
ייפוי כוח מתמשך: שלבי חתימה וכניסה לתוקף
הסיבה לשימושיות של ייפוי כוח מתמשך טמונה בכך שהליך זה מאפשר פתרון נוח, נגיש ומהיר לאחת הבעיות המרכזיות בתחום זכויות האדם שלא זכו למענה משפטי הולם במשך שנים רבות
על פי החוק בישראל, כל אדם, כל עוד הוא בגיר וכשיר משפטית, זכאי לבחירה חופשית ורשאי לחיות את חיו בהתאם לראות עיניו. אולם, זכות זאת נשללת מחולים, קשישים או חסרי ישע, אשר איבדו כשירות משפטית עקב מחלה או פגיעה ביכולת קוגניטיבית, והוגדרו על ידי בית המשפט כחסויים. על מנת לטפל בסוגי אוכלוסייה אלה, בית המשפט נוקט באמצעי משפטי הנקרא מינוי אפוטרופוס, אשר מתבצע על סמך חוות דעת של אנשי המקצוע ולרוב ללא התחשבות ברצונות של החסוי עצמו.

בניגוד להליך מינוי האפוטרופוס, ייפוי כוח מתמשך אינו רק שלא דורש וויתור על זכות חופש הבחירה, אלא נועד להגן על זכות זאת, מכוון שמתבצע לפני אובדן כשירות משפטית ולא אחריו.
אז מהו ייפוי כוח מתמשך? ובכן, מדובר בפרוצדורה משפטית המאפשרת לכל אדם, בתנאי שהינו בגיר וכשיר משפטית, לבנות לעצמו מערך תומך במטרה להגן על זכויותיו ולקבוע כיצד יתנהלו חייו אם וכאשר יהפוך לחסר ישע ויזדקק לסיוע בטיפול בענייניו האישיים והפיננסיים. הביטוי לצורך בהיערכות מסוג זה בולט במיוחד אצל אנשים הנמצאים בשלבים הראשונים של מחלת אלצהיימר. באמצעות ייפוי כוח מתמשך, יכולים חולים אלה להתכונן לשלבים מאוחרים של המחלה, על ידי מינוי מיופה כוח והסדרת תנאים לביצוע פעולות הנדרשות לשמירה על איכות חייהם. ואומנם, ייפוי כוח מתמשך אינו מוגבל לאוכלוסיית קשישים ו/או חולי הדמנציה. בדומה לביטוח חיים, כך גם ייפוי כוח מתמשך נועד להעניק לכל אדם באשר הוא הגנה על זכויותיו, אם חלילה ייפגע בתאונה או יחלה במחלה נפשית, ובעקבות זאת לא יוכל לתפקד באופן עצמאי.
כאמור, לייפוי כוח מתמשך יש שתי מטרות עיקריות: מינוי מיופה כוח ויצירת הנחיות לגבי טיפול עתידי בענייני הגוף והרכוש של מייפה הכוח. ביצוע ההליך מצריך סיוע משפטי של עורך הדין שמתמחה בתחום (חשוב לזכור שרק עורך הדין בעל תעודת הסמכה בתחום ייפוי כוח מתמשך רשאי לתת שירות זה). על מנת לבצע את ההליך, מייפה הכוח ומיופה הכוח ממלאים טופס ייעודי בנוכחות עורך הדין ולאחר מכן כל הצדדים (כולל עורך הדין עצמו חותמים עליו.
מעבר לעריכה והאימות של המסמך, תפקידו של עורך הדין הינו לוודא שהצדדים החותמים מבינים היטב את ההשלכות של ההליך, מודעים למשמעויות של כל הסעיפים שבו ומבצעים את ההסכם מרצונם החופשי ולא בעקבות הלחץ שהופעל עליהם.
על עורך הדין להסביר לצדדים בשפה פשוטה ומובנת כיצד ומתי ניתן לבטל את ההליך, אם יהיה בכך צורך, מהם תחומי האחריות שלא ניתנים להעברה באמצעות ייפוי כוח ואילו פעולות מצריכות התערבות של בית המשפט. בסיום התהליך, החתימות של הצדדים נסרקות באופן דיגיטאלי והמסמך נשלח אל משרד האפוטרופוס הכללי. לאחר קבלת אישור מהאפוטרופוס הכללי, המסמך “ממתין” להפעלתו, בהתאם לנסיבות.
ייפוי כוח מתמשך – דוגמאות מפורטות
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg