ייחודי: הכנה מנטלית של עדים לפני משפט

עמידה על דוכן העדים היא סיטואציה מלחיצה ובעלת השלכות משמעותיות. הילה שגיב, מנחת NLP ומפתחת שיטת Headdiction - מקיבעון לגמישות מחשבתית, בנתה שיטה מיוחדת להכנה מנטלית של עדים ללא קשר לתוכן העדות

בשיתוף ברק רום | 15/02/2016 06:07
תגיות:

עמידה על דוכן העדים בבית המשפט היא מעמד מלחיץ עבור מרבית האנשים. בוודאי אלה שעושים זאת לראשונה. דבר בחיינו לא מכין אותנו לסיטואציה הזו, שפעמים רבות היא גורלית. מה שעוד תורם לתחושת הלחץ של העד הבלתי מנוסה היא העובדה שאין כאן הזדמנות שניה. מרגע שירדת מהדוכן, דבריך נרשמו, תגובותיך נקלטו והם מכריעים גורלות – הם יכולים לשלוח אנשים למאסר, להרחיק הורים מילדיהם, ולהכריע בענייני כסף, רכוש, גוף ונפש. על אחת כמה וכמה עדים שכל התיק בנוי על עדותם.

כל אלה גרמו להילה שגיב - מנחת NLP ומפתחת שיטת Headdiction - מקיבעון לגמישות מחשבתית, לבנות מערך של הנחיות, דרכי פעולה ושיטות, שייסייעו לעדים וידריכו אותם כיצד להגיע אל דוכן העדים כשהם הכי אפקטיביים ורהוטים שאפשר, בזמן שניתן להם ובתנאים השוררים באולם בית המשפט.

“אנחנו בני אדם”, אומרת שגיב, “וככאלה המעמד של מתן עדות מול שופט, עורכי דין, נוכחות הצד שני וגם הקהל, הוא מטבע הדברים טעון רגשות ועלול להיות מלחיץ. אנשים מכירים את תופעת פחד הבמה או פחד קהל. דוכן העדים מדמה את אותו הפחד עם כמה הבדלים משמעותיים. לא רק שאנו מתמודדים עם יכולת ההתבטאות האישית שלנו וההיסטוריה שלנו בנושא, אלא גם עם הרגשות האישיים שקשורים לסיפור הרקע שהוביל לדיון, ועם ההשלכות המודעות והלא מודעות של המעמד.

לפרטים נוספים לחץ כאן

ברמה הלא מודעת, המקום הזה מעורר את כל נורות האזהרה שלנו לגבי בטחוננו האישי ומחזיר אותנו עד לתקופה השבטית, בה נדרשנו לעמוד מול דמויות סמכות כמו ראש השבט (השופט) למשל, ולדעת שאם לא נוכיח את עצמנו נהפוך למנודים ואז נאבד את הבטחון שהשבט מעניק לנו ואת חיינו. בבית המשפט המצב שונה, אבל מבחינת תת המודע, אין הבדל.

המטרה שלי היא לעזור לעד על ידי העצמתו במתן כלים לפעולה והגדלת חוסנו המנטלי להפרדת תחושותיו מאופן התבטאותו כך שעדותו תהיה הכי אפקטיבית, ללא קשר לתוכן, אלא רק לאופן הצגתו”.

– איך שימוש בטכניקות מתחום ה-NLP עובדות במקרה כזה?

“טכניקות ה NLP  משמשות להשפיע על התנהגותנו במצבים של אירוע שמייצר תגובה ומחשבה שמייצרת פעולה. בעזרת טכניקות מהתחום הזה ניתן לשחרר מטענים רגשיים ולעגן יכולת תגובה חדשה, או לחזק אחת קיימת, שיופעלו באופן אוטומטי כשנדרש. במעמד של מתן עדות אפשר לשפר את השליטה העצמית שלנו על התנהגותנו והרגשתנו, והתנהלותנו הרצויה תיכנס לפעולה באופן טבעי ואוטומטי.

– איך נעשית ההדרכה הזו?

“ההכנה של העד נעשית במפגש אישי, בו תוך כדי שיחה ותרגול הוא יעשה שימוש בטכניקות המפעילות את המערכת המחשבתית-ביולוגית שלנו באופן הפרודוקטיבי ביותר ומביאות לתוצאות בפרק זמן קצר. כמו כן, ניתנות לעד טכניקות ליישום עצמי בהן יוכל לעשות שימוש, על מנת לשפר את ביצועיו ברגע האמת. 

תשומת לב מיוחדת ניתנת לטיפול בשורשי המצבים הרגשיים שעלולים לעלות לפני ובמהלך מתן העדות: תסכולים, תחושת מרמור על עצם הסיטואציה, כעס על הצד השני או ביטחון עצמי נמוך, אשר אצל מרביתנו כבר קיים ובבית משפט נוסף עליו הלחץ הנובע מהרצון להיות ‘עד מושלם’. לכל אלה נלווה גם כובד האחריות שעל כתפי העד, נוכח התוצאה של עדותו, ההשלכות שלה ומשמעויותיה.

“מעבר לסיטואציה של עמידה על דוכן העדים, המלחיצה בפני עצמה, יש להכין את העד גם להתמודדות עם אופן ההתנהלות של בעלי התפקידים בבית המשפט. לא אחת ייתקל העד בעו”ד שיטיח בו האשמות והשמצות, יכנה אותו שקרן או שכחן, יתקרב אליו עד למרחק קטן, ינעץ בו מבטים מזרי אימה, ירים את קולו, ישלוף מסמכים בלתי צפויים וינסה להתקיל אותו – כל אלה טקטיקות מוכרות וחוקיות, שמטרתן להוציא עד משלוותו, לגרום לו לאבד את חוט המחשבה, ולמנוע ממנו להיות במיטבו ולהגיב בקור רוח. 

בנוסף, עליו להיות מוכן לשמור על שלוות נפשו כאשר באולם נוכחים נציגים של הצד השני, שלעיתים מתפרצים, מקללים או שיש לו רגשות עזים כלפיהם. כל אלה יכולים להוביל למצב של גמגום, בלק-אאוט, ערפול ובסופו של דבר לכישלון העדות”.

– מהם בפועל הכלים שהעד מקבל על מנת להיות במיטבו?

“העד ילמד להפריד בין הצד הרגשי והסוער של המצב כולו, לבין הצד המעשי. הוא ילמד לשנות את תפיסת המעמד בו הוא נמצא ואת שינוי היחס אל הדמויות שמולו – עורכי הדין, השופטים ודמויות הקשורות אליו אישית. הוא ילמד לשלוט על רגשותיו ולחזק את אמינותו בעיניו ובעיני השומעים. הוא גם יקבל תרגילים להגברת הריכוז”.

– בדרך כלל עורכי הדין אמונים על ההכנה המנטלית של העד.

“ההכנה שאני מציעה תשחרר את העו”ד מהצורך הזה ותאפשר לו להתמקד בתכנים ולא באופן הביצוע. השירות מכוון בעיקר למשרדי עו”ד שעוסקים בדיני אישות, חברות או ירושות. כאלה שמזהים שהלקוח או אחד העדים הם חסרי ביטחון ו/או מבקשים לשפר את תפקוד העדים שלהם בבית המשפט. הכנה כזו תחזק את העד ואמינותו, תמקד אותו בנושאים עליהם העו”ד מבקש לשים דגש, והכל על מנת להגדיל את סיכויי הזכייה. השירות הזה מעמיד לרשות העו”ד עד ממושמע, מרוכז, שעבר הכנה מקצועית ושלא יתמוטט על הדוכן. יש כאן אפשרות לעו”ד לזמן לדיונים גם עדים שחששו מהמעמד המלחיץ”.

– כמה זמן אורכת הכנה כזו?

“בדרך כלל שני מפגשים, שיכולים להגיע כל אחד לעד לארבע שעות רצופות, ויכולים להתבצע פנים אל פנים או באמצעות סקייפ. בהמשך יתודרך העו”ד על דרך העבודה הרצויה עם העד, מהם ‘מושגי המפתח’ שיעזרו לו, מהן נקודות התורפה שלו וכיצד יכול העו”ד לפעול כדי לעזור לו. אם המפגש היה למעלה משבועיים לפני מתן העדות, יהיה מפגש חיזוק נוסף של כשעה כיומיים לפני הדיון. העד יוכל להקליט את המיפגשים לשימושו האישי ו/או לבקש את נוכחות עורך הדין שלו במיפגשים.

– אז מה ההבדל בין עד שעבר הכנה שכזו לעד שלא?

“החשוב ביותר הוא שעד שעבר הכנה שכזו יודע איך לעזור לעצמו במקרה והלחץ מתחיל לסגור עליו ואף איך להימנע ממנו. לכן הוא בעל יכולת ביטוי טובה, ממוקד מטרה ואינו מאבד את העשתונות. הוא יודע שמה שקורה בתוך בית המשפט אינו משליך על מי שהוא מחוצה לו ולכן הוא מרגיש נח עם עצמו על הדוכן ובכלל עם השגת מטרותיו במשפט”.

לפרטים נוספים לחץ כאן

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

המומלצים

עוד ב''בהמומחים''