סנטה לא גר כאן יותר?
עליית מדרגה במאבק בין עולים חדשים לדתיים בבת-ים: סגן ראש העירייה, יצחק ושדי, מבקש לאסור מכירת עצי אשוח והצבת בובות סנטה קלאוס בעיר בטענה לפגיעה ברגשות הציבור הדתי. חברת המועצה אירנה גנין זועמת: "צריך ללמוד לקבל את השונה

אבל למאבק יש גם פנים אחרות, אלימות יותר: "הבוקר הגעתי לחנות והרחתי ריח של דלק ושל משהו שרוף. מסתבר שמישהו ניסה לשרוף את עץ האשוח ואת בובת סנטה קלאוס ששמתי מחוץ לחנות שלי. אני לא מבין מה הבעיה, זה בסך הכול חג שעושה שמח לי ולאוכלוסייה הרוסית. למה מנסים בכוח להרוס לנו את החג?", כך תוהה דוד ספיר, 24, בעל מינימרקט "דליקטס" בעיר. ספיר הוא רק אחד הקורבנות במאבק ארוך השנים על דמותה של העיר. מעל מעשה הוונדליזם שספיר נפל קורבן לו, מרחפת שאלה עמוקה יותר: באיזו מידה יכולים העולים שרגילים לחגוג את חג המולד לתת לכך פומבי ברחובות העיר?. השנה, כך מתברר, פקעה סבלנותם של הרבנים ושל נציגי הציבור הדתיים ובכוונתם לפעול פוליטית למיגור התופעה. העולים, מנגד, מתנגדים למהלך וטוענים כי זכותם לבטא בפומבי את תרבותם.
מי שהולך ברחובות בת-ים לא יכול לפספס את הסממנים החיצוניים של חג המולד: עץ אשוח, קישוטים ובובות סנטה קלאוס. בעוד יש מי שיכול לראות בתופעה ביטוי לרב תרבותיות של החברה הישראלית,יש מי שרואה בסממנים הללו עבודה זרה, לא פחות. למי שלא ידע, מלבד החלק הנוצרי של המגזר הערבי שחוגג את החג, גם חלק מהעולים מחבר העמים נוהג לחגוג את חג המולד כיוון שכך היה נהוג ברוסיה. בניגוד למה שמקובל לחשוב, הדבר לא מעיד על נוצריותם של החוגגים. מדובר במנהג שהשתרש בקרב יהודים רבים.
השנה, כך נראה, נשבר השיא בבת-ים, והמחלוקת השקטה הפכה לגלויה ואף לאלימה. איש מהגורמים הדתיים לא תומך בהצתת הבובה במרכז העיר, אך רבים מביעים בפומבי התנגדות נחרצת להצבת האלמנטים הנוצריים הללו ברחובות העיר.סגן ראש העירייה, יצחק ושדי (מפד"ל) אף הצהיר כי הוא מתכוון לקדם חקיקת חוק עזר עירוני בנושא.
רבות נכתב על המרקם המגוון של האוכלוסייה הבת-ימית. מצד אחד, בעיר אוכלוסייה דתית וחרדית גדולה. מצד שני, בעיר יש אוכלוסייה רחבה של עולים מחבר העמים. מאז גל העלייה של שנות התשעים פתחה בת-ים את שעריה לעולי חבר העמים וכיום העולים מונים כ-30 אחוז מהאוכלוסייה. מנגד, בשנים האחרונות התחזקה האוכלוסייה הדתית והחרדית בעיר. אפשר שההתנגשות בין המגזרים היא בלתי נמנעת. המתח בין המדינה היהודית למדינה הדמוקרטית שוב מתפרץ ועמו גל של רגשות מנוגדים.
בעוד בדרך כלל מסתפקים הצדדים במחאה שקטה, השנה מקבל המאבק תפנית חדה. ספיר: "כמעט שרפו את עץ האשוח ששמתי פה השבוע. עד עכשיו יש ריח של דלק ועשן. לצערי, אני לא יודע מי זה היה כי הוא ברח. לכן לא קראתי למשטרה. חוץ מזה, אני לא רוצה לעשות פה בלגן. גם ככה סוף-סוף קבלנו אישור מהעירייה להוציא החוצה את העצים ואת סנטה קלאוס".
למרות נסיונו משנים עברו, ספיר מתקשה להבין על מה כל המהומה: "זה חג שמסמל חלק מהמסורת שלי, מהארץ שבאתי ממנה. אני עושה את זה בשביל המסורת. יש פה הרבה תושבים רוסים שעץ אשוח וסנטה קלאוס מזכירים להם את הארץ שלהם. אני חוגג גם את חנוכה וגם את כל החגים היהודיים ואני לא חושב שצריכה להיות בעיה עם זה. זו מדינה דמוקרטית. בשבילי לחגוג את הסילבסטר ואת חג המולד, זה כמו שישראלי בחו"ל ירצה לחגוג את יום העצמאות. יש ישראלים צברים, שבכלל לא חוגגים את החגים היהודיים. אז למה אנחנו, שחוגגים גם את החגים היהודיים וגם שומרים על המסורת שלנו, נחשבים פחות יהודיים?"

כצפוי, גורמים דתיים בעיר לא ממש מזדהים עם דבריו של ספיר ועם כאב הסוחרים. אברהם ישראל, פעיל ש"ס בעיר ויד ימינו של יו"ר סיעת ש"ס בבת-ים, רפי ברנז,יוצא גם הוא נגד חגיגות הסילבסטר: "אנשים בכלל יודעים מי היה סילבסטר ולמי הם חוגגים בכריסמס ובסילבסטר? אני מציע לכל אחד לעשות חיפוש קטן בגוגל ולהחליט. אני ושאר הציבור החרדי והדתי לא יכולים להיות אדישים לזה שהחג הזה הוא לזכרו של כומר גדול, ששנא יהודים, והוא מסמל את השנאה ליהודים. הרי לכולם ברור שאסור לחגוג בשום פנים ואופן חג על שמו של היטלר. אז מה ההבדל בין לחגוג יום שקשור לשמו של היטלר לבין יום שקשור לשמו של סילבסטר?".
נבחרי הציבור הדתיים מכירים את המתיחות הזו, הם לא נשארים אילמים ואף מציעים דרכים חדשות להתמודדות עם המצב. סגן ראש העירייה,יצחק ושדי, סיפר השבוע
גם בעלי החנויות הם יהודים. בעל חנות טען כי הוא לא רואה בעצי אשוח פגיעה ברגשות המגזר הדתי.
"אנו עם יהודי. הם חייבים לכבד את העם שהם נמצאים וחיים אצלו. זה מפריע לדתיים מבחינה רגשית. יש כאלה שמאמינים בפסלים ובצלבים, אין לי שום בעיה עם זה, אבל למה לעשות את זה בפרהסיה במדינה שמגדירה את עצמה יהודית, ובעיר שחלק גדול ממנה הוא דתי וחרדי?"
מה דעתך על כך שאלמונים ניסו לשרוף עץ אשוח שהוצב מחוץ לחנות ברחוב בלפור?
"זוהי לא דרך שאני מעודד ונותן לה לגיטימציה. זוהי דרך אסורה. כל סוג של אלימות הוא דבר שלא נכבד ולא נקבל. אני מבין את הפגיעה הרגשית של האוכלוסייה הדתית, אבל עדיין חשוב לי להדגיש שאסור להתמודד עם הדברים בצורה כזאת".
יו"ר סיעת ש"ס בעיר, רפאל ברנז, מנסה לקדם בדרגים גבוהים יותר את הסדרת מכירת פריטי חג המולד: "אני מנסה לקדם את הנושא בכנסת ולהגיע עלכך שעצי אשוח, לדוגמה, לא ימכרו בפרהסיה ברחובות מרכזיים או בקניונים בעיר. אני מכבד כל אחד ולא הולך נגד אף אחד, אתה לא יכול לכפות על גוי להיות יהודי, אבל צריך לעשות זאת בצניעות".
הרב שאול וינגרטן, הרב האשכנזי של בת-ים, נדהם לשמוע השבוע כי העירייה התירה לחנויות למכור בחזיתן עצי אשוח: "מדובר בעבודה זרה, נקודה. העירייה, שמאפשרת כזה דבר, מעודדת עבודה זרה בעיר. אסור לתת יד לבעלי חנויות, שרוצים למכור ולעשות כסף על חשבון היהודים. מי שבא לקנות בחנויות בבלפור הם ערבים או גויים ואנחנו לא צריכים לתת אישור לזה".

מול הגורמים הדתיים בעיר, שמתבטאים בכעס רב נגד התופעה, מנסה מי שאמורה לייצג את הציבור הרוסי בעיר, יו"ר סיעת ישראל ביתנו בעירייה, אירנה גנין, לפייס בין הצדדים. "הטעות שלנו, הישראלים, היא שאנחנו לא יודעים לכבד אחד את השני ומחפשים את השונה", אומרת גנין. "המדינה היא זו שאחראית לעלייתם של עולי ברית המועצות שאינם יהודים, ולכן היא בעצם קיבלה את זה שגם החגים והמסורת יושפעו מכך. אותם לא יהודים, שעלו לארץ, משרתים בצבא ותורמים לארץ, אז מה, הם פחות יהודים?".
לדעת גנין, אי קבלת האחר עלולה לגרום גם לתופעות קיצוניות. "אני בחיים לא אגבה את תופעת ריסוס צלבי הקרס", מקדימה ואומרת גנין, "אבל צריך להבין שברגע שכל אחד שונא ולא מקבל את השני כמו שראוי במדינה דמוקרטית, לפעמים זה המחיר שצריך לשלם. לא קל להיות רוסי בבת-ים. לפעמים אני סתם הולכת לסופר ואנשים אומרים לי שאני לא יהודיה כי אני מדברת רוסית. אני חושבת שאם אנו חיים ביחד, צריך לתת כבוד לכל אחד".
גורמים דתיים בעיר לא מנסים למנוע מכירת עצי אשוח אלא רק את מכירתן ברחובות העיר. "אז אולי גם נוציא חוק שאסור לשים חנוכייה ברחוב? אם אנו חיים ביחד, לכל עם יש חג. לא צריך לסגור את זה בתוך החנות. אני מאוד מקווה שאף אחד לא יחשוב בעיר או במדינה לקדם כזה חוק. זה רק יגרום לעוד מלחמות בין המגזרים".
מעיריית בת-ים נמסר בתגובה: "בבת-ים מתגוררים 160 אלף תושבים, ותיקים לצד עולים, דתיים לצד חילוניים, בסובלנות ובהרמוניה. בשונה מיישובים אחרים ובימים אחרים, כיום אין מתיחות בין המגזרים. מבדיקה שערכנו במוקד העירוני לא נרשם כל מקרה של ניסיון הצתת עץ אשוח. באשר למכירת עצי אשוח ומוטיבים של סנטה קלאוס אין איסור חוקי על כך. באשר להסדרת הנושא מבחינת החוק על פי היועץ המשפטי לעירייה, הרי שהנושא נמצא בסמכות המדינה ולא הרשויות. באשר לחנות בבלפור 79, מבדיקה שערכנו עם הפיקוח העירוני, מותר להציב מוצרים של החנות בקרבת חלון הראווה עד 70 ס"מ, אם זה לא מפריע לעוברים ולשבים".