למי כדאי לכתוב צוואות הדדיות?

צוואה הדדית היא מסמך שבו הגבר מוריש את רכושו לרעייתו והאישה מורישה את רכושה לבעלה. אבל דין צוואה כזו במקרה של גירושים?

מיכל זלינגר |  הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
חלוקת הרכוש המשפחתי נחשבת לאחד הנושאים הכאובים ביותר בכל משפחה, ולסלע המחלוקת העיקרי בין בני המשפחה לאחר מותם של ההורים, הסבים או כל מוריש אחר. לא לכל נושאי הצוואות והירושות ניתן מענה בחקיקה ובפסיקה. עם זאת דווקא לתחום הצוואות ההדדיות נתן באחרונה מענה.
 
צוואה
צוואה עיבוד מחשב: מירית שחם

רונית ואהרון, זוג נשוי והורים לשני ילדים, החליטו לתכנן את היום שאחרי מותם, ופנו לעורך דין בבקשה שיערוך עבורם "צוואות הדדיות".

רונית ואהרון אמרו לעורך דינם כי במקרה שאחד מהם ימות הם מעוניינים שבן הזוג שנותר בחיים יירש את מלוא רכושם, ושרק לאחר מכן – הילדים יירשו אותם בחלקים שווים. עורך הדין מילא את מבוקשם וערך עבורם צוואה הדדית.

לא חלפו ימים רבים, ורונית הלכה לעולמה. אהרון לקח את כל הרכוש הנותר, ובהתאם לצוואה ההדדית שהפכה אותו ליורש היחיד – רכש לו דירה נוחה ומפוארת. ביתרת הכסף שנותר, יצא לטיול מסביב לעולם, שם פגש גם חברה לחיים והחליט להקים עמה בית חדש.

לנוכח הנסיבות החדשות של חייב רשם לעצמו אהרון צוואה חדשה, לטובת בת זוגו החדשה. נשאלת השאלה מה דין הצוואה ההדדית שערך עוד קודם לכן עם רעייתו רונית?
מי ידאג לילדים

מתברר כי עד כניסתו של התיקון החדש לחוק הירושה, שעוסק ב"צוואות הדדיות", בשנת 2005, צוואתו החדשה של אהרון לטובת חברתו לחיים הייתה תקפה, ובכך ביטלה למעשה את "הצוואה ההדדית" שערך עם אשתו המנוחה.

תוצאה זו אולי כואבת ולא רצויה, שכן שרונית, המנוחה, סמכה על אהרון שידאג לילדיהם וכי ידאג להעברת רכושם המשותף למשפחתם שלהם. בית המשפט העדיף לתת מקום גדול יותר לעקרון "החופש לצוות" על פני ההגבלה של אדם לעשות צוואות לפי רצונו, כדי לתכנן את יומו האחרון.

לפני התיקון יכול היה המצווה, אפילו בצוואה הדדית, לשנות אותה מתי שירצה - וכמה פעמים שירצה, בלי ליידע את האדם השני לצוואה.

התיקון לחוק שינה תמונת מצב זו. ראשית, המונח "צוואות הדדיות" מתייחס אך ורק לבני זוג, ולא לאחים, חברים או קרובי משפחה אחרים.

מעבר לכך, התיקון בחוק נתן מקום וחשיבות "לעקרון ההסתמכות". כלומר, אם רונית הסתמכה על אהרון , בעת שערכו יחדיו את הצוואה, הוא לא יוכל לשנות את הצוואה מבלי ליידע אותה.

במקרה שלנו, רונית כבר אינה בין החיים, ולפיכך צריך לבדוק אם עיזבונה כבר חולק.  במקרה שהעיזבון אכן חולק - יצטרך אהרון להחזיר את שווי הרכוש שקיבל. אם לחלופין עיזבונה של רונית טרם חולק, יידרש  אהרון, להסתלק מחלקו.

במקרה שרונית כן היתה בחיים, והצדדים החליטו להיכנס להליכי פרידה וכחלק מכך, אחד מהם גם מעוניין לשנות את הצוואה  - עליו לתת הודעה מוקדמת לשני, במסירה אישית. רק לאחר שלב זה יוכל לשנות את הצוואה.

השינוי הזה מהותי, שכן הוא מונע את חופש שינוי הצוואה, בכל עת ובכל זמן, ועקרון ההסתמכות הוא זה שמקבל את עיקר המשקל.

כדאי לזכור כי כאשר עושים צוואות הדדיות, ניתן להכניס מנגנון אחר מזה שמציע החוק, לאופן שבו ינהגו הצדדים במקרה של שינוי או ביטול הצוואה על ידי אחד מהם. כלומר, הצדדים יכולים להחליט כי למרות מה שכתוב בחוק ביחס לביטול הצוואה, הם אינם מעוניינים לאמץ את המנגנון שמציע החוק. במקרה כזה, אם אחד הצדדים ירצה לבטל את הצוואה הוא יכול לעשות זאת גם מבלי להודיע לצד השני.

הכותבת היא עו"ד מומחית בדיני אישות ירושות וצוואות

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...