
ליזמים שבינינו: מה צריך לעשות לפני פגישה עם משקיע
כל סטארט-אפ עומד בשלב כזה או אחר מול אותו אתגר - הצורך בגיוס הון. הגיוס אינו הליך קל מהסיבה שנדרש מכלול רחב של תנאים כדי לשכנע אדם זר לסכן מאות אלפי דולרים (ולעיתים אף יותר), כאשר ההיכרות בינכם מסתכמת במספר פגישות בודדות, ולא היכרות מעמיקה
- מה הסיפור שלך?
זה לא רק המוצר או השירות שלך שמעניינים את המשקיע, זה אתה. זה הצוות שלך. משקיעים רוצים לשמוע על היכולות שאתה מביא עמך לחברה וכיצד זה יגביר את סיכויי ההצלחה. הם רוצים לשמוע על ניסיון העבר שרכשת, ושבזכותו אתה האדם הנכון להשקיע בו.

אל תספר להם שהרחבת פיזיקה בתיכון או על העובדה שאתה אוהב כדורסל. ספר להם על הניסיון העסקי שלך, על ההשכלה שלך, על מיזמים אחרים שלקחת בהם חלק והצליחו. כל זה יגביר את אמון המשקיע בך.
- כמה אתה מוכן לתת מהחברה?
לכל יזם יש את הגבולות שלו לגבי האחוז מהחברה שהוא מוכן לוותר עליו בתמורה להשקעה. בהתאם לסכום ההשקעה, יש משקיעים שירצו הרבה מניות וכאלו שיבקשו פחות. מה שלא יהיו דרישותיהם, תמיד טוב להגיע לפגישה עם הערכה מסוימת של חלוקה הוגנת של המניות המתבססת על הערכת שווי ריאלית שביצעת. הזהר לא לתת יותר מדי מניות כדי לא לפגוע במוטיבציה שלך לקידום החברה וכמובן אל תעריך את המיזם שלך בחסר.
“אני אוהבת שיזמים מעלים את ההצעה הראשונה”, אומרת ג’ינה דנר, משקיעה מקרן Women’s Capital Connection”. ” אני רוצה להיות בטוחה שהאחוז שאני לוקחת ישאיר את היזמים להוטים לדהור קדימה”.
- עבור מה הכסף?
מומלץ שיהיה לך תקציב ברור, מוכן והגיוני לפני שאתה מציג את הבקשה למשקיע. בתוכנית העסקית שלך צריכה להיות הצגה מפורטת של יעוד כספי ההשקעה ולאילו אבני דרך היא אמורה להביא את החברה.
ברור לכל שהמציאות ברוב הפעמים לא מתיישרת עם התוכניות שלנו במאת האחוזים, אך התכנון צריך להציג את המטרה של המיזם שלך ואת הדרך הנכונה להשגתה לפי ראותך – בין אם זה לשכור עוד כוח אדם, להקים עוד משרד, להגדיל את הוצאות השיווק או להגדיל מלאי.
משקיעים לא תמיד יסכימו עם התכנון שלך, אבל הם יראו יזם מסור שיודע מהם צעדיו הבאים (בניגוד ליזם שמבחינתו הצעד הבא הוא גיוס הכסף בלבד, ללא ידע איפה הוא יושקע). בנוסף, ייתכן שעצם החבירה למשקיע תשנה את התכנון שלך, כי הוא מביא עמו יכולות וידע נוספים. נדרשת כאן יכולת לדעת להגן על עמדתך, אך גם להיות קשוב לדברי המשקיע כדי שיבין שניתן לעבוד אתך במידה ותהיו שותפים.
- אל תבטיח דברים שאינך יכול להתחייב אליהם
המשקיעים הולכים לשאול אותך הרבה מאד שאלות. המפתח כאן הוא להיות כנה איתם ולא להעמיד פנים. כחברה צעירה, יהיו הרבה סוגיות שעליכם לפצח בהמשך הדרך ונעלמים שתדרשו לגלות תוך כדי תנועה. אל תחפה על חוסר הידע שלך על ידי חצאי אמיתות או הבטחות יתר למשקיע.
לפעמים משקיע שואל שאלות שאין עליהן תשובה רק כדי לראות אם היזם מסוגל להודות שהוא לא יודע את התשובה או שהוא ימציא תשובה מהמותן. זהו דגל אדום שמראה שהיזם נואש לכסף.
זיהוי המגבלות של החברה שלך, והעובדה שיש חוסר ודאות מסוים בעתיד מראה שאתה מסוגל להסתכל על המציאות בצורה מציאותית ולא משוחדת או לא ריאלית.
עבדתם קשה כדי להגיע לפגישה עם המשקיעים. אל תתנו לדברים הקטנים להרוס לכם את הסיכוי לגייס את ההשקעה. פגישה אחת - זה כל מה שהמשקיע צריך כדי להחליט האם נכון עבורו לסכן את כספו ולהשקיע בך ובמיזם שלך, או להמשיך ולחפש השקעות אחרות.
הכותב הוא מנהל פרויקטים בחברת טרגו , ערן אייל.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg