שתהיו בעניינים: גם בפסיכומטרי אפשר לקבל הקלות

ההקלות ניתנות למי שאובחנו ויש להם אישור על כך, למי שסובל מבעיות רפואיות ונפשיות או בעיות כתיבה. אין פטור מחלקים של המבחן אלא רק התאמה לאופן בו הוא ייערך

בשיתוף ברק רום | 17/02/2016 06:08
תגיות:

השמועות על מבחן פסיכומטרי קשוח, שהשאלות בו נזרקות בקצב אוטומטי, שצריך לפתור הרבה שאלות בזמן קצר ושאין זמן ללכת לשירותים - ובכן, השמועות הללו נכונות, אבל לא עבור כולם. כמו במבחני הבגרות, גם לפסיכומטרי אפשר לקבל הקלות. הן מיועדות לסוגים מסויימים של נבחנים ואוכלוסיות והמטרה היא להשיג תנאי פתיחה שווים לכל הנבחנים.

מנהל בית הספר E.Z.WAY, אהוד צלטנר, שמכין לפסיכומטרי במסלול מיוחד גם לקויי למידה, מספר על סוגי ההתאמות וההקלות המוכרות ועל האופן בו ניתן לזכות בהן.

“ההקלות וההתאמות ניתנות רק על האופן בו ייבחן התלמיד”, אומר צלטנר, “זה אומר שלא ניתן להשיג פטור מחלקים של הבחינה. ההקלות ינתנו למי שמאובחנים כבעלי בעיות קשב וריכוז, לתלמידים בעלי לקויות למידה, למי שיש להם בעיות נפשיות או רפואיות וגם לנבחנים שיש להם דיסגרפיה”.

איזה סוגים של התאמות או הקלות ניתן לקבל?

“ההתאמה המקובלת ביותר נקראת מפע”ם – מבחן פסיכומטרי על מחשב. במקרה כזה הזמן מחושב עבור כל שאלה ולא עבור כל פרק השאלות. כמו כן ניתנת הארכת זמן משמעותית, שיכולה לנוע החל מפי שתיים ועד פי ארבע עבור כל שאלה. ניתן לקבל גם הפסקות לפרקי זמן קצרים בין הפרקים. יש תלמידים שיזכו להקראה של השאלות באנגלית או בעברית, אפשרות להכתבה של פרק החיבור והארכת פרק הזמן שניתן לו. ניתן לקבל שאלון עם אותיות מוגדלות ועוד כל מיני הקלות, הכל בהתאם לסוג האיבחון והאישורים הרפואיים. יש מקרים בהם ניתן אישור להקליד את החיבור על מחשב. יש פתרונות גם לנבחנים הסובלים מדיספרקסיה או שיתוק מוחין ולמעשה לכל בעיה שמקשה על הנבחן לכתוב בעזרת עיפרון”.

תלמידים שאין להם הקלות טוענים שזה לא הוגן כלפיהם שחלק מהנבחנים מקבלים מבחן קל יותר.

“זו תלונה שאינה במקומה והיא גם לא נכונה. ניקח לדוגמא מבחן מעשי לקבלת רישיון רכב. מי שיש לו קשיי ראייה נבחן כשהוא עם משקפיים. האם הטסט שלו הופך ליותר קל? המשקפיים רק מאפשרות לו למצות את יכולתו על ידי סינון הקושי שאינו רלוונטי לכישורי הנהיגה. באותו אופן יש להתייחס להתאמות שניתנות בפסיכומטרי”.

האם יש הקלות למי שיש להם קשיים רציניים במתמטיקה?

“חשוב לדעת שפרק החשיבה הכמותית במבחן הפסיכומטרי לא דומה למה שאתם מכירים ממבחני הבגרות במתמטיקה. בפסיכומטרי אין שאלות על אינטגרלים, דיפרנציאלים או טריגונומטריה. הנבחנים נדרשים להפגין כישורי חשיבה ולא יכולות חישוב. מי שיש לו בעיות של דיסקלקוליה יכול לקבל אישור להשתמש במחשבון וזה אמור להספיק. היה לנו בבית הספר מקרה של תלמיד שבתיכון קיבל פטור ממבחן הבגרות במתמטיקה. בפסיכומטרי אין פטור מקביל והוא חשש מאוד לקראת המבחן. לשמחתו הוא גילה שאין לו צורך בפטור כזה. הוא הצליח לקבל אישור להשתמש במחשבון והשיג במבחן ציון שקרוב ל-700, מה שמצביע על הצלחה גם בשאלות על חשיבה כמותית”.

מה צריך לעשות כדי לזכות בהקלות הללו?

“חשוב להקפיד על כל הנוהלים מכיוון שתהליך הוצאת האישורים הוא לא פשוט. יש להגיש את הבקשות למרכז הארצי בלוויית כמה שיותר מסמכים ואישורים הנוגעים לבעיה. זה כולל מכתבים וסיכומי ביקורים מרופאים, אבחנות קליניות של מומחים, תוצאות של בדיקות רלוונטיות, הסטוריה של טיפולים אצל פיזיותרפיסטים, קלינאי תקשורת ורופאים, תעודות מבית הספר היסודי והתיכון, וכל מה שיכול להעיד על הבעיה ומידת החומרה שלה. מכיוון שאיסוף המסמכים הללו לוקח זמן, יש להיערך אליו מבעוד מועד. התשובה עשויה לקחת עד כ-25 ימי עבודה ולכן חשוב להגיש את המסמכים כמה שיותר מוקדם, מכיוון שכל צורת הלמידה לקראת המבחן תלויה בתשובות. אם נניח מישהו קיבל אישור למפע”ם, חשוב שגם את התרגולים הוא יבצע עם מחשב ובהתאם ללוחות הזמנים שאושרו לו, כדי לדמות עד כמה שאפשר את התנאים שיהיו לו במבחן”.

לאתר החברה- http://www.ezway.co.il/

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

המומלצים

עוד ב''בהמומחים''