מארש הפוליסה: איך להתגונן מפני ביטול חתונה?

עונת החתונות מתקרבת - והזוגות הצעירים עלולים למצוא את עצמם מול שוקת שבורה במקרה של די.ג'יי שיפשוט רגל או אולם שיתברר שאין לו היתר. מה אפשר לעשות כדי להתגונן? לשלם מקדמות נמוכות, להתעקש לראות רישיון עסק ולבלוש גם באינטרנט. יש גם ביטוח חתונות

שגית פסטמן |  הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ל”ג בעומר אוטוטו כבר פה, ומי שמתחתן או מחתן את אחד מבני המשפחה הקרובים כבר מרגיש את הפרפרים בבטן.

עונת החתונות שבפתח תהיה השנה לחוצה מתמיד. גם כך נותני השירותים בענף הזה - בעלי האולמות, חברות הקייטרינג, הצלמים וכו’ - הם לא יציבים והגב הכלכלי שלהם הוא תמיד עניין בעייתי. השנה, על רקע המשבר הכלכלי החריף, חוסר הביטחון של החתן והכלה באנשים שאמורים להפוך את השמחה שלהם לבלתי נשכחת גובר.
 
חתן וכלה
חתן וכלה cc-by-a4gpa

גם הדי קריסתו של גן אורנים עדיין איתנו, בעיקר אם תשאלו את הזוגות שהיו אמורים להתחתן במקום ואיבדו מאות אלפי שקלים.

עיקר החשש הוא שההוצאה הגדולה ביותר - על האולם - תתברר כנחה על קרן הצבי אם למקום שבחרתם אין היתר  לפעול בתחום. וכמו תמיד, צרתו של האחד היא הזדמנות עסקית מצוינת עבור האחר, וחברת הביטוח הראל משיקה פוליסה לביטוח חתונות. הפוליסה מוצעת ב-4 מסלולי כיסוי שונים בהתאם להיקף ההשקעה באירוע.

הפוליסה, בדומה לפוליסות ביטוח אירועי חתונות הקיימות בחו”ל, מעניקה כיסוי לאירוע במקרה של ביטולו עקב כוח עליון, מזג אוויר או אירוע טרגי כגון מוות של קרוב משפחה מדרגה ראשונה.

עלות הפוליסה היא 2,700 שקל בממוצע וההשתתפות העצמית הממוצעת עומדת על 1,500 שקל. האם כדאי לשקול לרכוש אותה לקראת החתונה, באילו מקרים לא יקבלו החתן והכלה את הפיצוי ובאילו עוד דרכים יכולים בעלי השמחה להגן על הכסף שלהם?

לדברי אמיל ויינשל, משנה למנכ”ל הראל, אחוז הפניות לחברה בנושא הפוליסה החדשה גבוה מאוד. הפוליסה מבטיחה החזר הוצאות האירוע למבוטחים, כולל עלות האולם, בגדי החתן והכלה, דקורציה ופרחים, עלות הדי.ג’יי, צוות הצילום, וכן הוצאות נלוות נוספות אשר לא כלולות במסגרת ההתקשרות עם אולם האירועים.

למשל, גניבה של כספי המתנות והטבעות של הזוג הנישא, נזק לרכוש או נזק גופני לאחד האורחים עקב תאונה בעת האירוע וכן ביטוח תאונות אישיות של בני הזוג.

ויינשל מציין כי אם החתן והכלה יבטלו את האירוע על רקע רומנטי, הם לא יפוצו במסגרת הביטוח. חשוב גם להדגיש כי לא ניתן כיסוי לאירוע במקום שאיננו פועל ברישיון כנדרש בהוראות החוק.

אביבה בכר מקריית אונו, שמחתנת את בתה בקיץ הקרוב, מרוצה מהעניין: “ההוצאות על החתונה מאוד גבוהות, והשקט הנפשי לקראתה מהותי למשפחה הקרובה. הרעיון שבבסיס הפוליסה נשמע טוב, אבל חשוב להכיר את כל הפרטים שלה. מבחינה כספית, כשמוציאים עשרות אלפי שקלים לקראת האירוע, הוצאה נוספת של 2,700 שקל עבור פוליסה נתפסת כנסבלת”.
מי נתן לך רישיון?

עובד אלכורת, בעל אולם ברונו במרכז עזריאלי, נלהב פחות: “אני חושש שכמה מקרים של פשיטות רגל של בעלי אולמות יצרו אצל ציבור המתחתנים חששות גדולים. אנשים היום משתדלים לחסוך בגלל המצב הכלכלי, גם כשזה מגיע למימון אירועים".

"העלות הנוספת של הפוליסה היא משמעותית וצריך להביא בחשבון שהפוליסה מתייתרת אם לנותני השירותים עצמם יש ביטוח. בעלי אולמות למשל לא ייקחו סיכון, ויבטחו את האולם. אני בעצמי כבעל אולם בודק אם לצלמים, לשירותי המוזיקה ולבעלי חברות סידורי הפרחים יש ביטוח צד ג’”.

לדברי אלכורת, יש משהו שכן כדאי לבטח - המקדמות. “החשיפה הגדולה של בעלי האירוע היא במתן דמי קדימה, ואת הסכום הזה חשוב מאוד לבטח".

"אפשר לעשות זאת באמצעות הפוליסה החדשה של הראל ואפשר גם לסגור עם נותני השירותים על דמי קדימה קטנים יחסית ולשלם את רוב הסכום המבוקש אחרי האירוע. במצב הכלכלי של היום, נותני השירות יסכימו לתנאים שהם לא בהכרח אידיאליים עבורם. במקרה הצורך אפשר להעמיד לרשותם גם עירבונות”.

פתיחת עונת החתונות היא גם הזדמנות מצוינת עבור הרשויות להתחיל לעשות סדר בהיתרים וברישיונות של גני האירועים בישראל. לדברי עו”ד צילי עקיבא ממשרד עו”ד אילן שרקון ושות’, המייצג את מינהל מקרקעי ישראל בתביעות נגד מפעילי גני האירועים, המינהל פועל לשים קץ למצב שבו קרקעות חקלאיות רבות, בעיקר בקיבוצים, משמשות בפועל כגני אירועים, מבלי שניתנו היתר או הסכמת בעל הקרקע לכך.

למלחמה בתופעה נרתמות גם ועדות התכנון והבנייה השונות והרשויות המקומיות, אשר נדרשות לתת אישור לשימושים הנעשים בקרקע בפועל. עקיבא מוסיפה כי לאחרונה קיימת מגמת החמרה בבתי המשפט במתן צווי מניעה זמניים, ופסקי דין רבים מורים על פינוי והריסה של גני אירועים לאלתר.

“אנחנו ממש רואים את המגמה בפועל”, היא אומרת, “אם בעבר היה מצב שבו ההליכים המשפטיים נמשכו שנים ובעלי הגנים יכלו לנוח על זרי הדפנה, הרי שכיום מומלץ מאוד לבעלי השמחה להיות ערניים ולשקול היטב את צעדיהם. הם בהחלט עלולים להגיע ביום שמחתם למקום ולמצוא גן סגור או הרוס בחסות החלטה מהירה של בית המשפט”.

עקיבא מדגישה כי הפוליסות המבטחות את גני האירועים אינן מכסות מקרים של סגירת הגן מטעמים של רישוי לקוי, ובעלי האולם לא יוכלו לפצות את הלקוחות באמצעותן. לדבריה, כדי למנוע מצב שבו בעלי שמחה ימצאו את עצמם מול גן סגור ערב שמחתם, יש כמה צעדים שניתן לנקוט טרם החתימה על חוזה ההתקשרות והתשלום הכספי:

לבקש לראות רישיון עסק - מרבית גני האירועים פועלים ללא רישיון עסק, שהוא היתר ממחלקת רישוי עסקים של העירייה או המועצה. היתר כזה ניתן בתנאי שבעלי הגן המציאו את כל האישורים הנדרשים ממשרד הבריאות, מכבי האש, משטרה, בעל הקרקע וכו’.

אפשר לחפש פרטים באינטרנט

מומלץ לבקש את רישיון העסק ולא להסתפק רק בשאלה אם קיים כזה, ואף לבדוק מהם התנאים והאישורים שניתנו על פיו ולוודא כי הוא בתוקף.
 

גן אירועים
גן אירועים מיכל רביבו

במקרים רבים בעלי מקום האירוע מבהירים כי לגן האירועים אמנם אין עדיין רישיון עסק, אך הוא מצוי בהליך לקבלתו. במצב כזה עקיבא ממליצה לדרוש מבעל המקום לנקוב במועד שעד אליו מתחייב בעל העסק לקבל רישיון.

“בכל מקרה, יש לעגן בחוזה ההתקשרות מצב שבו לא הושג הרישיון ולהתנות בכך את החוזה”, היא אומרת. בחלק מהמקרים למקום האירוע יש אישור לשימוש חורג לצורך הפעלת גן אירועים.

בכל מקרה, לדברי עקיבא, אם אתם לא חשים בנוח לשאול באופן ישיר את בעלי המקום באשר לענייני רישוי, ניתן לבדוק את הנושא בקלות באתר האינטרנט של משרד הפנים ברשימת גני האירועים הפועלים ללא רישיון עסק, המתפרסמת ומתעדכנת לעתים קרובות.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...