בהיערכות לוועדה, ובזכות ההצלחה הרבה שהיא נחלה, אין בכוונתי להמתין תקופה ממושכת עד לכינוסה הבא. צוות המשרד כבר החל לגבש מספר הצעות חדשות, שיאפשרו את כינוסה של הוועדה בעתיד הקרוב פעם נוספת. בין ההצעות המתוכננות לעלות בוועדת שרים זו ברצוני לציין בפניכם הצעה אחת, אשר בתור שר הרואה בחינוך את היסוד של המדינה ומנוע הצמיחה שלה, נתפשת בעיני כבעלת חשיבות עליונה.
החלטה זו עוסקת בהקמת למעלה מ-100 מעבדות מחשבים ביישובי הנגב. אישורה של החלטה זו ישפר את איכות ההוראה והלימוד בבתי הספר, ויסייע בצמצום הפערים הטכנולוגיים בין מרכז הארץ לדרומה. החלטה זו גם מהווה המחשה למשמעות המסתתרת מאחורי האמירה "מחוללים את השינוי". שינוי הוא חוק בחיים ואלה המתבוננים רק לעבר או להווה יחמיצו בודאי את העתיד.
אסיים את דבריי באמירתו של בן גוריון, הרלוונטית מאוד גם לימינו אנו: "ישנה לדעתי משימה אחת שאינה רגעית וחולפת אלא היא משימת הדור: עלייה וישובו של הדרום והנגב...אם לא נעמוד על המדבר לא תעמוד תל-אביב". משימה זו מנחה את דרכו של המשרד לפיתוח הנגב והגליל".
הסיקור המלא של ועידת הנגב בסוף השבוע ב"זמן הנגב" וב"כלבי".