כולו נשמה: אלי דג'יברי עושה מה שאף אחד לא עשה לפניו
בצעד אמיץ, החליט הסקסופוניסט הבינלאומי ומנהל פסטיבל הג'אז באילת להקליט מחדש אלבום ג'אז קלאסי משנת 1960. בריאיון מיוחד הוא מסביר מה הביא אותו לעשות את זה, מספר על ההתמודדות העיקשת מול ה-BDS, ועל הדרך גם מדבר על עתיד הג'אז הישראלי - באירופה וארה"ב
מאז ילדותו ביפו מלווים את הסקסופוניסט הישראלי-בינלאומי אלי דג'יברי צלילי האלבום Soul Station של המלחין והסקסופוניסט הנק מובלי, מסוג היצירות שהיו לאבני דרך במסלול התפתחותו כמוזיקאי ג'אז. עתה, 57 שנים לאחר צאת האלבום ב-1960, דג'יברי עושה מעשה כמעט חלוצי בתחום המוזיקה, ובחודש הבא יקליט מחדש את כל קטעי האלבום המיתולוגי."אנחנו רגילים לפגוש בקולנוע וגם בז'אנרים אחרים של יצירה, רי-מייקים ליצירות שהיו משפיעות בתחומן. החלטתי שגם במוזיקה הדבר אפשרי וביחד עם הרביעייה שלי שתגיע מניו יורק, נקליט מחדש את האלבום. אני הראשון בעולם שעושה דבר כזה. כשהתחלתי להריץ את הרעיון ולדבר עם אנשים, זה זרם באופן טבעי", אומר דג'יברי.
אלי דג'יברי מבצע את Remember של מובלי:
האנק מובלי (1930-1986) נחשב לסקסופוניסט ג'אז אלמותי. אלבומו Soul Station נחשב לפסגת היצירה שלו, ולאחר מותו היה האלבום לאורים והתומים של מוזיקאי הג'אז ובמיוחד של הסקסופוניסטים. במהלך חייו, מובלי הקליט עשרות אלבומים וניגן עם השמות הגדולים ביותר בעולם הג'אז, בהם דיזי גילספי, מייליס דיוויס, סוני קלארק, ארט בלייקי, לי מורגן ואחרים.
למה להקליט מחדש אלבום מפנתאון הג'אז?
"לאחר שבעה אלבומים שהוצאתי, זה לא שאני מרגיש שובע מכתיבה, אבל הרגשתי צורך ויכולת לעשות את המעשה האמיץ ולהקליט את האלבום עם אמירה משלי. זה לא נעשה מתוך יומרה שהאלבום שלי יהיה טוב יותר מהמקורי, וגם לא מתוך כוונה להמציא מחדש את הגלגל. אני אשאר נאמן למקור ואוסיף לזה את טביעת האצבע שלי.

"זהו אתגר גדול עבורי ואני סקרן לדעת מה מייצא מזה. אגב, ב-Soul Station שנחדש, אני מתכוון לשלב שיר מקורי שלי בתור מחווה למובלי".
מה עושה את Soul Station לאלבום מיתולוגי?
"כשמו כן הוא, אלבום שכולו נשמה. מובלי היה מלודיסט גדול. ואם יורשה לי להגיד, גם אני מחשיב את עצמי לנגן מלודי. האלבום הזה עיצב את התפיסה המלודית שלי, כל צליל בסקסופון של מובלי ושל הפסנתרן והמתופף... הכל טהור והגיע לידי זיכוך מקסימלי".
האם הקלטתו המחודשת של האלבום תהיה שיא גם בקריירה שלך?
"לא רק שיא, אלא גם סגירת מעגל. לתפיסתי, לפני שאדם הופך למלחין הוא קודם כל נגן. כשהייתי בן 16 חלמתי לנגן עם מובלי. לא היו לי יומרות, מעבר ליומרה לדעת לנגן ולהיות נגן טוב. לא חלמתי להוציא אלבומים עם יצירות שאני כותב.

"מאז שהייתי ילד בן 16 עברתי במסלול המצוינות (תלמה ילין, ברקלי קולג' ועוד. ר.ק) ועכשיו, מנקודת המבט של אלי דג'יברי בן ה-39, אני סבור שכבר אפשר לזהות אותי בתוך היצירה הזאת. עדיין, אני מאד מתרגש כשאני מאזין לו, אי אפשר שלא. זה כמו להקשיב לאריק איינשטיין עוד ועוד ואי אפשר להפסיק".
את ההקלטה המחודשת של האלבום יקדים סיבוב הופעות קצר בן עם חומרי האלבום שיתקיים בזאפות תל אביב, חיפה וירושלים. (29.6, 1.7 ו-12.7, בהתאמה) בירושלים יתארח גם יוני רכטר, ששיתוף הפעולה בין השניים החל לפני עשור כשרכטר הזמין את דג'יברי להשתתף באלבומו 'עוד סיפור'.
לאחר ההופעות והקלטת האלבום יצאו דג'יברי והרביעייה שלו להופעה בפסטיבל הג'אז היוקרתי 'אנטיב' בצרפת. "נקליט את האלבום אחרי ההופעות ולא לפני. אני אוהב להקליט כשההרכב שלנו חם ומנגנן בשטף את החומרים", הוא מסביר.
"לא סטנדרטים" עם דג'יברי ורכטר:
כבר בגיל 16 זכה אלי דג'יברי במלגת קיץ ב'ברקלי קולג''. הוא עבר להתגורר בבוסטון כשקיבל מלגת לימודים מלאה וסיים את לימודיו בהצטיינות.
במהלך השנים הוא ביסס את מעמדו כמוזיקאי ג'אז מוביל. בן עשרים וקצת הוא ניגן בהרכב של הרבי הנקוק, הצטרף להרכב של המתופף אל פוסטר ולמד אצל הטובים ביותר. בנוסף הופיע דג'יברי לצד השמות הגדולים והמובילים בעולם הג'אז, ובהם רון קרטר ובראד מלדאו ופיתח את הקול האישי שלו כנגן סקסופון, מלחין ומעבד ג'אז וזכה לביקורות מצויינות בחו"ל ובארץ.
אשתקד, ביום הג'אז הבינלאומי שמצוין מאז 2011 כפרויקט של אונס"קו ביוזמת הפסנתרן הרבי הנקוק, הופיע דג'יברי בבית הלבן בפני הנשיא דאז ברק אובמה ורעייתו מישל, יחד עם 50 ממוזיקאי הג'אז המשפיעים בכל העולם.
לפני 6 שנים חזר דג'יברי לישראל כדי להיות קרוב למשפחתו. "אני בן יחיד קשור מאד להורי", הוא אומר. "היום זה כבר לא משנה איפה אתה חי. העולם קטן ומכל שדה תעופה אפשר להגיע לכל מקום. השקעתי שנים ובניתי את עצמי כדי שתהיה לי היכולת לקבוע כאן את הבסיס ומכאן לצאת להופעות ופסטיבלים בעולם".
מתגעגע לאמריקה?
"אני לא מתגעגע לחיות בארה"ב, הגם שאני מבקר שם כמה פעמים בשנה. גם חלק מההרכב שלי, שכולו ישראלים, נמצא בניו יורק. אני שמח לפתח ולגדל את הדור הבא של מוזיקאי ג'אז ישראלים".

בנוסף לכל, דג'יברי הוא גם המנהל האמנותי של פסטיבל הג'אז באילת זו השנה השישית. "הפסטיבל הולך ומשתבח ונעשה אנין. אמנם לא קל להביא אמנים מחו"ל בגלל תנועת החרם על ישראל, ה-BDS, שמפעילה לחץ רב על האמנים שמתכוונים להגיע לפסטיבל".
השנה תתקיים מהדורתו ה-31 של הפסטיבל (27-30 באוגוסט), שנחשב לאחד מהטובים בעולם. "בשנתיים האחרונות אני מנסה לפתוח את הפסטיבל בפני קהלים נוספים. חידשתי את מסורת ה'ביג בנד' וההופעות המחתרתיות הראשונות שהיו במועדון האזור באילת, היו סאלד אאוט. השנה נערוך מחווה לזמרות הג'אז הגדולות בהשתתפותן של מרינה מקסימליאן, מירי מסיקה ודיקלה במטרה לפתוח דלתות נוספות לעוד קהלים".
אז יש עתיד לג'אז הישראלי.
"יש בארץ פריחה של מוזיקאי ג'אז מוכשרים שמצליחים לפרוץ באירופה ובארה"ב. זה נובע מההצלחה של קודמיהם כמו אבישי כהן, עומר אביטל, אבישי כהן החצוצרן וגם אני, שמגשימים את החינוך שקיבלנו מהמורים שלנו. אנחנו עושים זאת למען הדורות הבאים. זה כיף גדול להשתייך לקהילת הג'אז הגדלה, אף שג'אז תמיד יהיה נישתי, וכבר ברור לכל שהוא לא יהיה פופ".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg