מי זכאי להנחות בארנונה?

רוב האנשים בטוחים שהם זכאים להנחה בארנונה רק אם הם תושבים ותיקים או פגועים פיזית - אך מתברר כי שיעור הזכאים להנחה גדול יותר. איך לקבל הנחות ופטורים

ענת שיחור-אהרונסון |  הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
רבים אינם מודעים לסיכוייהם לקבל פטורים מארנונה עירונית או הנחות ומפסידים למעשה כסף רב. זאת מאחר שהעיריות והרשויות המקומיות אינן מתנדבות להעניק את הפטורים מארנונה ואת ההנחות, אלא לאחר פניית הנישומים ובדיקת זכאותם.
 
שטרות כסף
שטרות כסף  iStockphoto/amitai1

עו"ד קרן בצר, מומחית במסוי נדל"ני ממשרד עורכי הדין איתן מהולל, מציינת כי סעיף 330 לפקודת העיריות קובע: "במקרה שבו נהרס בניין או ניזוק במידה שאי אפשר לגור בו ושבפועל גם לא גרים בו, אמור בעל הנכס למסור הודעה בכתב לעירייה, והיא תפסיק לחייב אותו בארנונה עד שיוקם הנכס”.‬

רבים אינם ערים לכך, מוסיפה עו"ד בצר, כי בתי המשפט פירשו בשורה של פסקי דין את סעיף 330 לפקודה כמקנה פטור גם לגבי נכסים שבהם נערך שיפוץ נרחב, ולא רק לגבי מבנים שנהרסו וניזוקו.

כך, למשל, בפסק דין בתיק עיריית עכו נגד קלאב מרקט רשתות שיווק, ששכרה מבנה באיזור התעשייה בעיר ל-5 שנים, אך למעשה קיבלה לידיה את הנכס המושכר רק כ-8 חודשים לפני תחילת השכירות כדי לבצע בו שיפוצים.

בית המשפט המחוזי קבע כי קלאב מרקט זכאית לפטור למשך תקופת השיפוצים, ובית המשפט העליון אף דחה ערעור שהגישה העירייה בעניין זה.

לדברי עו"ד בצר, התנאים המצטברים שבהם נישום חייב לעמוד כדי לקבל את הפטור בארנונה הם שמצב הנכס לא יהיה שמיש, לא יהיה מיושב בפועל, וכן שהמחזיק מסר על כך הודעה בכתב.

עוד נקבע כי גם אם היה "תכנון הזנחה" של בניין, כלומר התנהגות מכוונת שמטרתה להביא את הנכס למצב של נזק במידה שאי אפשר לגור בו, לא תהיה התנהגותו המכוונת של הנישום מכשול לקבלת פטור מחיוב בארנונה לפי סעיף 330 לפקודה.
בדיקת מצב הנכס

לפי סעיף 330 אין די בכך שהנכס לא היה בשימוש לתקופה ממושכת - למשל בעת נסיעה לחו”ל - או במשך תקופה שבה לא נמצא שוכר לנכס, אלא שמצבו הפיזי של הנכס אינו יכול לאפשר מגורים. חשוב לזכור שהנטל להוכחת מצבו הפיזי של הנכס מוטל על הנישום.

כדאי לשים לב כי אפשר גם לבקש פטור חלקי. כך, למשל, בשורה של פסקי דין הוכרו חלקי נכס או חלק מבניין כבלתי ראויים לשימוש, בעוד שחלקים אחרים עדיין נחשבו ראויים לשימוש וחויבו בארנונה. כלומר, אין חובה כי כל הבניין או הנכס יהיו במצב פיזי שלא ראוי למגורים.

פטור נוסף שניתן לקבל מארנונה מוכר מעט יותר הוא פטור המוכר בכינויו "פטור מנכס ריק".‬ מקורו בתקנה 12 לתקנות הסדרים במשק המדינה. למעשה, מדובר במתן הנחה בשיעור של ‭100%‬ ל-6 החודשים הראשונים.  כמו כן, אם הנישום הוא קבלן, הוא זכאי לבקש הנחה בשיעור ‭.30%‬

לדברי עו"ד בצר, התנאים המצטברים לזכאות ההנחה הם: הבנייה הסתיימה, הנישום הוא הבעלים הראשון של הנכס, הנכס חדש, הנכס ראוי לשימוש אך ריק, הוגשה בקשה להנחה, והנכס נותר ריק מהיום שהסתיימה הבנייה.

כמובן שקיימות גם הנחות בארנונה על בסיס סוציאלי: אזרחים ותיקים, פנסיונרים, נכים, אסירי ציון, עיוורים, עולים חדשים, זכאים לגמלה. גם בעלי הכנסה נמוכה זכאים לפטורים מארנונה או להנחות. על כל אלה לפנות לרשות המקומית בעיר מגוריהם להסדיר את ההנחות.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...