מוקי ועברי לידר עוצרים לפרק את השירים

הם רגילים להפקות ענק, תכניות ריאליטי בומבסטיות, ביטים ובמות עמוסות, אך במסגרת פסטיבל הפסנתר, מוקי ועברי לידר מתכוונים לנקות את הכל ולהתחיל מאפס: "זה קצת מפחיד וקצת מרגש"

טל מזרחי | 8/11/2017 14:01
תגיות: פסטיבל הפסנתר,מוקי,עברי לידר
פסטיבל הפסנתר ייצא לדרך הערב (8-11.11.17, מוזיאון תל אביב לאמנות) עם רשימת אמנים מרשימה ומגוונת. לצד 17 מופעים של אמנים שיופיעו במסגרת הפסטיבל לראשונה, יהיו גם לא מעט אמנים ותיקים, כמו למשל עברי לידר ומוקי, שבין אלבומים חדשים והופעות מלאות, עוצרים לפרק את השירים ולהקשיב למילים.

"אני מת על פסטיבל הפסנתר, אני חושב שזה פסטיבל חשוב", אומר לידר. "גם נורא חשוב לאמנים לפרק את מה שאנחנו עושים ברגיל ולעזוב לשנייה את כל הנגנים וההפקה, להכריח את עצמנו לנקות הכל ולהכיר את השירים באופן הכי בסיסי. גם שנינו ממש אמנים של טקסט, והטקסט פתאום קופץ החוצה, אז זה גם מקום מעולה בשבילנו. אפילו בשירים שהם בדרך כלל יותר קשוחים, או שיש להם יותר מוזיקה או ווליום, ולפעמים הטקסט טיפה נאבד בתוך כל זה, בפסטיבל אין דבר כזה. ממש כמו לספר לקהל סיפור, וזה בהחלט אחר ומיוחד".
 
צילום: ליאור כתר
מת על פסטיבל הפסנתר. עברי לידר צילום: ליאור כתר

"זה מייצר הקשבה חדשה לשירים, גם של האמנים ובעיקר של הקהל", מסביר מוקי. "השירים מגיעים אליו, בקצב איטי יותר, אחר, קרוב. זה קהל שגם בא להקשיב, באמת להקשיב, למילה ולצליל. אני למשל מגיע מעולם של ביט, אז פה זה פשוט לקחת את הדברים האלה ולנקות אותם, ולהתחיל מאפס".

"אני שומע את מוקי מדבר ואני חושב לעצמי שזה נורא מעניין, בדיוק בגלל שהוא אומן שמגיע מביט כמו שהוא מתאר, והפסנתר מעבר לזה שהוא כלי הרמוני מאוד חשוב, הוא בסופו של דבר כלי הקשה. ופסנתרנים גדולים ומלחינים גדולים, מהקלאסיקה, כמו ברטוק וכאלה ועד לפסנתר מודרני, נורא השתמשו בפסנתר ככלי הקשה, מאוד אפשר לנצל אתו ככזה, וזה דבר שבדרך כלל אמנים עושים פחות, בגלל שהוא כלי מאוד הרמוני. אז דווקא מפגש של מוקי עם פסנתר, זה מאד מאד מעניין".

עברי לידר, שכבר הפך לחלק בלתי נפרד מהפסטיבל, בוחר שלא לספר לנו מה הוא בדיוק מכין השנה. "אני לא יכול לספר לגמרי את התכנית שלי עד הסוף, כי אני בונה אותה עדיין והיא קצת ניסיונית, אז נראה מה יהיה... יש לי רעיון לעשות משהו טיפה אחר. אני תמיד מרגיש שהפסטיבל הזה זה מקום לנסות כל מיני דברים שבהופעות הרגילות אנחנו לא מרשים לעצמנו לעשות, אז אני בונה משהו קצת שונה. מקווה שאני אהנה ושגם הקהל יהנה מזה, זה קצת מפחיד אותי וקצת מרגש".

ואילו מוקי, שעסוק בימים אלה בסיבוב ההופעות של האלבום החדש "הולך על מים", מבטיח מופע שיכיל בתוכו שירים מכל הזמנים. "תמיד התארחתי בפסטיבל, זאת פעם ראשונה שאני עושה מופע שלם שלי, וזה מרגש מאוד. יהיו גם חומרים מהאלבום החדש, אבל לא רק. זה יהיה מופע של שירים מכל מיני תקופות. כל מיני צבעים שנגעתי בהם, אני מנסה לייצר משהו חדש לכל השירים האלה".
 
צילום: אבישג שאר ישוב
עברי לידר, נסרין קדרי ומוקי במסיבת העיתונאים של פסטיבל הפסנתר צילום: אבישג שאר ישוב

השניים, שנמצאים מעל 20 שנה בלב תעשיית המוזיקה הישראלית, מופיעים השנה בפסטיבל לצד לא מעט הרכבים ישראליים חדשים, שאת מרבית זמנם מבלים בהופעות בחו"ל, ובהחלט הצליחו לפרוץ כמה גבולות, ולהציב סטנדרטים חדשים ומרשימים.

מה דעתכם על הדור החדש במוזיקה הישראלית?

עברי: "יש התפתחות נורא יפה בסצנה שלנו. תמיד היו הרכבים נורא מעזים במוזיקה הישראלית ותמיד היו הרכבים ישראלים שהופיעו בכל העולם, זה מצחיק שכל דור חושב שזה חדש. גם אנחנו חשבנו שזה חדש, כשעשינו את זה. זה לא חדש, זה קורה... בדיוק שמעתי את 'אבאניבי' לפני כמה ימים ברדיו, וזה שיר משנת 78', אני הייתי בן 4 כשזה יצא, ואמרתי לעצמי 'ואוו הדבר הזה  נשמע טוב!' וזה הדבר הזה שנשמע חו"ל".

מוקי: "באופן כללי, מוזיקה ואמנות זה דבר שכל הזמו מתפתח, במיוחד במקום כמו שלנו, שהאמנות פה, ובכלל חיי התרבות הישראלית היא דבר חדש. אני בדיוק קורא עכשיו ספר של סטפן צוויג  שנקרא 'העולם של אתמול', והוא מספר שם על חיי התרבות בווינה בסוף המאה ה-19. אמנים ומשוררים שם היו מקבלים עבודה מהמדינה, וזה מתוך הבנה שאדם צריך שיהיה לו את החופש הכלכלי כדי ליצור, כדי שיוכל להיות מרוכז ביצירה. כלומר, תרבות הייתה כל כך בדנ"א של החברה המערבית לפני 150 שנה. אנחנו שנות אור משם, אנחנו רק בהתחלה, אז הדרך שלנו להדביק את הפער ארוכה. כל עולם התרבות הישראלית שמייצר את עצמו כל יום וכל רגע מחדש נמצא על הנתיב הזה, ואני חושב שזה מרתק, וזה פתח להמון דברים חדשים וניסיוניים, להעז, להמציא, לחפש... זה כיף".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק