כך תשמרו על דוד החשמל
למה הדוד נשרף? איך מתחזקים או מבצעים פעולות מניעה? איך חוסכים בעלויות החשמל? ומה דורש התייחסות מיוחדת בעת החלפת גוף החימום?
משפחה ממוצעת, בת 5-6 נפשות, נוטה להחליף גוף חימום בדוד אחת לשנה-שנתיים. הסיבות העיקריות להחלפה הן הצטברות אבנית המאטה באופן משמעותי את קצב חימום המים, ושריפת גוף החימום.
כשהדוד "נשרף", בדרך כלל יש להחליף את גוף החימום, המאיץ, האטמים והפלאנג' (פלטת מתכת המקבעת את גוף החימום וחלקים נוספים ויוצרת אטימה בעזרת גומייה). בעגה המקצועית ידוע מכלול זה בשם "פלאנג'" או "חמם מהיר".
מתברר כי גם בעת החלפת גוף חימום, כדאי להקפיד על כמה כללים כדי לייעל את פעולתו. בעונת החורף אנו נאלצים להשתמש בדוד החשמל מדי יום, פעולה יומיומית זו צורכת חשמל רב. כשמדליקים את הדוד חשוב להתייחס לכמה גורמים שמסייעים לשמור על תקינותו ועבודתו היעילה של הדוד.
הנחת היסוד היא כי דוד משולב במערכת סולרית (קולטי שמש), המשמש משפחה ממוצעת בת 5 נפשות, מופעל בממוצע 3.5 שעות ביממה, במשך 182 יום בשנה.
לפיכך, צריכת החשמל השנתית המשוערת שלו היא 880 שקל בשנה (נכון ל-2008). על פי נתוני חברת חשמל, הצטברות של 7 מ"מ אבנית על גוף החימום תעלה את צריכת האנרגיה בכ-40% ותגבה 350 שקל נוספים מדי שנה.
כתוצאה מפעולת החימום, נוטים המים המכילים מינרלים ו-²CO לייצר משקעי אבנית. כשמצטברת בדוד החשמל אבנית אשר "מתלבשת" על גוף החימום, זמן חימום המים מתארך ולכן צריכת האנרגיה עולה. הצטברות אבנית לאורך זמן, תגרום לבזבוז אנרגיה, לחשבון חשמל מנופח יותר וגם לשריפת גוף החימום. כדי למנוע זאת ניתן לנקוט כמה אמצעים.
מומץ להתקין מאיץ חימום ולבחור בין מאיץ חימום רגיל למאיץ הירוק. ניר לסמן, מנהל המוצר בסמיקום לקסיס, ממליץ על המאיץ הירוק, "זהו פטנט ישראלי המהווה פתרון אידיאלי לשמירה על יעילות הדוד והארכת חיי גוף החימום. המאיץ הירוק בעל שרוול פלסטי פתוח לחלוטין בחלקו התחתון המאפשר לאבנית להתפזר לתחתית הדוד ובכך מעכב משמעותית סתימת אבנית ו"שריפת" גוף החימום".
לסמן הוסיף: "מאיץ חימום רגיל יחזיק עונה או שתיים, ומשך חיי המאיץ הירוק, עד פי 3. הטרחה הכרוכה בהחלפת גוף החימום היא גדולה, ולכן חשוב להגדיל ככל הניתן את משך הזמן בין ההחלפות.
החיסכון הגדול ביותר יושג בעלות העבודה של המתקין שהיא גבוהה בהרבה מעלות המאיץ. מתקינים גובים 250-500 שקל להחלפה (עבודה בלבד). מכאן ניתן להבין כי החיסכון הכספי בשימוש במאיץ הירוק הוא עצום.
שמירת יעילות החימום לאורך זמן במאיץ הירוק, תחסוך בחשמל ותורגש היטב גם בכיס. זכרו כי זכותכם לבקש מהמתקין את סוג המאיץ שיותקן או לרכוש את המאיץ הירוק ב"טמבוריה" הקרובה ולהזמין התקנה בלבד"
דרך נוספת להבטחת חסכון, מציין לסמן, היא כיוון התרמוסטט. "באמצעות חשמלאי בלבד בקשו לכוון את התרמוסטט של הדוד ל-60 מעלות צלזיוס" - (על פי הוראות היצרן), בכל דוד מותקן תרמוסטט שמוסתר על ידי מכסה פלסטיק.
יש לשים לב שחיבורי החשמל באזור זה חשופים ויש סכנת התחשמלות לכן יש לבצע בעזרת חשמלאי מוסמך בלבד. אם גיליתם כי התרמוסטט מכוון ל-70 מעלות, אתם מבזבזים חשמל ומאיצים את הבלאי בדוד והמכלולים בו. כיוון התרמוסטט ל-60 מעלות חוסך חשמל, שומר על הדוד ולא פוגע בהנאה במקלחת.
מנעו שרפה: כשמגיע החשמלאי המוסמך, בקשו כי יוודא שהדוד מחובר לחשמל באמעות שני מפסקים (מפסק דו-קטבי בצמוד לדוד + מפסק "חצי אוטומט" בארון החשמל), וכי הדוד מחובר באמצעות חוטים בחתך 2.5 ממ"ר לפחות, באמצעות קו עצמאי ישירות ללוח החשמל, ללא חיבור מכשירים נוספים לאותו מפסק בלוח. בדיקה זו ובמידת הצורך – תיקון, יחסכו נזקים ושריפות.
בצעו "מקלחות צמודות": התקלחו אחד אחרי השני, המקלחת והצינורות כבר חמים וכדאי לנצל זאת. מובן כי חיסכון רב במים וחשמל יתקבל תוך קיצור משך המקלחת.
התקינו דוד שמש: התקנת דוד שמש יכולה לחסוך לכם באנרגיה רבה שנצרכת במתכונת יום יומית. הערכת החיסכון השנתית היא מאות ואף אלפי שקלים בשנה. השמש הישראלית מספקת אנרגיה בחינם.
התאימו את נפח הדוד החשמלי לשימוש: ל-2 נפשות מספיק דוד של 80 ליטר ל-4 נפשות מתאים דוד של 120 ל-5-7 נפשות 150 ליטר ול-10 נפשות 200 ליטר.
התקינו טיימר לדוד החימום: עלות של אחד כזה נאמדת ב-50-70 שקל + עלות התקנה דומה, אך לטווח הארוך החיסכון משתלם ומשמעותי.
כשהמים קרים, חימום מים למקלחת אחת בדוד בעל מאיץ חימום יימשך כ-15-20 דקות. אם משך הזמן לחימום המים מתארך או שהמים החמים מספיקים לפחות מקלחות מכפי שהייתם רגילים, זהו איתות לכך ששכבת האבנית על גוף החימום גורמת לבזבוז אנרגיה עצום, ותגרום בקרוב לשריפתו.
זה הזמן לבצע החלפה יזומה לצורך חיסכון רב באנרגיה ולמניעת היתקעות וצורך לבצע החלפה דחופה.