עומר פארוק טקבילק: "מוזיקאים הם שליחי שלום"
"מוזיקה צריכה להיות מעבר לעמדות פוליטיות ואמונות דתיות", אומר המוזיקאי הבינלאומי עומר פארוק טקבילק. בראיון מיוחד הוא מספר על יחסו המורכב לדת והמפגש עם הקהל והאמנים הישראליים. על עפרה חזה, עמה עבד: 'היא הייתה מוזיקאית נפלאה ואדם מלא יופי'
"בגיל צעיר מאוד, הבנתי שמצאתי במוזיקה כל מה שהייתי צריך – משמעות, רוגע, ריכוז, חיבור לעצמי. אני מרגיש שעצם כך שהקדשתי את חיי למוזיקה שימר את הנעורים שלי, במידה מסוימת, או לפחות את הגישה שלי, שיש לי תמיד מה ללמוד. המוזיקה תמיד סייעה לי להגיע להארה ולתובנות על החיים ועל עצמי, וההחלטה להקדיש את חיי למוזיקה הייתה הדבר הנכון ביותר עבורי", אומר המוזיקאי הבינלאומי המוערך עומר פארוק טקבילק, שעתיד להשתתף החודש בפסטיבל העוד הבינלאומי בירושלים, בהפקת בית הקונפדרציה ובניהולו האמנותי של אפי בניה.עוד כותרות:
• מי הסלבס שהצביעו לטראמפ?
• התפתחות מפתיעה: ההסכם של בראנג'לינה
• מצעד רגעי התרבות שהשפיעו על הבחירות בארה"ב
"שוב ושוב, אני מודה לאל על העיסוק במוזיקה, על אהבת הקהל ועל כך שאלו הם חיי", הוא מוסיף, וגם בקו הטלפון המקוטע שמחבר בין ישראל ומקום מגוריו הנוכחי - ניו-יורק, בקולו ניכרת היטב התרגשות, שעשרות שנות יצירה חובקת עולם לא הצליחו לעמעם.
"אני עדיין מתרגש מאוד ליצור, לנגן ולהופיע בפני קהל", הוא משיב כאשר אני מציינת זאת בפניו. "זו התרגשות טובה, חיובית - אלה לא לחץ או חרדה. כמוזיקאי, אני חייב להתרגש מהופעה מול אנשים – מוזיקאי שלא מתרגש, גם אחרי שנים רבות ואינספור הופעות, הוא מוזיקאי שמשהו בו מת. זה משפט ששמעתי פעם, והוא מלווה אותי. אני שמח על ההזדמנות להופיע בפני קהל בכל פעם מחדש, ואני מודה לאל על האפשרות לחלוק את המוזיקה שלי עם אנשים. אני מרגיש בר מזל".
עוד כנער, ניגנת והופעת, ונחשבת לילד פלא מוזיקלי. בראייה לאחור, זו הייתה חוויה חיובית עבורך להישאב לעולם המוזיקה בגיל צעיר?
"בעניין זה, אני יכול להעיד רק על עצמי ולספר רק על הניסיון ועל החוויה האישיים שלי", פותח טקבילק ואומר. "אני מאוד בטוח בהחלטה הזו ומאוד שלם אתה – הלכתי בעקבות התשוקה שלי, בעקבות הלהט ליצירה, והצעד הזה הכניס אותי לעולם שלמדתי והפקתי ממנו המון. אמנם עזבתי את בית הספר, אבל למעשה, מעולם לא הפסקתי ללמוד – גם בתחום הדת, גם בתחום המוזיקה וגם בתחומים אחרים, ואני לומד כל הזמן.
"מעבר לכך, העיסוק במוזיקה תורם לי ברכישת ידע בתחומים אחרים. יש מחקרים שממש מראים את השינויים הנעשים במוח בעקבות האזנה למוזיקה, וההלחנה והנגינה פיתחו אצלי כישורים ששימשו אותי ללמידה. לכן, אני חושב שכולם צריכים ללמוד מוזיקה בגיל צעיר, ומאוד מעודד בחירה כזו, שלדעתי, תתרום לכל אחד, ולא רק למי שיבחר במוזיקה כדרך חיים".

הופעתו של טקבילק במסגרת פסטיבל העוד נושאת את שמו של אלבומו החדש, 'אהבה היא הדת שלי', המרמז על יחסו המורכב והמעניין לאמונה ולדת. טקבילק מעיד על עצמו כעל אדם מאמין, הרוחש כבוד לכל האמונות והדתות באשר הן, ובה בעת גם מכיר בהיותן של סוגיות דתיות גורם מפלג, המעורר מידה רבה של מחלוקת.
"לאורך כל חיי, האמנתי תמיד שמוזיקאים הם שליחים הנושאים מסר של שלום, ושמוזיקה היא מעבר לכל זה – מעבר לעמדות פוליטיות ולאמונות דתיות, שהן שני דברים מרכזיים שמרחיקים בין אנשים ומפלגים ביניהם", הוא אומר. "מוזיקה נוצרת ונובעת מן הנשמה, ואני מאמין שכאשר אדם מקשיב למוזיקה, נוצר דיאלוג בין נשמה אחת לאחרת".
ובכל זאת, אמנים רבים בוחרים לבטל את הופעותיהם בישראל בשל סיבות אידיאולוגיות או לחץ פוליטי.
"אני חושב שמוזיקאים צריכים להתמקד בדיאלוג המיוחד שבינם ובין הקהל, הדיאלוג בין הנשמות, ולא לקשור את המוזיקה ואת היצירה עם סוגיות פוליטיות או לנקוט עמדה ולצדד בצד כזה או אחר. אין זה מקומו של המוזיקאי לומר מה נכון ומה שגוי, ומי מהצדדים פועל כראוי – ממש לא", טוען טקבילק בלהט.
"ובכלל, בלתי אפשרי לקבוע מהי האמת, משום שהיא אף פעם אינה מצויה רק בידיו של צד אחד, ובהחלט יכול להיות מצב שבו כל אחד צודק מן הזווית שלו. לכן, כמוזיקאי, אני רואה את האמנות שלי כדבר שמעבר לכל זה, מעבר לפוליטיקה ולדת. אני אומר את זה כאדם מאמין – אני מאמין בקיומו של האל ואני מכבד את כל דתות העולם, מבלי לשפוט אף אדם בשל אמונתו. כאשר אני מופיע בפני אנשים, אני גורם להם לשכוח, גם אם זה לפרק זמן קצר, את הפערים ואת נקודות העימות, ומראה להם שזה אפשרי להניח אותם בצד".

טקבילק, שמוצאו טורקי, והיגר לארצות הברית בתחילת שנות העשרים לחייו, הופיע בישראל כמה וכמה פעמים בעבר. יצירתו, המשלבת בין כלים ואלמנטים אוריינטאליים ומודרניים ומקורות קדומים ועכשוויים, שבתה את לבבותיהם של ישראלים רבים.
"בפעם הראשונה שבה ביקרתי בישראל, אני זוכר שאמרו שאני 'מוזיקאי שמוזיקאים אוהבים', שזו מחמאה גדולה עבורי, וזה דבר שהיה לי מאוד נעים ומשמח לשמוע", הוא נזכר. "אני אוהב להופיע עם אמנים אחרים ולחלוק איתם יותר מאשר את המוזיקה שלי – גם את הנשמה שלי, את הלב שלי. אני אוהב להופיע עם אמנים ישראלים, ואני מצפה מאוד לביקור הקרוב בישראל, מתרגש מאוד ושמח שיש לי מה לחדש לקהל הישראלי ושאני יכול לשתף אותו ביצירה החדשה שלי".
הופעת ברחבי העולם, מול אוכלוסיות שונות - האם הקהל שונה ממקום למקום באופן מהותי?
"קהל הוא קהל", קובע טקבילק נחרצות, "בכל מקום בעולם, והוא מורכב תמיד מקשת של אנשים במטווח רחב של גילאים – מבוגרים וצעירים, ביניהם אפילו בני נוער, ומה שמשותף להם הוא האהבה למוזיקה בכלל, ולסגנון המוזיקלי שלי בפרט".
לאורך השנים, הופיע טקבילק עם שורה ארוכה של אמנים ידועים ומוערכים מז'אנר מוזיקת העולם והג'אז, וכן לצד כמה מן המוזיקאים הישראלים הבולטים, כמו עפרה חזה, זהבה בן ולהקת שבע.
"היא הייתה אדם מלא יופי, יברך האל את נשמתה", הוא אומר כאשר אני מזכירה את שמה של חזה. "אני מלא הערכה ליצירתה ולמוזיקה שלה, וזו הייתה חוויה יוצאת דופן לעבוד אתה. היא הייתה מוזיקאית נפלאה, נהדרת ממש".

עם אילו אמנים נוספים אתה חולם להופיע או ליצור?
"אני לא אדם של חלומות לעתיד, יותר אדם של עשייה כאן ועכשיו", הוא משיב בחלוף רגע או שניים של מחשבה. "אני גם לא מבקש מהאל עוד דבר, משום שקיבלתי ממנו כל כך הרבה. בשלב מוקדם מאוד בחיי, הבנתי שחלומות ובקשות כמוהן כציפיות, וככל שאנו מצפים ותולים בדברים תקוות גדולות, כך אנו עשויים לנחול אכזבה. אז אני לא מבקש ולא מצפה, אלא מאמין שהחיים מספקים לנו הזדמנויות, ואני מעריך כל הזדמנות שנקרית בדרכי, ומלא הכרת תודה עליה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg