ראשי > מיוחד : פלאי תבל 2007 > כתבה
בארכיון האתר
דמעה על המצח
בין אם זו דמעת התרגשות מיופיו הארכיטקוני של הטאג' מאהל באגרה ובין אם זו זיעה שניגרת מן המצח, כשבחוץ 52 מעלות בצל, המבנה המדהים מצליח להוציא ממך נוזלים
גיא גולדמן
28/6/2007 11:40
גיא גולדמן
28/6/2007 11:40
ביום חם של חודש מרץ, לאחר נסיעה קצרה של ארבע שעות מדלהי (הודו היא מדינה גדולה), ירדנו מן הרכבת בעיר אגרה - עירו של הקבר המפורסם והיפה בעולם- הטאג' מאהל. מיד לאחר שהנחנו את התרמילים במקום בטוח, יצאנו להרפתקה בחיפוש אחר המבנה המפורסם.
 
הצביעו לפלאי תבל
ותוכלו לזכות בטיסה זוגית לאירופה!!!
לכתבה המלאה  

יציאה לרחוב הודי היא תמיד הרפתקה, במיוחד בערים שבעות תיירות כמו אגרה. שטף של קולות, ריחות ומראות, קבצנים, מוכרים, נהגי מוניות והרבה הרבה עוברי אורח. לאחר שיטוטים רגליים בשכונות דלות ונסיעת ריקשה קצרה, הגענו לבסוף אל הטאג' המיוחל. חומת אבן גדולה חצצה בינו לבין הבתים המוזנחים קלות, ביניהם עמדנו.

בהיותנו תיירים ישראלים סקפטים, יצאנו לסיבוב בדיקה סביב החומות על מנת לברר על מה כל המהומה סביב הקבר הזה, שמשום מה ממוקם בשכונה לא כל כך טובה, על גדת נהר לא כל-כך נקי. רצינו גם לראות במו עינינו אם המבנה אכן סימטרי מארבעת צדדיו כפי שאומרים. אז כן, לא שיקרו לכם, המבנה אכן סימטרי, סימטרי בצורה מרשימה שאין כדוגמתה.

את הטאג' מאהל בנה המלך המוגולי שאה ג'האן להנצחת זכר אשתו האהובה מומתאז מאהל (או בשמה הפחות מוכר - ארג'ומנד באנו בגום) שמתה לאחר לידת ביתם הארבע-עשרה. בניית המבנה הראשי החלה בשנת 1632 ונחתמה ב-1648, ובניית המבנים והגנים המקיפים אותו הסתיימה כחמש שנים לאחר מכן.

20,000 פועלים ובעלי מלאכה הביאו לבניית הפלא הארכיטקטוני הזה בזמן כה קצר. המבנה וסביבתו מערבים סגנונות בנייה תורכיים, פרסיים, הודיים ומוסלמים הודות לכמה מעצבים וארכיטקטים, אך האדם שנחשב למעצב הראשי של הטאג' הוא
אוסתאד אחמד להאורי. האגדה מספרת ששאה ג'האן, שרצה מבנה יחיד ומיוחד עבור אהובתו, כרת את ידי הארכיטקט כדי שלא יוכל עוד לבנות מבנים שכאלה.
צילום: רועי רוח
הדרו של הטאג' מאהל מוציא את המילים מהפה
לצפות בו מגגות הבתים השכנים
הגנים המרהיבים של הטאג' מאהל, המוכרים לכולנו מתמונות המגזינים, נראים כמו תמונה גם במציאות. במקור הגנים נבנו בצורת גנים מוגולים קלאסים שאמורים לדמות לגן העדן, אך המדשאות הקיימות כיום הינן תרומתם של הבריטים למבנה, מימי שלטונם בהודו.

אמנם אין הרבה מה לעשות בטאג' מאהל חוץ מלהתפעל מיופיו, אך מדובר פה בהרבה התפעלות. כל דבר כאן תוכנן ועוצב עד הפרט האחרון. בתוך מבנה הקבר, מוקפות במחיצות אבן דקות ומעוטרות, נמצאות שתי מצבות דמויות קבר - אחת גדולה של המלך והקטנה של אשתו - שתיהן מקושטות למופת ומשובצות אבני חן. שני הקברים האמיתיים של הזוג נמצאים קומה מתחת למצבות, באותה הצורה אך מעוטרים באופן צנוע יותר. זה, דרך אגב, המקום היחיד בו הסימטריה נשברה.

כמובן,
כמו בכל אתר בעל סטטוס בינלאומי מכובד, גם כאן הכניסה אינה בחינם. כרטיס כניסה עולה 750 רופי הודי (75 שקלים) או 20 רופי אם אתם הודים (2 שקלים!), אפליה המעלה מרמור בקרב תרמילאים רבים שעבורם 750 רופי הם הרבה כסף (שבוע של לינה מחוץ לעיר או שלוש ארוחות במסעדת פאר).

לתרמילאים הלחוצים בכסף, שאינם הודים, ישנו פתרון נוסף - משפחות הגרות בסמוך לחומות הטאג' ישמחו להראות לכם אותו מגג ביתן תמורת סכום כסף סמלי - וכך גם תרויחו קוריוז. אם אתם מגיעים להודו לזמן קצר (חודש או פחות), אין שום סיבה לחסוך את 75 השקלים האלה, אבל גם אם אתם נוסעים לטיול ארוך - מדובר פה בהחלט בהשקעה שווה. צפו לתורים ארוכים בימי שישי שכן אז הכניסה למקומיים חופשית.
צילום: רועי רוח
רחובותיה של אגרה
יופי ופשטות
לאחר שסימנו וי על פלא עולם נוסף, המשכנו אני וחבריי לטייל באגרה, ברגל ובעזרת ריקשת אופניים (חוויה מומלצת כשלעצמה). קפצנו לראות את המבצר האדום של אגרה, הגדול והחשוב שבמבצרי הודו. המלך שאה ג'האן בילה פה את שבע שנות חייו האחרונות, לאחר שבנו שם אותו במעצר בית בטענה שהוא מטורף.

את הסיור קינחנו בפיצה האט, באחד ממרכזיה היותר מודרנים של העיר ומשם לתחנת הרכבת והלאה לתחנה הבאה שלנו -  העיר ורנאסי. ויתרנו על לינה בעיר משום שהיא לא נראית מעניינת באופן יוצא דופן, במיוחד לאחר מסעותינו בדרום הודו - וגם משום שניתן להספיק לראות את כל האתרים החשובים באגרה ביום אחד. אם בכל זאת אתם מתעקשים להישאר יותר מיום אחד באגרה, זו בהחלט לא בעיה כיוון שזו אחת הערים היותר מתויירות בהודו. שאלו כל נהג ריקשה או מונית והוא ישמח לקחת אתכם למלון (אך היזהרו שלא יטרטר אתכם יותר מדי) או פתחו מדריך - המלונות קיימים בשפע.

ניתן לשלב את הסיור באגרה כאשר אתם בדרך אל דלהי או ממנה, שכן שתי הערים קרובות אחת לשניה. אופציה נוספת היא לשכור בדלהי מונית ליום סיור באגרה וסביבתה ובערב לחזור לישון בדלהי - מומלץ להורים הבאים לבקר את ילדם המטייל.

הודו היא מדינה ענקית, מלאת נופים, תרבויות ואטרקציות ועל כן קשה מאוד לסנן ולבחור את הטובות שבהן - המלצות יש ללא סוף, אך ללא ספק העצה הטובה ביותר לגבי הודו היא להקדיש לה כמה זמן שרק אפשר. הזמן הזה דרוש כדי להתרגל לסדר החיים המוזר והשונה שם, למראות הלא נעימים שהם חלק בלתי נפרד ממדינה מתפתחת ולמנטליות והקצב ההודים. אחרי שהתרגלתם תוכלו לא רק להתפעל אלא גם ליהנות ולהתמכר ליופי ולפשטות.
צילום: רועי רוח
משפחה הודית מתקררת על רצפת הטאג' מאהל

פלאי תבל 2007
פלאי הטבע 2008  
7 תשובות נכונות  
הסלע אדום מגאווה  
עוד...