
מעקב הריון: האם כל הבדיקות באמת נחוצות?
אם יש משהו שקשה עבור נשים רבות שנכנסות להריון, בין בצורה טבעית ובין שדרך הפרייה, הן הבדיקות הרבות שהן נאלצות לעבור דרך קבע, כמעט בכל שבועיים או שלושה. רבות מהן שואלות האם זה באמת חשוב כל מהלך מעקב ההריון הזה? ובכן, חד משמעית התשובה היא כן!
1. מעקב הריון חשוב גם עבורך ולא רק עבור העובר
למרות מה שנהוג לחשוב, מעקב ההריון חשוב לא רק עבור העובר אלא גם עבור האשה ההרה עצמה. במהלך מעקב ההריון מנוטר הן מצבה הבריאותי של האשה ההרה והן מצב העובר והתפתחותו. במהלך הבדיקות השונות שעל האשה מומלץ לעבור לאורך ההריון, נבדקים גורמי הדם השונים, מצב הויטמינים והמינרלים בגופה, לחץ דם ועוד. אלו עוזרים לסייע לנטר בעיות בריאות המתפתחות לאורך ההריון ולסייע במניעה או טיפול בהן.כמו כן, הבדיקות השונות של העובר מסייעות בזיהוי מוקדם של מומים או בעיות אפשריות בעובר ומאפשרות לתכנן מתודת טיפול מתאימה בהם להמשך.

בגלל שמדובר בתהליך ארוך ובעל הרבה מאוד פרטים, רצוי לנהל תיק מסודר של המעקב עם כל הבדיקות והממצאים ולדבוק במרפאה אחת ורופא אחד שיחד איתם יתנהל המעקב ואף הטיפול, כאשר יש צורך בכך.
2. שתפי את בן זוגך בתהליך כבר מהשלב הראשון
כאמור, השותפים להריון שלך הם לא רק הרופא, האחיות והמרפאה אלא כמובן, ומעבר להכל- בן זוגך. חשוב שהוא יגיע אתך גם למפגש הראשון עם רופא הנשים עוד בשלב תכנון ההריון, וגם לחלק מן המפגשים הבאים לא רק עבור הליווי המוראלי, אלא גם כדי לזהות תופעות לוואי וסיכונים שהוא רואה ולהתריע עליהם בזמן לצוות המטפל. בנוסף לכך, עוד בשלב תכנון ההריון, או תחילתו מתבצעות בדיקות גנטיות והערכה של בדיקות מסויימות שיש לבצע בהתאם להיסטוריה הרפואית המשפחתית של שני הצדדים, וזה מן הסתם לא יכול להתבצע ללא נוכחות הצד השני של המשוואה.
3. יש כל כך הרבה בדיקות- באמת צריך כל אחת ואחת מהן?
עוד דבר שכדאי להכיר ולדעת בכל הקשור למעקב אחרי ההריון, הוא שבכל שנה מחדש נוספות עוד ועוד בדיקות מסוגים שונים. חלקן, מבטיחות הרים וגבהות בממצאים שלהן ללא כל כיסוי מחקרי ממשי, בעוד אחרות הם מוכחות מחקרית אך יקרות מאוד. איפה עובר האמצע? ראשית כל, ברופא שלך שיגיד לך בהתאם להתפתחות ההריון שלך והפרופיל הרפואי האישי שלך, אלו בדיקות את חייבת לבצע ועל מה ניתן לוותר. ושנית כל, ההעזרות בהמלצות משרד הבריאות לגבי הבדיקות המומלצות בכל שלב של ההריון. אומנם המידע נמצא תמיד זמין ואונליין, אך גם בקופות החולים ובמרפאות הנשים, תוכלי למצוא מידע רב על כך בברושורים שונים. ההמלצה היא לרוב להצמד להוראות הרופא, ובדיקות נוספות שאינן בגדר חובה, הבחירה בידייך האם לבצע אותן או לא.
4. בדקי מה בדיוק מגיע לך מבחינת כיסויים כספיים במסגרת ביטוחים משלימים/ בריאות
אבל מעקב ההריון לא מאופיין רק בעודף בדיקות. אלא גם בלא מעט כסף שכל הבדיקות למיניהן עולות. בגלל שלא כל הבדיקות הן במימון קופ”ח והמדינה, רבות מהן עולות כסף, לעיתים אפילו כמה מאות שקלים לכל בדיקה. בחיבור פשוט יחד ב-40 שבועות תגלי שהוצאת כמה אלפי שקלים על בדיקות. אז איך נמנעים מהוצאה כספית כזו כבדה? הסוד הוא בביטוחי הבריאות ובשירותים המשלימים במסגרת קופ”ח. רצוי לברר עוד לפני ההריון או כבר בתחילתו מה בדיוק הזכויות והתשלומים המגיעים לכן.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg