אחינועם ניני: "צריך לעשות מעשה כדי להציל את המדינה"

מעריצה את מריל סטריפ על האומץ שהפגינה בנאומה נגד טראמפ, אחינועם ניני קוראת לאמנים ובעלי השפעה נוספים לומר את שעל לבם, לפני שיהיה מאוחר מדי. בינתיים, היא ממשיכה לחבר בין מזרח למערב על הבמה ומחוצה לה ועומדת איתנה מול ההשמצות: "יתכן שבמיקרו אני אפגע אישית, אבל במקרו – זו המדינה שעלולה להיפגע עד כדי כך שלא נוכל לחיות כאן"

רותי קדוש | 12/1/2017 16:49
תגיות: אבו מאזו,אבו מאזן,מירה עוואד,אחינועם ניני,התזמורת האנדלוסית,אבו מאזן,מירה עוואד,דונלד טראמפ,מריל סטריפ,דונלד טראמפ,מריל סטריפ
אחינועם ניני נחשבת לזמרת הישראלית המצליחה ביותר בעולם והגיעה עם שירתה למקומות ולסגנונות מוסיקליים רבים ושונים, בהם ג'אז, פופ, מוסיקת עולם ועוד, ובכל זאת, כך מתברר, יש עוד מחוזות מוזיקליים בהם היא מתנסה לראשונה.

השבוע במשכן לאמנויות הבמה באשדוד, היא הופיעה ביחד עם גילי דור לראשונה עם התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד, בקונצרט ראשון מתוך סדרת קונצרטים הנושאת את הכותרת "בֵּין עֲרַב לְמַע'רֵב" - מפגש מוזיקלי בין מזרח ומערב עם קלאסיקות של השירה הערבית, שתמשך עד ה-24 בינואר ותעלה בכל רחבי הארץ.
 
צילום: רונן אקרמן
''אני מזדהה לגמרי עם העמידה של מריל סטריפ כנגד התנהגותו וערכיו של הנשיא הנבחר טראמפ, ובכלל. אני מאמינה שבזמן הקרוב נשמע יותר ויותר אנשים משפיעים שיצאו נגד התופעות הרעות, כי הולך להיות יותר גרוע''. אחינועם ניני צילום: רונן אקרמן

"המוזיקה האנדלוסית נוצרה בזכות הקשר שבין מזרח למערב בתקופה הטולרנטית של תור הזהב ושיתוף פעולה בין מוזיקאים ואינטלקטואלים יהודים וערבים. היא גם זלגה לתפילות ולפיוטים של יהודי המגרב ויהדות ספרד בכלל. זו מוזיקה שמאד מעניינת ומושכת אותי, מזמן רציתי להושיט יד לחומרים האלה", אומרת ניני.

נדמה שהתזמורת האנדלוסית לוקחת את סוגיית הדו קיום ברצינות אמיתית, ובסדרת הקונצרטים הנוכחית יופיעו לצד אחינועם ניני וגילי דור גם הזמר החרדי זיו יחזקאל, הפייטן בנימין בוזגלו ומקהלת הנשים היהודית-ערבית 'ראנה' מיפו, בניצוחו של המנצח תייסיר אליאס.

הצירוף של ניני לסדרת הקונצרטים אירע בזכות מפגש מקרי באירוע תרבותי גדול בין הזמרת למנכ"ל התזמורת יעקב בן סימון. "הצירוף שלי לקונצרטים אינו מובן מאליו, ואני מוקירה לו תודה על ההזדמנות הזאת לעמוד מול קהל שבדרך כלל אני לא פוגשת והוא לא פוגש אותי", היא אומרת.

במופע תבצע ניני מספר קטעים ובהם עיבוד מיוחד ל"יד ענוגה" שתשיר ביחד עם הפייטן בנימין בוזגלו. אתגר אחר שניצב בפניה הוא ביצוע שלה לשיר "נטרונה כתיר" (גרמו לי לחכות הרבה) של הזמרת הלבנונית האגדית פיירוז. "זהו שיר סוריאליסטי על פגישה באישון לילה בתחנת אוטובוס או רכבת מרוחקת עם עוברים ושבים, רוח נושבת ואוהבים בלילה. הטקסט כמו מדמה סצנה בסרט", מספרת ניני.
 
צילום: רונן אקרמן
''אני רוצה לעודד כל אדם שיש לו יכולת להשפיע, לקום ולעשות''. אחינועם ניני צילום: רונן אקרמן

"כבר שנים רבות שאני רוצה לבצע משיריה של פיירוז. אני אוהבת את השירה שלה, נדמה לי שיש משהו בקולה ובהופעה שלה שמזכיר לי אותי וחשבתי שאוכל לתת ביטוי לשירים אלה. בחרתי שיר של פיירוז שאינו קשה מדי, בעיבוד של גילי דור, שעיבד לאנדלוסית את שירי לקונצרט, משהו מוזיקלי ואמנותי, כזה שלא אפול בביצועו על הפנים. אני חושבת שאני שרה אותו בסדר אם כי לא מגיעה לרמה של פיירוז...".

עוד מבצעת ניני עיבוד חדש לשניים מלהיטיה הגדולים בעברית: "בואי כלה" ו"קרן אור", ושיר אחד בתימנית: "יומא". הזמרת נרגשת גם משיתוף הפעולה בקונצרט עם כוכב השירה הערבית הקלאסית זיו יחזקאל, שמבצע משיריו של עבד אל חלים חאפז.

בוקר למחרת ההופעה הראשונה במרכז לאמנויות במה באשדוד, כתבה ניני בעמוד הפייסבוק שלה: "אמש היתה לנו טבילת האש עם האנדלוסית באשדוד. היו בעיות טכניות וקצת חוסר ביטחון של כולם, אבל בסה"כ, היה נהדר. בנימין בוזגלו, זיו יחזקאל, זמרים נפלאים!! ומקהלת ראנה מיפו, כל כך מקסימות!".

"באופן מפתיע גיליתי את זיו יחזקאל בכתבה של גדעון לוי", מגלה ניני. "הוא סיפר על הופעה של הזמר בה היה והתיאור שלו היה כל כך מרגש. גם הפירוט של תמהיל הקהל שבא להופעה בצוותא ובהם יהודים חובשי כיפות, ערבים, תל אביבים יושבי בתי קפה ומתנחלים, מאד ריגש אותי. התחלתי להקשיב לו ולעקוב אחר שירתו ואהבתי. לפני כמה חודשים כשהגעתי לפגישה עם אבו מאזן ברמאללה בקשר לפרויקט שאני מקדמת, אבו מאזן קיבל את פני בשאלה: 'איפה זיו יחזקאל'? מסתבר שהוא מעריץ אותו".
צילום: יח''צ אביאל נחום
''אבו מאזן קיבל את פני בשאלה: 'איפה זיו יחזקאל'? מסתבר שהוא מעריץ אותו''. זיו יחזקאל צילום: יח''צ אביאל נחום
החיים קשים, אז מה?

אחינועם ניני, שלצד הקריירה המוסיקלית הענפה שלה, היא גם פעילה פוליטית בצד השמאלי של המפה, מתקשה - או לא רוצה, להתעלם מהאירועים המתרחשים כאן ובעולם. את הנאום הנוקב של השחקנית מריל סטריפ בטקס גלובוס הזהב שיתפה בעמוד הפייסבוק שלה מתוך הזדהות עמוקה.

לצפות שאמנים בארץ יבטאו דעותיהם באותה נחרצות, נשמע דמיוני.

"אצלי זה לא דמיוני. אני מזדהה לגמרי עם העמידה של מריל סטריפ כנגד התנהגותו וערכיו של הנשיא הנבחר טראמפ, ובכלל. אני פועלת לפי ערכים אנושיים הומניטריים מאז רצח רבין, ואני מאמינה שבזמן הקרוב נשמע יותר ויותר אנשים משפיעים שיצאו נגד התופעות הרעות, כי הולך להיות יותר גרוע.

"אני סבורה שכל מי שיש לו השפעה על דעת קהל ויש לו רצון, צריך לקחת אחריות ולעשות מעשה כדי להציל את המדינה".
 

צילום: נועה בן שלום
''כל כך מקסימות''. מקהלת הנשים היהודית-ערבית ראנה צילום: נועה בן שלום

יש לזה מחיר?

"כן, החיים קשים. אבל השאלה היא על מה אנחנו מסתכלים, האם על המיקרו או על המקרו? יתכן שבמיקרו אני אפגע אישית, אבל במקרו – זו המדינה שעלולה להיפגע עד כדי כך שלא נוכל לחיות כאן.

לכן מחיר השתיקה כבד יותר.

"אני רוצה להבהיר: אני לא מקבלת רק השמצות וגידופים, אלא זוכה גם לאהבה ולתמיכה רבה. אני מונעת על פי הערכים שעליהם חונכתי, חדורת אמונה בדרכי ועושה זאת ללא מורא.

"שלושה דברים מעסיקים אותי ומדירים שינה מעיני: שלושת ילדי, המוזיקה והמדינה. לפני 20 שנה אחרי רצח רבין גמלה בלבי ההחלטה לשלב עם המוזיקה גם פעילות ערכית אנושית למען המדינה והשלום. ואני רוצה לעודד כל אדם שיש לו יכולת להשפיע, לקום ולעשות".

צילום: AFP, EPA
מזדהה לגמרי עם העמידה של מריל סטריפ כנגד התנהגותו וערכיו של הנשיא הנבחר. מריל סטריפ ודונלד טראמפ צילום: AFP, EPA
לבנות גשרים

ב-8 בפברואר השנה יציינו אחינועם ניני וגילי דור, שהיה המורה שלה ב"רימון" 27 שנות פעילות משותפת.

ברקורד שלה קריירה מבוססת בחו"ל עם הופעות בפני קהל שברובו אינו יהודי. ואף שגם היא, כאמנים ישראלים אחרים, סובלת מניסיונות לפגוע בהופעותיה על ידי ארגונים פרו-פלסיטיניים ואחרים, היא מספרת שקיים ביקוש רב להופעותיה ברחבי העולם: "זה לא עוצר אותי".

ולא רק. בשנה האחרונה היא יזמה סדרת מופעים של אמנים מחו"ל בארץ לרוב בזאפות השונות וב"אלמא" שבזכרון יעקב. בין האמנים שהגיעו ביוזמתה: אניה מריה יופק מפולין, רביעיית סוליס הנפוליטינית, זמר העם האנגלי סם לי והזמרת הספרדייה פסיון וגה. "פגשתי את האמנים במסעותיי בעולם והזמנתי אותם להופיע בארץ. זה תפס מומנטום מטורף, וכל ההופעות היו סולד אאוט", היא מספרת ומוסיפה: "זוהי דרכי לקשר בין העולם שלי לארץ. אני אוהבת גשרים. כי הם מחברים בין אנשים. או כמו שאומרת חברתי מירה עוואד: 'בכל המלחמות, דבר הראשון שממהרים לפוצץ הם הגשרים. כי בגשר מצוי הפתרון לסכסוך והבאת השלום. אנחנו האמנים אוהבים לבנות גשרים".

צילום: Getty Images
''אנחנו האמנים אוהבים לבנות גשרים''. אחינועם ניני ומירה עוואד צילום: Getty Images

'בֵּין עֲרַב לְמַע'רֵב' – התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד
מנצח: תייסיר אליאס.
יועץ מוסיקלי: יורם אזולאי.
מועדי הקונצרטים ברחבי הארץ:
אשדוד, המשכן לאמנויות הבמה  - 12.1, 22.1
ירושלים, תיאטרון ירושלים - 15.1
קרית מוצקין , היכל התיאטרון - 16.1
תל אביב, מוזיאון תל אביב – 17.1, 19,1
רעננה, המשכן למוסיקה ואמנויות -  23.1
באר שבע, המשכן לאמוניות הבמה - 24.1

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק