הבית עם הפרדס
תהליך העבודה בבית זה היה מרתק ומאתגר, בעיקר בשל העובדה שבזמן התכנון והבנייה, בעלי הבית שהו בחו"ל
האדריכלית הגיעה לפרויקט זה - המצוי באזור ההרחבה של קיבוץ בית השיטה - מתוך הכרות רבת שנים עם הלקוחות. מעניין לגלות כי בכל התקופה של התכנון והבנייה של הבית, בעלי הבית היו בהולנד, לכן נדרשו אמון והבנה מלאים בכדי לבצע את הפרויקט.
למרות המרחק הפיזי, הקפידה מרים להעביר את המשפחה תהליך זהה לשיטת העבודה שנעשית
עם משפחות אחרות. השלבים הם כתיבת פרוגרמה לתכנון - בדרך כלל מלווה ב"שיעורי בית" שניתנים ללקוח תוך כדי תכנון, תכנון ברמה של סקיצות עד להחלטה על התכנית המקובלת, הכנת התכניות לאישורי בניה והכנת תכניות עבודה. "תכניות העבודה בבית זה היו מאוד מורכבות ובנויות מהרבה פרטים ייחודיים", היא מספרת. כך למשל, פרט העמודים הפינתיים, פרט חיתוך וחיבורי האבן, ספי חלונות, רלס ברזל מעל החלונות שמחזיק את האבנים העליונות, תכנון הגג והקורות, תכנון מעקה זכוכית, מדרגות מרחפות, פרטי אלומיניום ונגרות ייחודיים לבית זה, שאינם סטנדרטיים ועוד".
בשל מורכבות הבנייה, המליצה האדריכלית לבעלי הבית לשכור את שירותיו הטובים של מפקח הבנייה יעקב יונש, אף הוא חבר הקיבוץ. למעשה, מרים ויוניש עבדו בשיתוף פעולה לאורך כל הדרך, בשל העובדה שבמיוחד בבית זה - היה קשה להפריד בין תהליך התכנון לתהליך הבניה.
"שני עקרונות בולטים עומדים לנג עיניי בכל הפרויקטים התכנוניים, וכמובן – גם בבית זה. הראשון הוא בניה אקולוגית. כלומר, הקפדה על חומרי בניה איכותיים ומבודדים, העמדה נכונה של המבנה תוך שימת דגש על כיווני זרימת אוויר, כיווני שמש, אור והצללות, ניצול משאבים וחסכון באנרגיה. העיקרון השני הוא הקפדה על תכנון אורבני ופונקציונלי - השתלבות במבנה השכונתי, בנוף ובטבע, שימוש בחומרים שמתאימים לסביבה ולקוחים ממנה, יצירת קו נעים לעין, הסתרה של אלמנטים זרים (מדחסים למזגנים, מסתור כביסה, דוד שמש) ושמירה על קו תכנוני מקשר בין החוץ והפנים".
הכניסה לבית היא צדדית ואינה נעשית מהמדרכה הראשית. זאת במטרה לשמור על אינטימיות ולא להפוך את הבית ל"היכל" עם כניסה מפוארת, אלא לתת לאנשים לחוש את המקום אט-אט, עד שמגיע רגע הדפיקה בדלת...
במבואת הכניסה, הדלת (עם הזכוכית של "סבתא") והתאורה הנמוכה (השקועה באבן) מלווים את אותה תחושה צנועה ונעימה. ובפנים - התכנון ופרטי העיצוב מציעים שילוב של קו נקי ומודרני עם אלמנטים כפריים, כאשר דגש מיוחד ניתן לצבע ולתאורה.
המטבח ופינת האוכל מהווים את מרכז הבית - אליהם הכל מתנקז, מהם ניתן להשקיף לחדר המשחקים של הילדים, לסלון ולמרפסת הישיבה. מאזור המטבח עולות מדרגות "מרחפות" למשרד העבודה של בני הזוג. חדרי השינה והרחצה מצויים באגף נפרד. שימוש בחומרים שמתאימים לסביבה ולקוחים ממנה.
"תהליך העבודה בבית זה היה מרתק ומאתגר, גם משום שברוב המקרים נאלצתי להתמודד לבד עם הפתרונות – ואגב כך הרגשתי אמון מלא מצדם של הלקוחות הרחוקים - וגם משום שהרגשתי תיאום מושלם עם בעלת הבית בכל הקשר לטעמים העיצוביים. ההזדהות היתה כה חזקה, עד שהיא הזמינה אותי להולנד לעזור לה לבחור ולתכנן חלק מהריהוט, והתוצאה – בהתאם", מסכמת האדריכלית.