
כולם נהנים: ירקות ופירות ישירות מהחקלאי
מחאת 2011 והרשתות החברתיות, הביאו עימן לא מעט שינויים בתחום החברתי והכלכלי. לא תמיד מכיוון המדינה אלא דווקא מכיוון האזרחים, אשר מבקשים לקיים בישראל סגנון חיים קצת יותר צודק ושיווני, סגנון חיים שאלה אשר עובדים קשה יכולים להפיק ממנו הרבה יותר תועלת מאשר בעבר
הדוגמא הבולטת לכך מגיעה בשנים האחרונות מתחום החקלאות. אם בעבר, הדרך היחידה שהיינו יכולים לרכוש ירקות ופירות, היתה דרך רשתות השיווק והירקנים, במחירים גבוהים וללא רווח אמיתי לאנשים שאחראים על גידולם וייצורם, קרי החקלאים, הרי שבשנים האחרונות נפתחו בפנינו אופציות שונות אשר מטיבות גם איתנו, כצרכנים, אך גם עם החקלאים בהזמנת ירקות מהחקלאי לצרכן.

לפני שמסבירים את מהות העניין, משני הצדדים שלו, חשוב להבין שכל זה לא היה יכול לקרות ללא רשתות חברתיות אשר העלו את הנושא למודעות, שיווקו ועזרו לחקלאים להגיע כמעט לכל בית בישראל. כמו כן, זה לא היה יכול לקרות אלמלא המחאה של 2011 והניסיון של צעירים וצעירות, לשנות את המצב הקיים מבחינה חברתית וכלכלית.
איך הכל התחיל או כיצד מצמצמים את פערי התיווך ועוזרים לחקלאים להרוויח
אחרי מחאת 2011, עלתה טענה כלפי רשתות השיווק, שהן רוכשות ירקות ופירות מחקלאים, גובות מחיר מסוים מהצרכן, אך למעשה את כל הרווח הן לוקחות לעצמן. אם למשל הן קנו מהחקלאי קילו תפוזים בשקל וחצי, לצרכן הן מוכרות אותו פי 5. הרווח הולך אליהן. משמע, החקלאי מפסיד, כי הוא מוכר בזול (מאחר ויש כמות גדולה של חקלאים אז ההיצע הוא גבוה), הצרכן מפסיד כי הוא משלם הרבה עבור מוצר שיכול היה לשלם עבורו הרבה פחות.
היחידים שמרוויחים הן רשתות השיווק, שלמעשה לא עושות דבר מלבד למכור את המוצר בשטחן. צריך לזכור, להבדיל מחברות גדולות שמוכרות מוצרי מזון אחרים, לחקלאים אין גב כלכלי חזק שמאפשר להם למכור את התוצרת שלהם בזול, מה עוד שלהבדיל מחברות מזון, חקלאים תלויים בגורמים שאין להם שליטה עליהם, כגון תנאי מזג אוויר לצורך גידול תוצרת חקלאית. לכן אם בשנה מסוימת יש עודף תוצרת, הם ירוויחו עליה מעט מאוד (כי ההיצע יהיה גדול) והם יאלצו לזרוק חלק גדול ממנה.
כיצד החקלאי והצרכן נהנים מזה
על מנת להתמודד עם הבעיה של פערי התיווך והמחירים הגבוהים, החלו חקלאים בשנים האחרונות למכור את תוצרתם ישירות מהחקלאי באופן ישיר לצרכן. הם עשו זאת דרך פרסום של מכירות התוצרת אשר נערכות בשטחי הגידול שלהם וכן דרך אתרי אינטרנט. אתר חקלאי הוא דוגמא טובה לכך. אתר זה שייך לרשת חקלאית שמבוססת על הרעיון של רשת חברתית כלכלית, אשר שמה לה למטרה לצמצם את עלויות התיווך בעזרת מכירה ישירה לצרכן. הצרכן קונה ישירות מהחקלאי במחיר הגון, והחקלאי מרוויח את הסכום המלא על תוצרתו, פרי עמלו.
שיטה זו החלה להיווצר אחרי מה שמכונה “מחאת הפלפלים”, מחאה של חקלאים אשר מכרו פלפלים לרשתות השיווק והרוויחו עליהם מעט ביחס למחיר שהרשתות גבו הרבה. בעקבות כך פתחו החקלאים במכירת פלפלים לצרכנים במרכזי הערים ובמקומות אחרים, חלק גדול מהתהליך התבצע בעזרת ארגונים חברתיים ופעילים שונים. דבר זה תפס תאוצה, ומכאן החלו חקלאים לשווק בעצמם את תוצרתם ולמכור אותה ישירות לצרכן.
כיצד זה מתבצע ואיך נהנים מאפשרות לקבל משלוח ירקות עד הבית
כאמור, חקלאים רבים החלו לפתוח בעצמם או בהתאגדות של מספר משקים ביחד, אתרי אינטרנט אשר שיווקו את תוצרתם ישירות לצרכן.
כל אחד יכול לגלוש לאתר, לראות איזו תוצרת חקלאית יש לחקלאי ולעשות משלוחי ירקות ופירות לכל מקום שהוא בוחר. התשלום נעשה דרך האתר או בשיחת טלפון למוקד של המשק. בדרך כלל, המשק דואג שהתוצרת תגיע לבית הלקוח למחרת היום. כך הצרכן נהנה גם מאפשרות לבצע את הרכישה מבלי לצאת מהבית, גם לקבל את המשלוח ישירות לכל מקום שהוא בוחר, וכן הוא נהנה מתוצרת טרייה.

החקלאים נהנים ממספר יתרונות בעזרת שיטת השיווק החדשה:
- ראשית, הם מקבלים את מלוא הסכום על התוצרת שלהם מבלי להפסיד את פערי התיווך שרשתות השיווק לקחו לעצמן.
- שנית, הם קובעים בעצמם את המחירים לצרכן.
- שלוש, הם יכולים להרכיב לעצמם מועדון לקוחות ובכך לשמר לקוחות קיימים. כשהם מכרו את תוצרתם לרשתות השיווק, לא היו להם לקוחות משלהם, כאן יש להם לקוחות שפונים ישירות אליהם, כך הם יכולים לשווק עבורם תוצרת ייחודית לפי דרישה.
- ארבע, בשיטה החדשה, הם יכולים לשווק תוצרת רחבה יותר. לא רק ירקות ופירות אלא מעבר לכך, עם זה בעזרת שיתופי פעולה עם משקים אחרים ועם זה בזכות העובדה, שהם לא תלויים ברשתות השיווק שימכרו אותה.
- חמש, הלקוחות שלהם נהנים מאיכות טרייה ואיכותית, ובכך החקלאים שומרים על שמם הטוב.
כאמור, במהלך השנים האחרונות אנחנו יכולים לראות פריחה רחבה בנושא, חקלאים רבים הבינו שעדיף להם למכור את התוצרת שלהם בעצמם או דרך התאגדויות עם משקים וחקלאים אחרים בצורה ישירה לצרכן ופחות דרך רשתות השיווק.
למרות שלרשתות השיווק יש כוח כלכלי גדול יותר, עדיין צרכנים רבים מעדיפים היום לבצע את הקניות דרך האינטרנט אצל חקלאים, גם על מנת ליהנות ממחירים נמוכים ונוחים וגם מתוך מטרה חברתית אמיתית ונכונה, לעזור לחקלאים להתפרנס בכבוד מעמל ידיהם.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg